لغو اجبار صادرکنندگان به عرضه ارز در نیما؛ واقعیت چیست؟
رویداد۲۴ لغو اجبار صادرکنندگان برای عرضه ارز در نیما خبری است که در روزهای اخیر در محافل خبری مطرح شده، اما آیا واقعا اتفاق خاصی در این حوزه رخ داده است؟!
خبر این است که طبق مصوبات جدید ستاد هماهنگی اقتصادی دولت و کمیته ماده دو که در سال جدید به منظور حمایت از تولید و صادرات صادر شده است، صادرکنندگان دیگر الزامی به فروش ارز خود به سامانه نیما ندارند.
بر این اساس صادرکنندگان میتوانند ارز حاصل از صادرات خود را از طریق فهرست ۱۰۰۰ گانهای که از سوی وزارت صمت تدوین شده است، برای واردات خود یا واردات سایر واردکنندگان هزینه کنند.
بیشتر بخوانید: پیشبینی آینده بورس تا انتخابات ۱۴۰۰
وزارت صمت فهرستی را تهیه کرده تا در قالب آن، اقلام مجاز به استفاده از ارز صادراتی برای واردات در آن جای گرفته و ۱۰۰۰ ردیف تعرفه را شامل میشود؛ این در حالی است که به گفته مقامات این وزارتخانه، اگر تولیدکنندهای قصد داشت از ارز صادراتی برای واردات مواد اولیه، تجهیزات و قطعات مورد نیاز تولید خود استفاده کند، میتواند از طریق تشکلهای خود پیشنهادات خود را به اتاق یا سازمان توسعه تجارت ایران ارائه دهد تا از طریق معاونت امور صنایع وزارت صمت، کالای مورد نظر در فهرست مجاز واردات در مقابل صادرات قرار گیرد.
پیگیری خبرنگار از بانک مرکزی نشان میدهد که این موضوع از مدتها قبل در نیما وجود داشته و اجباری برای عرضه از سوی صادرکنندگان نبوده است چراکه صادرکنندگان جزیک مقطع کوتاه مدت، اجازه واردات در مقابل صادرات خود و دیگران را داشتند.
روال کار در سامانه نیما به این گونه است که پتروشیمیها و فولادیها و فرآوردههای نفتی باید ارز خود را در نیما عرضه کنند و سایر صادرکنندگان میتوانند ارز خود را یا در نیما عرضه کنند یا خودشان مبادله داشته باشند، ولی نکته مهم اینجاست که صادرکنندگان حتما باید نتیجه معاملات را در سامانه نیما ثبت کنند تا رفع تعهد شود.