جدال جوانان و پیرمردهای اصلاح طلب در آستانه انتخابات مجلس یازدهم/ سامانه «سرا» به نتیجه میرسد؟
رویداد۲۴ «سامانه رایسنجی اصلاحطلبان» یا «سرا» طرحی است که برپایه آن اصلاح طلبان قرار است فرآیندی حضور کاندیداها در لیست امید را انجام دهند. در این طرح قرار است نامزدهای لیستهای اصلاحطلب با سازوکار رایگیری آنلاین و از سوی اعضای احزاب و گروههای اصلاحطلب عضو شده در سامانه سرا برگزیده شوند.
طراحان گفتهاند طرح سرا فرایندی است که بر اساس آن، بدنه اصلاح طلبان توانایی رای دادن برای بسته شدن لیستهای انتخاباتی را خواهند داشت.
بر اساس طرح سرا هر یک از چهل عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان میتوانند بیست نفر را به سرا معرفی کنند که این بیست نفر هر کدام به همین ترتیب بیست نفر دیگر را معرفی میکنند.
این فرایند تا سطح ۴ ادامه دارد، یعنی اگر در راس ۴۰ نفر قرار داشته باشند، حداکثر ظرفیت سطح ۲، هشتصد نفر، حداکثر ظرفیت سطح ۳، شانزده هزار نفر و حداکثر ظرفیت سطح ۴، ۳۲۰ هزار نفر است.
طراحان «سرا» عمدتا جوانان اصلاح طلب و چهرههایی همچون عماد بهاور هستند و چهرههای منتقد این طرح، نیروهای مسنتر اصلاح طلب هستند که معتقدند همچنان باید قدرت تاثیرگذاری و بستن لیستهای انتخابات در اختیار آنها باشد.
منتقدان طرح سرا چه میگویند؟
این طرح با وجود مطرح کردن ایدههای جدید، اشکالاتی هم دارد که شاید نتواند چتری برای تمام احزاب اصلاح طلب در فرایند انتخابات باشد. اولین اشکالی که بعضی احزاب مثل کارگزاران سازندگی به آن وارد میکنند، کم اثر شدن آرای رهبران سیاسی به نسبت بدنه است، کارگزاران سازندگی در پیش نویسی که تحت عنوان پارلمان اصلاحات به شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان ارائه داده بود، حقوق ویژهای را برای وزیران و مدیران سابق در نظر گرفته بود. اما حالا که بنا به اثرگذاری بدنه است، کارگزاران سازندگی به حاشیه خواهد رفت. در میان اعضای شورای مرکزی کارگزاران، چهرههای مطرح زیادی حضور دارند، اما این حزب ارتباط ضعیفی با بدنه اجتماعی خود دارد. روزنامه سازندگی هم با نقد تندی در تیتر یک، به استقبال طرح «سرا» رفت.
یکی دیگر از ایرادات شکلی این روش، تشکیلاتی هستند که در شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان نماینده ندارند. مهمترین این تشکیلات، تحکیم وحدت به خصوص آخرین دوره آن است که توسط عبدالله مومنی و احمد زید آبادی مدیریت میشد. آنها بدنه نسبتا خوبی دارند، اما در راس شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان غایب هستند البته مهدی شیرزاد، پرستو سرمدی، عماد بهاور و دبیران کلی مثل علی شکوری راد و ابراهیم اصغرزاده، سابقه عضویت در تحکیم وحدت را در کارنامه خود دارند در شورای مرکزی کارگزاران و اعتماد ملی و ندا و اتحاد، اعضای موثر تحکیم حضور دارند.
اما این تنها نقد به سرا نیست، برخی اصلاح طلبان رادیکال معتقدند اصلاح طلبان باید درباره شرکت در انتخابات تجدید نظر کنند. آنها معتقدند اصلاح طلبان از یک طرف نمیتوانند تایید صلاحیت نامزدهای اصلی خود را از شورای نگهبان بگیرند و از طرف دیگر، مجلس کارایی لازم برای تصویب قوانین را ندارد و لذا حضور در انتخابات بی معنا میشود.
بیشتر بخوانید: نامزدهای آنلاین در راه پارلمان!/ لیست اصلاح طلبان در انتخابات مجلس یازدهم چگونه بسته میشود؟
موافقان طرح سرا چه میگویند؟
حامیان طرح البته معتقذند «سرا» میتواند پل پیروزی اصلاح طلبان باشد. محمود صادقی از حامیان سرا میگوید «از همه دوستان، اعم از اعتماد ملی، کارگزاران و تمام کسانی که دغدغه داشته و نگران هستند، درخواست میکنم که همراهی و مشارکت جدی در این زمینه داشته باشند. به هر حال در این فضای سرد انتخاباتی به نظر میرسد که سرا، یک طرح خلاقانه برای شکستن فضای سرد و ترغیب بدنه اجتماعی در راستای مشارکت بیشتر در انتخابات است. تمامی این مباحث در جلسات مختلف، اعم از هیاترئیسه، کارگروه و صحن شورایعالی سیاستگذاری مطرح شده و بالای ۳۰ نفر از مخالفین و موافقین درباره آن صحبت کردند و نهایتا، رایگیری نیز بعمل آمد. رایگیری هم، قانونا به مانند هر مجمع دیگری اعتبار داشته و انتظار نمیرود که دوستانی که خودشان پیشکسوت و صاحب تجربه هستند باز هم در این مسئله تشکیک کنند. در حال حاضر، جناحهای رقیب، مترصد سواستفاده از هر فرصتی برای ایجاد شکاف، اختلاف و تنش در میان اصلاحطلبان هستند و باید مراقب این مسئله باشیم.»
حزب اعتماد ملی هم موضع بینابینی داشته است، برخی اعضای شورای مرکزی موافق و برخی مخالف بودند. با این به نظر میرسد قدرت مخالفان طرح سرا بیش از موافقان آن است؛ چه آنکه گفته شده با توجه به تصویب طرح سرا (سامانه رایسنجی اصلاحطلبان) جلسه هیات اجرایی حزب اعتماد ملی برگزار شده و به کمیته تعامل حزب ماموریت داده شد تا موضوع خروج حزب اعتماد ملی از شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان را در نخستین جلسه کمیته، مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.
حال باید دید جزئیات سرا به چه شکل اجرا خواهد شد و در نهایت زور مخالفان طرح بیشتر است، یا اصرار طراحان که چند جوان اصلاح طلب هستند.
ضمن اینکه به نظر کارشناسان اقتصادی10 تا 20 در صد مشکلات گرانی مربوط به تحریم است.
آمدن در کارزار انتخابات باچه طرحی باچه طرحی؟؟؟
ممکنه برخی اصلاح طلبان بهانه رد صلاحیت را خیلی پر رنگ جلوه دهند اما واقعیت چیزی دیگری باشد، که مردم هم متوجه شده اند.