گزارش رویداد۲۴ درباره ضرورت تغییر نگاه به حضور افراد در پارلمان شهری
جای کدام متخصصان در شورای شهر خالی است؟
یک جامعهشناس شهری معتقد است، «شهر» یک مساله تخصصی است و شهرشناس باید در مورد مسائل و مشکلات آن تصمیم بگیرد چرا که کسانی که متخصص شهری نیستند تصمیماتشان لزوما نیاز شهروندان را برطرف نمیکند. همچنین یک فعال حقوق زنان میگوید: تا وقتی زنان بر پایه متغیرهای سیاسی در لیست قرار میگیرند ما کاری از پیش نخواهیم برد. ما نیازمند زایش ارزشهای مدنی در جامعه هستیم و باید به شورا به مثابه یک امر اجتماعی نگاه کنیم. امر اجتماعی که از تلاقی ارزشهای مدنی و سیاسی به وجود میآید.
رویداد۲۴- یک جامعهشناس شهری معتقد است، «شهر» یک مساله تخصصی است و شهرشناس باید در مورد مسائل و مشکلات آن تصمیم بگیرد. همچنین یک فعال حقوق زنان میگوید: تا وقتی زنان بر پایه متغیرهای سیاسی در لیست قرار میگیرند ما کاری از پیش نخواهیم برد. ما نیازمند زایش ارزشهای مدنی در جامعه هستیم و باید به شورا به مثابه یک امر اجتماعی نگاه کنیم. امر اجتماعی که از تلاقی ارزشهای مدنی و سیاسی به وجود میآید.
عملکرد اعضای شورای شهر در دوره چهارم با انتقادهای زیادی از سوی مردم روبرو شد، انتقاد به حضور هنرمندان و ورزشکارانی ناکارآمد در امور شهری، انتقاد به ضعف نظارتی شورا و انتقاد به عدم وجود یا کمبود متخصص امورشهری در میان اعضای شورای شهر از جمله مهمترین این انتقادها بوده است. همچنین چند ماهی است زمزمه نیاز به حضور بیشتر جوانان و زنان در لیست نامزدها به گوش میرسد.
با وجود تمام انتقادهای موجود، ورزشکاران، داوران و هنرمندان بیشتری نسبت به دورههای قبل در لیست ثبتنام کنندگان این دوره هستند. همچنین انتقادها به عدم وجود متخصص در شورای شهر برای دوره پنجم نیز بر جای خود باقی مانده است.
پویشهای مختلفی در این خصوص در میان مردم و در شبکههای مجازی ایجاد شده که نشان دهنده مسائلی است که ذهن مردم را در انتخابات شورای شهر به خود مشغول کرده است. یکی از این پویشها توجه به تخصصها و نیازهای شهر به جای نگاه سیاسی است.
باقری توییت کرده است: جهان سوم جايی است كه براي شوراي شهر كه محل تقنين ضوابط و مقررات شهری است جماعتي متخصص در حوزههاي بيربط با مدیریت شهری كانديد شدهاند.
همچنین افرا در توییتر خود نوشته است، من از اصولگراها انتظاری ندارم، اما از اصلاح طلبها انتظار دارم این سیرک سلبریتیبازی رو جمع کنند و چهار تا متخصص کاندید کنند.
محمد نیز در توییتی یادآور شده است که افراد متخصص یا کاندید نمیشوند یا اگر بشوند در میان جنجال تبلیغاتی این افراد ناشناخته باقی میمانند.
رویداد۲۴ در این خصوص با چند متخصص آشنا با مشکلات شهری به گفتوگو نشسته است.
کالبد شهر تخصص خودش را میخواهد
قمر فلاح، جامعهشناس شهری معتقد است کالبد شهر تخصص خودش را میخواهد او میگوید:«شهر» یک مساله تخصصی است و شهرشناس باید در مورد مسائل و مشکلات آن تصمیم بگیرد چرا که کسانی که متخصص شهری نیستند تصمیماتشان لزوما نیاز شهروندان را برطرف نمیکند.
فلاح میگوید: تصمیمات شهری پیامد و عوارض منفی دارد که اگر این تصمیمات از سوی متخصص باشد این عوارض در پروسه اجرا خود را ترمیم میکنند و پالایش میشوند.
این کارشناس شهری در مورد حضور زنان در شورای شهر میگوید: حضور زنانی مثل لیلا ارشد بسیار مفید خواهد بود چرا که او به این جهت که به آسیبهای شهری آگاه است بسیار توانمند بوده و اقدامات اجراییاش در این راستا بوده است. حداقل میتوان مطمئن بود او برای مردم فقیر به خوبی کار خواهد کرد.
فلاح همچنین در خصوص حضور جوانان معتقد است: جوانان باید دانایی لازم را داشته باشند، اگر علم ندارد حداقل باید تجربه کافی داشته باشد و اگر تجربه ندارد حداقل باید علم داشته باشد. در کنار این دو جوانی که کاندید میشود باید به تصمیم جمعی آگاه باشد و کار و تصمیمسازی تیمی را بلد باشد نه رانتی.
شورای شهر به مثابه یک امر اجتماعی
عالیه شکربیگی، فعال حوزه زنان معتقد است، ابنکه تعداد زنانی که بتوانند کاری از پیش ببرند در میان کاندیدای شورای شهر کم است به دلیل کمرنگ بودن ارزشهای مدنی در در جامعه است. او می گوید: اکثر زنانی که کاندید شورای شهر شدهاند با تکیه بر متغیرهای سیاسی( مثلا یکی از اقوامشان سیاسی است) یا به علت سرمایهدار بودن و یا به علت برخوردار بودن از لابیهای موجود در لیستها قرار میگیرند. تعداد کسانی که مانند خانم ارشد بر اساس توانایی و شایستگی جزء لیست قرار گیرند کم است.
شکربیگی میافزاید: تا وقتی زنان بر پایه این متغیرها در لیست قرار میگیرند ما کاری از پیش نخواهیم برد. این افراد طعم تلخ فقر را نچشیدهاند بنابراین نمی توانند نماینده شایستهای برای مردم باشند. ما نیازمند زایش ارزشهای مدنی در جامعه هستیم و باید به شورا به مثابه یک امر اجتماعی نگاه کنیم. امر اجتماعی که از تلاقی ارزشهای مدنی و سیاسی به وجود میآید.
این فعال حوزه زنان میگوید: رانتها در انتخاب زنان ما تاثیرگذار هستند. همچنین قدرت نامرئی نظام مردسالار هنوز در ساختارهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی وجود دارد. برای اینکه حضور زنان را پر رنگ کنیم زنان باید به طور مستقل به ایجاد احزاب سیاسی بپردازند تا بتوانند در انتخابات شرکت کنند.
حالا باید دید جای خالی متخصصان در شورای شهر را چه کسانی خواهند گرفت؟ آیا صرف افزایش تعداد زنان و جوانان میتوان انتظار داشت شورای شهر در دوره پنجم شورای موفقتری باشد؟