تاریخ انتشار: ۲۳:۳۵ - ۱۳ بهمن ۱۳۹۷

اثرات مخرب نوشابه انرژی زا

قبل از این که یک رد بول دیگر باز کنید باید بدانید که نوشیدنی‌های انرژی زا آن طور که فکر می‌کنید بی ضرر نیستند

  رویداد۲۴ به رغم شناخته بودن خطرات نوشیدنی‌های انرژی زا، بازار آن‌ها پر رونق است و انتظار می‌رود ارزش بازار جهانی نوشیدنی‌های انرژی زا تا سال ۲۰۲۴ به ۷۲ میلیارد دلار برسد. این خبر خوبی برای سازندگتن نوشیدنی‌های انرژی زا است، ولی آیا برای مصرف کنندگان هم خبر خوبی محسوب می‌شود؟ بسیاری از مارک‌های اصلی نوشیدنی‌های انرژی زا مثل رد بول Red Bull، مانستر انرژی Monster Energy، راک استار انرژی Rockstar Energy Drink و ان او اس انرژی NOS Energy Drink مواد مشابهی دارند. ما از متخصصین سوالی پرسیدیم که مواد تشکیل دهنده آن‌ها واقعا با بدن ما چه می‌کند.

مبع اصلی انرژی در اغلب محصولات انرژی زا کافئین است و معمولا حدود ۸۰ تا ۱۶۰ میلی گرم کافئین در یک قوطی نوشیدنی انرژی زا وجود دارد. کافئین اثر دیورتیک دارد که به معنی افزایش تولید ادرار است که در موراد شدید می‌تواند منجر به کم آبی بدن شود. به گفته متخصص تغذیه بث وارن Beth Warren، این ثر به ویژه در افرادی که برای اولین بار این محصولات را مصرف می‌کنند و نمی‌دانند باید آبی که از بدنشان دفع شده را جبران کنند می‌تواند بسیار مضر باشد. موضع رسمی سازمان غذا و داروی آمریکا در این مورد این است که نباید روزانه بیشتر از ۴۰۰ میلی گرم کافئین مصرف شود، ولی تولید کنندگان مواد غذایی و نوشیدنی طبق قانون نیازی به ذکر مقدار کافئین در فهرست مواد تشکیل دهنده ندارند.


نوشیدنی‌های انرژی زا باعث افزایش تپش قلب می‌شوند

به گفته متخصص تغذیه لیزا کوهن Lisa Cohn، کافئین علاوه بر اثر دیورتیکی که دارد باعث افزایش خطر تپش قلب می‌شود. مطالعه‌ای که در مجله کانادایی کاردیولوژی Cardiology در سال ۲۰۱۵ منتشر شد، تغییرات ایجاد شده در قلب پس از مصرف نوشیدنی‌های انرژی زا بین نوجوانان را مورد بررسی قرار داده بود.

آن‌ها دریافتند که مصرف نوشیدنی‌های انرژی زا در میان نوجوانان سبب افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی به خصوص در افراد مستعد دارد.

حتی در برخی از موراد نوشیدنی‌های انرژی زا سبب تغییر در ریتم قلب در میان نوجوانان با قلب سالم می‌شد. این خطر هنگام فعالیت‌های ورزشی افزایش پیدا می‌کند.

در برخی موراد میزان بالای کافئین این نوشیدنی باعث ایجاد بیماری‌های ناشناخته قلبی می‌شود. در یکی از موراد ذکر شده نوجوانی ۱۷ ساله قبل از ورزش در باشگاه نوشیدنی انرژی زا مصرف کرده بود و کارش به اورژانس کشید.


نوشیدنی‌های انرژی زا می‌توانند به دندان آسیب بزنند

سلامت دندان

نوشیدنی‌های انرژی زا حاوی اسید سیتریک citric acid هستند که برای دندان بسیار خورنده است. در مطالعه‌ای با مقایسه نوشیدنی‌های ورزشی و انرژی زا نشان داد که محصولات انرژی زا به میزان قابل توجهی اسیدیته بالاتری دارند که تخریب مینای دندان را دو برابر می‌کند.


نوشیدنی‌های انرژی زا، انرژی واقعی به شما نمی‌دهند

حقیقت این است که مواد اصلی تشکیل دهنده نوشیدنی‌های انرژی زا یعنی تائورین taurine، ال کارنیتین L-carnitine و گلوکورنولاکتون glucuronolactone، سبب تقویت انرژی واقعی نمی‌شوند. تائورین و ال کارنیتین، اسید آمینه‌هایی هستند که در متابولیسم انرژی دخیل بوده و به طور طبیعی در بافت عضله و اندام یافت می‌شوند، ولی مقدار مورد استفاده آن‌ها در محصولات انرژی زا برای تقویت انرژی، بسیار کم است. گفته می‌شود گلوکورونولاکتون به دلیل تاثی متقابل بر متابولیسم انرژی باعث ا. فزایش آن می‌شود، ولی تاثیری بر میزان انرژی ندارد. بهبود انرژی‌ای که شما بعد از مصرف نوشیدنی‌های انرژی زا احساس می‌کنید احتمالا به دلیل قند موجود در آن است. این نوشیدنی‌ها معمولا حاوی ۱۳ قاشق جایخوی شکر هستند که بیش از دو برابر میزان توصیه شده روزانه است. با گذشت زمان این مقدار جذب قند ساده باعث چاقی و مقاومت به انسولین می‌شود. ضمن این که طبق مطالعات مصرف روزانه این مقدار قند باعث افزایش عوارض در افرادی که مبتلا به بیماری‌های قلبی و فشار خون هستند می‌شود.


نوشیدنی‌های انرژی زا می‌توانند منجر به سردرد و نوسانات خلقی شوند

زن ناراحت و افسرده

گوارانا Guarana، یکی دیگر از مواد رایج در نوشیدنی‌های انرژی زا است، با یان که گیاه است، ولی به معنی خوب بودن آن برای بدن نیست. مقدار کافئین موجود در گوارانا از قهوه هم بیشتر است. گوارانا سیستم عصبی مرکزی را تحریک می‌کند که باعث احساس افزایش انرژی و فکری و کاهش اشتها می‌شود. با این حال می‌تواند عوارض جانبی از جمله مشکلات قلبی و گوارشی و اختلال در تصمیم گیزی می‌شود و مشکل اینجاست که گوارانا به عنوان منبع اضافه کافئین در لیست مواد تشکیل دهنده ذکر نمی‌شود. گزارش‌های زیادی به دلیل مصرف بیش از حد کافئین در نوشیدنی‌های حاوی گوارانا که منجر به بستری شدن در اورژانس شده است، وجود دارد.
 
منبع: سیمرغ
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما