تالابی در ایران که سرطان زا شده است!
رویداد۲۴ همایون خوشروان در همایش بابل، شهر تالابها در بنیاد علمیحریری با اشاره به اینکه تالابها همانند جنگل و رودخانهها از اهمیت فراوانی برخوردار هستند، اظهار کرد: در حالیکه تمامی مردم باید نسبت به تالابها همانند سایر منابع طبیعی احساس مسئولیت کنند، شهرداریها نیز باید در احیای تالابهای درون شهری، کار خود را به خوبی انجام دهند.
وی با بیان اینکه در بابل، از استخرهای مصنوعی که اصطلاحاً به آن تالاب میگویند، استفاده میشود، تصریح کرد: در حال حاضر در تالاب نیلوفر آبی بابل، یک مخزن فاضلاب که از آب بسیار خطرناک انباشته شده، مشاهده و هر نوع آلودگی موجود در رصد آزمایشگاهی نیز در آن یافت میشود.
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات آب با اشاره به اینکه میتوان از جنبههای گردشگری تالاب برای تفرج و حتی بلوغ فکری خود، استفاده کرد، گفت: گیاهانی در این تالاب زندگی میکنند که باید به عنوان یک ارمغان ژنتیکی و نگاه زیستی به آن توجه شود.
تالابهایی که برای ساختمان سازی خشک شدند!
خوشروان با اشاره به اینکه میتوانیم از کارکردی که تالابها در تولید اکسیژن برای انسانها دارند و و موجب مطلوب شدن هوای اطراف خود میشود بهره گرفت، تصریح کرد: میتوان در ذخیره کربن با توجه به موضوع گرمایش زمین که از معضلات قرن بیستویکم است، از ظرفیت تالابها و گیاهان آبزی استفاده کرد.
وی با بیان اینکه در بابل ۱۷۶ تالاب وجود دارد و به شهر تالابها مشهور است، خاطرنشان کرد: متأسفانه در طول زمان، تالابها را خشکاندیم، پس از آن ساختمانهای مسکونی را گسترش دادیم و با دگرگون کردن ساختار طبیعی، موجب تغییرات اکوسیستمی شدیم.
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات آب با اشاره به تالاب درونشهری «نیلوفر آبی» در بابل، گفت: در شهری که میزان بیکاری سر به فلک میکشد، ایجاد فضای گردشگری در تالابها نقش مهمی در اشتغالزایی دارد.
خوشروان اظهار کرد: تالاب نیلوفر آبی از جنوب شهر بابل تغذیه میکند و متأسفانه به دلیل این آناتومی، از همان سمت آلایندهها به مرور وارد آن میشود و آن را تهدید میکند.
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات آب با اشاره به دستورالعمل وزارت نیرو برای تالابها، تصریح کرد: برای تالابها ۱۵۰ متر خط بستر و حریم تعریف شده است؛ یعنی باید در فاصله ۱۵۰ متری تالابها هیچگونه ساختوسازی انجام نشود در حالیکه در کنار همین تالاب نیلوفر آبی ساختمانسازی رونق دارد و متأسفانه به این نکته اصلاً توجه نشده است.
تالاب نیلوآفری بابل؛ در زمره خطرناکترین تالابهای شهری
وی با ابراز نگرانی از اینکه در حال حاضر پساب بسیار خطرناکی وارد تالاب نیلوفر آبی بابل میشود، افزود: همین پساب میتواند این تالاب را در زمره خطرناکترین تالابهای شهری قرار دهد. مشکلات عمده این تالاب، آب آلوده، وجود حشرات موذی مانند پشهها، سوسکها و جانوران ناقل بیماری مانند موشها هستند که این تالاب را تهدید میکند.
خوشروان با اشاره به اینکه انتقال بیماری از تالاب به انسان توسط گوشت ماهی و پرندگان آبزی و یا تماس مستقیم کودکان با آب تالاب امکانپذیر است، افزود: خانوادهها متأسفانه در این زمینه آگاهی ندارند و این موضوع در حال حاضر بسیار خطرناک بوده و سلامتی فرزندانشان را تهدید میکند.
وی با بیان اینکه استفاده از آب این تالاب در کشاورزی و کشت برنج بسیار خطرناک است، گفت: آن شهروندی که در بالادست رودخانه منتهی به تالاب به آسانی پساب خانهاش را به داخل رودخانه هدایت میکند باید این را در نظر داشته باشد که فرزند و خانواده خودش نیز از برنجی تغذیه میکنند که با این پساب تولید میشود.
افزایش بیماری سرطان؛ نتیجه ورود پسابهای خانگی به رودخانه و تالابها
این استاد دانشگاه ضمن ابراز نگرانی از شیوع بیماریهای خطرناک ناشی از ورود پسابهای خانگی به رودخانهها، اظهار کرد: افزایش ابتلاء به بیماری سرطان و عفونی در بابل، نتیجه این بی خردی است که مشاهده میشود.
وی در ادامه با اشاره به تالاب مرزونآباد بابل، گفت: تالاب مرزونآباد بابل نیز یک تالاب طبیعی با وسعت بسیار بزرگتر در حومه شهر بابل قرار دارد اما در حال حاضر این تالاب متروکه است و متأسفانه روستاهای اطراف این تالاب زبالههای خود را در کنار آن رها میکنند.
وی در پایان گفت: ما مسئول ۲۵۰ گونه جانداری هستیم که ۲۵۰ هزار سال مقاومت کردند تا جمعیت انسان این مقدار زیاد شود و اکنون باید در حفظ آن کوشا باشیم.