تاریخ انتشار: ۱۸:۳۲ - ۱۵ بهمن ۱۳۹۷

ورود عربستان به فاز تنش زدایی با ایران محتمل است/ سعودی می‌داند ایران دنبال سلطه منطقه‌ای نیست

«طارق خوری» با اشاره به اینکه مقامات سعودی می‌دانند ایران دنبال سلطه منطقه‌ای نیست گفت: بعید نیست سعودی‌ها تنش زایی با جمهوری اسلامی ایران را به تعویق بیاندازند.

ورود عربستان به فاز تنش زدایی با ایران محتمل است/ سعودی می‌داند ایران دنبال سلطه منطقه‌ای نیست

رویداد۲۴ نشست مشورتی وزرای خارجه شش کشور عربی عربستان، امارات، کویت، بحرین، مصر و اردن در منطقه بحرالمیت اردن با محوریت بررسی بحران‌های منطقه برگزار شد.

در این نشست، بر اهمیت هماهنگی مشترک کشورهای عربی برای حل بحران‌های منطقه و آنچه دخالت‌های ایران خوانده می‌شود، تاکید شد. در این نشست صباح خالد الحمد الصباح، معاون نخست وزیر و وزیر خارجه کویت، عبدالله بن زائد آل نهیان، وزیر خارجه امارات، خالد بن احمد آل خلیفه، وزیر خارجه بحرین، سامح شکری، وزیر خارجه مصر، عادل الجبیر، وزیر مشاور عربستان در امور خارجه و نیز ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن حضور داشتند.

بر همین اساس با «طارق الخوری» نماینده پارلمان اردن گفتگو کرده‌ایم است که شرح آن از نظر می‌گذرد.

اهداف برگزاری نشست اردن با حضور ۶ کشور عربی بحرین، عربستان، مصر، امارات، کویت و اردن چه بود؟

قطعا این کشورها به صورت بیهوده در این نشست گردهم نیامدند و این کنفرانس اهداف و برنامه های مشخصی داشته است. اظهارات دکتر «أیمن الصفدی» وزیر خارجه اردن تعجب برانگیز و غیرقابل فهم و غیرقابل توجیه بود؛ او گفت که کنفرانس ورشو لهستان نزدیک است و محورهای آن نیز مشخص و مربوط به تمام منطقه است. بنابراین نشست وزیران خارجه عرب برگزار می شود.

این نشست بین کشورهای عربی نتایجی دربرداشت که به مسائل مطرح شده در کنفرانس ورشو مانند موشک های بالستیک و رابطه با ایران و بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و مسأله فلسطین و وضعیت یمن و عراق مربوط می شود.

یکی از موضوعات مهم این نشست مساله فلسطین و بحث معامله قرن بود. با توجه به اختلاف دیدگاه اردن و کویت با بقیه این کشورها آیا امکان حصول به دیدگاه مشترک در خصوص آن هست؟

کشورهای حاضر در این نشست غالبا بر روی مسائل سرنوشت ساز منطقه متفق القول هستند اما طبق نقشی که برعهده دارند، در زمینه برخی موضوعات با هم اختلاف دارند.

کویتی ها مزاجی عمومی دارند و مجلس نمایندگان در بیشتر محافل عربی و بین المللی به صورت واضح و صریح علیه رژیم صهیونیستی و عادی سازی روابط با آن موضع می گیرد.

بنابراین به نظرم کویت با سعودی هایی که فرآیند معامله قرن را مدیریت می کنند، موافق نیست. همچنین اردن نیز به صورت شبانه روزی مخالفت خود را با معامله قرن اعلام می کند.

زیرا معامله قرن خشم مردم فلسطین و اردن را در پی داشته و اهمیت اردن و نقش تاریخی این کشور درباره فلسطین را هم تقلیل داده تا بدین صورت اردن به نفع رژیم صهیونیستی کنار رود و نقشش به پایان برسد.

این موضوع را رأس هرم و بروکراسی اردن به خوبی می فهمد و بر همین اساس تمام سطوح اردنی ها معامله قرن را رد می کنند.

