معاون سازمان مدیریت:برجام، فضای مساعدی برای ترمیم زخم کهنه اقتصاد سلامت و آموزش پزشکی فراهم کرد
معاون امور اجتماعی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با تاکید بر این که کسری بودجه دانشگاهای علوم پزشکی سال 96 جبران میشود گفت: اگر چه کشور به دلیل برخی شرایط با کمبود بودجه مواجه است اما خوشبختانه برجام زمینهای را فراهم کرده تا بتوانیم براساس آن بودجه سال آینده را به گونهای تنظیم کنیم که کسری بودجه دانشگاهای علوم پزشکی و اجرای برنامه طرح آموزش پزشکی رفع شود.
رویداد۲۴- معاون امور اجتماعی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با تاکید بر این که کسری بودجه دانشگاهای علوم پزشکی سال 96 جبران میشود گفت: اگر چه کشور به دلیل برخی شرایط با کمبود بودجه مواجه است اما خوشبختانه برجام زمینهای را فراهم کرده تا بتوانیم براساس آن بودجه سال آینده را به گونهای تنظیم کنیم که کسری بودجه دانشگاهای علوم پزشکی و اجرای برنامه طرح آموزش پزشکی رفع شود.
سعید نمکی در نشست معاونین آموزش دانشگاه علوم پزشکی کشور که امروز در ساختمان مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، به نقش نیروی انسانی در توسعه کشور اشاره کرد و گفت: در ادبیات توسعه امروز انسان هدف توسعه نیست واین انسان توسعه یافته است که هدف غایی توسعه قرار می گیرد در واقع انسان به توسعه نمیرسد مگر این که آموزش محوری ترین بحث در آن جامعه قرار بگیرد.
وی در ادامه تصریح کرد: ما در برنامه توسعه کشور یک تخطی تاریخی انجام دادهایم و آن این است که برای دست یافتن به توسعه تنها به منابع نفتی و گازی تکیه کردیم. و از توسعه نیروی انسانی غافل شدهایم.
معاون امور اجتماعی سازمان برنامه ریزی کشور با تاکید بر این که توسعه نیروی انسانی باید در اولویت برنامهریزیها قرار بگیرد گفت: در حال حاضر کشور ما از نظر زیر ساختها به توسعه دست یافته اما از توسعه نیروی انسانی غافل ماندهایم بنابر این لازم است در این بخش سرمایه گذاری انجام بگیرد و توسعه نیروی انسانی در اولویت قرار بگیرد.
دکتر نمکی همچنین خاطر نشان کرد: امکان ندارد طرح تحول در نظام سلامت بدون توجه به تحول در آموزش سلامت اتفاق بیفتد. متاسفانه بزرگترین چالش نظام سلامت این است که به شدت به ابزار پاراکلینیک و بالین وابسته شده است و از آموزشهای سرپایی غفلت کرده ایم.
به گفته وی، در کشور ما پزشکان به گونهای تربیت میشوند که اگر روزی آزمایشگاه و سیتیاسکنها را ببندند پزشکی تعطیل میشود در واقع وابستگی طب ما به ابزار بحثی بسیار جدی و چالش برانگیز است که هزینههای سلامت را چندین برابر افزایش داده است.
دکتر نمکی تاکید کرد: منابع محدود است باید بهترین شکل از آن استفاده کنیم. متاسفانه در حال حاضر بیماری در جامعه به سمت بیماریهای غیر واگیر حرکت میکند به طوری که هزینه شیمی درمانی یک دوره بیماری معادل واکیسناسیون یک شهر بزرگ است همچنین هزینه یک تخت بستری حداقل شبی هفتصد دلار است.
معاون امور اجتماعی سازمان مدیریت برنامه ریزی کشور ادامه داد: نظام سلامت ما با چالش عظیم اقتصادی به دلیل مواجه بودن باالگوی همه گیری بیماریهای روبروشده است در واقع تلنبار بیماریهای امروز نتیجه بیتوجهی هایی است که در گذشته به حوزه آموزش صورت گرفته است.
