معاون اجتماعی سازمان بهزیستی در گفتوگو با رویداد۲۴:
شهرداری به وظیفهاش در قبال ساماندهی متکدیان عمل نمیکند
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی، با تاکید بر اینکه برای ساماندهی متکدیان زیر 15 سال باید به خانوادههای آنها توجه کرد گفت: درحال حاضر تمام منابع سازمان بهزیستی برای ساماندهی متکدیان صرف تامین جا برای آنها میشود این در حالی است که تامین آن وظیفه شهرداری است و اگر شهرداری وظیفه خود را انجام میداد بهزیستی هم منابع خود را صرف توانمندسازی خانوادها میکرد.
رویداد۲۴- معاون اجتماعی سازمان بهزیستی، با تاکید بر اینکه برای ساماندهی متکدیان زیر 15 سال باید به خانوادههای آنها توجه کرد گفت: درحال حاضر تمام منابع سازمان بهزیستی برای ساماندهی متکدیان صرف تامین جا برای آنها میشود این در حالی است که تامین آن وظیفه شهرداری است و اگر شهرداری وظیفه خود را انجام میداد بهزیستی هم منابع خود را صرف توانمندسازی خانوادها میکرد.
طبق روال سالهای اخیر امسال نیز رئیس سازمان بهزیستی از اقدامی ضربتی برای جمعآوری متکدیان زیر 15 سال با همکاری فرمانداری تهران، خبر داد و گفت: در این طرح پوشش و ساماندهی افراد زیر 15 سال برعهده بهزیستی است،آنها پس از شناسایی، جمعآوری و غربالگری به بهزیستی معرفی خواهند شد.
اینگونه اقدامات ضربتی تاکنون هیچ نتیجهای نداشته است، برای چند روز متکدیان از سطح شهر غیب میشوند و دوباره بر میگردند. چرا که این افراد برای امرار معاش به پول نیاز دارند و جمعآوری آنها بدون ارائه هیچ طرح حمایتیای از جانب آنها موفق نخواهد بود.
عیسی فرهادی فرماندار تهران گفته است: اگر این متکدیان افراد نیازمند باشند از طرف بهزیستی و کمیته امداد حمایت خواهند شد و اگر اینطور نباشد و به صورت باندی فعالیت کرده باشند با باندهای مورد نظر برخورد میشود؛ این افراد باید متعهد شوند که به صورت متکدی در خیابان حضور پیدا نکنند.
همچنین انوشیروان محسنی بندپی، رییس سازمان بهزیستی گفته است: مشکل بهزیستی در طرحهای ساماندهی آن است که برای مثال اگر صبح کودک را شناسایی و پذیرش کنیم و عصر همان روز والدین آنها برای بازپسگیری کودکشان به مراکز بهزیستی مراجعه کنند به لحاظ قانونی و حقوقی هیچ منعی برای عدم تحویل کودک به خانواده نداریم و نمیتوانیم از این امر اجتناب کنیم.
حبیب الله مسعودی فرید، معاون اجتماعی بهزیستی در گفتوگو با رویداد۲۴ گفت: حضور کودکان در خیابان میتواند به آنها آسیب جدی وارد کند. بنابراین باید این کودکان شناسایی و با خانوادههایشان ارتباط برقرار شود.
او توضیح داد: کودکانی که در خیابان حضور دارند از چندین گروه و خانواده هستند. درصدی از آنها که تعداد کمی هم هستند، به صورت گروهی و باندی کار میکنند. بخشی زیادی از این کودکان غیر ایرانی هستند که اکثر مجوز کار ندارند و باید ساماندهی و مدیریت شوند، گروه آخر کودکانی هستند که از شهرها و روستاهای دور افتاده به کلان شهرها میآیند. حدود 80 تا 90 درصد از این افراد ساکن تهران نیستند و یا از شهرهای دیگر در تهران ساکن شدهاند.
مسعودی فرید اظهار داشت: کودکان کار معمولا با خانوادههایشان زندگی میکنند،ممکن است سرپرست خانواده زن باشد، یا از کارافتاده و بیکار باشد و یا اعتیاد داشته باشد و به دلیل فقر مجبور شود کودکش را به خیابانها بفرستند و یا او را به گروهها و باندها بسپارند و در قبال آن روزانه 30، 40 هزار تومان دریافت کند. برای هر کدام از این گروهها باید یک دستور العمل جداگانه تهیه کرد.
او افزود: از آنجا که 95 تا 99 درصد این کودکان در خانواده زندگی میکنند، نمیتوانیم همه این کودکان را در مراکز نگهداریم فقط در صورت حکم قاضی این امر امکانپذیر است. بنابراین سعی در تقویت مراکز روزانه داریم.
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی در خصوص موانعی که سد راه ساماندهی متکدیان است گفت: کمبود بودجه وجود دارد، اگرچه نسبت به سالهای قبل که بودجه بهزیستی در این زمینه فقط 300 میلیون تومان بود افزایش بودجه داشتهایم ولی باز هم کمبود بودجه داریم.
او افزود: پیشبینی میشود کودکان کار تا سال آینده به 8 هزار نفر برسند و سازمان بهزیستی هم برای ساماندهی این تعداد با کمبود جا مواجه است. دستگاههای دیگر هم باید برای ساماندهی کمک کنند.
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی ادامه داد: شهرداری مسئول تامین جا برای این کودکان است که چون تامین نمیکند تمام منابع ما صرف تامین مکان میشود. اگر شهرداری وظیفه خود را انجام میداد، بهزیستی هم منابع خود را صرف توانمندسازی خانوادهها میکرد.
او با اشاره به اینکه در شهرهای دیگر، شهرداری مکانهایی برای ساماندهی متکدیان فراهم کرده است گفت: در برخی شهرها مثل رشت و کرمانشاه، شهرداریها همکاری خوبی با بهزیستی دارند. در تهران هم باید همه دستگاهها کمک کنند تا متکدیان ساماندهی شوند.
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی گفت: این کودکان نسبت به دیگران آسیبپذیرترند و بیشتر دچار بیماری میشوند وزارت بهداشت باید در خصوص سلامت این کودکان کمک کند. این کودکان باید با همراه یا بدون همراه در بیمارستانها پذیرفته شوند.
مسعودی فرید در خصوص آموزش این کودکان نیز گفت: بسیاری از این کودکان مدرسه نرفتهاند، بسیاری از آنها 10، 11 سال سن دارند ولی حتی کلاس اول را هم نگذراندهاند. اینها باید در موسسههایی آموزش ببینند و پس از یک یا دو سال وقتی به سطح کودکان دیگر رسیدند در مدارس معمولی آموزش ببینند تا بتوانند خود را با اجتماع تلفیق دهند.
او همچنین با تاکید بر اهیمت توجه به خانواده این کودکان گفت: شناخت و توانمندسازی این خانوادهها و برخورد مناسب با آنها بسیار مهم است. همچنین فرهنگسازی رسانه در این مورد بسیار مهم است باید فرهنگسازی شود که به جای پول دادن به این کودکان مردم برای کمک به آنها غذای گرم به آنها بدهند و یا کمکهای مالی خود را به سازمانهای مردم نهاد و بهزیستی بفرستند.