چرا سریالهای تلویزیون متوقف میشوند؟!
رویداد۲۴ این روزها جوّی در فضای رسانهای به راه افتاده که سریالها به خاطر مشکلات مالی متوقف میشوند. البته که مشکل مالی و بودجهای در تمام نهادها یک اتفاق جدی است ولی همین چندی پیش بود که کار کمال تبریزی هم متوقف شد بسیاری همین نکته را بهانه کردند. اما سیدمرتضی میرباقری معاون سیما در واکنش به این توقف اعلام کرد کاری که ساخته میشد از نظر کمّی و کیفی شرایط لازم را نداشت به همینخاطر یک ارزیابیهایی به عوامل تولید دادیم تا بعد از تغییرات دوباره شروع به ساخت کنند.
حسین کرمی رئیس سیما فیلم در گفتگویی پیرامون سریال «از یادها رفته» گفت: «از یادها رفته» بیشتر از 25 قسمتی که روی آنتن رفت، بود. خود ما به جهت اینکه فصول مختلفی پیدا میکرد گفتیم در همین محدوده کفایت میکند. یا او درباره یک طنزی صحبت کرد که برای ایام رمضان امسال آماده میشد حتی بیش از 200 دقیقه آن هم تولید شده بود ولی به علت مشکلاتی که به جذابیت و پیام کار مربوط میشد، این طنز متوقف شد.
برآمد این صحبتها شاید ما را به این نتیجه برساند که صرفاً مسئله مالی کاری را متوقف نمیکند. برخی از کارها یا کیفیت لازم را ندارند چون معاون سیما در نشست خبری پایان سال به سرمایهگذاری بیشتر روی کارهای فاخر تأکید کرد. او گفت: اگر الف ویژه بسازیم باید پولهای گزاف دیگری را قائل شویم که ترجیح دادیم سریالهای الف ویژه را به سریالهای فاخر تغییر نام بدهیم. «سلمان» و «موسی» به اندازه 10سال سریال هزینه چندین میلیاردی دارند. الف فاخر میتوان ساخت اما الف ویژه نه! هدفمان از ساخت سریالهای فاخر و جلوگیری از سریالهای الف ویژه بالا بردن دقت در مضامین و منحصر به فرد بودن کار و صرفهجویی در هزینههاست.
کارهایی هم ساخته شده مثل سریال «دلدادگان» منوچهر هادی که پانتهآ بهرام به عنوان بازیگر نقش محوری و اصلی این سریال به دلیل مسائل مالی، پروژه را رها کرد و سکانس پایانی طور دیگری بسته شد. این اتفاق خودش یک ضرر مالی برای سازمان صداوسیما به ارمغان آورد و از طرفی مردم را نیز آزرده کرد. اینجا هم مشکل تهیهکننده و اتکا به سلبریتی بود که عدم مدیریت و کیفیت را گاهی بر سر تلویزیون آوار میکنند و بهترین راه هم تشویش اذهان عمومی است. کاری که برخی از تهیهکنندگان و اسپانسرها به خوبی یاد گرفتهاند؛ همان اتفاقی که در نمایش خانگی میافتد و بازیگران با هم متحد میشوند تا کاری را زمین بزنند و اصلاً مخاطب اهمیتی ندارد. این اتفاق را «دلدادگان» شروع کرد و امروز پروژه «87 متر» هم به این روز افتاده و گویی منتظرند تا مشکلات مالی حل شود تا ادامه بدهند.
تهیهکنندگان قبلاً دلسوزتر بودند و کمک میکردند تا پروژهای زودتر به سرمنزل برسد. چون هر روزی که کار متوقف شود هزینه است و با مشکلات بودجهای امروز باید پروژههای بر زمین مانده هرچه زودتر آماده نمایش شوند. سریال «87 متر» کیانوش عیاری هم مدتهاست جلوی دوربین میرود و با پیگیریهایی که انجام دادیم مشکلات مالی این پروژه حل خواهد شد تا هرچه زودتر آماده نمایش شوند. بنابر گفتههای مدیر گروه فیلم و سریال شبکه یک قرار بوده این سریال بعد از ماه رمضان از شبکه یک سیما روی آنتن برود.
بودجه سریال «آبان» اسماعیل عفیفه هم تأمین میشود تا کار را کلید بزند. پیش از این هم عفیفه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیماعلام کرده بود به دلیل مشکلات مالی کار متوقف شده است. مشکل مالی این کار هم مرتفع میشود تا این سریال اجتماعی به کارگردانی ابراهیم شیبانی جلوی دوربین برود. البته هنوز وارد مرحله انتخاب بازیگر نشده و بعد از پایان پیش تولید، انتخاب بازیگر هم آغاز خواهد کرد. قرار است پشتیبانیهای مالی انجام شود تا هرچه زودتر «آبان» 30 قسمتی شروع شود.
سریال شهید حججی هم که اعلام شد به دلیل مشکلات مالی ساخته نمیشود هم موضوع دیگری بود که از سیمافیلم پیگیر شدیم. بنابر پیگیریهای انجام شده تلویزیون با تمام مشکلات مالی سعی کرده هیچ پروژهای را به لحاظ مالی متوقف نکند اما این سریال به دلیل حضور در لوکیشنهای برونمرزی، فرآیند ویژهای برای تأمین مالی آن در دستور کار قرار گرفته است. تلویزیون امروز کارهای ویژه و بزرگی چون «سلمان فارسی» و «موسی(ع)» را نیز دنبال میکند و قبلاً هم کارهای بزرگتری انجام داده است. حتماً این کارها جزو اولویتهای تلویزیون بوده و اگر به تعویق افتاده و جلوی دوربین نرفته هم فرآیندهای تخصصی دارد که مشکل آنها حل خواهد شد.
اما با تمام این تفاسیر، مشکلی که امروز گریبان سریالسازی تلویزیون را هم گرفته همان مشکلی است که چند وقت پیش کلید آن در نمایش خانگی هم خورده است. سریالسازان بیشتر از توجه به کیفیت، به تأمین مالی سریال توجه دارند که به مراتب هم توقعات با خروجی همخوانی ندارد. متأسفانه کارهایی که ساخته میشوند در هنگام ارائه تلویزیون را بارها مجبور کرده تا قسمتهایی از سریال را حذف و یک ضرر مالی و معنوی به سریالهای تلویزیون وارد شود. چون نگاه به تهیهکنندگان هم اصولی نیست؛ تهیهکننده امروز چه برنامهای و چه سریالی به کسی واگذار میشود که بتواند اسپانسر هم برای تلویزیون بیاورد.
امیدواریم تهیهکنندگان و عوامل فیلمها به جای سوار بر فضای مجازی و کارهای رسانهای خاص، عدم مدیریت و بیکیفیتی کارهای خودشان را بر سَرِ تلویزیون سوار نکنند و حاضر نشوند پاسخگوی کار بیکیفیت و نچسب خودشان باشند. کارهایی هم که در جریان تولید قرار دارند و یا کارهایی هم که قرار بوده در ورطه تولید قرار بگیرد هم فقط مشکلِ صرفِ مالی نداشته و زمان همهچیز را مشخص میکند. با پیگیریهایی که انجام شد سریال «87 متر» دوباره کار را ادامه خواهند داد، «آبان» اسماعیل عفیفه کار را آغاز خواهد کرد و سریال شهید حججی هم با تکمیل فرآیند ویژه موضوعات مالیاش، جلوی دوربین خواهد رفت.