تاریخ انتشار: ۰۸:۵۵ - ۲۷ دی ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱۰ نظر

عبدی: اگر اکثریت مردم بگویند ما حکومت دینی را نمی‌خواهیم چه می‌شود؟

عباس عبدی نوشت: جمهوری‌ها تفاوت‌هایی دارند ولی اگر جمهوری‌های جعلی مثل جمهوری صدام و قذافی و کره‌شمالی و... امثالهم را کنار بگذاریم بقیه در یک مضمون قطعا مشترک هستند. اینکه همیشه باید رای جمهور مقدم بر هر اراده‌ای باشد.

عبدی: اگر اکثریت مردم بگویند ما حکومت دینی را نمی‌خواهیم چه می‌شود؟

رویداد۲۴| عباس عبدی، تحلیلگر اصلاح طلب در ادامه سلسله یادداشت‌های خود با عنوان «نقد اندیشه سیاسی آقای مصباح- ۷» نوشت: «احتمال عدم مقبولیت نظام اسلامی از سوی مردم، به دو صورت متصور است: اوّل: مردم به هیچ روی حکومت دینی را نپذیرند ... احتمال عدم مقبولیت نظام اسلامی از سوی مردم، به دو صورت متصور است: اوّل: مردم به هیچ روی حکومت دینی را نپذیرند ... حاکمیت شخصی که دارای حق حاکمیت شرعی است به فعلیت رسیده باشد؛ ولی پس از مدتی عده‌ای به مخالفت با او برخیزند. این فرض خود دو حالت دارد: یکی اینکه مخالفان گروه کمی هستند و قصد براندازی حکومت شرعی را -که اکثر مردم پشتیبان آن هستند- دارند؛ شکی نیست در این حال، حاکم شرعی موظّف است با مخالفان مقابله کند و آنان را به اطاعت از حکومت شرعی وادار کند.»
عبدی در نقد این نگاه نوشته: «این نوع استدلال نامفهوم است، زیرا حکومت براساس قراردادی ایجاد شده که باید بر همان اساس رفتار کند، ولی اگر از این هم بگذریم موارد مطرح علیه امام علی قیام با شمشیر و سرپیچی مسلحانه از حکومت است این فرق می‌کند با مخالفت مدنی با حکومت و آزادی بیان. به‌علاوه حتی همین ماجرا هم در صفین به گونه دیگری رقم خورد. اینها سیاست است و نمی‌توان آنها را در یک گزاره‌های کشدار و نامتعین خلاصه و فرمول‌بندی کرد. مهم‌تر از همه اینکه تا خوارج دست به شمشیر نبردند امام اقدامی علیه آنان نکرد. آنان می‌توانستند آزادانه نقد کنند و حتی از بیت‌المال حق خود را دریافت کنند. باید گفت شرط قطعی این حالت وجود آزادی بیان و عدالت در دسترسی به بیت‌المال و رسانه و... است و الا در غیاب این ابزار هر مخالف بحقی را می‌توان منکوب کرد.»
عبدی در نقد صورت دوم که می‌گوید «این نوع استدلال نامفهوم است، زیرا حکومت براساس قراردادی ایجاد شده که باید بر همان اساس رفتار کند، ولی اگر از این هم بگذریم موارد مطرح علیه امام علی قیام با شمشیر و سرپیچی مسلحانه از حکومت است این فرق می‌کند با مخالفت مدنی با حکومت و آزادی بیان. به‌علاوه حتی همین ماجرا هم در صفین به گونه دیگری رقم خورد. اینها سیاست است و نمی‌توان آنها را در یک گزاره‌های کشدار و نامتعین خلاصه و فرمول‌بندی کرد. مهم‌تر از همه اینکه تا خوارج دست به شمشیر نبردند امام اقدامی علیه آنان نکرد. آنان می‌توانستند آزادانه نقد کنند و حتی از بیت‌المال حق خود را دریافت کنند. باید گفت شرط قطعی این حالت وجود آزادی بیان و عدالت در دسترسی به بیت‌المال و رسانه و... است و الا در غیاب این ابزار هر مخالف بحقی را می‌توان منکوب کرد» نیز نوشته: «شیوه سنجش این فرض را هم مشخص باید کرد. آیا این شیوه در دسترس مردم است؟ اکثریت قاطع یعنی چه؟ ۵۱ درصد یا ۹۹ درصد؟ به علاوه کدام مردم؟ ایران یا همه مسلمانان جهان؟ غیرمسلمین ایرانی چطور؟ اگر حکومت نپذیرفت باید چکار کنند؟ اصولا مفهوم ایران و شهروند و تابعیت که رکن اساسی حکومت‌های مدرن است در این تحلیل‌ها غایب است.»
نکته دیگری که عبد مورد نقد قرار داده این است که «تنها در صورتی مشروعیت حکومت دینی از دست می‌رود که او یکی از شرایط لازم حاکمیت شرعی را از دست بدهد، ولی در غیر این صورت مشروعیت باقی است»؛ عبدی نوشته: «چه کسانی این را تشخیص می‌دهند؟ خبرگان؟ مگر آنان می‌توانند؟ خبرگانی که انتخاب آنها محصول دور است چگونه می‌تواند چنین کنند؟ به علاوه کسی که بنا بر تعریف پیشینی از اغلب جهانیان و از همه بالاتر است چگونه دیگران صلاحیت رسیدگی به این فرض درباره او را دارند؟ مهم‌تر از همه آیا ملاک رای است؟ نصف به علاوه یک یا دو سوم یا...؟ اینها حتی اگر پاسخ داده شود باز هم کاملا عرفی است و ربطی به شرع ندارد.»
وی در نقد تفسیر «جمهوری» نیز نوشته: «جمهوری‌ها تفاوت‌هایی دارند ولی اگر جمهوری‌های جعلی مثل جمهوری صدام و قذافی و کره‌شمالی و... امثالهم را کنار بگذاریم بقیه در یک مضمون قطعا مشترک هستند. اینکه همیشه باید رای جمهور مقدم بر هر اراده‌ای باشد. این نظام جمهوری است همان‌طور که امام در پاریس توضیح دادند. آیا ما مجاز هستیم که از این کلمه بدون ملتزم بودن به مضمون عرفی آن استفاده کنیم؟ مثلا می‌توانیم کلمه آب را به جای خاک به‌کار ببریم.»

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۷
0
7
آقای عبدی
خیلی جدی و سخت نگیر.
سال 82 موسسه آیندگان و یک موسسه متعلق به فرهنگ و ارشاد درمورد رابطه ایران و آمریکا یک آمارگیری محدود در تهران انجام داد.
76 درصو موافق رابطه بودند.
نتیجه: تعطیلی موسسه، بازداشت و محاکمه علنی مدیران موسسه، بیکاری حداقل 90 نفر، عدم پرداختن خسارت و ... و ماسمالی قضیه بود.
این اکثریت مورد نظر شما
چگونه و در کجا باید حرف خود را بزنند که زیانی متوجه آنها نشده
و گوش شنوایی هم وجود داشته باشد؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۷
0
7
البته که با عدم مقبولیت اکثریت مشروعیت از بین خواهد رفت ولی دوستان در حاکمیت دنبال رو نظریه الحکم لمن غلب هستند یعنی حتی اگر اکثریت مخالف بودند و اقلیتی بنابر جایگاه قدرت ثروت و ... توانستند بر اکثریت غالب شوند مشروعیت و مقبولیت از سوی اکثریت مهم نیست و غلبه مهم است
این نظریه آقای مصباح است که حتی اگر اقلیتی بتواند با اعمال قدرت بر اکثریتی غالب شود می‌تواند حکومت اسلامی را استمرار داد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۷
0
9
در حکومت دینی مابقول مصباح مردم چکاره هستند حقی ندارند تااظهارنظربکنند
بابک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۷
0
9
سلام: یک سوال : چرا مقاومت تقریبا یکساله فلسطینها به پیروزی با دشمنی مثل اسارئیل ختم شد ؟ و توافق با رژیمی کودک کش پیروزی محسوب میشود ؟ مسولان فلسطینی توان توافق با همچینم رژیمی دارند در چنین شرایطی ؟ ولی مقاومت پنجاه ساله ایرانیان در مقابل آمریکا منجر به توافق نمی شود ؟ و اگر ایرانیها بخواهعند با آمریکا مذاکره و توفق کنند یعین شکست ولی فلسطینها یعنی پیروزی ؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۳۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۷
احسنت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۷
0
6
جناب عبدی شما خوتون هم بهتر میدونین توی ایران هر چیز محالی ممکنه و هرچیز ممکنی میتونه محال بشه البته بستگی داره کهشدر کسی ذوب شده باشی یا نه؟ اگر ذوب شده باشی هر امری برات ممکنه در غیر این صورت محاله. جمهوریت هم همینه. میگن یک نفر به یکی گفت: بیا بریم دو کلمه با هم منطقی حرف بزنیم هرچی من گفتم توی بگو چشم. ایران همینه که میبینی از همه قواعد مستثناست برادر مرگنه صاحب حرف از شما هم بهتر معنی و مضمون ها را میفهمه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۷
0
11
اگر قابل میدونید و مردم اهلیت دارند! یک رفراندوم بگذارید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۷
0
0
خواهان یک رفراندوم با نظارت بین‌المللی مانند 12فروردین 58. جرأتش دارید؟
ناشناس
|
Italy
|
۱۱:۱۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۸
0
0
غلط می کنند، هشتاد میلیون مهجورند پس اظهارنظر ممنوع است، اساسآ نفس کشیدن ممنوع!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۸
0
0
اگر بگویند؟
مگر نگفته اند؟
وقتی رهبر ولایت فقیه در رسانه عمومی از مردم خواهش میکند در انتخابات شرکت کنند بعد از ان فقط 23 درصد مردم به حرف او گوش میدهند و شرکت میکنند ایا این به معنای نه به حکومت ولایت فقیه نیست
چرا فکر میکنید حتما باید رفراندوم انجام شود
نظرات شما