موجسواری بایدن بر تحولات جاری آمریکا/ آتش اعتراضات دامن ترامپ را در انتخابات خواهد گرفت؟
تحولات روزهای اخیر آمریکا و موضع گیری رئیس جمهوری این کشور نسبت به آن در کانون توجه رسانههای دنیا قرار گرفته و سوال اصلی این است که شرایط فعلی چه تاثیری بر انتخابات ۲۰۲۰ خواهد گذاشت.
رویداد۲۴ از روز دوشنبه که جرج فلوید شهروند سیاه پوست آمریکایی توسط پلیس مینیاپولیس یعنی درک چاوین به قتل رسید جرقه اعتراضات سراسری در ایالات مختلف آمریکا زده شد و به کشورهای دیگر نیز سرایت پیدا کرد. در سایه بحران کرونا و شرایط سخت اقتصادی جلمه" نمیتوانم نفس بکشم" فلوید قلب مردم را در سراسر جهان جریحه دار کرد و حالا نام او بر روی دیوارها نقش بسته است تا بار دیگر حقوق بشر آمریکایی جلوی چشم جهانیان نمایان شود. در این بین مواضع رئیس جمهوری آمریکا نیز در خور توجه بود و از هر طریقی قصد ترساندن معترضان را داشت که تلاشش برای آرام کردن اوضاع بی نتیجه بود و تجمعات اعتراضی همچنان ادامه دارد. گزارش زیر نگاهی به واکنشهای ترامپ نسبت حادثه مینیاپولیس، وضعیت او در انتخابات ۲۰۲۰، درصد میزان شانس بایدن برای پیروزی، احتمال تشدید درگیریها و وقوع جنگ داخلی در آمریکا دارد که در ادامه آن را میخوانید:
رئیس جمهوری آمریکا در اولین واکنش به اعتراضات گسترده در آمریکا با اشاره به حضور ماموران سرویس مخفی در میان تظاهراتکنندگان نوشت که بیشتر از این نمیتوانسته احساس امنیت کند. ترامپ در توصیف ماموران سرویس مخفی آمریکا که در مقابل کاخ سفید حضور داشتند نوشت: همانطور که دید آنها بسیار خوب عمل کردند، خیلی حرفه ای، نگذاشتند اوضاع از کنترل خارج شود، متشکرم. طرف بد داستان فرماندار موریل بوزر بود؛ کسی که همیشه به دنبال گرفتن کمک مالی است، به ماموران پلیس شهر، اجازه همکاری در پراکنده کردن معترضان را نداده و گفته است این کار به آنها مربوط نمیشود.
ترامپ همچنین گفت: شمار جمعیت بسیار زیاد بود که با دقت و به صورت حرفهای سازماندهی شده بودند، اما هیچکس برای گذشتن از نردههای محوطه کاخ سفید، پا پیشنگذاشت، زیرا در این صورت با وحشیترین سگها و شرورترین سلاحهایی که تا کنون دیدهام، روبه رو شده و به شدت آسیب میدیدند. ماموران مخفی نیز منتظر اقدام بودند. ما ماموران جوان را در خط مبارزه قرار دادیم.
رئیس جمهور آمریکا ادامه داد: آنها نه تنها کاملا حرفهای بوده بلکه خیلی هم آرام بودند. من داخل (کاخ سفید) بودم و هرگونه تحرکی را مشاهده میکردم و نمیتوانستم بیشتر از این احساس امنیت کنم. آنها (ماموران مخفی) به معترضان اجازه میدادند هر اندازه که میخواستند جیغ و فریاد بکشند، اما هر زمان که یکی از آنها تندروی میکرد آنها (ماموران مخفی) سریع و قاطع اقدام میکردند در حالی که آنها (معترضان) نمیدانستند که چه کسی به آنها ضربه زده است. خط مقدم به صورت جادویی با ماموران جدید جایگزین میشد.
ترامپ همچنین مدعی شد: اقدامات خشونت آمیز در سراسر ایالت متحده، سازماندهی شده بوده و ارتباطی به قتل فلوید ندارد. آنها (معترضان) اینجا بودند تا دردسر درست کنند. اما ماموران مخفی به خوبی از عهده آنها برآمدند. وی همچنین از تاخیر فرماندار مینیاپولیس یعنی جیکوب فری و ضعف در دفاع از اماکن انتقاد کرد و خواستار بازداشت افراد "به اصطلاح بد" شد.
رئیس جمهور آمریکا بدون توجه به شرایط مردم آمریکا در بحبوحه کرونا و کشته شدن بیش از ۱۰۰ هزار امریکایی در پیامی توئیتری خطاب به معترضان به کشته شدن سیاه پوست آمریکایی به دست پلیس نوشت: این اوباش به خاطر جورج فلوید بی احترامی میکنند و من اجازه نخواهم داد این اتفاق بیفتد. چندی پیش با فرماندار، تیم والتز، صحبت کردم و به او گفتم که ارتش در تمام مسیر کنار اوست. هر مشکلی باشد ما کنترل را در دست خواهیم گرفت، وقتی غارت آغاز میشود، شلیک هم شروع میشود. متشکرم!
ترامپ همچنین در توئیتی دیگر نوشت: عبور از خطوط دولتی برای تحریک و تشویق به خشونت، یک جرم فدرال است! فرمانداران لیبرال و شهرداران باید به شدت سختتر شوند یا دولت فدرال وارد عمل شود و کاری را انجام دهد که باید انجام شود و این شامل استفاده از قدرت نامحدود نظامی و دستگیریهای زیادی میشود. متشکرم!
وی در ادامه نوشت که ۸۰% از آشوبگران از خارج ایالت مینیاپولیس هستند. آنها به مشاغل آسیب میزنند. مخصوصا مشاغل کوچکی که متعلق به آفریقایی- آمریکاییها است. به خانه هایشان و همچنین ساکنین سختکوش مینیاپولیس که خواستار آرامش، برابری برای خود و خانواده هایشان هستند. لازم به ذکر است ادعای ترامپ خیلی زود با استناد به گزارش زندانهای این ایالت از معترضان بازداشتی تکذیب شد.
در ادامه تحولات ترامپ از اعزام گارد ملی به مینیاپولیس خبر داد و گفت آنها کاری را انجام میدهند که فرمانداران دموکرات قادر به انجام آن نبودند. وی افزود که این اقدام زودتر باید انجام میشد تا این حد خسارت بر جا نماند.
او همچنین گفت: به گارد ملی به خاطر کاری که شب گذشته بلافاصله پس از رسیدن به [شهر]مینیاپولیس در ایالت مینهسوتا انجام دادند، تبریک میگویم. آشوبطلبان چپگرای جنبش آنتیفا (ضدفاشیسم) و دیگران به سرعت سرکوب شدند. این کار باید همان شب اول توسط شهردار انجام میشد تا هیچ مشکلی پیش نیاید!
وی افزود: دیگر دموکراتهایی که شهرها و ایالتها را اداره میکنند باید به سرکوب شب گذشته آشوبطلبان چپگرای افراطی در مینیاپولیس نگاه کنند. گارد ملی کاری عالی انجام داد و باید پیش از آنکه دیر شود در ایالتهای دیگر نیز انجام دهد.
همزمان با دور جدید ناآرامیهای خشونتآمیز در آمریکا بود که دونالد ترامپ رئیسجمهوری این کشور اعلام کرد، جنبش خیابانی ضد فاشیستی موسوم به «آنتیفا» را به عنوان یک سازمان تروریستی اعلام میکند. ترامپ همچنین از رسانههای جریان اصلی که سرکوب معترضان را پوشش میدادند انتقاد کرد و گفت که آنها از همه قدرت خود برای برافروختن شعلههای نفرت و آشوبطلبی استفاده کردند. در حالیکه همگان میدانند آنها (معترضین) مشغول چه کاری بودند. او همچنین رسانهها را به پوشش اخبار جعلی متهم کرد.
رئیس جمهوری آمریکا سپس ادامه داد: هم اکنون باید قانون و نظم در فیلادلفیا برقرار شود! معترضان فروشگاهها را غارت میکنند. همچون شب گذشته در مینیاپولیس که (به لطف دونالد ترامپ) با گارد ملی برای مداخله تماس گرفتند، شما هم با گارد بزرگ ملی ما تماس بگیرید. او در ادامه نوشت: این همان چیزی است که رای دهندگان به جوبایدن خواب آلود میخواهند؟
وی تاکید کرد: شهرداران و فرمانداران دموکرات محکم باشید. این افراد آشوبطلب هستند. هماکنون گارد ملی ما را فرابخوانید. جهان در حال نظاره کردن و خندیدن به شما و جو [بایدن]خوابآلود است. آیا این چیزی است که آمریکا میخواهد؟ نه!
ترامپ همچنین در توئیتر با اشاره به انتقادهای «جو بایدن»، نامزد بالقوه حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا از بازداشت معترضان در توئیتر نوشت: آدمهای جو بایدن خوابآلود آنقدر چپگرای افراطی هستند که در تلاشند آنارشیستها را از زندان بیرون آورده و حتی کارهای بیشتری انجام دهند. جو اصلاً از این ماجرا خبردار نیست و از اصلاً از این چیزها سر در نمیآورد، اما آنها قدرت اصلی را در دست خواهند داشت نه جو. آنها اداره امور را در دست خواهند داشت. افزایش مالیات برای همه در راه خواهد بود.
بیشتر بخوانید: ارتش آمریکا در مقابل معترضان/ اعتراضات به قتل جورج فلوید به کجا رسید؟
در ادامه رئیسجمهور آمریکا بازداشت معترضان حمایت و تلاشها برای آزادی کردن آنها را رد کرد. وی در توئیترش نوشت: آدمهای جو بایدن خوابآلو آنقدر چپگرای افراطی هستند که در تلاشند آنارشیستها را از زندان بیرون آورده و حتی کارهای بیشتری انجام دهند. جو اصلاً از این ماجرا خبردار نیست و از اصلاً از این چیزها سر در نمیآورد، اما آنها قدرت اصلی را در دست خواهند داشت نه جو. آنها اداره امور را در دست خواهند داشت. افزایش مالیات برای همه در راه خواهد بود.
در آخرین تحولات نیز وب سایت شبکه خبری سی ان ان در گزارشی با اشاره به هجوم معترضان به کاخ سفید نوشت: یک مقام کاخ سفید گفت که رییس جمهوری آمریکا هنگام تجمع جمعهشب معترضان در مقابل این کاخ به پناهگاه زیرزمینی فراری داده شده است.
شبکه خبری سیانان بامداد دوشنبه با انتشار تصاویری از گارد ضد شورش مقابل کاخ سفید و امنیتی توصیف کردن محدوده کاخ؛ به نقل از یک مقام دولتی و یک نیروی امنیتی گفت که جمعهشب وقتی معترضان در مقابل کاخ سفید تجمع کردند، دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا برای مدت کوتاهی به پناهگاه زیرزمینی این کاخ فراری داده شده است.
رئیس جمهور آمریکا امروز در ویدئوکنفرانسی با فرمانداران ایالتهای مختلف این کشور از قصد خود برای بازداشت هزاران نفر در واشنگتن و سرکوب تظاهرات در پایتخت آمریکا خبر داد. ترامپ در گفتگو با فرمانداران ایالتهای مختلف از ضعف آنها در کنترل اوضاع پس از قتل «جورج فلوید» مرد سیاهپوست توسط پلیس آمریکایی انتقاد کرد. وی گفت که حضور ماموران امنیتی در واشنگتن امروز افزایش خواهد یافت. بر اساس فایل صوتی که شبکه خبری «سیبیاس» بدست آورده، ترامپ گفت: واشنگتن تحت کنترل بسیار خوبی قرار دارد، اما قصد داریم کنترل بیشتری بر آن اعمال کنیم. قصد داریم هزاران نفر را بازداشت کرده و بسیار قوی سرکوب کنیم.
روایتی تازه از ترس ترامپ حین فرار به پناهگاه
همزمان با تجمع معترضان خشمگین مقابل کاخ سفید رئیس جمهوری آمریکا به پناهگاه زیرزمینی کاخ سفید منتقل میشود. در همین راستا وبسایت کریستین ساینس مانیتور در مطلبی با کنایه نوشت: ترامپ در حالی به این پناهگاه منتقل شد که معترضین در حال پرتاب سنگ و لگد زدن به حصارهای پلیس بودند. ترامپ نیز حدود یکساعت در این پناهگاه بود. پناهگاهی که برای حفاظت در مقابل حملات تروریستی احتمالی استفاده میشود. به گفته یک منبع جمعیت حاضر روبروی کاخ سفید موجب هراس ترامپ و خانواده اش شده بود. مشخص نیست که آیا ملانیا و بارون ۱۴ ساله از ابتدا به ترامپ پیوستند یا خیر. در پروتکل سرویس مخفی، تمام کسانی که تحت حمایت آژانس قرار دارند میخواستند در پناهگاه زیرزمینی باشند.
در همین حال بود که ترامپ به مشاورانش گفت که احساس ناامنی میکند؛ در حالی که هم به صورت خصوصی و هم علناً کارهای سرویس مخفی را ستایش میکند!
نشریه بیلد آلمان در گزارشی به برسی علل و پیامدهای بروز اعتراض سراسری در ایالات متحده پرداخت و نوشت: با مرگ جورج فلوید آمریکایی-آفریقایی تبار در یک عملیات پلیس مینیاپولیس، یک زخم قدیمی آمریکایی دوباره سر باز زد. این موضوع بار دیگر نشان داد که نژادپرستی همچنان در جامعه این کشور به ویژه هنگامی که پای وحشیگری پلیس در میان باشد، پررنگ است. برخی کارشناسان از جمله «کریستین هک» کارشناس مسائل آمریکا بر این باورند که ترامپ در درجه اول نگران است تا خود را نجات دهد، از این رو دیگران را سرزنش میکند. در بحبوحه تبلیغات انتخاباتی، او بی رحمانه سعی میکند تا به هر نحوی شده از زیر مسئولیت این خشونتها شانه خالی کند.
همچنین «جیمز دیویس» دانشمند علوم سیاسی و کارشناس آمریکایی در دانشگاه سنت گالن، معتقد است که ایجاد ارتباط صریح بین ترامپ و آشوبها بسیار آسان است: 'اما در دوران تصدی وی شرایطی ایجاد شد که او نیز در آن نقش داشت. در این شرایط بسیاری از آمریکاییها ابراز احساسات نژادپرستانه را عادی میدانند. به گفته دیویس نژادپرستی عمیقاً در جامعه آمریکا ریشه دارد و غالباً به روشی بسیار ظریف نهادینه میشود.
از طرفی به نظر میرسد که بایدن نمیتواند از تاردرهم تنیده خود خارج شود و رئیس جمهوری را به روشی کارآمد، با عزت و شجاعت، به صورت عینی و شخصی هدف حمله قرار دهد. در عوض، او ترسیده و ناامید به نظر میرسد. تاکنون هیچ نشانهای در دست نیست که نشان دهد ترامپ در پی بحران، محبوبیت خود را از دست داده است.
در عین حال به اعتقاد دیویس، شکست انتخاباتی ترامپ با یک 'سناریوی ترسناک' همراه میشود. اگر او در ماه نوامبر (آبان) انتخابات را از دست بدهد و یک بخش رادیکال و مسلح از پیروانش نتیجه را نپذیرند. بر این اساس طی ماههای آینده آرام کردن کامل کشور غیرممکن به نظر میرسد، با این حال روزها و هفتههای آینده نشان میدهد که آیا میتوان از افزایش سرعت اعتراضات جلوگیری کرد یا خیر.
جنگ داخلی در آمریکا چقدر محتمل است؟
بیلد در ادامه به نقل از «کریستین هک» مینویسد که پتانسیل برای شرایط جنگ داخلی وجود دارد، زیرا اوضاع ایالات متحده اکنون غیرعادی است و درگیری همچنان ادامه دارد. هک میگوید: باید ترسید که ترامپ بخواهد این رویارویی را به بهای کمرنگ جلوه دادن مشکلات واقعی و نشان دادن خود به عنوان ناجی قانون و نظم تشدید کند. از طرف دیگر دیویس فرض میکند که در حال حاضر خطر جنگ داخلی محدود است. برای یک جنگ داخلی نیاز به جناحها یا گروههای تعریف شده با حداقل مشخصات و رهبران سیاسی مخالف وجود دارد. اما این واقعیت که اکنون ایالات متحده با این روش خشونت آمیز با مسئله قدیمی نژادپرستی روبرو شده است، نوعی بحران در بحران با پیامدهای غیرقابل پیش بینی است.
آتش اعتراضات دامن ترامپ را در انتخابات خواهد گرفت؟
وبسایت دِ کانورسیشن در مطلبی مینویسد: شعله ور شدن اعتراضات در مینیاپولیس ریاست جمهوری ترامپ را غرق در بحران کرده است، اما هنوز احتمال انتخاب مجدد وی وجود دارد. این مطلب با توجه به شیوع کرونا وضعیت ترامپ را با دوره جنگ جهانی دوم و رئیس جمهوری فرانکلین روزولت مقایسه کرده است. بحرانی جدید دیگر که همراه با خشم مردم از قتل جرج فلوید و تظاهرات سراسری بوده ضمن اینکه عصبانیت از مقررات قرنطینهای و همچنین بازگشایی سریع اقتصاد نیز به آن افزوده شده است.
این تحلیل در ادامه میافزاید که ترامپ برای رهایی از هر دو بحران به دنبال راه چاره خواهد بود تا شرایط را برای رقیبش بدتر کند. برای مثال در خصوص شیوع ویروس کرونا ترامپ خود را مسبب نخواهد دانست. او همچنان پافشاری میکند که دشمن بزرگ ژئو استراتژیک وی، یعنی حزب کمونیست چین باعث بروز این فاجعه شده است. او همچنین خواهد گفت که در نخستین دوره ریاست جمهوری او نیست که با درگیری چندین شهر ایالات متحده روبرو شده است. حوادث دیترویت در سال ۱۹۶۷، لوس آنجلس در سال ۱۹۹۲، فرگوسن و میزوری در سال ۲۰۱۴ همگی وقایعی هستند که معترضان نسبت به مسائل وتنش نژادی اعتراض داشتند که هنوز هم پرونده آن بسته نشده است.
مواردی مشابه دیگری نیز وجود دارند؛ مانند کشتار آمریکاییها در جنگ داخلی در قرن نوزدهم که جان ۷۵۰۰ تن را گرفت، آن هم بر سر اینکه آیا بردگی آمریکایی- آفریقاییها قانونی بود.
استراتژی ترامپ برای مقصر جلوه دادن دموکراتها چیست؟
برای ترامپ ناراحت کننده نخواهد بود، چرا که مینیاپولیس یک شهر عمدتا هوادار دموکراتها است و جز ایالتهای آبی محسوب میشود. در همین حال ترامپ ادعا خواهد کرد که برای دههها سیاست دموکراتها در مینه سوتا- شامل هشت سال ریاست جمهوری باراک اوباما موجب تبعیض نژادی شده است. همانگونه که او در سال ۲۰۱۶ مطرح کرد و از آمریکایی- آفریقاییها پرسید که آیا دموکراتها برای شما کاری انجام داده اند.
ترامپ در طول بحران شیوع ویروس کووید ۱۹ از میزان محبوبیت ۸۰ ٪ پایدار در بین رای دهندگان جمهوری خواه برخوردار بوده است. این امر به ثابت نگه داشتن میزان محبوبیت وی در بین همه رای دهندگان کمک کرده است. در حالی که شدت همه گیری نیز اوضاع را به وخامت کشانده میزان محبوبیت او نیز به ۴۰ و یا ۵۰ درصد هم متغیر بوده است.
چرا اوضاع برای بایدن چالش برانگیز است؟
بایدن در این برهه باید قادر باشد خود را گزینه مناسبی برای انتخاب نشان دهد تا مردم آمریکا رهبری او را موثر بدانند. اما این هنوز در نظرسنجیها منعکس نشده است که بایدن به عنوان یک نامزد دموکرات به تنهایی میتواند بر ترامپ برتری داشته باشد. موضوع بعدی نیز نارضایتی حزب دموکرات است و بایدن نیز قدمی برای حل این مساله برنداشته است.
نژاد نیز مدت هاست که باعث ایجاد اختلاف در حزب بایدن شده است. به عنوان مثال، دموکراتهای جنوبی عوامل اصلی برده داری در قرن نوزدهم و تفکیک نژادی در قرن بیستم بودند.
چالش اصلی برای بایدن اکنون چگونگی حفظ وفاداری آفریقایی-آمریکاییها به حزب خود است، ضمن اینکه مسئولیت شکستهای اجتماعی- اقتصادی در سیاستهای حزب دموکرات در شهرهایی مانند مینیاپولیس را نمیپذیرد و مسئولیت آن را قبول نمیکند.
در سال ۲۰۱۲، وی به آمریکایی- آفریقایی تبارها هشدار داد که میت رامنی، نامزد انتخابات ریاست جمهوری از حزب جمهوریخواه، اگر انتخاب شود آنها را به زنجیر میکشد. درست بیش از یک هفته پیش گفت: آمریکاییهای آفریقایی تباری که به دونالد ترامپ رای بدهند، "سیاهپوست" نیستند که این موجب عصبانیت رای دهندگان سیاه پوست شد.
«جو بایدن» نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری سال جاری در آمریکا یک روز پس از برگزاری تظاهرات ضد نژادپرستی در ایالت «دلاوِر»، در محل برگزاری این تجمع حاضر شد. به نوشته نشریه بیزنس اینسایدر، بایدن روز یکشنبه در محل برگزاری تجمعات شنبه شب حاضر شد. کمپین انتخاباتی بایدن عکسی از او را در حالی که در کنار یک پدر و پسر سیاهپوست زانو زده بود منتشر کردند.
بایدن نیز با انتشار این عکس در توئیترش نوشت: در حال حاضر ما ملتی در حال درد کشیدن هستیم، اما نباید اجازه دهیم این درد ما را نابود کند. این نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ادامه نوشت: بهعنوان رئیسجمهور، به پیش بردن این گفتگوها کمک کرده و مهمتر از آن، به این گفتگوها گوش خواهم کرد، همان کاری که امروز در بازدید از محل اعتراضات دیشب انجام دادم.
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر یعنی آبان ماه برگزار خواهد شد. علاوه بر بحران کرونا ترامپ با مسائل و چالشهای دیگری به غیر از کرونا و ماجرای قتل دردناک جورج فلوید دست و پنجه نرم میکند. موضوع کره شمالی، جنگ تجاری با چین، روابط با متحدان، یکجانبه گرایی و خروج از معاهدات بین المللی و همچنین شکست کارزار فشار حداکثری را میتوان از جمله این موارد دانست. شکستهای پی در پی واشنگتن در قبال ایران مانند سقوط پهپاد گلوبال هاوک، حمله موشکی به پایگاه عین الاسد و در تازهترین موارد عزیمت پنج نفتکش ایرانی به ونزوئلا از دیگر موارد مهمی است که اعتبار ایالات متحده آمریکا را در سطح بین المللی از بین برده است. توئیت وزیر خارجه کشورمان در خصوص سیاستهای آمریکا علیه ایران و تظاهرات معترضان در مینیاپولیس و سایر ایالتها را میتوان مصداق رویکرد بی تدبیرانه این کشور دانست که میگوید: تکنیک "زانو روی گردن" چیز تازهای نیست؛ همان فرقهای که اذعان دارند دروغ، فریب و دزدیدن عادت آنهاست، طی دو سال گذشته، این تکنیک را علیه بیش از هشتاد میلیون ایرانی به کار گرفتهاند و آن را "فشار حداکثری" مینامند. این تکنیک ما را به زانو در نیاورده است و آمریکاییهای آفریقاییتبار را نیز شکست نخواهد داد. "
رئیس جمهوری آمریکا در اولین واکنش به اعتراضات گسترده در آمریکا با اشاره به حضور ماموران سرویس مخفی در میان تظاهراتکنندگان نوشت که بیشتر از این نمیتوانسته احساس امنیت کند. ترامپ در توصیف ماموران سرویس مخفی آمریکا که در مقابل کاخ سفید حضور داشتند نوشت: همانطور که دید آنها بسیار خوب عمل کردند، خیلی حرفه ای، نگذاشتند اوضاع از کنترل خارج شود، متشکرم. طرف بد داستان فرماندار موریل بوزر بود؛ کسی که همیشه به دنبال گرفتن کمک مالی است، به ماموران پلیس شهر، اجازه همکاری در پراکنده کردن معترضان را نداده و گفته است این کار به آنها مربوط نمیشود.
ترامپ همچنین گفت: شمار جمعیت بسیار زیاد بود که با دقت و به صورت حرفهای سازماندهی شده بودند، اما هیچکس برای گذشتن از نردههای محوطه کاخ سفید، پا پیشنگذاشت، زیرا در این صورت با وحشیترین سگها و شرورترین سلاحهایی که تا کنون دیدهام، روبه رو شده و به شدت آسیب میدیدند. ماموران مخفی نیز منتظر اقدام بودند. ما ماموران جوان را در خط مبارزه قرار دادیم.
رئیس جمهور آمریکا ادامه داد: آنها نه تنها کاملا حرفهای بوده بلکه خیلی هم آرام بودند. من داخل (کاخ سفید) بودم و هرگونه تحرکی را مشاهده میکردم و نمیتوانستم بیشتر از این احساس امنیت کنم. آنها (ماموران مخفی) به معترضان اجازه میدادند هر اندازه که میخواستند جیغ و فریاد بکشند، اما هر زمان که یکی از آنها تندروی میکرد آنها (ماموران مخفی) سریع و قاطع اقدام میکردند در حالی که آنها (معترضان) نمیدانستند که چه کسی به آنها ضربه زده است. خط مقدم به صورت جادویی با ماموران جدید جایگزین میشد.
ترامپ همچنین مدعی شد: اقدامات خشونت آمیز در سراسر ایالت متحده، سازماندهی شده بوده و ارتباطی به قتل فلوید ندارد. آنها (معترضان) اینجا بودند تا دردسر درست کنند. اما ماموران مخفی به خوبی از عهده آنها برآمدند. وی همچنین از تاخیر فرماندار مینیاپولیس یعنی جیکوب فری و ضعف در دفاع از اماکن انتقاد کرد و خواستار بازداشت افراد "به اصطلاح بد" شد.
رئیس جمهور آمریکا بدون توجه به شرایط مردم آمریکا در بحبوحه کرونا و کشته شدن بیش از ۱۰۰ هزار امریکایی در پیامی توئیتری خطاب به معترضان به کشته شدن سیاه پوست آمریکایی به دست پلیس نوشت: این اوباش به خاطر جورج فلوید بی احترامی میکنند و من اجازه نخواهم داد این اتفاق بیفتد. چندی پیش با فرماندار، تیم والتز، صحبت کردم و به او گفتم که ارتش در تمام مسیر کنار اوست. هر مشکلی باشد ما کنترل را در دست خواهیم گرفت، وقتی غارت آغاز میشود، شلیک هم شروع میشود. متشکرم!
ترامپ همچنین در توئیتی دیگر نوشت: عبور از خطوط دولتی برای تحریک و تشویق به خشونت، یک جرم فدرال است! فرمانداران لیبرال و شهرداران باید به شدت سختتر شوند یا دولت فدرال وارد عمل شود و کاری را انجام دهد که باید انجام شود و این شامل استفاده از قدرت نامحدود نظامی و دستگیریهای زیادی میشود. متشکرم!
وی در ادامه نوشت که ۸۰% از آشوبگران از خارج ایالت مینیاپولیس هستند. آنها به مشاغل آسیب میزنند. مخصوصا مشاغل کوچکی که متعلق به آفریقایی- آمریکاییها است. به خانه هایشان و همچنین ساکنین سختکوش مینیاپولیس که خواستار آرامش، برابری برای خود و خانواده هایشان هستند. لازم به ذکر است ادعای ترامپ خیلی زود با استناد به گزارش زندانهای این ایالت از معترضان بازداشتی تکذیب شد.
در ادامه تحولات ترامپ از اعزام گارد ملی به مینیاپولیس خبر داد و گفت آنها کاری را انجام میدهند که فرمانداران دموکرات قادر به انجام آن نبودند. وی افزود که این اقدام زودتر باید انجام میشد تا این حد خسارت بر جا نماند.
او همچنین گفت: به گارد ملی به خاطر کاری که شب گذشته بلافاصله پس از رسیدن به [شهر]مینیاپولیس در ایالت مینهسوتا انجام دادند، تبریک میگویم. آشوبطلبان چپگرای جنبش آنتیفا (ضدفاشیسم) و دیگران به سرعت سرکوب شدند. این کار باید همان شب اول توسط شهردار انجام میشد تا هیچ مشکلی پیش نیاید!
