سخنگوی وزارت خارجه خبر داد
برگزاری نخستین دور گفتوگوهای ایران و کانادا در نیویورک
سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری این هفته خود به بیان مواضع ایران در خصوص حکم دادگاه آمریکا، تحولات سوریه و عراق، آخرین پیگیریها درباره حج، سفر رئیسجمهور کره جنوبی به تهران و اقدامات برای پیگیری وضعیت پناهجویان ایرانی پرداخت.
رویداد24- سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری این هفته خود به بیان مواضع ایران در خصوص حکم دادگاه آمریکا، تحولات سوریه و عراق، آخرین پیگیریها درباره حج، سفر رئیسجمهور کره جنوبی به تهران و اقدامات برای پیگیری وضعیت پناهجویان ایرانی پرداخت.
حسین جابریانصاری سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران به تشریح تحولات اخیر در عرصه سیاست خارجی پرداخت و به سؤالات آنها پاسخ گفت.
اقدامات حقوقی و سیاسی برای استیفای حقوق ملت
جابریانصاری در پاسخ به سؤالی با اشاره به اقدامات صورت گرفته ایران در خصوص حکم دادگاه آمریکا برای غارت اموال ایران اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران ضمن رد این اقدام و اعلام مسئولیت دولت آمریکا در برابر این اقدام مبتنی بر یک سرقت بینالمللی مجموعهای از اقدامات و تحرکات را در دستورکار خود قرار داده است.
وی با اشاره به تشکیل کمیتهای خاص برای پیگیری این موضوع در هیأت وزیران، تصریح کرد: برای بررسی دقیق ابعاد این موضوع به ریاست وزیر اقتصاد و دارایی کمیتهای در هیأت وزیران تشکیل شده است که گزارش این بررسی به هیأت وزیران و رئیسجمهور ارائه خواهد شد و مجموعه اقداماتی که پیشنهاد شده براساس تصمیمگیری که خواهد شد، پیگیری میشود.
سخنگوی وزرات امور خارجه ادامه داد: همچنین وزارت امور خارجه مجموعهای از اقدامات اولیه را در این زمینه انجام داده که یک مورد نامه وزیر امور خارجه به دبیرکل سازمان ملل متحد است که متن کامل آن در رسانهها منتشر شده است.
جابریانصاری با بیان اینکه این نامه مبتنی بر استدلالهای حقوقی و سیاسی روشن است، عنوان کرد: نظرات جمهوری اسلامی ایران به دبیرکل سازمان ملل اعلام شده و سخنگوی دبیرکل هم آمادگی سازمان ملل را برای به کارگیری مساعی جمیله مابین دو کشور به طور کلی اعلام کرده است.
وی افزود: همچنین سفیر سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا در تهران به وزارت خارجه فراخوانده شده و یادداشت رسمی اعتراض دولت جمهوری اسلامی ایران به این اقدام غیرقانونی آمریکا تحویل حافظ منافع آمریکا در تهران شده که ایشان هم قول دادهاند به آمریکا ارسال کنند و پاسخ دریافتی را منتقل خواهند کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه اینها اقدامات اولیه برای مستندسازی و ثبت خواستهها و درخواستهای ایران و دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران است، گفت: براساس جمعبندیهای کمیته شکل گرفته مورد اشاره و نهادهای ذیربط کشور تصمیمات لازم اتخاذ خواهد شد و مجموعه اقدامات حقوقی و سیاسی لازم برای استیفای حقوق ملت ایران در دستورکار خواهد بود و پیگیری میشود.
پیچیدهتر شدن بحران سوریه با ادامه وضعیت فعلی
وی در پاسخ به سوالی در خصوص بالا گرفتن درگیریها در حلب و رخ دادن فجایع انسانی در این منطقه گفت: بارها اعلام کردهایم که استمرار بحران سوریه تداوم یک فاجعه بزرگ انسانی است و این امر اقدام جدی همهجانبه همه طرفهای موثر در این بحران را برای کنترل ابعاد بحران و حرکت هرچه سریعتر به سمت حل این بحران را ضروری میکند.
