پیام اخلاقی ایران به دنیا از طریق فرصتِ اسکارِ اصغر فرهادی
جایزه این فیلم را به نمایندگی از فرهادی به انوشه انصاری مهندس ایرانی- آمریکایی دادند که اولین ایرانی ای بود که به فضا سفر کرد . او به نمایندگی از فرهادی بیانیه ای را در محکومیت حرکت غیر انسانی ترامپ برای صدور فرمان اجرایی علیه شهروندان هفت کشور مسلمان از جمله ایران قرائت کرد.
دراین بیانیه گفته شده که تقسیم جهان به ما و دشمنان ما به ایجاد ترس منجر شده و توجیه فریبکارانه ای برای جنگ و تجاوز است.
در واقع، تهران این فرصت را پیدا کرد که با جایزه اسکار پیام اخلاقی اش را به سراسر آمریکا برساند.
جواد ظریف وزیر خارجه ایران نیز در پی این اتفاق در توییتر خود به عوامل و بازیگران این فیلم تبریک گفت و نوشت به بازیگران و عوامل فیلم افتخار میکنیم برای اسکار و برای موضعشان در قبال ممنوعیت ورود مسلمانان به آمریکا افتخار میکنیم.
تلویزیون دولتی ایران نیز بخش کمی از اخبارش را به پوشش خبر اسکار اختصاص داد اما ایرانی ها عمدتا از طریق شبکه های اجتماعی این واقعه را دنبال می کردند.
فرهادی در ماه ژانویه اغلام کرده بود که بود که در مراسم اسکار شرکت نخواهد کرد. روز جمعه او در بیانیه ای به چهار کارگردان دیگر نامزد اسکار فیلم خارجی در موضع گیری نسبت به تعصب و فاشیسم و ناسیونالیسم افراطی در آمریکا و سایر کشورهای جهان امروز پیوست.
چند ساعت قبل از مراسم اسکار در روز یکشنبه شهردار لندن صادق خان که یک مسلمان هندی تبار است در یک حرکت جالب فیلم فروشنده فرهادی را در مرکز شهر به طور عمومی اکران کرد و در این مراسم نیز هزاران نفر شرکت داشتند. خان در این مراسم حرکت ترامپ را خجالت آور خواند.
ترامپ از زمان روی کار آمدن دائما به ایران سیگنال هایی منفی میفرسد و در آخرین حرکتش در پی آزمایشات موشکی این کشور، برنامه تحریم های جدید غیر هسته ای را علیه ایران مطرح کرد . او بارها تهدید کرده که از توافق هسته ای آمریکا و شش قدرت دیگر جهانی با ایران بیرون خواهد آمد.
برای بسیاری از ایرانی ها، پیروزی فرهادی لحظه شیرینی محسوب می شود.
به گفته رحیم زهابی تاجر 65 ساله در تهران، اسکار فروشنده نشان داد که دنیای هنر فراتر از مرزهای ساخته بشر است و بر انسانیت تاکید دارد. هنر نمیتواند با دیوار و ممنوعیت محدود شود. خوشبختانه اسکار صلح و درک متقابل بین ملل را تبلیغ می کند، اگر سیاست مداران به دنبال این اهداف نباشند.
فیلم فروشنده درباره زوجی است که زندگی شان تحت الشعاع یک مزاحمت قرار می گیرد.
فرشید فریور ناشر 54 ساله ایرانی گفته این چایزه سیاسی بوده و فروشنده لیاقت برنده شدن جایزه اسکار را نداشته است.
احمد کساییان عینک ساز و نویسنده ایرانی نیز گفته ایرانی های سراسر جهان این پیروزی را جشن می گیرند.من فکر میکنم فرهادی نمی تواند هیچ تاثیر محسوسی بر تنش های بین ایران و آمریکا بگذارد اما به طور فرهنگی ایران از احترام و شناخت بهتری در میان آمریکایی ها برخوردار خواهد شد.