انتقاد تند «جوان» از رسانه ملی در تحلیل اوضاع سوریه؛ از شکاف میان رسانهها و جامعه به شکاف رسانهها و نهادها رسیدیم؟
رویداد۲۴| تا شب سقوط دولت بشار اسد در بسیاری از رسانههای ایران و مشخصا صداوسیما وضعیت سوریه طوری تحلیل میشد که انگار هیچ خبری نیست و رسانههای خارجی درحال بزرگنمایی پیشروی مخالفان هستند! مثالش همان مصاحبه جواد لاریجانی که بخشهایی از آن در فضای مجازی بسیار مورد توجه قرار گرفت.
شاید اگر دولت اسد قدری مقاومت کرده و کمی دیرتر میدان را خالی کرده بود، این موضوع چندان به چشم نمیآمد و اکنون کار به جایی رسیده که روزنامه جوان هم با عنوان «افتضاح رسانهها و تحلیلگران ارشد منطقه!» به انتقاد پرداخته است.
این روزنامه اصولگرا در سرمقاله امروز خود نوشته: «اوضاع سوریه در طول فقط یک هفته نشان داد که ما دستکم در رسانهها تحلیلگر قابلاعتمادی در حوزه سوریه و منطقه نداریم.»
«جوان» در ادامه آورده که «رسانه ملی درست شب سقوط دمشق، سراغ برخی جرجیسها رفت تا هر جمله آنان در تحلیل وقایع سوریه به یک جوک تاریخی در فضای مجازی بدل شود.»
این روزنامه اصولگرا در نقدی تند بر صداوسیما نوشت: «تحلیل درست بر پایه اطلاعات درست شکل میگیرد نه صرفاً با فشار آوردن بر سلولهای مغز! تحلیلها میتوانست بیشتر بر دو مسئله تمرکز کند، یکی سکوت مسئولان سیاسی و بهویژه نظامی کشور (که این سکوت سرشار از ناگفتههاست و نشانه عمل، نه بیعملی) و دیگری ویدئوهایی که برخی ایرانیان از سوریه به اشتراک گذاشتهاند و صادقانه میگویند از آنها خواسته شده سوریه را ترک کنند و وارد مناقشه نشوند. این دو مورد میتوانست مانع تحلیل غلط شود، هرچند برای یک تحلیل درست و دقیق. کافی نبود.
اما در نوشتههای تحلیلگران و رسانههای اصلی کشور چه خبر بود؟ یک افتضاح کامل! خبرگزاریهای اصلی مدام میگفتند به گذرگاههای مجازی اخبار سوریه توجه نکنید، در سوریه خبری نیست! تلویزیون هنوز هم نتوانسته عادت زبانی خبرنگاران خود را از تروریستنامیدن معارضین تغییر دهد. چند تحلیلگر ثابت و نان و نمکخورده در تلویزیون هم اگر زیرنویس نباشد، نمیتوانی بفهمی برنامه متعلق به بیست سال پیش است یا اکنون!»
«جوان» با تاکید بر اینکه «این وضعیت چونان یکی از بدترین خاطرات هر روزنامهنگاری از اوضاع رسانهای کشور باقی میماند» نوشت: «رسانههای ما که مشکل باورپذیری و مرجعیت داشتند، در این قضیه ضربه دیگری خوردند. هم خودشان به خودشان ضربه زدند و هم کسانی که باید رسانهها را با اطلاعات صحیح و شفاف در رسیدن به تحلیل درست کمک میکردند. شکاف میان رسانهها و جامعه اینک به شکاف رسانهها و نهادها تعمیم پیدا کرده است. این به نفع جامعه در کل و جامعه خبری و رسانهای به شکل خاص و به نفع دستگاه سیاسی کشور نیست. این که رسانه ملی با آن عرض و طول و برخی خبرگزاریها و رسانههای دیگر درست در زمانی که اسد در پرواز ترک دمشق است، بگویند «بعید است اسد سقوط کند» و در اخبار صبح مخالفان او را «تروریست» و در اخبار عصر «معارضین مسلح» بنامند، ضررش فقط دامن آن رسانه را نمیگیرد و دامنگیر اعتماد اجتماعی خواهد شد.»
اگه رسانه هر کشور میزونی بود، رئیسش از خجالت می مرد.
صداوسیمایی که همه اجزائش برای واحد سیاسی یا همون خبر کشته ، این خروجی رو داره.
وقتی نیروهای متوسط هم دیگه نمی تونن کار کنن و خودت هم بلد کار نیستی ، این وضعیته.
هم شکاف خوب اومده هم جرجیس. شکاف اینقد عمیق شده که باعث جدایی کامل شده و دیگه شکاف نیست.
جرجیس هم علتش اینکه برای اطلاعات شان قائل نیستن.