تاریخ انتشار: ۲۲:۳۲ - ۲۰ اسفند ۱۳۹۷
تعداد نظرات: ۸ نظر
احمد حاتمی‌یزد، کارشناس پولی و بانکی:

بند الحاقی تبصره 16 بودجه سال 98 مصداق پوپولیسم است/این بند قابلیت اجرا شدن ندارد/تدوین‌کنندگان این طرح از اقتصاد و حقوق بی‌اطلاع هستند

این روزها بند الحاقی موسوم به بند الحاقی تبصره 16 لایحه بودجه سال 98، آرام و بی‌صدا و به دور از هیاهوی رسانه‌ها در حال گذر از دالان مجلس شورای اسلامی است.


سید مسعود آریادوست: سال گذشته نیز شبیه چنین محتوایی در مجلس تصویب شد، اما با اعتراض مقام ناظر و کارشناسان ارشد بازار پولی و بانکی و مراجعه مکرر کارشناسان به شورای نگهبان نهایتا رد شد. در این خصوص احمد حاتمی‌یزد، کارشناس پولی و بانکی ابراز داشت: کسی که چنین محتوایی را آماده کرده است، شکی نیست که نه از اقتصاد مطلع است و نه از منطق و حقوق. هر یک از این علوم ساختار مشخصی دارند. این بند فاقد ساختار منطقی – اقتصادی –حقوقی است.
اوگفت: ضمن مطالعه این بند الحاقی صرفا به این نتیجه می‌رسیم که تدوین کنندگان این بند به هیچ وجه معنای اصولی را از معنای غیراصولی نمی‌توانند تفکیک کنند. قانون را نمی‌توان عطف بماسبق کرد. اگر در گذشته قوانینی وجود داشته که مردم بر اساس آن رفتار کرده‌اند و بر اساس همان قوانین قرارداد‌هایی را تدوین نموده‌اند، امروز دیگر نمی‌توان گفت: آن قرارداد‌های پیشین ملغی هستند. به هر حال بر طبق آن قوانین، افراد قرارداد‌هایی را منعقد کرده‌اند و هر دو طرف منافع خود را متوازن و متعادل نموده‌اند. حال اگر یک طرف این قرارداد‌ها را ضمن قانونی جدید از مزایای پیشین محروم کنند و در عوض طرف دیگر حاکم شود، این رویکرد غیرعادلانه است.
این کارشناس پولی و بانکی افزود: قانونگذاری ضوابطی دارد که باید رعایت شود. معمولا در قوه مقننه هر کشوری کمیته‌ای وجود دارد که قوانین را با اصول حقوقی و سایر قوانین مادر تطبیق می‌دهد. این کمیته همان کمیته تنقیح است که وظیفه آن بررسی قوانین و میزان سازگاری آن‌ها با سایر قوانین و اصول منطق است. با این وجود بند الحاقی تبصره ۱۶ با منطق و قواعد اقتصادی سازگاری ندارد. این بند شامل مباحثی غیر اصولی است. رعایت اصول در قانون امر مهمی محسوب می‌شود.
او ادامه داد: این بند الحاقی یک اصل حقوقی را نقض می‌کند که در تمام دنیا معتبر است. این اصل "عطف ماسبق نشدن قانون" است که بند الحاقی تبصره ۱۶ لایحه بودجه سال ۹۸ آن را نقض کرده است.
حاتمی‌یزد ابراز داشت: اگر بانک‌های کشور بر اساس قرارداد‌های پیشین سودی حاصل کرده‌اند، از همان سود، مالیات مربوطه پرداخت شده است. همچنین از محل کسب این سود، سود مربوط به سهامداران هم پرداخت شده است. تدوین و اجرای چنین قانونی در نهایت منجر به ورشکسته شدن بانک‌های کشور می‌شود؛ لذا باید گفت: علاوه بر اینکه این بند الحاقی، منطق قانونی و حقوقی ندارد، فاقد هر گونه منطق اقتصادی هم است.
