خاورمیانه در بحران اتفاقات ناخواسته؛
خودشیفتگی دونالد ترامپ به جنگ ایران و آمریکا ختم میشود
مذاکره کننده آمریکایی در جریان مذاکرات هستهای محرمانه با ایران به احتمال تبدیل یک حادثه تصادفی به یک جنگ تمام عیار با آمریکا اشاره کرده و گفته ایرانیها منتظر پایان دوره ترامپ هستند.
رویداد۲۴ ویلیام جی برنز رییس بخش صلح بین المللی موسسه کارنگی اندومنت، یکی از دیپلماتهای باتجربه آمریکایی است. در سه دهه فعالیت او در سرویس سیاست خارجی آمریکا، او به عنوان سفیر در روسیه در دوران جرج بوش و معاون وزیر خارجه در دوران اوباما خدمت کرده است. او یکی از مذاکره کنندگان اصلی در زمان مذاکرات محرمانه با ایران بوده و علاوه بر انگلیسی، به سه زبان روسی، فرانسوی و عربی مسلط است.
جی برنز در گفتوگو با نشریه آتلانتیک درباره سیاست آمریکا در قبال ایران اظهار نظر کرده و گفته خروج آمریکا از برجام تصمیم غلطی بوده که دست آمریکا را در اعمال تغییرات در رفتار ایران در منطقه بسته و در عوض دست روسها را باز گذاشته است.
برنز گفته خروج از برجام رابطه ما با بهترین متحدانمان در اروپا را پر تنش کرده است. این تصمیم تاثیراتی را به همراه داشته که به آن توجه کافی نشده است. در بلند مدت تاثیر تحریمهای یک جانبه آمریکا کم خواهد شد. ما ۵ یا ده سال دیگر زمانی بیدار میشویم که متوجه میشویم بسیاری از افراد حتی وزیر خارجه آلمان به دنبال راهی برای کاهش ارتباط با سیستم آسیبپذیر مالی آمریکا هستند.
به گفته او ایرانیها منتظر به پایان رسیدن دوران دولت ترامپ هستند. «آنها تحت فشار اقتصادی زیادیاند که بخشی به دلیل تحریمهای آمریکاست و بخشی به دلیل مدیریت وحشتناک اقتصادی خودشان»
ویلیام جی برنز گفته برای جلوگیری از اقدامات ایران در منطقه دو گزینه وجود دارد؛ یکی راههای هوشمندانه و دیگری راههای احمقانه. توافق هستهای یکی از راههای هوشمندانه بود.
به گزارش رویداد۲۴ برنز به حضور خود در مذاکرات محرمانه با ایران قبل از آغاز رسمی مذاکرات هستهای ایران با شش قدرت جهان اشاره کرده و گفته من در سال ۲۰۱۳ با ایران به صورت محرمانه مذاکره میکردم و معتقدم از بین بردن یک لایه از ناامنی و تهدید برنامه هستهای یا حتی برنامه بمب اتمی ایران شما را در وضعیت بهتری برای جلوگیری از سایر رفتارهای ایرانیها قرار میدهد.
او در ادامه گفته من نگران رویکرد کلی این دولت هستم. این رویکرد به یک توافق بهتر ختم نمیشود و بیشتر به دنبال ایجاد یک کاپیتولاسیون یا از بین رفتن حکومت در ایران است. این روش ما را به سمت اتفاقات تصادفی و ناخواسته سوق میدهد که میتواند به سرعت تشدید شود. من نگران شباهت این سیاست به حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ هستم.
او درباره جان بولتون گفته بولتون هیچ وقت تمایلش را از ابتدا برای تغییر رژیم در ایران پنهان نکرده است. به گفته برنز، دونالد ترامپ به دنبال مداخله نظامی در خاورمیانه نیست، اما با توجه به اظهارات و لفاظیهای او درباره ایران به نظر میرسد به دنبال رویارویی نظامی با ایران است.
به گزارش رویداد۲۴ ویلیام جی برنز گفته نگرانم که در این میان آشی پخته شود که نتیجه آن تصادفا به جنگ بینجامد. برنز خاطر نشان کرده من از تواناییهای آمریکا به ویژه جیمز ماتیس وزیر مستعفی دفاع برای مدیریت چنین وضعیتی اطمینان ندارم. آنچه اغلب دست کم گرفته میشود، سختی مدیریت چنین وضعیتهایی است که باید در آن به هوش افرادی نظیر جیمز ماتیس تکیه کرد.
او بار دیگر تاکید کرده با اینکه ترامپ را نمیشناسد، اما به نظر او ترامپ طرفدار مداخله نظامی نیست. اما به دلیل خودشیفتگی ممکن است وارد یک وضعیت بحرانی با ایران شود.
او گفته ممکن است یک وضعیت تصادفی ایجاد شود که به سرعت تشدید شود.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط