تاریخ انتشار: ۰۸:۳۲ - ۰۶ آذر ۱۳۹۵

کمرسانت: رئیس جمهور و کنگره جدید آمریکا می‌توانند منتقدان برجام در ایران را خوشحال کنند

روزنامه روسی کمرسانت در تحلیلی درباره آینده توافقنامه هسته ای میان ایران و پنج قدرت بزرگ دنیا نوشت: کنگره و رئیس جمهور جدید آمریکا ممکن است با تصمیمات خود منتقدان این توافقنامه در ایران را خوشحال کنند.
رویداد۲۴-روزنامه روسی کمرسانت در تحلیلی درباره آینده توافقنامه هسته ای میان ایران و پنج قدرت بزرگ دنیا نوشت: کنگره و رئیس جمهور جدید آمریکا ممکن است با تصمیمات خود منتقدان این توافقنامه در ایران را خوشحال کنند.

 شاید ترامپ از تصمیم سابقش مبنی بر پاره کردن برجام صرف نظر کند اما کنگره متشکل ازجمهوریخواهان ممکن است مصوباتی را بگذراند که هرگونه مشارکت و همکاری امریکا و ایران را غیر ممکن کند و این امر باعث خوشحالی منتقدان برجام در داخل ایران خواهد شد. 

این روزنامه در تحلیلی به قلم سرگئی استروکان با اشاره به اینکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قبلاً ایران را به نقض محدودیت‌ مربوط به حجم "آب سنگین" متهم کرده بود نوشت:  هشدار آژانس در شرایط درخواست‌های جاری در آمریکا برای تحقق قول انتخاباتی ترامپ و بهم زدن "موافقتنامه هسته‌ای فاجعه آمیز" با تهران بیان شد.

کارشناسانی که از آنها پرسش کردیم معتقدند دولت جدید کاخ سفید از باطل کردن کامل موافقتنامه هسته‌ای با تهران طفره خواهد رفت. ولی حتی تلاش برای تجدید نظر در آن می‌تواند باعث بحران جدیدی در حوزه امنیتی شود که عواقب آن را نمی‌توان پیشبینی کرد.

آندری باکلیتسکی مدیر برنامه "روسيه و خلع سلاح هسته‌ای" در مرکز "پیر سنتر" می‌گوید: "هرچند دونالد ترامپ برجام را بدترین معامله تاریح نامیده و قول داد این موافقتنامه هولناک با ایران را بهم بزند ولی بنظر نمی‌رسد که باطل کردن این سند اولویت شماره یک وی باشد. به احتمال قوی مي‌شود انتظار تلاش برای وادار کردن ایران به دادن امتیازات بیشتر را داشت". هرچند، بنظر کارشناس، "حتی این سیاست می‌تواند باعث شود واشنگتن و تهران به رویارویی جدیدی کشیده شوند که سیاستمداران بانفوذ در هر دو طرف با آن مخالفت نمی‌کنند".

در شرایط غیاب اوباما، اکثریت جمهوریخواه در کنگره می‌تواند قانونی را به تصویب برساند که شرکت واشنگتن در معامله با ایران را فی‌الواقع متوقف ‌کند.

باکلیتسکی خاطر نشان می‌کند "چنین اقدامی باعث خوشحالی منتقدان موافقتنامه در ایران مي‌شود که از آغاز می‌گفتند نمی‌شود به آمریکا اعتماد کرد و باید تقویت توان هسته‌ای کشور ادامه داده شود".

یکی از عواقب تلاش برای تجدید نظر در موافقتنامه هسته‌ای می‌تواند تغییر اوضاع سیاست داخلی ایران باشد که به تضعیف اصلاح طلبان به رهبری رئیس‌جمهور آقای روحانی و تقویت موضع محافظه‌کاران منجر مي‌شود.

ماکسیم سوچکوف کارشناس شورای روابط بین‌الملل روسيه می‌گوید: "بحث‌های رخ داده در جمهوری اسلامی چه طی مذاکرات صلح و چه پس از آن نشان می‌دهد: نیروهای بانفوذی در کشور به خروج از برنامه جامع مشترک علاقه‌مند هستند و این سند را برای منافع ملی کشور مضر تلقی می‌کنند.

اگر سیاست عادی سازی روابط با آمریکا و غرب که رئیس‌جمهور روحانی و اطرافیان وی پیاده می‌کنند شکست بخورد می‌تواند حرکت در جهت معکوس آغاز شود. آن وقت در شرایط معین جهان می‌تواند با دور جدید بحران هسته‌ای ایران مواجه شود".

نظرات شما