تاریخ انتشار: ۰۹:۳۵ - ۲۷ مهر ۱۳۹۷
رویداد ۲۴ بررسی می‌کند؛

رقابت پتروشیمی‌ها و فولاد در واریز نکردن ارز صادرات به سامانه نیما/ قاضی‌پور: با متخلفان برخورد می‌کنیم

حجم صادرات فولاد سال گذشته کشور ۹ میلیون تن بود که طبق برنامه ریزی انجام شده این رقم امسال باید به ۱۲ میلیون تن برسد که اگر ۱۰ میلیون تن­­ آن نیز محقق شود با احتساب ارز ۸ هزار تومانی عدد قابل توجهی نصیب صادر کنندگان می‌شود.

قاضی پور: با متخلفین فولادی برخورد می شود/ شریعتمداری: پروندهای متخلفین مختومه شود

رویداد۲۴ ندا جعفری: عرضه ارز ناشی از صادرات توسط صادرکنندگان در سامانه نیما همچنان پرحاشیه بوده و هر بار ماجرای تازه‌ای دارد. براساس آمار‌های بانک مرکزی در ۶ ماهه نخست سال جاری حدود ۲۳ میلیارد صادرات غیر نفتی صورت گرفته که تنها ۴.۵ میلیارد دلار آن از طریق نیما به کشوربازگشته است.

طبق ادعای شرکت‌های پتروشیمی حدود ۷۰ درصد از تزریق انجام شده متعلق به این شرکت‌ها است و شرکت‌های فولادی ارز خود را به سامانه نیما واریز نکرده‌اند.

نابسامانی در عرضه و تقاضا با واقعی شدن نرخ فولاد

جعفر سرقینی معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت شهریورماه جاری با ارسال نامه‌ای به حامد سلطانی‌نژاد مدیرعامل بورس کالای ایران خواستار برداشته شدن سقف رقابت محصولات فولادی در بورس کالای ایران شد. در پایان شهریور سقف معاملات فولاد در بورس کالا برداشته شد و قیمت‌ها واقعی و به بازار ازاد نزدیک شدند.

اما پس از آن در بحث عرضه‌ها تخلفاتی صورت گرفت و این موضوع وضعیت بازار آهن و فولاد را به هم زد و شاهد نابسامانی در عرضه و تقاضای فولاد بودیم این اتفاقات در حالی بود که محمد آزاد رییس اتحادیه آهن فروشان اعلام کرده بود ما در کشور هیچ کمبودی نداریم و صادرات فولاد هم همانند قبل است اما فولادی‌ها متهم به گرانفروشی شدند.

تاکید بر مختومه شدن پرونده‌های گران‌فروشی فولادی‌ها از سوی وزارت صنعت!

پس از آن جعفر سرقینی معاون امور معادن وزیر صنعت در مکاتبه‌ای با شریعتمداری خواستار به‌تعلیق درآمدن پرونده‌های تشکیل‌شده برای فولادسازان و سایر تولیدکنندگان فلزات غیر آهنی شد و در مکاتبه‌ای دیگر با وزیر صنعت بر مختومه شدن پرونده‌های تعزیراتی شرکت‌های فولادی تأکید کرد، پس از آن محمد شریعتمداری در مکاتبه‌ای با نوابی رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان خواستار مختومه شدن پرونده‌های تعزیراتی فولاد سازان در اسرع وقت شد.

معاون وزیر صنعت در حالی بر مختومه شدن پرونده‌های تعزیراتی فولادسازان تاکید کرده است که هنوز واکنشی در خصوص تخلفات احتمالی بازگشت ارز صادراتی این دست صادرکنندگان در سامانه نیما ارائه نکرده است.

با متخلفان فولادی برخورد می‌شود

نادر قاضی پور نماینده ارومیه و عضو کمیسیون صنایع و معادن در مورد عدم عرضه فولادی‌ها به بورس کالا گفته است: جلسات متعددی در این خصوص برگزار شد، زیرا صنایع پایین دستی در این خصوص شکایت داشتند. بر این اساس مقرر شد اسامی افراد از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شود. ضمن اینکه مقرر شد فولادی‌ها پس از اشباع بازار داخل، اقدام به صادرات محصولات خود کنند در غیر این صورت با متخلفان برخورد خواهد شد. 

نماینده مجلس دهم در پاسخ به این پرسش که کدام شرکت‌ها ارز صادراتی را به سامانه نیما نداده‌اند؟ گفته است: تقریبا همه شرکت‌های فولادی و سایر شرکت‌های وابسته تخلف داشتند و ارز صادراتی را تزریق نکرده‌اند.

ارز دولتی را بخش خصوصی نگرفت

جهانبخش شکری مدیرعامل شرکت جهان فولاد غرب در مورد عرضه محدود فولادی‌ها به بورس کالا به خبرنگار رویداد۲۴ می‌گوید: این موضوع بیشتر به دلیل کاهش عرضه مواد اولیه بود و این مواد به اندازه کافی نبودند.

او با اشاره به نقص و کمبود در زنجیره فولاد تصریح کرد: تا زمانی که شمش، قراضه، گندله و ... به میزان کافی نباشد و میزان درخواست‌ها از سهمیه‌ ها بیشتر باشد شاهد این تخلفات هستیم.

شکری در مورد تخلف فولادی‌ها و عدم عرضه ارز صادراتی به سامانه نیما گفت: ارز دولتی را بیشتر کارخانه‌های دولتی بزرگ دریافت کردند نه بخش خصوصی و ما هیچ ارز دولتی بابت تهیه مواد اولیه دریافت نکردیم اما مسلما در این بین، رانت بازی و واسطه‌گری هم صورت گرفته است.

حجم صادرات فولاد سال گذشته کشور ۹ میلیون تن بود که طبق برنامه‌ریزی انجام شده این رقم امسال باید به ۱۲ میلیون تن برسد که اگر ۱۰ میلیون تن­­ آن نیز محقق شود با احتساب ارز ۸ هزار تومانی عدد قابل توجهی نصیب صادر کنندگان می‌شود.

نظرات شما