طرح طبیعتگردی در مناطق زیست محیطی اجرا میشود
رویداد۲۴-معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: دستورالعمل طرح طبیعتگردی که سالها متوقف شده بود در مناطق زیست محیطی به استانها ابلاغ شد که در قالب طرحهای مدیریت مناطق عملیاتی اجرا خواهد شد.حمید ظهرابی روز دوشنبه در مراسم تکریم و معارفه مدیرکل جدید حفاظت محیط زیست قم در سالن اجتماعات اداره کل امور اقتصادی و دارایی این استان گفت: استفاده از ظرفیت های طبیعی در دوره ریاست عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به صورت جدی در قالب طرح های طبیعت گردی پیگیری می شود.
وی افزود: با رشد و توسعه طرح طبیعت گردی در مناطق محیط زیستی شاهد تغییر رویکرد جوامع بومی و صیانت از محیط زیست خواهیم بود.
معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: این طرح با نگاه فنی و کارشناسی شده به استان ها ابلاغ شده است تا شاهد جلب مشارکت های مردمی در حفظ و صیانت از محیط زیست باشیم.
ظهرابی با بیان اینکه موضوع صدور پروانه شکار حاشیههای زیادی به دنبال داشت، اظهار داشت: نباید به خاطر برخی اظهارنظرهای غیرکارشناسی هیاهوی رسانهای ایجاد کرد بلکه با احترام با سایر نظرات، مسائل زیست محیطی باید به صورت فنی مورد بررسی قرار گیرد.
وی اضافه کرد: شیوه صدور پروانه شکار به نفع جوامع بومی با همکاری صندوق ملی محیط زیست در حال انجام است تا در زمان غیر جفتگیری گونههای زیست محیطی این امر اتفاق بیافتد و منافع حاصل از آن برای روستاییان مناطق مربوطه و تجهیزات حفاظت محیط زیست صرف شود.
معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه موضوع توسعه پایدار به صورت جدی در حال پیگیری است، تصریح کرد: بحث محیط زیست و توسعه پایدار از یکدیگر جداشدنی نیست از این رو سیاستگذاریهای جدیدی با تغییر رویکرد و جلب مشارکتهای مردمی در نظر گرفته شده است.
ظهرابی بر کنترل منشاهای آلودگی در قم تاکید و خاطرنشان کرد: باید کانونهای گرد و غبار در این استان مهار شود و حداقلهای حقآبه زیست محیطی به قم تخصیص پیدا کند.
وی ادامه داد: در بخش آلاینده های صنعتی و در حوزه پسماند مشکلاتی هم وجود دارد که باید به آن پرداخته شود.
معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه سه درصد قم مناطق حفاظت شده است، ابراز داشت: بخش عمده تالابهای استان خشک شده و پدیده گرد و غبار به عنوان یک معضل در استان قم مطرح است.
تالابهای قم با وسعت حدود ۱۰۰ هزار هکتار، حدود ۱۰ درصد از وسعت جغرافیایی استان را تشکیل داده و بر همین اساس، قم یکی از تالابیترین استان های کشور و دارای ظرفیتهای عظیم زیست محیطی است.
تالاب مره، از تالاب های بسیار ارزشمند کویر مرکزی کشور و در حاشیه کوه مره است که بیش از ۱۰ هزار هکتار وسعت داشته و در کیلومتر ۵۰ جاده قم - گرمسار، در دو ضلع شرقی و غربی این جاده پرتردد قرار گرفته است و در هنگام پرآبی درخشش فوق العاده ای در دل کویر دارد.
تالاب حوض سلطان پهنهای سفید رنگ به وسعت ۳۷ هزار هکتار در شمال شهر قم است که در ضلع شرقی و در کیلومتر ۳۵ اتوبان قم ـ تهران قرار گرفته و از نظر ساختار زمین شناختی، شکلگیری و اکوسیستم از تالابهای کمنظیر در سطح کشور است.
تالاب بهشت معصومه که تنها تالاب دائمی استان قم بشمار میرود، در فاصله سه کیلومتری در شمال شهر قم قرار گرفته است و بیش از پنج هکتار وسعت دارد.
تالاب غدیر که در جنوب شرقی استان قم و در فاصله اندک از دریاچه نمک و دشت مسیله و در مجاورت منطقه نفتی سراجه قرار گرفته و بیش از ۲ هزار هکتار وسعت دارد.
تالاب گنبد نمکی، تالابی نیمهدائمی و فراشوری است که با وسعت حدود دو هکتار در کیلومتر ۱۵ جاده قم ـ گازران و در ارتفاع کوه نمک یا همان گنبد نمکی ایجاد شده است.
دریاچه نمک در ناحیه شرقی قم و در حد فاصل سه استان قم، سمنان و اصفهان قرار گرفته و بزرگترین دریاچه فصلی و فراشور کشور است که حدود ۲۰۰ هزار هکتار وسعت داشته و یک سوم آن در محدوده جغرافیایی استان قم قرار گرفته است و دارای ساختار زمین شناختی کم نظیر شامل پوسته نمکی و حاشیه باتلاقی است.
ظهرابی تاکید کرد: یکی از خصوصیات گرد و غبار جذب آلایندهها با قدرت بیشتر است که باید وضعیت مسائل زیست محیطی قم با جدیت بیشتر پیگیری شود.
در این مراسم حمید ظهرابی، معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست از خدمات تورج همتی قم تقدیر و سید رضا موسوی را به عنوان مدیرکل جدید حفاظت محیط زیست استان قم معرفی کرد.