بهترین خوراکی ها برای آلودگی هوا
رویداد۲۴ | مهسا زرگری: آلودگی هوا یکی از چالشهای جدی زیستمحیطی است که تأثیرات منفی گستردهای بر سلامت انسان، اکوسیستمها و آب و هوا دارد. این پدیده معمولاً ناشی از فعالیتهای انسانی، مانند صنایع، حمل و نقل و استفاده از سوختهای فسیلی است. ذرات معلق، گازهای گلخانهای و مواد شیمیایی سمی از جمله آلایندههایی هستند که کیفیت هوا را کاهش میدهند و میتوانند به بروز بیماریهای تنفسی، قلبی و سایر مشکلات بهداشتی منجر شوند.
شاید سوال شماهم این باشد که خوراکیهای مناسب برای مقابله با آلودگی هوا چیست؟، مصرف میوهها، سبزیجات، دانهها و نوشیدنیهایی که حاوی آنتیاکسیدانها و مواد مغذی ضروری هستند، میتواند به بهبود سلامت کمک کند. در این مقاله، به بررسی برخی از مهمترین خوراکیهای مناسب برای مقابله با آلودگی هوا که میتوانند به محافظت از سلامت شما کمک کنند؛ خواهیم پرداخت.
خوراکیهای مناسب برای مقابله با آلودگی هوا
برای کاهش اثرات منفی آلودگی هوا بر سلامت، مصرف برخی خوراکیها میتواند مفید باشد:
میوهها و سبزیجات تازه: مانند توتها، سبزیجات برگ سبز و کلمها که سرشار از آنتیاکسیدانها هستند.
غذاهای غنی از امگا-۳: مانند ماهیهای چرب (سالمون، ساردین) که میتوانند التهاب را کاهش دهند.
غلات کامل: مانند برنج قهوهای و جو دوسر که به بهبود سیستم ایمنی کمک میکنند.
آب: هیدراته نگهداشتن بدن برای دفع سموم و آلایندهها بسیار مهم است.
چای سبز: حاوی آنتیاکسیدانهای قوی است که میتواند به محافظت از سلولها در برابر آسیب کمک کند.
مواد غذایی مناسب در روزهای آلودگی هوا
در روزهای آلودگی هوا، انتخاب مواد غذایی مناسب میتواند نقش مهمی در حفظ سلامت بدن داشته باشد. آیا میدانید کدام ویتامینها، میوهها و سبزیجات را باید به رژیم غذاییتان اضافه کنید تا در آلودگی هوا به بهبود وضعیت خود کمک کنید؟ هرچند بهترین راهکار این است که در روزهای آلوده تا حد ممکن از خانه خارج نشوید، اما تغذیه صحیح نیز به مقابله با اثرات آلودگی هوا کمک میکند. با مصرف برخی خوراکیهای مفید میتوانید از سیستم ایمنی و دستگاه تنفسیتان در این روزها محافظت کنید.
ویتامینها و مواد مغذی
چه در خانه باشید، چه در محل کار یا در حین رانندگی، مواد غذایی مانند کرفس، اسفناج، گوجهفرنگی، لیمو شیرین، نارنگی، پرتقال و کاهو را که سرشار از ویتامین C هستند، در نظر بگیرید. همچنین، جوانه گندم، روغنهای گیاهی، گردو، بادام، زیتون، جگر و سبزیجات برگ سبز را که منابع خوبی از ویتامین E هستند، فراموش نکنید. این ویتامین به ویژه برای افرادی که زمان بیشتری را در فضای باز سپری میکنند، میتواند در خنثیکردن اثرات منفی آلودگی هوا موثر باشد. همچنین، منابع ویتامین D نظیر شیر، کره و زرده تخممرغ را به برنامه غذایی روزانهتان اضافه کنید.
کرفس
کرفس را میتوانید به چاشنیها، سالادها، سبزیجات، آبمیوهها، سوپها و خورشها مانند خورش کرفس اضافه کنید. مواد مغذی موجود در این سبزی به بدن کمک میکنند تا جذب فلزات سنگین، که عامل بروز بیماریهای ریوی هستند، کاهش یابد. همچنین کرفس منبع غنی از سدیم است که به دفع دیاکسید کربن از بدن کمک میکند.
نوشیدن آب در روزهای آلوده
نوشیدن آب به پاکسازی کلیهها و خروج املاح اضافی از بدن کمک میکند. با این کار، ذرات آلودگی مدت کمتری در بدن باقی میمانند.
شیر و لبنیات کمچرب
شیر یکی از مایعاتی است که بهطور قابل توجهی جذب سرب در بدن را کاهش میدهد. این نوشیدنی سرشار از ویتامینها و مواد مغذی است که به تقویت سیستم ایمنی در روزهای آلوده کمک میکند. فسفر، منیزیم و کلسیم از دیگر مواد معدنی موجود در شیر هستند که میتوانند از جذب سرب و عوارض ناشی از آن جلوگیری کنند. همچنین، لبنیات دیگری مانند ماست، دوغ و پنیر به خنثیسازی سموم و نرمکردن مخاط تنفسی کمک میکنند.
چای سبز
چای سبز دارای آنتیاکسیدانهای فراوانی است که برای مبارزه با علائم آلرژی ناشی از آلودگی هوا بسیار مؤثر است. این چای التهابهای گلو را تسکین میدهد و از ریهها در برابر تحریکات ناشی از تنفس در هوای آلوده محافظت میکند. همچنین، چای سبز بدن را به خوبی هیدراته کرده و راههای تنفسی را تمیز نگه میدارد، بنابراین نوشیدنی عالی برای تقویت ایمنی و سمزدایی بدن از آلودگیهاست.
گوجهفرنگی
برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب در روزهای آلودگی هوا، باید حتماً از گوجهفرنگی تازه استفاده کنید. این سبزی حاوی لیکوپن است که آنتیاکسیدانی قوی برای محافظت از شما در برابر بیماریهای تنفسی به شمار میرود. سالادی متشکل از گوجهفرنگی، بروکلی و روغن زیتون یکی از غذاهای مفید در این شرایط است. همچنین، نوشیدن آب گوجهفرنگی نیز در روزهای آلوده بسیار مفید است.
بهتر است در روزهای آلوده از خانه خارج نشوید، اما اگر مجبور به خروج شدید، این خوراکیهای مفید را چندین بار در طول روز مصرف کنید تا با کمک آنتیاکسیدانها با علائم بیماریهای ناشی از آلودگی هوا مبارزه کنید.
انواع سبزیجات برگ سبز مانند کاهو و اسفناج و میوههایی با رنگ نارنجی مانند طالبی، انبه، کدو تنبل و زردآلو منابع عالی از بتاکاروتن هستند. همچنین میتوانید سلنیوم را از غذاهای دریایی، مرغ، غلات، نان و آجیلها دریافت کنید. در این روزها تا حد امکان از مصرف غذاهای پرچرب و ادویههای تند خودداری کنید.
سیر و پیاز
گنجاندن سیر، ترهفرنگی و پیاز در رژیم غذایی روزهای آلوده میتواند به حفاظت از مخاط دستگاه تنفسی کمک کند. این سبزیجات دارای مقادیر قابل توجهی گوگرد هستند که به تقویت سیستم ایمنی بدن یاری میرساند. برای آشنایی بیشتر با خواص درمانی پیاز، پیشنهاد میکنیم مقالهای در این زمینه را مطالعه کنید.
سبزیجات
سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، کلم پیچ، کلم بروکسل و گل کلم به مبارزه با التهاب کمک میکنند و میتوانند خطر ابتلا به سرطان ریه و سایر بیماریهای ناشی از آلودگی هوا را کاهش دهند. اضافه کردن این سبزیجات به رژیم غذایی روزانه بسیار مفید است.
دانهها و خشکبار
دانههایی مانند تخم کتان، تخمه آفتابگردان و تخمه کدو تنبل سرشار از منیزیم هستند. منیزیم یک ماده معدنی حیاتی است که به تمیز و آرام نگه داشتن مجاری هوایی کمک میکند و التهاب را کاهش میدهد تا تنفس را آسانتر کند. مصرف روزانه یک مشت از این دانهها میتواند به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای ناشی از آلودگی هوا کمک کند.