آقای رئیسجمهور سکوت را بشکن!
رویداد۲۴-سکوت رئيس جمهوري و اعضاي کابينه دولت، در شرايط اقتصادي کنوني صداي نمایندگان مجلس را هم در آورد. آنها روز گذشته در نشست علني، طرح الحاق موادي به آييننامه داخلي مجلس را تصويب کردند تا رئيسجمهوري و وزرا موظف باشند در مرداد هر سال به مجلس گزارش دهند.
بنابراين رئيسجمهوري و کابينه او از اين پس ملزم درخواستي که با رأي نمايندگان به تصويب مجلس رسيد.
به گزارش ايلنا صباغيان، نماينده مهريز و بافق، در دفاع از اولويتداربودن اين طرح گفت: «يک رئيسجمهور توضيح ميدهد زماني که دولت را تحويل گرفته است، وضعيت قاچاق چگونه بوده و اکنون که سه سال از زمان رياست جمهوري او ميگذرد، اين وضعيت چه تغييري کرده است».
قاسم احمديلاشکي، يکيديگر از نمايندگان مجلس که با اين طرح مخالف بود، نظر ديگري داشت: «مشکل امروز مجلس در شرايط فعلي اولويتدادن به مسائل اقتصادي است، چراکه بازاريان، فرهنگيان و اقشار مختلف مردم با مشکلات شديد اقتصادي روبهرو هستند». در آخر اما، ابتدا اولويتداربودن طرح با ۱۳۷ رأي موافق، ۲۶ رأي مخالف و چهار رأي ممتنع و سپس خود آن با ۱۴۸ رأي موافق، ۱۷ رأي مخالف و هفت رأي ممتنع از مجموع ۲۰۷ نماينده حاضر در جلسه تصويب شد.
روزه سکوت
حدود دو ماه قبل رئيسجمهوري گفته بود: «ما با مردم کم حرف ميزنيم. مديران دولتي ما روزه سکوت گرفتهاند». اين روزها اما توجهها معطوف به سکوت حسن روحاني است؛ سکوتي که بستهشدن بازار بزرگ تهران هم نتواسته آن را بشکند. ديروز نمايندگان مجلس اظهارنظرهاي متفاوتي درباره صحبتنکردن رئيسجمهوري کردند.
نايب رئيس فراکسيون اميد درباره علت اين اتفاق گفت: «دولت حکم پدر خانواده را دارد. چون پدر زعامت و راهبري قوم را بر عهده دارد نميتواند هر مسئله و قضیهای را که در کانون خانواده اتفاق ميافتد، بیان کند؛ بايد تدبير کند و هر آنچه که ميتواند وحدت و انسجام و روحيه خانواده را افزايش دهد، بيان کند و يک چيزهايي را هم مجبور است که کتمان کند. در هر صورت ما با واقعياتي در عرصه عمل مواجهيم که بخشي از آن نشئتگرفته از سوءتدبير است».
محمدرضا تابش ادامه داد: «اطلاعرساني بايد انجام شود اما تا حدي باشد که دشمنان از واقعيات سوءاستفاده و بهرهبرداري نکنند». تابش درباره يکيديگر از موضوعاتي که اين روزها مطرح است هم صحبت کرد. او درباره اينکه بالارفتن ارز ناشي از جنگ رواني و عوامل غيراقتصادي است يا نه، گفت: «چيزهايي مشهود و کشف شده که در ساماندهي تظاهرات و نوسانات ارزي عوامل خارجي و داخلي دست داشتند. ولي من تأثير عوامل سازماندهيشده داخلي را کم ميبينم. اينها نبايد بهانه شود». تابش افزود: «سوءتدبير و ناکارآمدي در اين قضيه پررنگتر است، البته عناصر داخلي و توطئه و تحريمها هم جاي خود را دارند».
رئيسجمهوري گزارش دهد چقدر اختيار دارد
سخنگوي فراکسيون اميد مجلس هم در تذکر خود در صحن علني گفت که نه به عنوان يک شخص، بلکه از سوي فراکسيون اميد از از رئيسجمهوري ميخواهد تا در صحن علني به مردم و نمايندگان توضيح دهد که چه اندازه اختيار دارد. بهرام پارسايي ادامه داد: «چه کساني کارشکني ميکنند؟ يا مسئوليت وضع موجود را بپذيريد يا اينکه حقايق را با مردم در ميان بگذاريد و با آنها حرف بزنيد».
پارسايي سپس تأکيد کرد: «يادآوري ميکنم، تا زماني که برجام بود قيمت ارز و سکه ثبات داشت، عهدشکنان با خروج از برجام باعث ايجاد تورم شدند و شما با همراهيکردن آنها با پارچهنويسي در صحن علني برخلاف آييننامههاي داخلي مجلس بر افزايش قيمت ارز دامن زديد، بايد در اين زمينه پاسخگو باشيد».
چرا با مردم سخن نميگوييد؟
يکيدیگر از نمايندگان مجلس نيز در نطق مياندستور خود به سکوت رئيسجمهور واکنش نشان داد. محمد کاظمي گفت: «بايد از رئيسجمهور پرسيد که چرا با مردم سخن نميگوييد و واقعيتهاي موجود در اين خصوص و ساير موارد را با آنها درميان نميگذاريد، بهطورحتم سکوت شما ضربه به اعتماد مردم است».
کاظمي در ادامه به کارشکنيها و نقدهاي غيرمنصفانه اشاره کرد و خطاب به رئيسجمهوري گفت: «دولت شما در صف مقدم حل مشکلات کشور است، گرچه از بيرون با کارشکنيها و نقدهاي غيرمنصفانه مشکلاتي وجود دارد، اما از داخل مديراني که انگيزه و جرئت درگيرشدن با مشکلات را ندارند که خود نيز به آن واقف هستيد، کارآمدي و مقبوليت کابينه شما را زير سؤال برده است، پس چرا براي اصلاح امور تأمل ميکنيد؟ آيا تيم اقتصادي شما درباره مسائل مختلف از قبيل گراني، خودرو، وضعيت اسفبار بازار ارز، هدايت نقدينگي فراوان و سرگردان مردم چالش توليد و اشتغال و ساير موارد به گونهاي عمل کرده است که تقويت اعتماد عمومي را درپي داشته باشد؟»
اين عضو فراکسيون اميد خطاب به رئيسجمهوري ادامه داد: «در اين شرايط خطير فرصتها را از دست ندهيد، در مجلس حضور پيدا کرده و با نمايندگان سخن بگوييد و پاسخگو باشيد». بخش ديگري از نطق نماينده مردم ملاير مربوط به محکوميتهايي درباره اعتراضات ديماه سال گذشته بود. اين عضو کميسيون حقوقي و قضائي مجلس گفت: «در اين وضعيت به رياست قوه قضائيه هم عرض ميکنم که محکوميتهاي طويلالمدت تا هشت سال درنظر گرفته شده براي دانشجويان، فرهنگيان فرهيخته و مردم کوچه و بازار که فقط در اعتراضات صنفي و سياسي سال گذشته مشارکت داشته و ساختارشکني نکردند، با شرايطي که شديدا به وفاق و همدلي نياز داريم با عدالت سازگار نيست».
با تصويب روز گذشته مجلس، سکوت رئيسجمهوري و هر کدام از وزرا درباره مسائل کشور بيش از يک سال نميتواند ادامه داشته باشد. بههرصورت هنوز درخواستهاي نمايندگان براي صحبتکردن رئيسجمهوري با مردم به نتيجه نرسيده و براي وضعيت موجود اقتصادي دلايل دوگانه سوءمديريت يا جنگ رواني همچنان مطرح است. بايد ديد سکوت رئيسجمهوري که خود از حرفنزدن مديرانش با مردم گلايه داشت، چه زماني و چطور خواهد شکست.