سعودی ها و متحدانش، فرصت را برای اقناع دیگران به منظور همراهی با معامله قرن از دست نمی دهند. طبیعتا اردن به دلیل این موضوع خود هدف فشارهای سنگین و شدیدی است اما تا این لحظه ایستادگی و مقاومت کرده است. امیدوارم معامله هایی برای اجرای پروژه موسوم به معامله قرن در اردن شکل نگیرد.

یکی دیگر از محورهای این نشست موضوع ایران بوده است. اینکه این نشست قبل از نشست لهستان برگزار می شود را برخی برای نزدیک کردن دیدگاه های این کشورها در خصوص ایران می دانند. نظر شما چیست؟

بلاشک به مسأله ایران در این کنفرانس به صورت جدی پرداخته شد و طبق ضرب المثلی، «زیان یک قوم، سود قوم دیگر است».

کشورهای حاضر در این کنفرانس به ویژه سعودی ها، علاوه بر اینکه ایران را دشمن ازلی خود می دانند، ترکیه را هم به عنوان دشمن جدیدی به این لیست اضافه کردند؛ زیرا ترکیه تلاش می کند رهبر جهان تسنن بشود و ایران نیز با ترکیه برای رهبری جهان اسلام رقابت می کند.

این نظر و اعتقاد سعودی هاست و به دلیل اینکه با این توهمات زندگی می کند، وارد جنگ هایی در این راستا شده و علاوه بر حمایت اقتصادی از تروریست ها و عناصر مسلح، ارتش سیاسی نیز علیه دشمنانش به راه انداخته اما هیچ سود نظامی یا اقتصادی یا سیاسی کسب نکرده است.

بنابراین بعید نیست سعودی ها تنش زایی با جمهوری اسلامی ایران را به تعویق بیاندازند تا بدین صورت برای مقابله با ترکیه آماده شوند.

سعودی ها می دانند که حکام ایران برای تجاوز یا سلطه بر کشورهای منطقه تلاش نمی کنند بلکه برعکس تلاش گسترده ای برای تلطیف فضا دارند و به دنبال تقویت منطقه به منظور مقابله با چالش ها و در رأس آن چالش استقلال سیاسی و اقتصادی منطقه به همراه برخورداری از قدرت نظامی با هدف اخراج اشغالگران صهیونیست از تمام سرزمین فلسطین و منطقه دارند.

همچنین درصددند تا اینگونه پروژه توسعه طلبانه رژیم صهیونیستی را هم به شکست بکشانند.

این در حالی است که ترکیه دیگر همسایه عرب ها و اردوغان حاکم اخوانی آن، به صورت ثابت و آشکار تلاش می کند بر تصمیمات مذهبی سُنی ها سلطه یابد. ترکیه با سعودی ها برای به دست گرفتن زعامت و رهبری جهان اسلام رقابت دارد تا جایگاه پیشرو نزد ارباب آمریکایی شان را کسب کنند.

متاسفانه مسأله فلسطین فاقد حمایت واقعی از مقاومت اسلامی یا ملی فلسطین است و حمایت از مقاومت به صورت فاسد کردن نیروهای مقاومت و طبق توافق و تثبیت اشغالگری است. از سوی دیگر حمایت ایرانی ها شامل تامین نیازهای روزمره مردم فلسطین و پشتیبانی از مقاومت است. هر گروهی که وارد جنگ بلندمدت با دشمن صهیونیستی می شود، از سوی ایران حمایت می گردد.

یکی دیگر از محورهای این نشست موضوع سوریه و مساله بازگشت این کشور به اتحادیه عرب بوده است. آیا امکان به نتیجه رسیدن در خصوص حضور سوریه در اتحادیه عرب وجود دارد؟

سوریه به وسیله این نشست یا بدون آن به دلیل کسب پیروزی به اتحادیه عرب بازخواهد گشت. محور مقاومت شامل ایران و حزب الله و متحد روسی آن نیز از سوریه در کسب این پیروزی پشتیبانی کردند و اتحادیه عرب به دلیل ایفای نقش طبق میل کشورهای مسلط بر آن یعنی سعودی ها و مصر، مانع از ایفای نقش سوریه در راستای منافع جهان عرب و کشورهای همسایه منطقه شده است.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما