مجلس در انتظار توضیحات دژپسند درباره بیمه ما/ عملكرد بيمه مركزي چشم اسفندیار وزير اقتصاد +سند
رویداد۲۴ هفته گذشته مجلس به موضوع ابهامات مالی، انتصابی و مدیریتی در بزرگترین شرکت بانک ملت ورود کرد. غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در روزهای گذشته از وزیر اقتصاد خواسته شائبههای موجود در شرکت بیمه ما را روشن کند. او در طرح سوال ۶ بندی خود که در ذیل به آن اشاره میشود نکات مهم و قابل توجهی را مطرح کرده است:
۱) نحوه نظارت وزارت اقتصاد بر شرکتهای بیمهای وابسته به بانکهایی که دولت در آن سهام دارد، چگونه است؟
۲) علت بروز تخلفات عمده در شرکت سهامی بیمه ما وابسته به بانک ملت چیست؟
۳) چرا وزارت اقتصاد نسبت به اتفاقات به وجود آمده در فضای مجازی درباره شرکت سهامی بیمه ما بی تفاوت است؟
۴) انتصابات گسترده فامیلی در شرکت بیمه چه توجیه منطقی وجود دارد؟
۵) علت برداشتهای نقدی از حسابهای بیمه ما در حجم بالا و بدون سند مالی چیست؟
۶) عملکرد و دستاوردهای سفرهای پر خرج مدیران بیمه ما به کشورهای خارجی با هزینههای هنگفت چیست؟
دژپسند چند روز پس از آنکه توانسته بود از نمایندگان مجلس رای اعتماد بگیرد، در جلسهای که برای معارفه معاون جدید بانک و بیمه وزارت ترتیب داده بود، از لزوم تغییر شیوهها در شرکتهای بیمه سخن گفته بود. این موضوع آنقدر برای وزیر اقتصاد اهمیت داشت که در اولین انتصابهای خود، معاون بانک و بیمه وزارتخانه را تغییر داد.
هرچند موضوع ساماندهی و نظارت بر شرکتهای بیمه برای وزیر اقتصاد اهمیت فراوان داشت، اما از روز تصدی دژپسند تاکنون تغییر عمدهای در این مجموعهها رخ نداده است. این در حالی است که حضور رئیس کل جدید بیمه مرکزی هم نتوانسته تغییرات خاصی در ساختار شرکتهای بیمهای کشور ایجاد کند. در واقع غلامرضا سلیمانی امیری ماکو طی ماههای اخیر نه تنها تحولی در وضعیت آشفته صنعت بیمه ایجاد نکرده بلکه ارادهای هم در نظارت جدیتری بر این حوزه ندارد.
این نقدها به غلامرضا سلیمانی وارد است چون نقش موثرتری به لحاظ جایگاه حقوقی نسبت به وزیر اقتصاد دارد؛ زیرا او مسئول مستقیم صنعت بیمه ایران به شمار میآید. قطعا سلیمانی به خاطر دارد که صریحترین اظهارنظر خود را بعد از سوال سیده حمیده زرآبادی نماینده مردم قزوین کرد و بلافاصله در هشداری به سه شرکت بیمهای فاقد مدیرعامل گفت: «ما نمیتوانیم اجازه بدهیم که شرکتهای بیمه با تخطی از مقررات، سرنوشت صنعت بیمه، سهامداران و بیمهگذاران را در معرض خطر قرار دهند»
سلیمانی همچنین گفته بود: «سیاست ما همراهی و همدلی و کمک به شرکتهای بیمه است. با این وجود اگر تعلل صورت بگیرد، ناگزیر خواهیم بود برابر با آیین نامههای موجود و با توجه به مجموع نمرات منفی موجود در پرونده نظارتی آنها در خصوص صلاحیت حرفهای آنان تجدید نظر کنیم.»
عتاب و خطاب سلیمانی البته در حد همان موضوع باقی ماند و در عمل شرکتهای بیمه به همان مسیر رفتند که پیش از آن میرفتند تا بدین ترتیب نه تذکرات وزیر اقتصاد جواب داده باشد، نه هشدارهای رئیس کل بیمه مرکزی!
اما اینبار غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی پا پیش گذاشته تا به ابهامهای موجود در شرکت بیمه ما ورود کند که قاعدتا این بررسیها میبایست از طریق بیمه مرکزی جمهوری اسلامی انجام میشد یا دست بالا، دژپسند به سلیمانی ابلاغ میکرد تا زودتر به آشفتگیهای این صنعت رسیدگی کند تا اینگونه عملکرد بیمه مرکزی تبدیل به چشم اسفندیار وزیر اقتصاد نشود. با اینهمه هیچکدام از این اتفاقها نیفتاد تا مجلس به عنوان نهاد ناظر بر دستگاههای اجرایی از وزیر اقتصاد بخواهد پاسخگوی تخلفات و سوءمدیریتها در این حوزه باشد.
پیش از این خانه ملت یکبار در موضوع بیمه ایران، از مسعود کرباسیان توضیح خواسته بود. بار دیگر درست در روزهای اول تصدی دژپسند در موضوع بیمه سرمد مجلس خواستار توضیح از وزیر اقتصاد شد. این بار نیز مجلس به موضوع بیمه ما ورود کرده است تا سوال از وزیر در موضوع بیمههای کشور در کمتر از چند ماه به عدد ۳ برسد. آیا وزیر اقتصاد و رئیس کل بیمه مرکزی یکبار برای همیشه به نقش نظارتی خود درست عمل خواهند کرد یا همچنان گلایهها و سوالهای نمایندگان از وضعیت موجود ادامه خواهد داشت؟