چطور می توانیم یک سایت طراحی کنیم؟
رویداد۲۴ | مهدی توفیقی : اگر به دنبال پاسخ این سوال هستید که چطور سایت طراحی کنیم یا مراحل طراحی سایت چیست؟ ، این راهنما به شما کمک میکند تا مراحل مختلف طراحی سایت را بشناسید و با ابزارها و تکنیکهای لازم آشنا شوید. از انتخاب دامنه و هاست، تا یادگیری زبانهای برنامهنویسی پایه مانند HTML، CSS و JavaScript، هر مرحله به شما این امکان را میدهد که یک وبسایت کارآمد و جذاب بسازید. چه قصد داشته باشید یک وبسایت شخصی راهاندازی کنید و چه یک فروشگاه آنلاین، این مراحل به شما کمک خواهند کرد تا به هدف خود برسید. بیایید با هم سفر طراحی وبسایت را آغاز کنیم!
چگونه یک وبسایت بسازیم؟
یکی از مهمترین پیشنیازها برای ورود به دنیای طراحی وب و برنامهنویسی، آشنایی نسبی با زبان انگلیسی است. بسیاری از منابع معتبر، به ویژه در حوزه فناوری اطلاعات و تکنولوژی، به زبان انگلیسی موجود هستند و تسلط بر این زبان به شما اجازه میدهد تا از این منابع باکیفیت بهرهمند شوید. بنابراین، اولین قدم شما باید تقویت زبان انگلیسی باشد! در ادامه مقاله علاوه بر مراحل طراحی سایت، به معرفی زبان های برنامه نویسی و کار با وردپرس خواهیم پرداخت.
مراحل طراحی سایت
طراحی یک سایت شامل چند مرحله کلیدی است. در ادامه به طور خلاصه مراحل اصلی را توضیح میدهم:
۱. تعیین هدف سایت
مشخص کنید که هدف سایت چیست (مثلاً فروش محصولات، ارائه اطلاعات، وبلاگ نویسی و غیره). برای تعیین هدف سایت بهتر است با انواع سایت آشنا شوید:
وب سایت فروشگاهی
وب سایت های فروشگاهی یکی از انواع وب سایت های محبوب و پر تقاضا برای طراحان سایت هستند. روزانه کسبوکارهای جدیدی راهاندازی میشوند که برای فروش محصولات خود نیاز به وب سایت فروشگاهی دارند.
بیشتر بخوانید: Chat GPT چیست و چه استفادهای دارد؟
وب سایت شرکتی
وبسایت های شرکتی و تجاری به وبسایت هایی گفته میشود که به معرفی یک کسب و کار خاص اختصاص دارند. وب سایت های شرکتی اغلب برای معرفی برند شرکت، لوگو و معرفی محصولات و خدمات آن شرکت ساخته می شود.
وب سایت معرفی نمونه کار
وب سایت های پورتفولیو، وب سایت هایی هستند که به نمایش نمونه هایی از کارهای گذشته اختصاص داده شده اند. افراد متخصص و به ویژه فریلنسرها که می خواهند خودشان را معرفی و کیفیت کار خود را نمایش دهند، می توانند از این نوع وب سایت ها استفاده کنند. ساخت این نوع از وب سایت ها بسیار ساده تر از وب سایت های تجاری و فروشگاهی است. تمرکز وب سایت های پورتفولیو فقط و فقط بر ارائه رزومه و نمونه کار است.
وب سایت های بلاگی
وب سایت های بلاگی، وب سایت هایی محتوا محور هستند که به طور مرتب با محتوای جدید به روز می شوند. این محتوا می تواند به شکل های مختلف مقاله، ویدیو یا تصویر باشد. هدف وب سایت های بلاگی، انتشار محتوا درباره موضوعاتی خاص و جذاب، برای جذب مخاطب است. وب سایت های بلاگی معمولا با سیستم های مدیریت محتوا یا CMS پیاده سازی می شوند.
۲. برنامهریزی محتوا
پس از انتخاب نوع سایت خود، محتوای مورد نیاز خود را مشخص کنید. این شامل متون، تصاویر و ویدئوها میشود.
· متون: شامل توضیحات، مقالات، یا هر نوع نوشتاری است که میخواهید در سایتتان داشته باشید.
· تصاویر: عکسها یا گرافیکهایی که میخواهید به عنوان بخشی از طراحی یا محتوا استفاده کنید.
· ویدئوها: فیلمها یا کلیپهایی که ممکن است بخواهید به سایت اضافه کنید تا جذابتر شود یا اطلاعات بیشتری ارائه دهد.
با مشخص کردن این محتوا، میتوانید طراحی سایت را بهتر برنامهریزی کنید و اطمینان حاصل کنید که همه چیز به درستی و به طور موثر در وبسایت شما قرار میگیرد.
۳. انتخاب دامنه و هاستینگ
یک نام دامنه مناسب انتخاب کنید و یک سرویس هاستینگ برای میزبانی سایت خود پیدا کنید.
هاست چیست؟
به طور ساده، هاست به فضایی در یک سرور اشاره دارد که شما میتوانید اطلاعات و فایلهای وبسایت خود را در آن بارگذاری و ذخیره کنید. هاستها معمولاً به صورت ماهیانه یا سالیانه (بسته به شرکت ارائهدهنده) نیاز به تمدید دارند و در صورت عدم پرداخت هزینه، دسترسی شما به هاست قطع خواهد شد و دیگر کاربران قادر به مشاهده سایت شما نخواهند بود.
در ایران، شرکتهای متعددی برای خرید هاست فعالیت میکنند. به عنوان مثال، شرکت نتافراز خدمات و پشتیبانی خوبی در این زمینه ارائه میدهد و میتوانید هاست مورد نیاز وبسایت خود را از این شرکت تهیه کنید.
دامنه چیست؟
زمانی که بخواهید سایتی را مشاهده کنید، کافیست آدرس آن را در مرورگر خود وارد کنید. این آدرس، دامنه (Domain) نامیده میشود. به عنوان مثال، Google.com دامنه وبسایت گوگل و Hamyarit.com دامنه وبسایت همیار آیتی است. دامنه نمایانگر هویت و نشان تجاری یک وبسایت است، بنابراین در انتخاب دامنه سایت خود دقت کنید و نام مناسبی انتخاب کنید.
برای تهیه دامنه نیز باید سالیانه مبلغی پرداخت کنید که بسته به نوع پسوند دامنه متفاوت است (مثلاً دامنههای ir. معمولاً ارزانتر از دامنههای com. هستند). بیشتر شرکتهای ارائهدهنده خدمات هاستینگ، دامنه نیز ارائه میدهند، بنابراین میتوانید از طریق شرکتی که هاست میخرید، دامنه نیز تهیه کنید.
۴. طراحی وبسایت
میتوانید از ابزارهای طراحی وبسایت مانند WordPress، Wix یا Squarespace استفاده کنید، یا از زبانهای برنامهنویسی HTML، CSS و JavaScript برای طراحی سفارشی بهره ببرید.
۵. توسعه و کدنویسی
اگر ازسیستم مدیریت محتوا استفاده میکنید، باید قالبها و افزونهها را تنظیم کنید. در غیر این صورت، کدنویسی صفحات را آغاز کنید.
۶. تست و بهینهسازی
سایت را در مرورگرهای مختلف و دستگاههای مختلف تست کنید. بهینهسازی سئو (SEO) نیز در این مرحله مهم است.
۷. راهاندازی و نگهداری
پس از اطمینان از عملکرد صحیح سایت، آن را راهاندازی کنید. همچنین بهروزرسانی و نگهداری منظم سایت را فراموش نکنید.
از کجا طراحی وبسایت را آغاز کنیم؟
در گذشته، وبسایتها اغلب ساده و یکنواخت بودند، اما امروز با پیشرفت تکنولوژیهای طراحی وب، صفحات وب از زیبایی خیرهکنندهای برخوردارند و کاربران میتوانند به راحتی با آنها تعامل کنند.
وبسایتهای امروزی به دو بخش فرانتاند (Front-end) و بکاند (Back-end) تقسیم میشوند. فرانتاند بخشی است که کاربر آن را مشاهده میکند و در مرورگر نمایش داده میشود، در حالی که بکاند مربوط به پردازشهای سمت سرور است.
بخش ظاهری یک وبسایت یا فرانتاند با استفاده از زبان نشانهگذاری HTML ایجاد میشود. HTML مانند اسکلت و چهارچوب وبسایت عمل میکند.
هرچند HTML اهمیت زیادی دارد، اما به تنهایی نمیتواند ظاهری زیبا به وبسایت ببخشد. برای ایجاد زیبایی در صفحات وب، از CSS استفاده میکنیم. یادگیری CSS کمی چالشبرانگیزتر است، اما وقتی کدهای خود را بنویسید و تأثیر آن را بر زیبایی وبسایت ببینید، انگیزه بیشتری خواهید داشت. یادگیری این بخش تقریباً یک تا دو هفته زمان خواهد برد.
تا این مرحله با عناصر اصلی صفحات وب آشنا شدهاید و میتوانید صفحات نسبتاً خوبی طراحی کنید یا وبلاگ خود را شخصیسازی کنید. اما اگر میخواهید امکاناتی مانند انیمیشنها، تاریخ و ساعت، و اسلایدرها را به سایت خود اضافه کنید، باید به سراغ یادگیری JavaScript بروید.
طراحی سایت بدون کدنویسی!
این روزها اینترنت مملو از پکیجهای طراحی سایت بدون کدنویسی است. اگرچه این امر تا حدی به کمک سیستمهای مدیریت محتوا مانند وردپرس ممکن است، اما باید بدانید که با استفاده از این سیستمهای آماده هرگز به یک طراح سایت حرفهای تبدیل نخواهید شد!
با وردپرس میتوانید انواع مختلف سایتها را راهاندازی کنید، اما برای شخصیسازی و افزودن امکانات جانبی، نیاز به دانش نسبتا خوبی از کدنویسی دارید. در غیر این صورت، تنها میتوانید یک سایت معمولی ایجاد کنید. اگر به یک وبسایت کوچک و ساده بسنده میکنید، میتوانید در کمتر از ۵ دقیقه سایت خود را راهاندازی کنید. اما اگر هدف شما داشتن یک سایت حرفهای است یا میخواهید طراحی سایت را به عنوان شغل خود انتخاب کنید، لازم است مراحل یادگیری کدنویسی را دنبال کنید.
وردپرس(WordPress)چیست؟
به طور ساده، وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) رایگان و متنباز است که به راحتی توسط هر کسی قابل استفاده و شخصیسازی است. با وجود هزاران قالب و افزونهای که برای این سیستم ایجاد شده، شما میتوانید تقریباً هر نوع سایتی را به دلخواه خود طراحی و مدیریت کنید، بدون نیاز به کدنویسی و طراحی اختصاصی.
اگر بخواهید ویژگی خاصی را به سایت خود اضافه کنید که به صورت پیشفرض در وردپرس موجود نیست، باید هزینه کنید و از یک متخصص بخواهید آن را به سایت شما اضافه کند (یا خودتان برنامهنویسی کنید).
با وردپرس میتوانید تقریباً هر نوع سایتی را ایجاد کنید و این CMS از سئوی مناسبی برخوردار است. همچنین با استفاده از پلاگینهای مختلف، میتوان به قدرت آن افزود. هرچند این سیستم بسیار قدرتمند و انعطافپذیر است، اما برای راهاندازی سایتهای خاص با قابلیتهای کاملاً اختصاصی، بهتر است از طراحی و برنامهنویسی اختصاصی استفاده کنید.