جابریانصاری با بیان اینکه ادامه این بحران به استمرار ابعاد فجایع انسانی موجود منجر خواهد شد، عنوان کرد: در طول این بحران متاسفانه گروههای مسلحی که ادعای آزادی سوریه را دارند و اختلافات سیاسی خود را با روشهای خشونتآمیز و تروریستی دنبال میکنند، به طور مکرر در مکرر موازین انسانی ناظر بر درگیریهای اینگونه مورد نقض قرار گرفته و دولت سوریه هم مواضع خاص خود را در این زمینه دارد.
وی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران استمرار بحران سوریه را منجر به ادامه ابعاد فاجعه انسانی میداند و به آشکارا اعلام کرده همه تلاشهای خود را برای کمک به حل سیاسی و مسالمتآمیز بحران سوریه به کار میگیرد، گفت: اصول توافق و حرکت به سمت راهحل سیاسی و خروج از وضعیت فاجعه انسانی منوط به این است که بازیگران و کشورهایی که تحقق اهداف سیاسی خود را از روشهای تروریستی و خشونتآمیز دنبال میکنند قبول بکنند که ادامه وضعیت فعلی هیچ نتایج سیاسی برای آنها نخواهد داشت و تنها به پیچیدهتر شدن بحران و ابعاد فاجعه انسانی موجود منجر خواهد شد.
بیاعتمادی کامل ایران به اقدامات آمریکا
جابریانصاری در ادامه و در پاسخ به سوالی در خصوص اظهارات بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی مبنی براینکه تا زمانی که پول آب سنگین فروخته شده به آمریکا وصول نشود آب سنگین به آمریکا منتقل نخواهد شد، گفت: نحوه برخورد غیرمنطقی و غیرقانونی آمریکا با موضوع بلوکه، مسدود و مصادره کردن اموال و داراییهای بانک مرکزی ایران در آمریکا که در صدور حکم اخیر دادگاه عالی آمریکا مشاهده شد، نوعی بیاعتمادی کامل را در جمهوری اسلامی نسبت به اقدامات آمریکا ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه طرف این قرارداد (آب سنگین) سازمان انرژی اتمی است، خاطرنشان کرد: همه تدابیر اجرایی لازم برای اطمینان از وصول مبلغ این قرارداد توسط این سازمان پیشبینی شده و این سازمان آن را پیگیری خواهد کرد برای اینکه توافق صورت گرفته و قرارداد بسته شده به نحو مناسبی بتواند اجرایی شود.
برخی اظهارات مقامات ترکیه از دید ما منطقی نیست
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اظهارات سردار رحیم صفوی که خواستار بازنگری در روابط تهران و آنکارا شده نیز عنوان کرد: مواضع رسمی جمهوری اسلامی و راهبردهای اساسی کشور مطابق قوانین کشور توسط مقام معظم رهبری، رئیسجمهور و وزیر خارجه اعلام میشود.
جابریانصاری ادامه داد: طرح نظرات از سوی شخصیتها و محافل علمی در زمینه سیاست خارجی و به ویژه مسائل اساسی روابط خارجی جمهوری اسلامی مثل همه جای دنیا طرح نظرات و دیدگاههای شخصی افراد است و هیچ مانعی ندارد که دیدگاههای مختلف توسط هر فردی در ارتباط با روابط دو کشور مطرح شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: آنچه که تصمیم ایران است و بارها از سوی مقامات عالی کشور اعلام شده، گسترش همکاریها و روابط همهجانبه بین ایران و ترکیه است. دو کشور همسایه بزرگ با تاریخ بزرگ طولانی روابط و همکاریها هستند که البته در گذشتههای تاریخی اختلافات و مسائل خود را داشتهاند.
جابریانصاری با بیان اینکه در دهه اخیر و به ویژه چند سال اخیر در تفسیر تحولات منطقه بین دو کشور اختلافات دیدگاههایی وجود داشته است، اظهار داشت: اما گزینه راهبردی ما استمرار و تداوم همکاریها و محدود کردن اختلافات و تلاش برای حل بحرانهای موجود در منطقه است، زیرا معتقدیم ادامه بحرانهای فعلی به مصلحت دولتهای منطقه و از جمله ایران و ترکیه و همه دولتهایی منتخب ملتهای خود و دارای ثبات و استقرار نیست.
