فرجیراد در گفتوگو با رویداد۲۴ بررسی کرد؛
معادله چندمجهولی بستن تنگه هرمز و ادامه مذاکره با اروپا
فرجی راد کارشناس مسائل بینالملل، معتقد است که اروپاییها برای حفظ آبرو و حیثیت خودشان هم شده سعی دارند تا برجام را حفظ کنند و علارغم همه فشارهایی که از سوی آمریکا متحمل میشوند، مذاکراتشان با ایران را ادامه دهند.
رویداد۲۴ ایران در حالی با اروپاییها مذاکره میکند و به دنبال حفظ برجام است که روز گذشته رهبر انقلاب نیز در جمع مسئولان وزارتخارجه، کارداران و سفیران، بر مذاکره با اروپاییها تاکید کردند و خواهان عدم قطع این مذاکرات شدند.
پس از خروج آمریکا از برجام، ایران و اروپا تمام سعی خود را کردند تا این توافق بینالمللی را حفظ کنند. اتحادیه اروپا که فشارها و سایه سنگین آمریکا را بر سر خود میدید، سعی کرد با هر روش ممکن این توافق را حفظ کند و از این راه هم استقلال تصمیمگیری و هم پایبندی خود به یک توافق بینالمللی را نشان دهد و مذاکره با ایران را ادامه دهد؛ مذاکراتی که فعلا مشخص نیست میتواند نتایج مثبتی را در پی داشته باشد یا خیر. از یک سو بحث بر سر ادامه مذاکرات با اروپاست و از سوی دیگر احتمال بسته تنگه هرمز و جلوگیری از صادرات نفت. آنگونه که رهبر انقلاب روز گذشته دستور داد، قرار است وزارت خارجه برنامه جلوگیری از خروج نفت از تنگه هرمز را پیگیری کند؛ موضوعی که احتمالا چندان خوشایند اتحادیه اروپا نخواهد بود. سفیر سابق ایران در نروژ درباره پیگیری این برنامه همزمان با مذاکرات با اروپا توضیح میدهد و نقش اروپا در این معادله را بررسی میکند:
اروپا در حفظ برجام نقش مهمی دارد
عبدالرضا فرجی راد کارشناس مسائل اروپا و سفیر پیشین ایران در نروژ، در گفتوگو با رویداد۲۴ با اشاره به سخنان رهبرانقلاب مبنی بر لزوم مذاکره با اروپا و عدم قطع این مذاکرات، گفت: بعد از آمریکا در برجام که نقش اصلی را هم بر عهده داشت و سبب شد توافق برجام حاصل شود، اروپاییها نیز نقش بسیار مهمی داشتند و حتی پیش از شروع مذاکرات با آمریکاییها، از سال2003 کارمان را با اروپاییها شروع کردیم.
موضوع بستن تنگه هرمز برای زمانی است که مذاکره با اروپا نتیجه بخش نباشد
اروپا درد حفظ برجام را باید تحمل کند
عضو سابق دستگاه دیپلماسی کشورمان با بیان اینکه اکنون حافظ برجام، اروپاییها هستند، تصریح کرد: اروپا به دلیل حفظ آبرو و حیثیت خود، سعی دارد با چنگ و دندان این توافق را حفظ کند ضمن اینکه این توافق در شورای امنیت سازمان ملل نیز تصویب شده است. علاوه بر این مسائل، اروپا معتقد است که با شکسته شدن برجام ناامنی و بی ثباتی در منطقه افزایش پیدا میکند و این ناامنی به اروپا سرایت میکند. اروپا نیز نگران این است که ایران از برجام خارج شود و به همین دلیل سعی میکند برجام را به هرنحوی که شده حفظ کند. هرچند که این حفظ کردن دردهایی را هم دارد و اروپا نیز باید این دردها را تحمل کند.
آمریکا به همین راحتی اروپا را رها نمیکند
سفیر پیشین ایران در نروژ، ادامه داد: اگر بخواهیم صراحتا به این دردها اشاره کنیم، باید بگویم که اروپا باید فشارهای آمریکا را تحمل کند و طبیعتا به مرور این فشارها بیشتر خواهد شد، روابط ترامپ با اتحادیه اروپا روز به روز ضعیفتر میشود. جدای از برجام، آمریکا و اروپا بر سر مسائلی همچون ناتو، مسائل آب و هوایی، تضعیف اروپا از سوی ترامپ و ... دچار تنش هستند و این تنش فقط معطوف به برجام نیست. اروپا میداند اگر برجام را رها کند، فشارهای ترامپ روز به روز بیشتر میشود و آمریکای ترامپ به همین سادگی اروپا را رها نخواهد کرد.
