تاریخ انتشار: ۱۳:۴۱ - ۱۶ دی ۱۳۹۴

تحلیل نصر از تاثیر اعدام نمر بر سیاست‎های آمریکا

مدیر مدرسه مطالعات بین‌المللی پیشرفته دانشگاه جان هاپکینز با هشدار درباره تشدید تنش‌های فرقه‌ای ناشی از اعدام روحانی شیعه عربستانی گفت که این اقدام سیاست آمریکا در منطقه را نابود کرد.
مدیر مدرسه مطالعات بین‌المللی پیشرفته دانشگاه جان هاپکینز در گفتگو با «رادیو ملی آمریکا»(ان‌پی‌آر) ضمن هشدار درباره تشدید تنش‌های فرقه‌ای ناشی از اعدام روحانی شیعه عربستانی گفت که این اقدام سیاست آمریکا در منطقه را نابود کرد.

ولی نصر گفت: «لایه زیرین تنش بین عربستان سعودی و ایران آن است که این دو کشور مشغول یک رقابت شدید برای تاثیرگذاری در خاورمیانه شده‌اند که این موضوع با سه مساله تشدید شده است. اول با عقب‌نشینی ملموس آمریکا از منطقه، دوم با این حقیقت که بهار عربی فروپاشی تعدادی از کشورها از قبیل عراق، سوریه و یمن را به دنبال خود آورده که سبب ایجاد فرصتی برای این دو کشور(عربستان و ایران) برای تلاش جهت به راه انداختن جنگ نیابتی برای تسلط یافتن ایجاد کرده است. سوم توافق هسته‌ای بین آمریکا و ایران اینطور نمایان کرده که ایران آینده بسیار متفاوتی در منطقه خواهد داشت و در امور منطقه بیشتر دخیل خواهد بود. به نظر من سعودی‌ها در حال واکنش نشان دادن به همه اینها هستند و تصمیم گرفته‌اند که علامت و نشانه خاص خود را برای آمریکا و ایران ترسیم کنند و همچنین به جماعت سنی منطقه بگویند که آنها برای مهار و کنترل تاثیر ایران در منطقه، درصدد ایجاد دیوار هستند».

او در بخش دیگری از این مصاحبه با اشاره به مسائل منطقه به ویژه مذاکرات سوریه گفت: «به طور کلی ایران در حال سودجستن بوده است. به طور خاص اگر سخن بگویم آنها به فرایند صلح سوریه در وین دعوت شدند. آنها با آمریکا صحبت نمی‌کنند. ایران در مخاصمه و درگیری فرقه‌گرایانه در منطقه نفع نمی‌برد چون در جهان اسلام نماینده فرقه اقلیت است. ایران از موضوعاتی چون مخالفت با اسرائیل یا مخالفت با آمریکا سود می‌برد».

از مدیر مدرسه مطالعات بین‌المللی پیشرفته دانشگاه جانز هاپکینز در واشنگتن درباره تاثیر تنشها بین عربستان سعودی و ایران بر مذاکرات بین‌المللی جهت حل سوریه سوال شد.

او گفت: «از نظر من، تصمیم سعودی برای اعدام این روحانی شیعه(النمر) چالشی مستقیم برای سیاست آمریکا در منطقه بود. در واقع این کار رویکرد آمریکا را هدف قرار داد رویکردی که بر این اساس بود که ما باید دیگر موضوعات را کنار گذاشته و روی شکست داعش و پایان جنگ در سوریه تمرکزکنیم. این رویکرد نیاز به آن داشت که ایران و عربستان سعودی با اتفاق نظر، تلاش کنند به راه حل در سوریه دست یابند. سعودی‌ها می‌باید از دولت شیعه در عراق در جنگ یا سنی‌ها در رمادی و الانبار حمایت کنند اما با این اعدام و تشدید تنش‌های فرقه‌گرایانه، سعودی‌ها در واقع سیاست آمریکا در منطقه را تکه تکه کردند».

خبرنگار رادیو ملی آمریکا درباره تاثیر این تنشها بر دیگر موضوعات منطقه سوال کرد که او جواب داد: «ما در منطقه شاهد یک رقابت بزرگ برای قدرت هستیم و این این موضوع تفاوت زیادی با جنگ آلمان‌ها و فرانسوی‌ها و بریتانیایی‌ها برای تاثیرگذاری و تسلط بر قاره اروپا نیست».

کارشناس دانشگاه آمریکایی با اشاره به ادامه تنش‌های فرقه‌ای در منطقه گفت: «نتیجه نهایی آن است که هر یک از این کشورها می‌خواهد به راه‌حلی برسد که در آن آنها دست برتر را داشته باشد یا حداقل از منافع حداقلی آنها حفاظت شود. در نتیجه سعودی‌ها در تلاش برای رسیدن به وضعیتی هستند که در آن سنی‌ها بر منطقه مسلط شده و ایرانی‌ها هم اگر به دنبال تسلط شیعه بر منطقه نباشند، خواهان داشتن صدایی رساتر در جهان شیعه هستند. در نتیجه ما برای مدتی ادامه این جنگ نیابتی را خواهیم داشت».
منبع: فارس
برچسب ها: سفارت
نظرات شما
پیشخوان