برگزاری احتمالی دیدار بین وزرای خارجه ایران و عربستان، دو هفته بعد از عید فطر
رویداد۲۴ یک منبع بلندپایه در وزارت خارجه ایران در گفتگو با الجریده تایید کرد که پس از پنجمین دور رسمی مذاکرات ایران و عربستان سعود با میانجیگری مصطفی الکاظمی در بغداد، دیدارها و تماسهایی بین دو طرف به طور گسترده در سطح کارشناسان دیپلماتیک در بغداد و مسقط، در حال انجام است. هدف از این تماسها رفع همه موانع و اختلافات دو کشور و دستیابی به یک تفاهم برای برگزاری دور ششم مذاکرات در سطح وزیران امور خارجه دو هفته بعد از تعطیلات عید فطر، است.
این منبع خوشبینی خود را ناشی از گزارشهای دریافتی از سوی کارشناسان دانست که تأیید میکند این دیدارها بسیار مثبت بوده و تفاهم برای رسیدگی به بخش عمدهای از موضوعات اختلافی بین دو کشور به دست آمده است. انتظار میرود در اولین دیدار وزرای خارجه دو کشور برای بازگشایی سفارتخانهها به منظور افزایش سرعت ارتباطات و همچنین تسهیل سفر حجاج ایرانی به عربستان، تصمیم گیری شود.
بیشتر بخوانید: چرا آمریکا علیه بن سلمان شده؟ / همه چیز به نادیده گرفتن یک توافق قدیمی نفتی با کاخ سفید برمی گردد
اما وی انتظار داشت که بازگشت روابط دیپلماتیک با افتتاح کنسولگری و در سطح کاردار انجام شود و خاطرنشان کرد که ایرانیها خواستار بازگشایی سفارتخانهها در سطح سفیرِ تام الاختیار برای مذاکرات مستقیم، هستند.
این منبع که موضوع احیای روابط بین دو طرف را دنبال میکند، با بیان اینکه تغییر محسوسی در موضع عربستان پس از آغاز جنگ اوکراین رخ داد، گفت: توافق علنی بین دو کشور ممکن است پروتکلی (تشریفاتی) باشد، اما در واقع کمیتههای کارشناسی در حال کار بر روی یافتن فرمولی برای تفاهم در مورد همه مسائل مهم و ترسیم خطوط قرمز بین دو کشور در مورد همه موضوعات مورد مناقشه در یمن، عراق، سوریه، لبنان و افغانستان هستند.
وی گفت تهران پیشنهاد قبلی خود برای ایجاد یک سیستم امنیتی و نظامی منطقهای شامل بقیه کشورهای منطقه که در سال ۲۰۱۹ از طریق کویت به کشورهای خلیج فارس ارائه کرده بود را به کمیتههای کارشناسی داده است.
این منبع با بیان اینکه نخست وزیر عراق در ایجاد شرایط برای طرح موضوع تشکیل نظام همکاری منطقهای نقش مهمی ایفا کرده و هماهنگی مواضع با مصر و اردن را برعهده گرفته است، خاطرنشان کرد که عربستان سعودی از بررسی این پیشنهاد استقبال کرده است. وی معتقد است دولت فعلی آمریکا با تشکیل چنین سیستم منطقهای مخالفتی ندارد، زیرا با استراتژی واشنگتن برای معطوف کردن توجه خود از خاورمیانه به چین سازگاری دارد.