تاریخ انتشار: ۱۲:۴۸ - ۲۸ آبان ۱۳۹۸
کارشناس مسائل صنعتی:

راهکارهای پیشگیری از تبعات منفی افزایش قیمت بنزین بر بخش تولید/ دردسرهای تولیدکنندگان را زیاد نکنیم

امیررضا واعظ آشتیانی گفت: با افزایش قیمت بنزین شرایط برای بخش تولید سخت‌تر شده است، اما باید در کنار این شوک، تدبیری برای حمایت از تولید اندیشیده شود.
افزایش قیمت بنزین
رویداد۲۴ امروز با افزایش قیمت بنزین، تولید وارد عرصه جنگ جدیدی از گرانی شده است، هرچند که وزیر صنعت معتقد است که افزایش قیمت‌ها بسیار ناچیز خواهد بود و بر نظارت بر تثبیت قیمت‌ها تاکید دارد.

در کنار نرسیدن یارانه به بخش تولید، پیچیدگی در نظام بانکی و مالیاتی و ده‌ها مشکل اساسی در بخش تولید، نگرانی‌ها در توسعه این بخش را افزایش داده و احتمال محقق نشدن بسیاری از برنامه‌ها وجود دارد.

عدم هدایت هدفمند منابع کشور به دلیل مشخص نبودن بخش‌های اولویت‌داری که باید در آن‌ها خلق مزیت شود، از آثار نبود یک سیاست صنعتی هدفمند و جامع مورد وفاق سایر وزارتخانه‌های مرتبط در کل زنجیره تولید در کشور است.

هدفمند نبودن سیاست‌های صنعتی، عدم سازگاری با تولید، فقدان نگاه صادرات‌محور، و عدم اعطای یارانه در زمره چالش‌های ساختاری و برون‌بنگاهی در بخش صنعت کشور است که صدای تولیدکنندگان را درآورده است.

بررسی وضعیت شاخص ارزش‌افزوده بخش صنعت طی سال‌های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ از روند نزولی آن حکایت دارد. این روند نزولی نشان می‌دهد سهم صنعت در کیک اقتصاد کشور کوچک شده است.

راهکار‌های جلوگیری از تبعات منفی افزایش قیمت بنزین بر بخش تولید

گرانی بنزین و افزایش درآمد‌های دولت از این محل، شاید بهترین بهانه برای پرداختن یارانه به بخش تولید و صنعت بود که به نظر می‌رسد با برنامه دولت مبنی بر اعطای سبد معیشتی، یارانه بخش تولید منتفی باشد. این در حالی است که فعالان بخش تولید انتظار دارند که بخشی از درآمد ناشی از افزایش قیمت بنزین به تولید اختصاص یابد.

در همین رابطه امیررضا واعظ آشتیانی، کارشناس مسائل صنعتی درباره راهکار‌های جلوگیری از تبعات منفی افزایش قیمت بنزین بر بخش تولید گفت: از چند زاویه می‌توان به این موضوع نگاه کرد. اول باید منبع هزینه برای بخش صنعت تعریف شود. کمبود نقدینگی تنها مشکل این بخش مهم نیست مسائلی که تاکنون موانع جدی بر سر راه فعالیت تولیدکنندگان بوده است به مراتب مخرب‌تر از بی پولی است. باید به جای پرداختن به موضوع نقدینگی که شاید برای دولت غیر قابل اجرا باشد، نگاه به حوزه بخشودگی‌ها می‌تواند بهترین گزینه حمایتی از بخش بزرگ تولید باشد.

بیشتر بخوانید:


واعظ آشتیانی تصریح کرد: حالا با افزایش قیمت بنزین شرایط برای بخش تولید سخت‌تر شده است، اما باید در کنار این شوک، تدبیری برای حمایت از تولید اندیشیده شود. تاثیر این گرانی شاید به گفته مقامات بسیار ناچیز باشد، اما با توجه به پیشینه مشکلات در این بخش، همین ناچیزی دردسر‌های جدیدی را به همراه خواهد داشت.

این کارشناس صنعتی با تاکید بر اینکه افزایش قیمت بنزین تاثیر زیادی بر روی بخش صنعت خواهد گذاشت و این یک واقعیت انکار ناپذیر است، گفت: مبلغی که به عنوان یارانه حمایتی به مردم پرداخت می‌شود درصد کوچکی از قدرت خرید مردم را نیز افزایش می‌دهد که در این صورت توان خرید به همان میزان افزایش می‌یابد و این به نوعی کمک به تولید کننده است که یک مقدار اندکی شرایط بهتر شود. شاید این به عنوان مسئله مهم برای این بخش مطرح شود، اما در کنار این تغییر ناچیز، نگرانی از سایر موارد برطرف نشده است.

رئیس سابق شهرک‌های صنعتی ایران ادامه داد: نگرانی از نوسانات نرخ ارز، ناهماهنگی دستگاه‌های اجرایی اعم از بانک مرکزی، گمرک، مالیات، بیمه و وزارت صنعت، معدن و تجارت بر پیچیدگی و بوروکراسی اداری حاکم بر فعالیت‌های تولیدی افزوده است و کار را برای فعالیت تولیدکنندگانی که با بهترین کیفیت توانایی صادرات و حفظ بازا داخل را دارند بسیار سخت‌تر کرده است.

وی تصریح کرد: پایین بودن سقف تسهیلات ارزان اعطایی بانک‌ها و بهره بانکی بالا، ضعف در خدمات نظام بانکی این بخش، عوارض صادراتی و مالیات به بخش صنعت از دیگر مواردی است که تاکنون هیچ اقدامی در راستای توسعه و پرداخت آن از سوی دستگاه‌های اجرایی صورت نگرفته است.
بخشودگی جرایم از تبعات منفی افزایش قیمت بنزین بر بخش تولید می‌کاهد

رئیس سابق شهرک‌های صنعتی ایران با تاکید بر اینکه رفع موانع موجود در موارد نام برده می‌تواند به عنوان ابزار حمایتی یرای بخش تولید محسوب شود ادامه داد: باید تدبیر جدیدی در راستای ثبات نرخ ارز که یکی از ملزومات در بخش تولید است اندیشیده شود. درهم تنیدگی مسائل ارزی، شرایط را برای توسعه تولید بسیار سخت‌تر کرده است. نگرانی فعالان صنعتی از نبود یک نرخ واحد حداقل در طول یکسال قابل درک است و اجرای آن دور از دسترس نیست.

واعظ آشتیانی در خصوص یکی دیگر از مشکلاتی که بخش تولید سال هاست با آن دست و پنجه نرم می‌کند گفت: تولید هنوز با موضوع بدهی بانکی درگیر است. بخشودگی جرایم یکی از راهکار‌هایی است که می‌تواند تا حدود زیادی این بخش را در برابر شوک‌های وارده مقاوم‌تر کند. نا گفته نماند موضوع مالیات امروز به عنوان یک دغدغه در بین تولیدکنندگان شریان تولید را گرفته است. کارگاه‌ها و بنگاه‌های کوچک و متوسط که در شرایط رکود با هر تمهیدی به دنبال توسعه تولید هستند باید بدون هیچ دقت نظری به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده محکوم شوند. از سوی دیگر معافیت‌های مالیاتی برای غیر مولد‌ها بحران در بخش تولید را مضاعف کرده است.
امروز شرایط برای ترخیص مواد اولیه بسیار سخت‌تر از واردات کالا‌های بی کیفیت شده است

به اعتقاد وی، نگرانی تولیدکنندگان و صادرکنندگان از وضعیت متغییر گمرک از دیگر چالش‌هایی است که سال هاست به عنوان معضل در این بخش مطرح است. گمرک دروازه واردات کالا‌ها و مواد اولیه جهت تولید و از سوی دیگر محلی برای صادرات قانونی کالا‌های با کیفیت تولید شده در کشور است. امروز شرایط برای ترخیص مواد اولیه بسیار سخت‌تر از واردات کالا‌های بی کیفیت شده است.

واعظ آشتیانی ادامه داد: همچنین بروکراسی‌های ناتمام و تصمیمات یکجانبه و تعجیل در اجرای آن از سوی نهاد‌های متولی از دیگر مشکلاتی است که به غیر از بی پولی شرایط را برای بخش تولید غیر قابل تحمل کرده است.

رئیس سابق شهرک‌های صنعتی ایران گفت: از سوی دیگر چالش‌های بیمه‌ای مطرح است که در راستای تولید و صادرات هنوز این معضل گریبان تولید را گرفته و همین مسئله انگیزه سرمایه گذاران را برای سرمایه گذاری سلب کرده است. تولیدکننده باید در شرایط مناسبی با کاهش هزینه‌های سربار مواجه شود و این مهم است که به طور غیر مستقیم مورد حمایت قرار گیرد. بخشودگی‌های مالیاتی و صادراتی و مسایل مرتبط با این موضوعات برای حوزه تولید مهم است و در صورت تحقق آن می‌توان ادعا داشت که گرانی بنزین تاثیر ناچیزی در بخش تولید کشور خواهد داشت.
منبع: اقتصاد24
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: گرانی بنزین
نظرات شما