وی گفت: امیدواریم با فهم مشترک و همراهی سیاستمداران و دولتمردان ترکیه، امکان استفاده حداکثری از روابط دو کشور هم در زمینه تحقق منافع مشترک و هم حل بحرانهای منطقه فراهم شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه در این فضا برخی اظهارات مقامات ترکیه از دید ما منطقی نیست، خاطرنشان کرد: امیدواریم با دید راهبردی که در ایران وجود دارد و فهم مشترک رهبران دو کشور زمینههای گسترش هر چه بیشتر روابط بین 2 کشور فراهم شود.
رفت و آمدها نتایج عملی خود را بلافاصله نشان نمیدهد
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره تاثیر تناقضات آمریکاییها در اجرای برجام بر رفت و آمدها و سفرهای مقامات اروپایی با بیان اینکه ما در مسیر طبیعی کشورهای جهان از جمله اروپاییها هستیم، خاطرنشان کرد: در فرصتهایی که در مرحله پسابرجام ایجاد شده بسیاری از کشورهای صاحب منافع برای پیگیری منافع خود با ایران و به گسترش روابط و همکاریها با ایران تشویق کرده است.
وی با یادآوری این نکته که رفت و آمدها نتایج عملی خود را بلافاصله نشان نمیدهد، عنوان کرد: رفت وآمدها نمادی از مرحله جدید است و در قالب این رفت و آمدها، توافقاتی صورت میگیرد که مهم اجرای این توافقات و فراهم کردن زمینههای اجرای آن است.
جابری انصاری ادامه داد: طبیعی است که برخی دشمنان و مخالفان این روند در تلاشند که این روند طبیعی را به هم بزنند و اجازه بهرهبرداری ایران از منافع سیاسی و اقتصادی حاصل از شرایط جدید را فراهم نکنند.
وی اضافه کرد: باید تلاش کنیم با سیاست مبتنی بر برنامهریزی و هدفمند بدون دامن زدن به این تلاشها و اقدامات مخالفان همکاریهای ایران با جهان خارج، براساس منافع جمهوری اسلامی و ملت تلاش کنیم که حداکثر استفاده را از این رفت و آمدها و تفاهمات را با کشورهای مختلف به ویژه در زمینههای اقتصادی، جذب فناوری و سرمایهگذاری و همه مواردی که براساس سیاستهای ملی ایران است، ببریم و چالشهای موجود فراروی گسترش روابط را به نحو درستی مدیریت کرده و به این پرانتز تاریخی را که از دوران تحریم برای ایران ایجاد شده، هر چه زودتر خاتمه دهیم و امکان عملیاتی شدن مجموعه تفاهمات با کشورها را فراهم سازیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: وزارت خارجه و مجموع نهادهای کشور در این زمینه به اقدامات خود ادامه میدهند.
وی از رسانهها خواست که با اتخاذ سیاستهای درست در تعامل با این موضوع به نمایندگان ملت و نهادها برای حصول به نتیجه کمک کنند.
امضای 44 تفاهمنامه در سفر رئیسجمهور کره جنوبی به تهران
جابری انصاری با اشاره به سفر سه روزه رئیسجمهور کره جنوبی به تهران عنوان کرد: چهار وزیر و بیش از 230 تاجر، بازرگان و فعال بخشهای اقتصادی ایشان را در این سفر همراهی میکنند.
وی اضافه کرد: قرار است 44 تفاهمنامه بین 2 کشور به امضا برسد که 20 تفاهمنامه در حضور روسای جمهور 2 کشور به امضا میرسد و بقیه تفاهمنامهها در چارچوبهای تجاری و اقتصادی بین فعالان تجاری به امضا خواهد رسید.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین از ملاقات رئیس جمهور کره جنوبی با مقام معظم رهبری خبر داد.
جابریانصاری همچنین گفت که رئیس کابینه و وزیر خارجه ترکمنستان 18 اردیبهشت ماه در راستای فعال سازی مناسبات دو کشور در زمینههای مختلف به تهران سفر میکند.
تصمیم غیرمنطقی دولت قبلی کانادا برای قطع روابط با ایران
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی در خصوص آخرین تحولات در مناسبات تهران و اتاوا و دیدار نمایندگان دو کشور برای از سرگیری رابطه عنوان کرد: قطع رابطه بین دو کشور تصمیم دولت قبلی کانادا بوده که تصمیم غیرمنطقی و غیرمنطبق با منافع دو کشور و طرف کانادایی بود.
وی افزود: در شرایط جدید سیاسی در ایران و بعد از برجام، دولت جدید کانادا آمادگی و علاقهمندی خود را برای اعاده روابط سیاسی و دیپلماتیک با ایران اعلام کرد و بر این اساس بین دو کشور توافق شد که گفتوگوهایی صورت گیرد که نخستین دور این گفتوگوها اخیرا بین نمایندگان دو کشور در نیویورک برگزار شد.
جابریانصاری با بیان اینکه روند اعاده روابط یک روند زمانبر خواهد بود و مبتنی بر قواعد اساسی در روابط بین کشورها که احترام متقابل و عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر است، این مسیر ادامه خواهد یافت، اظهار داشت: ما به عنوان جمهوری اسلامی اعلام کردیم با توجه به تغییر دولت در کانادا و تغییر آشکار سیاستهای دولت کانادا و علاقهمندی دولت جدید کانادا به اعاده روابط و همکاریها بین 2 کشور ما هم آمادگی داریم در این مسیر حرکت کنیم و گفتوگوها در همین چارچوب بین دو کشور آغاز شده ولی قاعدتا زمانبر خواهد بود.
حل مشکلات عراق با گفتوگوهای جدی بین همه جریانهای سیاسی
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تحولات اخیر در عراق و حمله به پارلمان این کشور و موضع جمهوری اسلامی ایران در این زمینه نیز عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران همه طرفهای سیاسی عراق را به آرامش و ایجاد فضای مناسب برای حل و فصل مسائل جاری این کشور از طریق گفتوگو و تفاهم سیاسی فرامیخواند.
وی افزود: معتقدیم حفاظت از روند سیاسی و دستاوردهای سیاسی ملت عراق در طی سالهای گذشته و همچنین التزام نسبت به حاکمیت قانون در عراق، ضامن تحکیم ثبات و تدام توسعه و تحکیم وفاق ملی در عراق است و امیدواریم مسائل جاری عراق با درایت دولت، ملت و جریانهای سیاسی و رهنمودها و ارشادات مراجع تقلید به نفع آحاد ملت حل و فصل شود و زمینههای تحقق عزم ملی برای مبارزه و رویارویی همه جانبه با تروریسم و فساد به عنوان مطالبات عمومی مجموعه گروهها، جریانها و اجزای مختلف ملت عراق و نخبگان این کشور فراهم شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: تمرکز بر این دو مسئله اصلی که دو مسئله روز عراق است، مبارزه با تروریسم و مبارزه با فساد، نیازمند گفتوگوهای جدی بین همه جریانهای سیاسی و احزاب و گروههای عراقی است.
وی گفت: ایران هم ابراز امیدواری میکند که هر چه سریعتر زمینه این گفتوگوها و توافقات سیاسی بین این جریانها فراهم شود و هم اعلام آمادگی میکند که از همه ابزارها و روابط خود برای تسهیل این گفتوگوها و حصول آن به نتیجه استفاده کند.