وی افزود: دیگر دموکراتهایی که شهرها و ایالتها را اداره میکنند باید به سرکوب شب گذشته آشوبطلبان چپگرای افراطی در مینیاپولیس نگاه کنند. گارد ملی کاری عالی انجام داد و باید پیش از آنکه دیر شود در ایالتهای دیگر نیز انجام دهد.
همزمان با دور جدید ناآرامیهای خشونتآمیز در آمریکا بود که دونالد ترامپ رئیسجمهوری این کشور اعلام کرد، جنبش خیابانی ضد فاشیستی موسوم به «آنتیفا» را به عنوان یک سازمان تروریستی اعلام میکند. ترامپ همچنین از رسانههای جریان اصلی که سرکوب معترضان را پوشش میدادند انتقاد کرد و گفت که آنها از همه قدرت خود برای برافروختن شعلههای نفرت و آشوبطلبی استفاده کردند. در حالیکه همگان میدانند آنها (معترضین) مشغول چه کاری بودند. او همچنین رسانهها را به پوشش اخبار جعلی متهم کرد.
رئیس جمهوری آمریکا سپس ادامه داد: هم اکنون باید قانون و نظم در فیلادلفیا برقرار شود! معترضان فروشگاهها را غارت میکنند. همچون شب گذشته در مینیاپولیس که (به لطف دونالد ترامپ) با گارد ملی برای مداخله تماس گرفتند، شما هم با گارد بزرگ ملی ما تماس بگیرید. او در ادامه نوشت: این همان چیزی است که رای دهندگان به جوبایدن خواب آلود میخواهند؟
وی تاکید کرد: شهرداران و فرمانداران دموکرات محکم باشید. این افراد آشوبطلب هستند. هماکنون گارد ملی ما را فرابخوانید. جهان در حال نظاره کردن و خندیدن به شما و جو [بایدن]خوابآلود است. آیا این چیزی است که آمریکا میخواهد؟ نه!
ترامپ همچنین در توئیتر با اشاره به انتقادهای «جو بایدن»، نامزد بالقوه حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا از بازداشت معترضان در توئیتر نوشت: آدمهای جو بایدن خوابآلود آنقدر چپگرای افراطی هستند که در تلاشند آنارشیستها را از زندان بیرون آورده و حتی کارهای بیشتری انجام دهند. جو اصلاً از این ماجرا خبردار نیست و از اصلاً از این چیزها سر در نمیآورد، اما آنها قدرت اصلی را در دست خواهند داشت نه جو. آنها اداره امور را در دست خواهند داشت. افزایش مالیات برای همه در راه خواهد بود.
بیشتر بخوانید: ارتش آمریکا در مقابل معترضان/ اعتراضات به قتل جورج فلوید به کجا رسید؟
در ادامه رئیسجمهور آمریکا بازداشت معترضان حمایت و تلاشها برای آزادی کردن آنها را رد کرد. وی در توئیترش نوشت: آدمهای جو بایدن خوابآلو آنقدر چپگرای افراطی هستند که در تلاشند آنارشیستها را از زندان بیرون آورده و حتی کارهای بیشتری انجام دهند. جو اصلاً از این ماجرا خبردار نیست و از اصلاً از این چیزها سر در نمیآورد، اما آنها قدرت اصلی را در دست خواهند داشت نه جو. آنها اداره امور را در دست خواهند داشت. افزایش مالیات برای همه در راه خواهد بود.
در آخرین تحولات نیز وب سایت شبکه خبری سی ان ان در گزارشی با اشاره به هجوم معترضان به کاخ سفید نوشت: یک مقام کاخ سفید گفت که رییس جمهوری آمریکا هنگام تجمع جمعهشب معترضان در مقابل این کاخ به پناهگاه زیرزمینی فراری داده شده است.
شبکه خبری سیانان بامداد دوشنبه با انتشار تصاویری از گارد ضد شورش مقابل کاخ سفید و امنیتی توصیف کردن محدوده کاخ؛ به نقل از یک مقام دولتی و یک نیروی امنیتی گفت که جمعهشب وقتی معترضان در مقابل کاخ سفید تجمع کردند، دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا برای مدت کوتاهی به پناهگاه زیرزمینی این کاخ فراری داده شده است.
رئیس جمهور آمریکا امروز در ویدئوکنفرانسی با فرمانداران ایالتهای مختلف این کشور از قصد خود برای بازداشت هزاران نفر در واشنگتن و سرکوب تظاهرات در پایتخت آمریکا خبر داد. ترامپ در گفتگو با فرمانداران ایالتهای مختلف از ضعف آنها در کنترل اوضاع پس از قتل «جورج فلوید» مرد سیاهپوست توسط پلیس آمریکایی انتقاد کرد. وی گفت که حضور ماموران امنیتی در واشنگتن امروز افزایش خواهد یافت. بر اساس فایل صوتی که شبکه خبری «سیبیاس» بدست آورده، ترامپ گفت: واشنگتن تحت کنترل بسیار خوبی قرار دارد، اما قصد داریم کنترل بیشتری بر آن اعمال کنیم. قصد داریم هزاران نفر را بازداشت کرده و بسیار قوی سرکوب کنیم.
روایتی تازه از ترس ترامپ حین فرار به پناهگاه
همزمان با تجمع معترضان خشمگین مقابل کاخ سفید رئیس جمهوری آمریکا به پناهگاه زیرزمینی کاخ سفید منتقل میشود. در همین راستا وبسایت کریستین ساینس مانیتور در مطلبی با کنایه نوشت: ترامپ در حالی به این پناهگاه منتقل شد که معترضین در حال پرتاب سنگ و لگد زدن به حصارهای پلیس بودند. ترامپ نیز حدود یکساعت در این پناهگاه بود. پناهگاهی که برای حفاظت در مقابل حملات تروریستی احتمالی استفاده میشود. به گفته یک منبع جمعیت حاضر روبروی کاخ سفید موجب هراس ترامپ و خانواده اش شده بود. مشخص نیست که آیا ملانیا و بارون ۱۴ ساله از ابتدا به ترامپ پیوستند یا خیر. در پروتکل سرویس مخفی، تمام کسانی که تحت حمایت آژانس قرار دارند میخواستند در پناهگاه زیرزمینی باشند.