این کارشناس حوزه بانک با اشاره به قابلیت اجرایی بند الحاقی تبصره ۱۶ لایحه بودجه سال ۹۸ تصریح کرد: مساله‌ای که نباید فراموش کنیم این است که این قانون به هیچ عنوان قابلیت اجرا شدن ندارد. سال گذشته هم مجلس در پی تصویب چنین قانونی بود که مقام ناظر و کارشناسان ارشد بازار پولی و بانکی ضمن مراجعه به شورای نگهبان مانع از تصویب نهایی آن شدند. این متن هیچگاه قابلیت اجرا شدن در سیستم بانکی کشور را ندارد. معلوم نیست بر چه اساسی مجلس تبصره ۱۶ را تصویب کرده است.
او گفت: کسانی که چنین محتوایی را آماده کرده اند، شکی نیست که نه از اقتصاد مطلع هستند و نه از منطق و حقوق. هر یک از این علوم ساختار مشخصی دارند. این بند فاقد ساختار منطقی – اقتصادی –حقوقی است.
این کارشناس بانکی، در پاسخ به این سوال که آیا این حرکت را می‌توان حرکتی پوپولیستی دانست یا خیر، تصریح کرد: این حرکت یک تصمیم پوپولیستی غیرقابل اجراست که به هیچ وجه امکان اجرا شدن را ندارد. حکایت این موضوع شبیه حکایت شاعری است که نزد ناصرالدین شاه رفته بود و او را مدح کرد. ناصرالدین شاه هم به اطرافیانش گفت که به او سکه‌ای بدهند. اما این دستور اجرایی نشد. شاعر مجددا نزد ناصرالدین شاه رفت و شکایت کرد که سکه را به او نداده‌اند. ناصرالدین شاه در پاسخ گفت، تو چیزی گفتی و ما خوشمان آمد؛ ما هم چیزی گفتیم که شما خوشتان بیاید! داستان این طرح هم چنین است.
حاتمی‌یزد در توضیح بیشتر این مساله که چگونه با تصویب چنین طرحی بانک‌ها دچار زیان می‌شوند، گفت: بانک ضمن همکاری با سرمایه‌گذاران، پروژه‌ای را تعریف می‌کند. در این پروژه بانک و طرف دیگر مقداری معین سرمایه‌گذاری می‌کنند. این قرارداد اولیه است. نهایتا بعد از اتمام پروژه بانک سهم خود را به طرف دیگر می‌فروشد که این فروش مقداری سود برای بانک به‌همراه دارد. قرارداد اولیه مشارکت مدنی محسوب می‌شود. اما قرارداد دوم که فروش است، مصداق فروش اقساطی است. در قرارداد دوم قرار است بانک سود ببرد. حال نمایندگان و مسئولان تصمیم گرفته‌اند، قرارداد ثانویه را که محل سود بانکهاست حذف کنند. چنین چیزی به هیچ وجه امکان ندارد.
به گفته حاتمی‌یزد مردم باید آگاه باشند و بدانند که از چنین بندی نمی‌توانند بهره‌مند شوند. قرارداد‌هایی که به صورت رسمی به ثبت رسیده‌اند، سند رسمی محسوب می‌شوند و پشتوانه قانونی دارند. کسی نمی‌تواند آن‌ها را نقض کند. اگر هم قرار بر لغو باشد، باید در بودجه سالانه، برای زیان بانک‌ها که ناشی از تصویب این قانون خواهد بود، بودجه خاصی را در نظر بگیرند که البته چنین موضوعی نیز در بودجه سال ۹۸ وجود ندارد.
این کارشناس بانکی ابراز داشت: نمی‌توان با تصویب این تبصره بانک‌ها را از کسب سود منع کنیم و در ادامه انتظار داشته باشیم که سود سپرده‌ها و سود سهام‌داران را بپردازند. از سوی دیگر مالیات را هم به دولت پرداخت کنند. با کدام منابع چنین پرداخت‌هایی صورت بگیرد
 
منبع: نسیم اقتصاد
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۸
محمدرضا مرادی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۶
0
1
درود.این آقا از علمی صحبت میکند که ترویج ربا رو تشویق میکنه.شما سود 22 درصد در مجلس تصویب میکنید و بانک در محاسبه 31 درصد اهمال میکند و وقتی محاسبه دقیق میکنید میبینید که بیش از 70% اهمال شده حالا این وام گیرنده بدبخت از کجا بیاره این همه سود اندر سود رو بده. شما بقیه کشورها روببینید نهایت سودشون همین 2 الی 3 درصد است که در مملکت ما باید با پارتی بازی چنین سودی در نظر گرفته بشه برامون. همینه که مملکت افتاده دست یه سری به اصطلاح اقتصاد دان مثل احمد حاتمی‌یزد به اصطلاح کارشناس پولی و بانکی.
نغمه محمدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۰
1
1
با عرض سلام
در این بند از قانون تبصره 16 قرار شده بوده که در عوض بخشش جرایم و سود مرکب ،مالیات بانک ها کسر گردد .
پس در نهایت بانک متضرر نخواهد شد و سود خودش را از نپرداختن همان میزان مالیات ، جبران خواهد کرد .
کوروش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
0
1
جای تأسفه این آقا ی به اصطلاح کارشناس کوچکترین توجهی به وضعیت چند سال اخیر کشاورزان و تولید کنندگان خرد کشور و حوادث غیرمترقبه نداشته و به گونه ای دم از سود و پرداخت مالیات از آن محل زده انگار این بدهکاران خارجی هستند
این آقا شاید در مسائل بانکی تخصصی داشته باشد اما از درک مشکلات و موانع تولید و تاثیری که این مصوبه بر معیشت مردم دارد سخت. و مبرا از درک است وهمچنین ناتوان از درک ارتباط تنگاتنگ این بخشودگی با بهبود معیشت افراد و رونق مجدد به بازتوانی اقتصاد خرد جامعه می باشد
مصطفی حافطی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۳
0
0
فکر کنم وظیفه ارباب رسانه اطلاع رسانی قوانین است که توسط مجلس محترم تصویب میشه . نظرات افراد جز انحراف افکار عمومی از واقعیت قانون عملی ناشایست میباشد . لطفا قانونی که در مجلس و شورای نگهبان و تشخیص مصلحت نظام تصویب میشود به اطلاع عموم برسانید . خوب یا بد بودن و تفصیر قوانین در این سه مجلس برسی کامل میشود و نیاز به انعکاس افکار مخالف یا موافق نیست .!
رضا
|
France
|
۲۱:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۵
0
0
افردی ازین دست که مطمعن هستیم رباه ی را که بانک از تولید کنندهای خرد میگیره را شریک مباشند ودرواقع با نوشتن این چند جمله میخواهند برای بانکها لاویگری کرده وسهم خودشان را ازبانکها بگیرند واصولا برای این نوع افراد هیچ فرقی نمیکنه که وضعیت تولید دراین کشور چگونه است کشاورزان وتولید کنندگان چگونه روزگار بسر میکنند چرا که این اشخاص دلال زاده هستند وبا ارتباطاتی که داشتند وبامدرکی که از یه دانشگاه درجه چندم گرفتن خیلی راحت از خون تولیدارتزاق میکنند ونمی دانند که درد چیست وبه همین دلیل میخواهند که بیمار را با رمالی ودعا نویسی درمان بکنند
سید جواد حسینی
|
Germany
|
۰۲:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۲
0
0
بیچاره کشاورز که وام ۵۰میلیون گرفته تا حالا ۱۰۰میلیون پس داده هنوزم ۲۰۰میلیون بدهکاره
اخ اخ بتنک چه ضرر بزرگی مرده وکشاورز بیچاره چه سوذی برده!!!!!!!!!!!؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۴:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۶
0
0
عزیز من ، اقای مثلا کارشناس،جیگرمونو کباب کردی واسه بانکها.
بانکهایی که حتی از موجودی گرفتن حسابت کارمزد میگیره جدیدا هم که حتی فقط وارد نرم افزار بانک میشی کارمزد کم میشه (بانک ملّی) همینها که به ظاهر مبلغی نیستن در سطح یه کشور مبالغ بسیار هنگفتی در روز عاید بانکها میکنه یجور دزدی خیلی آروم و شیک ومجلسی.
خب دلالها طبیعتاً باید هم نگران بانکها باشن نه نگران مردم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۵
0
0
کارشناس ، دکتر و مهندس عنوان های اعتباری است که انسانها درست کردند برای دفاع از جیبشون وگرنه کسی که عالم است بی طرفانه و علمی قضاوت می کند.
نظرات شما