رایزنی برای حل مشکلات پناهجویان ایرانی
جابریانصاری در پاسخ به سؤالی در خصوص پناهجویان ایرانی در خارج از کشور با بیان اینکه متاسفانه حوادث تلخی در روزها و هفتههای اخیر در مورد پناهجویان ایرانی در کشورهای مختلف به وجود آمد که دردآور و تأسفآور است، گفت: امیدواریم با استمرار برنامههای توسعه ملی در جمهوری اسلامی همه اتباع کشور احساس زندگی همراه با کرامت، رفاه و تأمین نیازهای طبیعی خودشان را هر چه بهتر و بیشتر داشته باشند و اساساً زمینههای به وجود آمدن چنین مسائل و انتخابهای اشتباهی توسط برخی از اتباع ما فراهم نشود.
سخنگوی وزارت خارجه با ذکر این نکته که در مسیر برنامههای ملی ایران، اهتمام به این موضوع در دستورکار دولت ایران است، اظهار داشت: در معالجه مشکلاتی که برای برخی پناهجویان ایرانی به وجود آمده، مجموعه اقداماتی در سطوح سیاسی در رایزنیهای وزیر خارجه و مقامات این وزارتخانه انجام شده و علاوه بر آن در گفتوگوها در سطوح کنسولی توسط مسئولان بخش کنسولی وزارت خارجه، این موضوع بین ایران و تک تک کشورهایی که در معرض این موضوع هستند، برای تحقق حقوق طبیعی این پناهجویان در دستور کار است.
جابریانصاری ادامه داد: متاسفانه برخی دولتها با مواضع غیراصولی و غیرمنطبق با واقعیات در ارتباط با مسائل مرتبط با حقوق بشر و صحنهپردازیها و تصاویر جنجالی که ارائه میکنند، زمینه حرکتی را از سوی تعدادی از اتباع کشورهای دیگر فراهم میکنند و بعد خود آن کشورها در معرض مشکلات مربوط به پناهجویان قرار میگیرند و در مواجهه با مشکلی که خودشان با برخی سیاستهای اشتباهاتشان در شکلگیری و تشدید آن نقش داشتند، با سیاستهای اشتباهتری مواجهه با این موضوع را دستور کار قرار دادهاند که به برخی فجایع و مصیبتهای انسانی منجر شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: دولت ایران و وزارت امور خارجه در این چارچوب تمامی تلاشها و اقداماتش را برای بهبود این وضعیت و پایان دادن به این وضعیت خاص در پیش گرفته و انجام میدهد.
سیاست هوشمندانه ایران در مقابل عربستان
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اینکه به نظر میرسد وزارت خارجه در قبال موضعگیریهای خصمانه برخی کشورها از جمله عربستان موضع قاطعی اتخاذ نکرده است، گفت: ما در تعامل با سیاست کشورهایی که به دنبال تشدید درگیریها با ما هستند، یک محدودیتی داریم که به هیچ وجه در زمین بازی طرف مقابل نباید بازی کنیم.
جابریانصاری با بیان اینکه این محدودیت در فضای داخلی ما به این تفسیر میشود که به نوعی کوتاه آمدیم یا اقدامات و مواضع قاطعتری که باید اتخاذ بکنیم، نکردیم، یادآور شد: در حالی که یک سیاست مبتنی بر انفعال و کوتاه آمدن هنگامی رخ میدهد که امری بر یک بازیگر تحمیل شود، در حالی که این سیاست ما هوشمندانه مبتنی بر انتخاب بوده است.
وی اضافه کرد: ممکن است این برداشت در افکار عمومی محل مناقشه باشد. البته ما از بحثهای فکری در محافل فکری و سیاسی کشور در زمینه گزینههای فراروی ما در سیاست خارجی استقبال میکنیم، اما زمانی سیاستی مبتنی بر انتخاب و برداشت از واقعیات اتفاق میافتد، نمیتوان آن را سیاست غیرقاطعانه و منفعلانه نامید.
جوجه را آخر پاییز میشمرند
سخنگوی وزارت خارجه افزود: ما تعمد داشتیم در زمین بازی برخی از کشورها که به دنبال تشدید تناقضها و رویاروییهای حتی مستقیم بین خودشان و ایران هستند، حرکت کنیم، ولی منافع کشور را دنبال و اهداف راهبردی جمهوری اسلامی در منطقه و سیاستها و منافع خود را دنبال کنیم.
جابریانصاری اضافه کرد: نحوه تنظیم ادبیات سیاسی و تنظیم اقدامات مختلف مبتنی بر نیازهای و قرائت از تحولات است و انتخابهایی که از سوی سیاستمداران و دولت منتخب مردم صورت میگیرد. طبیعی است کسانی که انتقاد دارند انتقادشان محترم است و به جای خود در بررسیها مورد توجه قرار میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: اما سیاستهای کشور براساس قرائت از تحولات، احساس نیازهای مختلف و راهبردها و هدفگیریهای کشور اتخاذ میشود.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه جوجه را آخر پاییز میشمرند، افزود: دولتهایی که همه هستی و موجودیت نظامهای سیاسی خود را در تشدید درگیریها و تناقضهای درون منطقهای گذاشتهاند، دیر یا زود مجبور به تسلیم در برابر واقعیات زمانه خود خواهند بود و تلاش برای جلوگیری از روند طبیعی تحولات در منطقه ما، نتیجهای جز شکست در پی نخواهد داشت.
جابریانصاری گفت: ما به عنوان ملت ایران معرکههای خودمان را در طول تاریخ با نفس طویل و طولانی با آرامش مدیریت کردیم و با احساسات، نفرتها و سیاستهای مبتنی بر برداشتهای آنی و لحظهای سیاستهای خود را تنظیم نمیکنیم.
وی افزود: بر مدار تدبیر و عقلانیت و منطقی که اتخاذ کردیم در چارچوب منافع جمهوری اسلامی ایران، سیاستمان را دنبال خواهیم کرد و روند طبیعی نتایج تحولات نشان خواهد داد که علیرغم گرد و غبارها و سر و صداهایی که زودگذر خواهد بود، در نهایت این مسیر طبیعی رودخانه تحولات منطقه و سیاستهای کشورهای ماندگار که با احساس استغناء و اعتماد به نفس سیاستهای خود را در درازمدت دنبال میکنند، در جهت منافع ملتهای آنها و ملتهای منطقه خواهد بود.
نگاه مثبت ایران به درخواست ایرلند برای بازگشایی سفارت در ایران
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار فارس درباره اظهارات وزیر خارجه ایرلند مبنی بر تصمیم این کشور برای بازگشایی سفارت کشورش در تهران گفت: دولت ایرلند در سال 2011 به دلیل مشکلات مالی که داشتند اعلام کردند سفارت خودشان را در ایران تعطیل میکنند.
وی با بیان اینکه ما هم موضعگیری جدید مسئولان ایرلندی را در رسانههای گروهی دیدهایم، اظهار داشت: طبیعی است این اقدامات باید از مجاری رسمی دیپلماتیک پیگیری شود.
جابریانصاری افزود: اگر چنین درخواست رسمی از سوی دولت ایرلند وجود داشته باشد با نگاه مثبت از سوی ایران مواجه میشود و در مسیر طبیعی خود طی خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: این هم از جمله نتایج در فضای جدید پسابرجام و مجموعه گشایشها و حرکتهای جدیدی است که در شبکه روابط بینالمللی و روابط ایران با کشورهای مختلف در حال اتفاق است و در صورت تمایل و درخواست دولت ایرلند با نگاه مثبت پیگیری خواهد شد.
همچنین درباره اظهارات فرزند لوینسون مامور سابق آفبیآی که مدعی شده اواخر فوریه به تهران آمده و با مقامات وزارت خارجه دیدار داشته نیز گفت: این موضوع را بررسی میکنم و در آینده پاسخ خواهم داد.
شعارهای عربستان مبنای عملی ندارد
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص تحرکات عربستان در منطقه اظهار داشت: بارها اعلام کردیم مابین آن چیزی که توسط عربستان اعلام میشود و آنچه اعمال میشود، فاصله و شکاف عمیقی وجود دارد.
جابریانصاری ادامه داد: آنچه از اقدامات عربستان مشاهده میشود، حمایت و امداد ایدئولوژیک، مالی و سیاسی جریانهای افراطی و تروریستی و تشدید مسائل و اختلافات درون منطقهای است و اقدامات مختلفی را در این چارچوب در مجموعه تحرکات و مواضع عربستان سعودی در ماهها و سالهای اخیر مشاهده کردیم.
وی گفت: از جمله این اقدامات، اقدامات پوششی اعلامی برای ایجاد پوشش و پنهانسازی اقدامات عملی، اعلام شکلگیری یا تلاش در جهت شکلگیری ائتلافات ضد تروریستی و یا ائتلافهای امنیتی بین کشورهای مختلف منطقه است.
سخنگوی وزارت خارجه یادآور شد: تا زمانی که عربستان اقدامات خودش را در یک مسیر پیگیری میکند و شعارها و مواضع اعلامی خودش را در مسیر دیگری، هیچگونه مصداقیتی مواضع این کشور ندارد. واقعیت این است که عربستان در منطقه و جهان با بحران مصداقیت مواجه است و بسیاری از شعارهایی که میدهد به دلیل اینکه مبنای عملی ندارد و اقدامات این کشور در نقطه مقابل این شعارها است، از سوی بسیاری از بازیگران موثر منطقهای و بینالمللی جدی گرفته نمیشود.
حکم دادگاه آمریکا درخصوص اموال ایران نقص صریح قوانین بینالمللی است
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه حکم صادره توسط دادگاه عالی آمریکا ناقض قوانین بینالمللی نیست، اظهار داشت: بارها اعلام کردیم که این اقدام نقض صریح و آشکار قوانین بینالمللی است و استدلالهای این موضع گیری را در نامه مفصل وزیر خارجه اعلام و در رسانهها منتشر شد. طبیعی است که طرف مقابل از اقدامی که انجام داده، دفاع میکند.
جابریانصاری یادآور شد: البته این بدان معنا نیست که این اقدام منطق دارد و مبتنی بر قوانین بینالمللی است. اقدام دولت آمریکا و مجموعه قوای سه گانه این کشور در این زمینه نقض آشکار قواعد بینالمللی است و ترجیح احکام دادگاههای داخلی یک کشور در زمینه سرمایهگذاریهای بینالمللی و ترجیح قوانین داخلی بر قوانین بینالمللی است. این یک امر کاملا آشکاری است که مبتنی بر تفسیر شاذ حقوقی از قوانین بینالمللی انجام شده و ایران با جدیت از مجاری و راههای مختلف سیاسی، دیپلماتیک و حقوقی استیفای حقوق خود را در خصوص این پرونده و پروندههای مشابه دنبال خواهد کرد.
تلاش برخی از کشورها برای تبدیل اختلافات سیاسی به اختلافات طائفهای و مذهبی
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر رمضان عبدالله شلح دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین به تهران و دیدار با مقام معظم رهبری و اظهارات رهبر انقلاب درباره تلاش رژیم صهیونیستی برای ایجاد جنگ شیعه و سنی، عنوان کرد: اینکه برخی کشورها به دنبال تصویرسازی از مشکلات و اختلافات موجود در منطقه در قالب اختلافات طائفهای و مذهبی هستند، سیاست آشکاری است که عربستان و برخی کشورها دنبال میکنند و اختلافات سیاسی موجود را به اختلافات طائفهای و مذهبی تبدیل میکنند.
وی ادامه داد: برخی از دولتها از جمله عربستان بارها در برابر روند تحولات جهانی و خواستهها و مطالبات درون کشورشان و خواستهها و مطالبات مشروع و قانونی ملتهای عرب، برای فرار از پاسخ دادن به ضرورتهای زمانه و مطالبات مردمان عرب سعی کردند اختلافات سیاسی موجود در منطقه را به اختلافات فرقهای و مذهبی و طائفهای تبدیل کنند.
جابریانصاری گفت: برخی کشورها از جمله عربستان تلاش میکنند با تغییر دستورکار و انحراف اذهان، قدرت بسیجی را برای خود فراهم و یارگیری کرده و صورت مسئله را پاک کنند. تعجب ما از برخی از دولتهای دوست است که چنین وضعیت و نیازی را ندارند اما متاسفانه تحت تاثیر سیاستهای تفرقهافکنانه عربستان، تحت الشعاع این سیاستها، برخی از سیاستهای منطقهای خود را تنظیم و به نحوی به ادامه درگیریها و اختلافات در منطقه کمک کردهاند.
وی گفت: امیدواریم با فهم مشترک بین رهبران، نخبگان، احزاب و گروهها و جریانات سیاسی مختلف در منطقه زمینه این سوء استفاده و این سیاستهای انحرافی سد شود و موضوعات در حد واقعی خود به عنوان اختلافات سیاسی به رسمیت شناخته شود و تلاش شود این اختلافات از مجاری مسالمتآمیز و طبیعی خود که گفتوگو بین کشورهای مختلف است، در مسیر حل سیاسی و مسالمتآمیز قرار بگیرد.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه ایران بر این اساس سیاستهای خودش را دنبال میکند، اظهار داشت: ایران هم مواضع آشکاری دارد و هم اقدامات خود را مبتنی بر این مواضع تنظیم کرده است. امیدواریم با همراهی کشورهای دیگر در منطقه و با فهم مشترکی که بین نخبگان منطقه ایجاد میشود زمینههای حرکت در این مسیر فراهم شود.
عربستان باید به وظایف طبیعی و بدیهی خود به عنوان دولت میزبان حج عمل کند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره آخرین تحولات حج که سؤال یکی از خبرنگاران بود نیز گفت: با تاخیر بسیار زیاد در صدور روادید هیأت اجرایی حج ایران، گفتوگوهایی بین 2 طرف در روزها و هفتههای اخیر آغاز شده است که متاسفانه دولت عربستان همکاری لازم را در این زمینه انجام نداده است.
وی بار دیگر با بیان اینکه ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران هیچ درخواست فوق العاده و ویژهای نداریم جز اینکه دولت عربستان به وظایف طبیعی و بدیهی خود به عنوان دولت میزبان مناسک حج عمل کند، عنوان کرد: آنچه تاکنون در روند گفتوگوها مشاهده شده متاسفانه دولت عربستان باز هم در ادامه تناقض بین سیاستهای اعمالی و اعلامی خود در این زمینه خاص، یک گونه حرف میزند و به گونه دیگری عمل میکند.
جابریانصاری افزود: عربستان از ابتدای قطع روابط اعلام کرد که مسئله حج خارج از چارچوب اختلافات سیاسی بین 2 کشور است، اما عملا موضوع حج و مسائل دیگر از جمله ورزشی که باید متمایز از مسائل سیاسی باشد، آغشته به اختلافات سیاسی کرده و براساس رویکردهای سیاسی خودش به کارشکنی و مشکل آفرینی در تحقق خواستههای کاملا طبیعی و بدیهی ایران مبادرت ورزیده است که حفظ امنیت و سلامت حجاج ما و فراهم سازی زمینههای طبیعی برگزاری مناسک حج و مسافرت حجاج ما و مناسکی که باید انجام دهند، براساس رویههای سالهای گذشته و توافقاتی که بین 2 کشور همواره وجود داشته است.
وی خاطرنشان کرد: اگر روند فعلی ادامه یابد و عربستان در آخرین لحظات تغییری در سیاست اشتباه خود انجام ندهد، دولت عربستان مسئول سد راه حجاج ایران خواهد بود و این پرونده هم به مجموعه پروندههای این کشور در زمینه نقض آشکار قوانین بینالمللی و قوانین ناظر بر مناسک اسلامی حج خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه با بیان اینکه مرجع عالی تصمیمگیری در ایران در خصوص حج به لحاظ اجرایی بر عهده سازمان حج و زیارت است، افزود: ولی تصمیم گیریها در شورای عالی حج انجام میشود با عضویت نهادها و موسسات مختلف کشور از جمله وزارت خارجه و تصمیم گیری نهایی براساس روند گفتوگوها و مواضع و اقدامات عربستان اتخاذ و در موقع خود به اطلاع افکار عمومی رسانده میشود.
منبع: فارس