دکتر نمکی هزینه در آموزش پزشکی را نوعی سرمایه گذاری توصیف کردو گفت: محتوای آموزش پزشکی امروز باید بازنگری شود و سعی کنیم این آموزشها را بر مبنای نیازهای ارائه خدمت و بر مبنای آمایش سرزمین ونیازمندیهای اقلیمی نیروهای تربیت شوند به همین دلیل هزینه در آموزش نوعی سرمایه گذاری تلقی می شود.
وی با تاکید بر این که دانشگاههای علوم پزشکی خلق سرمایه نمیکنند گفت: متاسفانه دانشگاهای کشور همچنین علوم پزشکی به بودجههای دولتی وابسته هستند در واقع ما نسبت به دوران قبل از انقلاب 20 تا 25 برابر ظرفیت پذیرش دانشجو را افزایش دادهایم اما نتوانستهایم در نتیجه تربیت این نیروها درآمد سرانه کشور را بالا ببریم متاسفانه این امر بسیار غم انگیز است که در کشور ما اتفاق افتاده است.
معاون امور اجتماعی سازمان برنامه ریزی کشور با اشاره بر اینکه آموزش پزشکی در کشور، قربانی درمان شده است گفت: امروزه تاوان اتفاقاتی که در سالهای گذشته افتاده داده میشود در واقع آموزش پزشکی مظلوم نیست بلکه نتیجه بی توجهیها و خطاهای استراتژیک تاریخی است و کاملا قربانی شده، لذا باید این سیاستها و رویکرد اصلاح شوند.
نمکی یادآور شد: برخی از افراد برای نجات آموزش سعی می کنند آن را از وزارت بهداشت جدا و به وزارت علوم واگذار کنند که البته این نسخه و تفکر کاملا اشتباه است چرا که برای تجدید ساختار باید به فکر احیای یک متولی دیگری ز یر چتر وزارت بهداشت باشیم.
دکتر نمکی گفت:بعد از ابلاغ بودجه سال 95 حقوق و مزایای اعضای هیئت علمی افزایش یافت که در نتیجه آن 450 میلیارد تومن هزینه ها افزایش پیدا کرد متاسفانه بدترین سالهای بعداز انقلاب از نظر درآمد و هزینه ها سالهای 94 و 95 بود.
وی خاطر نشان کرد: ما سال گذشته 4هزار 800 میلیارد تومن برای اجرای تحول آموزش پزشکی بودجه در نظر گرفتیم که قرار شده 10 درصد درآمدهای اجرای هدف مندی یارانه ها این بودجه را تامین کند که تنها 300 میلیارد تومان آن تامین شد در نتیجه اجرای این طرح با کسری بودجه مواجه شد.
وی گفت: امسال در بهترین شرایط67 درصد از مطالبات دولت از محل فروش نفت و مالیاتها وصول شده است اما به خاطر شرایط نامساعدی که در طول هشت سال مدیریت در کشور حاصل شد ما با کمبود بودجه مواجه شدیم.
معاون امور اجتماعی سازمان برنامه ریزی کشور با اشاره به تلاش دولت برای تامین بودجه سال 96 دانشگاهای علوم پزشکی گفت: خوشبختانه برجام فضای مساعد را برای ترمیم زخم کهنه اقتصاد سلامت و آموزش پزشکی را فراهم نموده تلاش میکنیم در بودجه سال آینده توسعه زیرساختهای آموزش پزشکی از نظر هیت علمی و غیره را در نظر بگیریم.
وی در پایان با انتقاد از جذب دانشجویان در دورهها پزشکی بدون در نظر گرفتن زیرساختها گفت: متاسفانه در مقطعی ظرفیت پذیرش دانشجویان دکترا بدون تامین فضا افزایش پیدا کرد واین غم انگیز ترین صحنه را در علوم پایه را فراهم آورد به طوری که بسیاری از این دانشجویان بعد از وارد شدن به دانشگاه دلسرد و افسرده شده اند که باید در این زمینه برنامه ریزی جدی انجام بگیرد.
منبع: ایسنا