در همین حال بود که ترامپ به مشاورانش گفت که احساس ناامنی میکند؛ در حالی که هم به صورت خصوصی و هم علناً کارهای سرویس مخفی را ستایش میکند!
نشریه بیلد آلمان در گزارشی به برسی علل و پیامدهای بروز اعتراض سراسری در ایالات متحده پرداخت و نوشت: با مرگ جورج فلوید آمریکایی-آفریقایی تبار در یک عملیات پلیس مینیاپولیس، یک زخم قدیمی آمریکایی دوباره سر باز زد. این موضوع بار دیگر نشان داد که نژادپرستی همچنان در جامعه این کشور به ویژه هنگامی که پای وحشیگری پلیس در میان باشد، پررنگ است. برخی کارشناسان از جمله «کریستین هک» کارشناس مسائل آمریکا بر این باورند که ترامپ در درجه اول نگران است تا خود را نجات دهد، از این رو دیگران را سرزنش میکند. در بحبوحه تبلیغات انتخاباتی، او بی رحمانه سعی میکند تا به هر نحوی شده از زیر مسئولیت این خشونتها شانه خالی کند.
همچنین «جیمز دیویس» دانشمند علوم سیاسی و کارشناس آمریکایی در دانشگاه سنت گالن، معتقد است که ایجاد ارتباط صریح بین ترامپ و آشوبها بسیار آسان است: 'اما در دوران تصدی وی شرایطی ایجاد شد که او نیز در آن نقش داشت. در این شرایط بسیاری از آمریکاییها ابراز احساسات نژادپرستانه را عادی میدانند. به گفته دیویس نژادپرستی عمیقاً در جامعه آمریکا ریشه دارد و غالباً به روشی بسیار ظریف نهادینه میشود.
از طرفی به نظر میرسد که بایدن نمیتواند از تاردرهم تنیده خود خارج شود و رئیس جمهوری را به روشی کارآمد، با عزت و شجاعت، به صورت عینی و شخصی هدف حمله قرار دهد. در عوض، او ترسیده و ناامید به نظر میرسد. تاکنون هیچ نشانهای در دست نیست که نشان دهد ترامپ در پی بحران، محبوبیت خود را از دست داده است.
در عین حال به اعتقاد دیویس، شکست انتخاباتی ترامپ با یک 'سناریوی ترسناک' همراه میشود. اگر او در ماه نوامبر (آبان) انتخابات را از دست بدهد و یک بخش رادیکال و مسلح از پیروانش نتیجه را نپذیرند. بر این اساس طی ماههای آینده آرام کردن کامل کشور غیرممکن به نظر میرسد، با این حال روزها و هفتههای آینده نشان میدهد که آیا میتوان از افزایش سرعت اعتراضات جلوگیری کرد یا خیر.
جنگ داخلی در آمریکا چقدر محتمل است؟
بیلد در ادامه به نقل از «کریستین هک» مینویسد که پتانسیل برای شرایط جنگ داخلی وجود دارد، زیرا اوضاع ایالات متحده اکنون غیرعادی است و درگیری همچنان ادامه دارد. هک میگوید: باید ترسید که ترامپ بخواهد این رویارویی را به بهای کمرنگ جلوه دادن مشکلات واقعی و نشان دادن خود به عنوان ناجی قانون و نظم تشدید کند. از طرف دیگر دیویس فرض میکند که در حال حاضر خطر جنگ داخلی محدود است. برای یک جنگ داخلی نیاز به جناحها یا گروههای تعریف شده با حداقل مشخصات و رهبران سیاسی مخالف وجود دارد. اما این واقعیت که اکنون ایالات متحده با این روش خشونت آمیز با مسئله قدیمی نژادپرستی روبرو شده است، نوعی بحران در بحران با پیامدهای غیرقابل پیش بینی است.
آتش اعتراضات دامن ترامپ را در انتخابات خواهد گرفت؟
وبسایت دِ کانورسیشن در مطلبی مینویسد: شعله ور شدن اعتراضات در مینیاپولیس ریاست جمهوری ترامپ را غرق در بحران کرده است، اما هنوز احتمال انتخاب مجدد وی وجود دارد. این مطلب با توجه به شیوع کرونا وضعیت ترامپ را با دوره جنگ جهانی دوم و رئیس جمهوری فرانکلین روزولت مقایسه کرده است. بحرانی جدید دیگر که همراه با خشم مردم از قتل جرج فلوید و تظاهرات سراسری بوده ضمن اینکه عصبانیت از مقررات قرنطینهای و همچنین بازگشایی سریع اقتصاد نیز به آن افزوده شده است.
این تحلیل در ادامه میافزاید که ترامپ برای رهایی از هر دو بحران به دنبال راه چاره خواهد بود تا شرایط را برای رقیبش بدتر کند. برای مثال در خصوص شیوع ویروس کرونا ترامپ خود را مسبب نخواهد دانست. او همچنان پافشاری میکند که دشمن بزرگ ژئو استراتژیک وی، یعنی حزب کمونیست چین باعث بروز این فاجعه شده است. او همچنین خواهد گفت که در نخستین دوره ریاست جمهوری او نیست که با درگیری چندین شهر ایالات متحده روبرو شده است. حوادث دیترویت در سال ۱۹۶۷، لوس آنجلس در سال ۱۹۹۲، فرگوسن و میزوری در سال ۲۰۱۴ همگی وقایعی هستند که معترضان نسبت به مسائل وتنش نژادی اعتراض داشتند که هنوز هم پرونده آن بسته نشده است.
مواردی مشابه دیگری نیز وجود دارند؛ مانند کشتار آمریکاییها در جنگ داخلی در قرن نوزدهم که جان ۷۵۰۰ تن را گرفت، آن هم بر سر اینکه آیا بردگی آمریکایی- آفریقاییها قانونی بود.
استراتژی ترامپ برای مقصر جلوه دادن دموکراتها چیست؟
برای ترامپ ناراحت کننده نخواهد بود، چرا که مینیاپولیس یک شهر عمدتا هوادار دموکراتها است و جز ایالتهای آبی محسوب میشود. در همین حال ترامپ ادعا خواهد کرد که برای دههها سیاست دموکراتها در مینه سوتا- شامل هشت سال ریاست جمهوری باراک اوباما موجب تبعیض نژادی شده است. همانگونه که او در سال ۲۰۱۶ مطرح کرد و از آمریکایی- آفریقاییها پرسید که آیا دموکراتها برای شما کاری انجام داده اند.
ترامپ در طول بحران شیوع ویروس کووید ۱۹ از میزان محبوبیت ۸۰ ٪ پایدار در بین رای دهندگان جمهوری خواه برخوردار بوده است. این امر به ثابت نگه داشتن میزان محبوبیت وی در بین همه رای دهندگان کمک کرده است. در حالی که شدت همه گیری نیز اوضاع را به وخامت کشانده میزان محبوبیت او نیز به ۴۰ و یا ۵۰ درصد هم متغیر بوده است.
چرا اوضاع برای بایدن چالش برانگیز است؟
بایدن در این برهه باید قادر باشد خود را گزینه مناسبی برای انتخاب نشان دهد تا مردم آمریکا رهبری او را موثر بدانند. اما این هنوز در نظرسنجیها منعکس نشده است که بایدن به عنوان یک نامزد دموکرات به تنهایی میتواند بر ترامپ برتری داشته باشد. موضوع بعدی نیز نارضایتی حزب دموکرات است و بایدن نیز قدمی برای حل این مساله برنداشته است.
نژاد نیز مدت هاست که باعث ایجاد اختلاف در حزب بایدن شده است. به عنوان مثال، دموکراتهای جنوبی عوامل اصلی برده داری در قرن نوزدهم و تفکیک نژادی در قرن بیستم بودند.
چالش اصلی برای بایدن اکنون چگونگی حفظ وفاداری آفریقایی-آمریکاییها به حزب خود است، ضمن اینکه مسئولیت شکستهای اجتماعی- اقتصادی در سیاستهای حزب دموکرات در شهرهایی مانند مینیاپولیس را نمیپذیرد و مسئولیت آن را قبول نمیکند.
در سال ۲۰۱۲، وی به آمریکایی- آفریقایی تبارها هشدار داد که میت رامنی، نامزد انتخابات ریاست جمهوری از حزب جمهوریخواه، اگر انتخاب شود آنها را به زنجیر میکشد. درست بیش از یک هفته پیش گفت: آمریکاییهای آفریقایی تباری که به دونالد ترامپ رای بدهند، "سیاهپوست" نیستند که این موجب عصبانیت رای دهندگان سیاه پوست شد.
«جو بایدن» نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری سال جاری در آمریکا یک روز پس از برگزاری تظاهرات ضد نژادپرستی در ایالت «دلاوِر»، در محل برگزاری این تجمع حاضر شد. به نوشته نشریه بیزنس اینسایدر، بایدن روز یکشنبه در محل برگزاری تجمعات شنبه شب حاضر شد. کمپین انتخاباتی بایدن عکسی از او را در حالی که در کنار یک پدر و پسر سیاهپوست زانو زده بود منتشر کردند.
بایدن نیز با انتشار این عکس در توئیترش نوشت: در حال حاضر ما ملتی در حال درد کشیدن هستیم، اما نباید اجازه دهیم این درد ما را نابود کند. این نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ادامه نوشت: بهعنوان رئیسجمهور، به پیش بردن این گفتگوها کمک کرده و مهمتر از آن، به این گفتگوها گوش خواهم کرد، همان کاری که امروز در بازدید از محل اعتراضات دیشب انجام دادم.
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر یعنی آبان ماه برگزار خواهد شد. علاوه بر بحران کرونا ترامپ با مسائل و چالشهای دیگری به غیر از کرونا و ماجرای قتل دردناک جورج فلوید دست و پنجه نرم میکند. موضوع کره شمالی، جنگ تجاری با چین، روابط با متحدان، یکجانبه گرایی و خروج از معاهدات بین المللی و همچنین شکست کارزار فشار حداکثری را میتوان از جمله این موارد دانست. شکستهای پی در پی واشنگتن در قبال ایران مانند سقوط پهپاد گلوبال هاوک، حمله موشکی به پایگاه عین الاسد و در تازهترین موارد عزیمت پنج نفتکش ایرانی به ونزوئلا از دیگر موارد مهمی است که اعتبار ایالات متحده آمریکا را در سطح بین المللی از بین برده است. توئیت وزیر خارجه کشورمان در خصوص سیاستهای آمریکا علیه ایران و تظاهرات معترضان در مینیاپولیس و سایر ایالتها را میتوان مصداق رویکرد بی تدبیرانه این کشور دانست که میگوید: تکنیک "زانو روی گردن" چیز تازهای نیست؛ همان فرقهای که اذعان دارند دروغ، فریب و دزدیدن عادت آنهاست، طی دو سال گذشته، این تکنیک را علیه بیش از هشتاد میلیون ایرانی به کار گرفتهاند و آن را "فشار حداکثری" مینامند. این تکنیک ما را به زانو در نیاورده است و آمریکاییهای آفریقاییتبار را نیز شکست نخواهد داد. "
منبع: خبرآنلاین
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط