رییس کمیسیون امنیت ملی: بسته پیشنهادی اروپا جهت مقابله با تهدیدهای آمریکا نیست
رویداد۲۴-بسته پیشنهادی اروپایی ها، بسته مقابله با فرصت سوزی و تهدیدهای ترامپ و دولت آمریکا نیست و این موضوع بعنوان یک دغدغه توسط مقامات ایرانی مطرح شده است. رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: بسته پیشنهادی اروپایی ها، بسته مقابله با فرصت سوزی و تهدیدهای ترامپ و دولت آمریکا نیست و مقامات ایرانی این موضوع را به عنوان یک دغدغه مطرح کرده اند.
حشمت الله فلاحت پیشه روز شنبه در گفت وگو با ایرنا در ارزیابی خود از سخنان محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه مبنی بر این که بسته پیشنهادی اروپا کافی و دقیق نیست، اظهارداشت: اروپایی ها سه ملاحظه در بسته پیشنهادی خود دارند؛ نخستین ملاحظه حفظ آمریکا در سطح کلان است که کماکان آن را مد نظر قرار می دهند؛ حتی باوجود اختلافات اقتصادی میان آمریکا و اتحادیه اروپا این ملاحظه باز هم در قبال ایران رعایت شده است.
وی دومین ملاحظه را درمورد شرکت ها و بانک های اروپایی دانست و یادآور شد: اروپایی ها تلاش کرده اند مانع آزادی عمل و نگاه سود محور این بانک ها و شرکت ها نشوند.
رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به ملاحظه سوم هم اشاره کرد و گفت: این ملاحظه، برجام و به تبع آن جمهوری اسلامی ایران است که متاسفانه به عنوان اولویت سوم در بسته پیشنهادی اروپایی ها وجود دارد.
فلاحت پیشه افزود: انتظار این بود که بعد از سلسله جلسات کارشناسی در نزد 28 کشور اروپایی و جلساتی که با مقامات ایرانی برگزار شد، ملاحظه سوم در اولویت قرار گیرد اما از دل این بسته پیشنهادی، برجام و جمهوری اسلامی ایران ملاحظه سوم اروپایی ها است.
وی با بیان این که دو ضعف جدی کمیت وبی توجهی به زمان در بسته پیشنهادی اروپایی ها وجود دارد، یادآور شد: همواره جمهوری اسلامی ایران حساسیت های زیادی در قبال برجام در هنگام تصویب به خرج داد بنابراین توافق نباید گرفتار کل گویی و زمان کشی شود.
وی خاطرنشان کرد: ترامپ تهدید کرده که مانع ورود نفت ایران به بازار و دسترسی جمهوری اسلامی ایران به بانک های بین المللی می شود لذا در بسته پیشنهادی باید برای جلوگیری از این اقدام و حفظ صادرات نفت ایران تدبیری اندیشید. متاسفانه این تردید جدی در مورد بسته پیشنهادی اروپایی ها وجود دارد.
رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بی توجهی به زمان را ضعف در بسته پیشنهادی اروپا دانست و اظهار داشت: با توجه به زمان ها و ضرب الاجل های مشخصی که آمریکایی ها به عنوان عضو یاغی یا غیرمتعهد به برجام مطرح کرده اند، انتظار این بود که طبق همان زمان بندی، اروپایی ها یک بسته متقابل ارائه دهند.
فلاحت پیشه تاکید کرد: بسته پیشنهادی اروپایی ها، بسته مقابله با فرصت سوزی و تهدیدهای ترامپ و دولت آمریکا نیست و این موضوع بعنوان یک دغدغه توسط مقامات ایرانی مطرح شده است.
وی درباره اقدامات مجلس در این خصوص گفت: طبق قانون مصوب در مجلس نهم، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی باید در مورد اجرای برجام و این که داده ها و ستاده های آن بر اساس منافع ملی همخوان باشد، گزارشی ارائه کند که در آن دو جنبه جدید و البته خیلی جدی وجود خواهد داشت.
وی ادامه داد: جنبه اول آن ضربه ای است که خروج آمریکا به برجام زده است و این که بعد از آن، این توافق وجود دارد یا خیر و جنبه دوم گزارش در مورد اثر عملی است که بوسیله بسته پیشنهادی اروپایی در برجام ایجاد می شود و این که این توافق با اکسیژن مصنوعی اروپایی ها می تواند کماکان خودش را به عنوان یک رژیم قوی حفظ کند و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران را تامین کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به این که آیا این بسته پیشنهادی اروپایی ها به این کمیسیون ارائه شده است، گفت: هنوز این بسته به این کمیسیون نیامده است و در صورت ارائه آن بر اساس مسئولیت قانونی خود در جلسه ای بررسی می شئد.
ظریف وزیر امور خارجه چمهوری اسلامی ایان روز گذشته پس از پایان نشست کمیسیون مشترک برجام در مورد این که آیا بسته پیشنهادی قابل اجرا است گفت: به نظر ما اولا کافی نبود و ثانیا دقیق نبود. همه می دانند که ایران خویشتنداری و احتیاط به خرج داده است. ما منتظر می مانیم تا ببینیم که آیا سایر طرف های برجام نکاتی را که امروز مورد بحث قرار دادیم و در خصوص آنها توافق کردیم و در بیانیه کمیسیون مشترک برجام آمده است، اجرا می کنند یا نه.