تاریخ انتشار: ۰۰:۳۷ - ۱۳ شهريور ۱۳۹۶
محسن غرویان در گفت‌وگو با رویداد۲۴:

روحانی در مسائل فقهی به نظرات مجتهدان نواندیش مراجعه کند/ رجل سیاسی ناظر به جنسیت نیست/ اصل ولایت ربطی به جنسیت ندارد

استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: در مسئله شهادت که در کتاب‌های فقهی مانند جواهر در کنار بحث قضا آمده است در برخی از مسائل تنها شهادت زنان موردقبول واقع می‌شود و شهادت مردان مورداستفاده ندارد. این موارد نشان می‌دهد که در بعضی از مسائل زنان هم ولایت دارند به‌خصوص اگر به این نکته توجه شود که اصل ولایت ربطی به جنسیت ندارد.
رویداد۲۴-استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: در مسئله شهادت که در کتاب‌های فقهی مانند جواهر در کنار بحث قضا آمده است در برخی از مسائل تنها شهادت زنان موردقبول واقع می‌شود و شهادت مردان مورداستفاده ندارد. این موارد نشان می‌دهد که در بعضی از مسائل زنان هم ولایت دارند به‌خصوص اگر به این نکته توجه شود که اصل ولایت ربطی به جنسیت ندارد.

هرگاه به انتخابات ریاست جمهوری نزدیک می‌شویم، بحث تعریف رجل سیاسی و کاندیداتوری زنان برای کسب دومین مقام در کشور به میان کشیده می‌شود، البته قانون اساسی در این زمینه صراحت دارد و در اصل ۱۱۵ آن آمده است که «رئیس‌جمهور باید از میان رجال مذهبی و سیاسی که واجد این شرایط یعنی ایرانی‌الاصل،‌ تابع ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن نیت وامانت و تقوا، مؤمن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی یاران و مذهب رسمی کشور باشد، انتخاب شود.»

درحالی‌که قانون اساسی هیچ اشاره‌ای به جنسیت ندارد باگذشت نزدیک به 40 سال از پیروزی انقلاب اسلامی هرگاه زنان به‌عنوان کاندیدا ریاست جمهوری پا به عرصه می‌گذارند به دلیل جنسیت، رد صلاحیت می‌شوند و وعده تعریف رجل سیاسی را به‌روزهای آتی می‌دهند. عباسعلی کدخدایی، سخنگو شورای نگهبان روز یکشنبه در گفت‌وگویی از قول عده‌ای درباره این مسئله علاوه بر ریاست جمهوری بحث وزارت را هم به آن اضافه کرده است.

کدخدایی در این مصاحبه گفته است که «رجل سیاسی هرچند در رسانه‌ها فقط به‌عنوان بحث سیاسی مطرح می‌شود، اما بحث سیاسی نیست بلکه بحث فقهی و قدیمی است و بحثی نیست که در طول دوره انقلاب به آن رسیده باشیم. این‌یک نظریه فقهی است که زن نمی‌تواند به مفهوم شرعی ولایت داشته باشد وعده‌ای می‌گویند ریاست جمهوری و وزارت چون جزئی از آن ولایت است پس زن نمی‌تواند وزیر و رئیس‌جمهور شود.»

محسن غرویان، استاد حوزه و دانشگاه در گفت‌وگو با رویداد۲۴ درباره ولایت نداشتن زنان به لحاظ شرعی گفت: مسئله‌ای که آقای کدخدایی مطرح کرده صرفاً یک نظریه حساب می‌آید و در همین رابطه نظرات دیگری هم وجود دارد که زنان حتی می‌توانند در مقام قضاوت حکم صادر کنند که خود به‌نوعی ولایت قضایی به‌حساب می‌آید.

وی در همین رابطه اضافه کرد: در مسئله شهادت که در کتاب‌های فقهی مانند جواهر در کنار بحث قضا آمده است در برخی از مسائل تنها شهادت زنان موردقبول واقع می‌شود و شهادت مردان مورداستفاده ندارد. این موارد نشان می‌دهد که در بعضی از مسائل زنان هم ولایت دارند به‌خصوص اگر به این نکته توجه شود که اصل ولایت ربطی به جنسیت ندارد.

این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه اظهار داشت: اصل ولایت به دانش، علم و تخصص مربوط می‌شود و اگر در یک زمینه‌ای زنان متخصص و از دانش مربوطه برخوردار باشند در همان محدوده آنان صاحب‌ولایت هم هستند زیرا قرآن می‌فرماید: «بپرسید از اهل دانش و تخصص اگر خودتان نمی‌دانید» بر همین اساس مسائلی که تنها زنان دانش و تخصص دارند از ولایت هم برخوردار هستند.

غرویان درباره استفاده از این دلیل برای ایجاد ممانعت جهت ورود زنان به وزارتخانه‌ها تصریح کرد: دلیل مورداشاره تام نیست و درصورتی‌که وزارتخانه‌ای باشد که امور مربوط به آن از بین زنان کسی باشد که تخصص و دانش اش بیشتر از مردان است، آن زن می‌تواند وزیر هم بشود.

وی در این خصوص چنین تفسیری می‌تواند از دلایل عدم معرفی وزیر زن توسط حسن روحانی برای دولت دوازدهم باشد، توضیح داد: احساس می‌شود که این مسائل نسبت به هم بی‌ارتباط نیست ولی دلیلی که آقای کدخدایی به آن اشاره‌کرده، ازنظر فقهی کامل نیست.

این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه تأکید کرد: آقای دکتر روحانی باید در چنین مسائلی نظرات فقها و مجتهدان آگاه به زمان امروز و نواندیش مراجعه کنند. این گروه دارای نظرات کاربردی هستند که برای حل مشکلاتی ازاین‌دست مناسب است.

غرویان درباره تعریف رجل سیاسی نیز افزود: رجل سیاسی می‌تواند زن باشد زیرا ناظر به جنسیت نیست و منظور شخصیت سیاسی است که شخصیت هم به دانش، تخصص، تجربه و توانمندی برمی‌گردد و زن یا مردم بودن آن مطرح نیست.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما