تاریخ انتشار: ۱۴:۴۷ - ۰۹ اسفند ۱۳۹۵
گزارش رویداد۲۴ به بهانه چهلمین روز حادثه آتش سوزی در مرکز خرید قدیمی تهران؛

درس عبرتی به نام پلاسکو

پس از گذشته 40 روز از حادثه پلاسکو هنوز به وعده‎هایی که به کسبه و کارگران این ساختمان داده بودند عمل نشده است. مردم هم هنوز منتظر اقدامات پیشگیرانه مسئولان برای جلوگیری از اتفاقات مشابه هستند.
رویداد۲۴-پس از گذشته 40 روز از حادثه پلاسکو هنوز به وعده‎هایی که به کسبه و کارگران این ساختمان داده بودند عمل نشده است. مردم هم هنوز منتظر اقدامات پیشگیرانه مسئولان برای جلوگیری از اتفاقات مشابه هستند.

 چهل روز از حادثه پلاسکو می‎گذرد. چهل روز  از شهید شدن جمعی از قهرمانان ملی می‎گذرد و چهل روز است که درجه بالای ضعف مدیریتی شهری برای همه بیش از پیش آشکار شده است. حادثه پلاسکو از فرو ریختن ساختمانی شروع شد که روزی نماد مدرنیته ایرانی بود و به فروریختن پایه‎های سست و بی‎جان  مدیریت شهری ختم شد. در این چهل روز پس از پلاسکو چه گذشته است؟

وعده وعیدها محقق نشد

فرو ریختن ساختمان پلاسکو یک عمر سرمایه کسبه این ساختمان را در زیر آوار پنهان کرد. آنها مجبور بودند دلشان را به وعده‎های مسئولان خوش کنند و امیدوار باشند وعده‎ها فراموش کسی نمی‎شود. به آنها قول پرداخت وام، اشتغال مجدد کارگران، در نظر گرفتن مکان جدیدی برای کسبه، پرداخت بیمه بیکاری و تسهیلات به هر واحد صنفی آسیب دیده داده شده بود.

یکی از اعضای هیئت مدیره ساختمان پلاسکو به رویداد۲۴ می‎گوید: قرار بود دو وام 100 میلیون تومانی و 300 میلیون تومانی به کسبه بدهند که در حال حاضر حرفشان را به وام 50 میلیون تومانی و 300 میلیون تومانی عوض کرده‎اند که این هم فعلا در حد حرف است؛ کسی وامی دریافت نکرده است.

او در خصوص مجتمع «نور» گفت: سرقفلی مجتمع «نور» در اختیار بانک پارسیان است و در اختیار کسبه قرار نگرفته است. بنیاد مستضفان قول داده کرایه چهار ماه کسبه را پرداخت کند و بعد از ساخت پلاسکو سرقفلی‌ها را به آنها را بازگرداند ولی در این مورد ضمانت کتبی وجود ندارد.

پلاسکو را در زمین پلاسکو می‎سازند؟

کسبه پلاسکو را در مجتمع «نور» ساکن کرده‎اند اما، آنها راضی به این انتخاب نیستند، کسبه پلاسکو معتقدند این مجتمع مشتری جذب نمی‎کند و شرایط اقتصادی آنها را به هم زده است. شنیده‎ها حاکی از این است که قرار است پلاسکو را در زمین قبلی خود بسازند اما، در این منطقه مجوز ساختمان بلند را نمی‎دهند و همچنین به علت فرسودگی زمین این منطقه ساخت پلاسکو در جای قبلی خود خطرناک به نظر می‎رسد و ممکن است حادثه دیگری را رقم بزند. مساله مهم این است که اگر پلاسکو ساخته نشود زمین آن در اختیار چه کسی قرار می‎گیرد و آیا سر قفلی‎های کسبه پلاسکو را به آنها باز می‎گردانند؟

احمد حکیمی‎پور عضو شورای شهر تهران در این خصوص به رویداد۲۴ گفت: ساخت پلاسکو در جای قبلی فقط یک  نظر است، بعضی‎ها می‎گویند باید آنرا بعنوان نماد بسازند، برخی‎ها مخالف‎اند و می گویند اینجا حقوق مختلفه دارد، سرقفلی دارد، اینها چه می‎شوند مسئول اینها شورای شهرسازی است ما می توانیم ایده دهیم و بگوییم  نماد این حادثه اینجا بماند که مردم بدانند چه ضعف مدیریتی اتفاق افتاده است.

کارگران پلاسکو بیکارند

در میان 1250 کارگری که در پلاسکو کار می‎کردند، تنها 741 نفر بیمه تامین اجتماعی بوده‎اند، اگر چه این تعداد بیمه بیکاری دریافت می‎کنند و گفته شده آنهایی که بیمه نبودند هم تا 4 ماه حقوق بیکاری دریافت خواهند کرد اما به گفته یکی از کسبه پلاسکو، در مجتمع«نور» کاری برای آنها وجود ندارد.

یکی از کارگران پلاسکو به رویداد۲۴ می‎گوید:  باید دنبال کار دیگری بگردیم، بعضی از کارگرها تاکسی کرایه کردند و شیفتی روی آن کار می‎کنند، برخی دیگر هنوز بیکارند. به ما وعده دادند که حتی آنهایی که بیمه نبوده‎اند بیمه بیکاری می‎گیرند، اما نمی‎دانیم چقدر روی این وعده‎ها می توان حساب کرد.

40 روز از دوران پساپلاسکو گذشته است

40 روز از حادثه پلاسکو می‎گذرد، افکار عمومی امیدوار است مسئولان از این حادثه درس بگیرند تا در شهر حادثه‎خیز تهران اتفاق مشابه و یا حتی بدتر از این نیافتند. یکی از دغدغه‎های اصلی ذهن مردم این است که  با وجود هشدارها و پیشبینی‎هایی که در خصوص زلزله‎خیز بودن تهران شده است اگر در تهران زلزله بیاید با این مدیریت بحران ضعیف چه بر سرشان می‎آید. پیگیری‎های مردم در فضای مجازی در خصوص حادثه پلاسکو نشان می‎دهد آنها می‎خواهند بدانند ستاد بحران، شهرداری و شورای شهر چه کارهایی در دوران پساپلاسکو کرده‎اند.

حکیمی‎پور در این خصوص می‎گوید:  این مساله که در تهران پلاسکوهای دیگری داریم که باید بر وضعیت آنها نظارت شود، خیلی پیگیری شده  و به نتیجه هم رسیده‎ایم، کارگروهی در شورا تشکیل شده و شورا گزارش هم داده است این گزارشات در  دادستانی به جد پیگیر شده است.

او ادامه داد: ساختمان‎هایی مثل آلمینیوم هم، همگی بازدید شده و گزارشاتش هم نوشته شده است. باید پای دستگاه‎های دادستانی در میان باشد تا بتوانیم درخواست پلمپ بدهیم که در حال حاضر این اتفاق افتاده است.

حکمی‎پور در پایان گفت: نظارت  از این ساختمان‎ها وظیفه ماست و باید این مساله را دنبال کنیم، قطعا با نظارت تنها اینگونه حوادث از جامعه رخت بر نمی‎بندد ولی شورای شهر فقط کار نظارتی می‎کند.
نظرات شما