تاریخ انتشار: ۰۸:۰۹ - ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۷
مرادی کارشناس انرژی‌ در گفت‌وگو با رویداد۲۴:

میزان سود در تهاتر نفت با کالا کاهش می‌یابد/ دولت نمی‌تواند بیش از این به نرخ دلار در بازار دامن بزند

یک کارشناس حوزه انرژی اعتقاد دارد نفتی که ما به کشورهایی مانند چین و هند می فروشیم، میزان مشخصی درآمد را برای کشورمان دارد و قیمت دلار تاثیری روی این موضوع نمی گذارد.
رویداد۲۴ دولت در فروش نفت به کشورهایی مانند هند و چین معادل درآمد ارزی حاصل شده، اقدام به خرید و واردات کالا به کشور می کند. بنابراین برای دولت فرقی نمی کند که به چه میزان، به چه نحو و با چه قیمتی این کالاها را خریداری کند.

حسن مرادی، کارشناس حوزه انرژی در گفت و گو با رویداد۲۴ در مورد تاثیر افزایش شدید قیمت دلار بر مبادله نفت با کالا گفت: نفتی که ما به کشورهایی مانند چین و هند می فروشیم، میزان مشخصی درآمد را برای کشورمان دارد و قیمت دلار تاثیری روی این موضوع نمی گذارد.

مرادی در ادامه افزود: در واقع معادل ارزش نفتی که می فروشیم، کالا وارد کشور می کنیم و اگر افزایش صعودی قیمت دلار تاثیری هم داشته باشد، این تاثیر در خارج از کشور نخواهد بود بلکه در داخل کشور نمود خواهد داشت.  

وی با بیان اینکه دولت در فروش نفت به کشورهایی مانند هند و چین معادل درآمد ارزی حاصل شده، اقدام به خرید و واردات کالا به کشور می کند، اظهار داشت: بنابراین برای دولت فرقی نمی کند که به چه میزان، به چه نحو و با چه قیمتی این کالاها را خریداری کند.

این کارشناس حوزه انرژی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا افزایش صعودی و نوسان شدید نرخ دلار می تواند چالش ها و مشکلاتی را از جهت تامین کالاهایی که تهاتر می کنیم به وجود بیاورد یا خیر؛ گفت: مساله این است که دولت نمی تواند ساکت بنشیند و در مقابل بر هم زنندگان نظم اقتصادی و بازار که به خاطر سودجویی شایعه سازی می کنند یا بازار سیاه درست می کنند و به هر طریقی سعی می کنند دلارهایی را که در اختیار دارند، با قیمت بالاتری بفروشند، اقدامی انجام ندهد. بنابراین دولت ناچار است که برای قیمت دلار محدودیت بگذارد و در نتیجه اعلام کرده که قیمت دلار باید 4200 تومان باشد.

مرادی با بیان اینکه دولت مجبور است صرفنظر از آنکه در بازار چه اتفاقی می افتد،  محدودیت هایی را در بازار ارز وضع کند، اظهار داشت: به عبارت دیگر دولت نمی تواند همپای بازار پیش برود و  اگر قیمت های بالاتر از 4200 تومان را به رسمیت بشناسد یا به تصویب برساند، در حقیقت به این مساله دامن زده و این در حالی است که دولت نمی تواند بیشتر از این به نرخ های افسار گسیخته دلار در بازار دامن بزند.

وی در ادامه افزود: در شرایط فعلی با توجه به افزایش قیمت ارز و پولی که می تواند به کشور برگردد، صادرات موضوعی سودمند و شیرین است و اگر صادرکنندگان همت کنند و از این بازار استفاده کنند، درآمدشان افزایش می یابد.

این کارشناس حوزه انرژی همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به نوسان و افزایش چشمگیر قیمت دلار از این پس در مورد تهاتر درآمدهای نفتی با کالا چه اتفاقی خواهد افتاد، گفت: ترجیح ایران فروش نفت به کشورهایی است که بتواند از آنها ارز دریافت کند، زیرا آنجایی که بحث تهاتر و مبادله کالا با کالا مطرح است، میزان سود دولت مانند اندازه سود در وضعیت دریافت ارز نیست و در چنین شرایطی دولت مجبور است کالایی را بخرد که بهای گران تری دارد.

مرادی در عین حال با تاکید بر این موضوع که تمام این شرایط بستگی به مدیریت دولت دارد، اظهار داشت: قاعدتا این انتظار وجود ندارد که دولت با پول نفت پوشاک وارد کشور کند، بلکه دولت باید کالاهای صنعتی مورد نیاز خود را سفارش بدهد و باید کالاهایی را تهاتر و وارد کند که با تدبیر لازم بتواند ارزآوری داشته باشد.
این کارشناس حوزه انرژی در پایان گفت: بنابراین اگر دولت به خوبی مدیریت کند، در معامله با چین یا هندوستان می تواند تا حد زیادی جلوی ضرر ناشی از این افسار گسیختگی بازار ارز را بگیرد و به پشت سر گذاشتن این برهه کمک کند. 
نظرات شما