مذاکره با اروپا خوب پیش رفته است
فرجی راد، با بیان اینکه مذاکرات با اروپاییها تاکنون بد پیش نرفته است، تصریح کرد: اروپاییها در تلاش هستند مذاکراتشان با ایران به نتیجه برسد اما باید این را هم بدانند که باید انتظارات ما را هم برآورده کنند. اروپا هرچقدر بخواهد انتظارات ایران را برآورده کند از آن سو آمریکا فشارهای بیشتری را به آنها وارد خواهد کرد. لذا اروپا باید انجام چند کار را در اولویت خود قرار دهد تا ایران هم بداند که این مذاکرات نتیجهبخش است. اروپا باید ابتدا میزان بالایی از نفت ایران را خریداری کند که هم میتواند آن را مصرف کند و هم میتواند آن را به فروش برساند. دوم باید سوئیفت را از سوئیفت فعلی خارج کند، زیرا سوئیفت فعلی با تسلط دلار همراه است و از این طریق نمیتوان با ایران کار کرد، به همین دلیل باید به دنبال سوئیفت یورویی باشد.
او ادامه داد: برجام قرار بود اقتصاد ایران را از بند نجات دهد اما با خروج آمریکا از برجام نمیتوانیم بگوییم که اقتصاد ایران از بند رها شده است. اروپا میتواند نقشی که دارد را به خوبی ایفا کند و معتقدم اگر اروپا اعتمادسازی بیشتری را انجام دهد، ما میتوانیم به نتیجه بهتری دست پیدا کنیم و همانطور که مقامات ارشد نظام اشاره کردند، ما باید مذاکرات و روابطمان را با اروپاییها ادامه دهیم.
80 درصد مذاکرات به خوبی پیش رفته است
این کارشناس مسائل بینالمللی ادامه داد: کار مذاکره با اروپا هم تا 80 درصد پیش رفته و امیدوار کننده است. اما طبیعتا ما نیز انتظاراتی را داریم که ممکن است اروپاییها بگویند اجرایی کردن برخی از آنها در توان ما نیست، ضمن اینکه این موضوع را هم باید در نظر داشته باشیم که اروپا از سوی آمریکا فشارهای بسیار زیادی را متحمل میشود.
فرصت صبر کردن تا نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را نداریم
فرجی راد در پاسخ به اینکه آیا احتمال دارد ایران در مذاکره با اروپا به دنبال این باشد تا زمان بگذرد و منتظر انتخابات بعدی آمریکا بماند، گفت: ایران مذاکرات را از جهت اینکه بخواهد منتظر انتخابات ریاستجمهوری آمریکا بماند، ادامه نخواهد داد. یک ماه دیگر تحریمهای اولیه علیه کشورمان اعمال خواهد شد و آبان ماه نیز تحریمهای ثانویه که مربوط به نفت و پول است، علیه ما اعمال خواهد شد. ما به آنجا نمیرسیم که صبر کنیم انتخابات ریاستجمهوری آمریکا برگزار شود و با توجه به شرایط مناسب اقتصادی در آمریکا، مشخص نیست که ترامپ بازنده این انتخابات باشد. از سوی دیگر جمهوریخواهان نیز هر چقدر هم که از ترامپ متنفر باشند، به یک دموکرات رای نخواهند داد.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
بعد هم به جای دلار یورو بدهد چه خیالی ؟
به هرحال ایران باید استقلال خودرا یا به آمریکا یا اروپا بدهد یا به هردو و به خاطر باقی ماندن دولت امید و حفظ کلید روحانی منتظر الطاف اروپا و آمریکا باشد با حمایت اروپا در مقابل آمریکا و حتما دسته دیگری هم می گویند پس سهم روسیه و چین چه می شود این دو دسته دیپلماتهای برجسته در ستاد عملیاتی وزارت خارجه در تابستان گرم و هوای دود آلود تهران حتما از هوای متبوع چیلرهای داخل محوطه باز استفاده می کنند تا ریه آنها آسیب نبیند و کلامشان با نفوذ هر چه بیشتر در دل سیاستمداران جهان نتیجه مطلوب به بار آورد. ایران باید به همه دنیا باج سبیل بدهد تا ملت ایران در امنیت و آسایش کامل بسر برند