یک کشاورز پستهکار:
تاجران خطر صادرات پسته را به علت فقدان تبادلات بانکی نمیپذیرند/ هیچ کس پسته نمیخرد
یک کشاورز پستهکار گفت: تاجران به علت اینکه تبادلات با بانکهای خارجی ممکن نیست خطر صادرات پسته را نمیپذیرند و پسته نمیخرند.
رویداد۲۴ نزدیک به سه و نیم میلیارد تومان سهم صادرات محصولات کشاورزی از کل صادرات غیر نفتی کشور است و نیمی از این میزان به صادرات پسته اختصاص دارد، اما تاجران میگویند که به علت سختی تبادلات بانکی، امسال خطر صادرات پسته را نخواهند پذیرفت و این در حالیست که شرایط کشت پسته در یکی از بهترین نقاط خود در دهه اخیر قرار دارد شرایطی که میتواند بار دیگر بازاراهای صادراتی ایران را از دست رقبا در آورد.
شرایط ایدهآل برداشت پسته
بهنام حاجیمحمدی کارشناس کشاورزی که خود پستهکار نیز هست در اینباره گفت: سال گذشته نزدیک به ۵۰ هزار تن برداشت پسته داشتیم و، اما امسال با توجه به شرایطی که در باغهای پسته میبینیم پیش بینی برداشت بیش از ۲۰۰ هزار تن داریم و اگر سال آینده هم، وضع مانند امسال باشد تولید پسته ما به بیش از ۳۰۰ هزار تن خواهد رسید.
حاجی محمدی گفت: پسته ایران بازار خود را دارد، چون آسیای شرقی مشتری ثابت پسته ایران هستند. البته حاشیه خلیج فارس و اروپا را داریم، ولی بازار مصرف هند و چین پاسخگوی صادرات ما است، اما مشکل تبادلات ارزی را داریم.
تاجران پسته نمیخرند
وی درباره مشکلات صادرات پسته اظهار کرد: سالهای گذشته تاجران بر سر مزارع میآمدند و شروع به خرید پسته کشاورزان میکردند و تاجر ابتدا پسته خریداری شده را به کارخانهها میداد تا آن را فرآوری کنند سپس آن را صادر میکرد، اما با توجه به مشکلی که سال گذشته سامانه نیما به وجود آورد و موانعی که برای تبادلات بانکی امسال ایجاد شده است، تاجران سرمایهگذاری زیادی برای پسته نخواهند کرد.
این کشاورز پستهکار افزود: قیمت جهانی پسته بین هشت تا ۱۰ دلار است و بر اساس قیمت دلار پسته در بازارهای داخلی نزدیک به ۱۸۰ هزار تومان فروخته میشود و با توجه به اینکه قدرت خرید مردم پایین آمده است فکر نمیکنم که در بازار داخل نیز پسته مشتری چندانی داشته باشد.
حاجی محمدی همچنین گفت که پیشبینی ما این است که امسال خود کشاورز مجبور شود پسته را خشک و آن را انبار و سپس خشک فروشی کند چرا که امسال مشتری عمده برای پسته نیست.
حاجی محمدی همچنین با اشاره به اینکه مشکل سامانه نیما برای صادرات پسته مرتفع شده است، بیان کرد: در حال حاضر مقدار زیادی از پسته برداشت شده سال گذشته در انبارها موجود است، اما تاجران به علت اینکه تبادلات با بانکهای خارجی ممکن نیست خطر صادرات پسته را نمیپذیرند و پسته نمیخرند.
این کارشناس کشاورزی همچنین درباره میزان سم و کود استفاده شده امسال برای باغهای پسته، گفت: در ۱۰ سال گذشته پاکترین کشاورزی در بخش پسته، امسال بوده است چرا که اکثر باغهای پسته به هیچ وجه سمپاشی نشدهاند و این در حالیست که سال گذشته در همین مدت مشابه باغهای پسته تا پنج بار هم سمپاشی شده بودند.
سازمان حفظ نباتات توان مقابله با متخلفین کود و سم را ندارد
وی درباره قیمت روغن ولک که برای تامین نیاز سرمایی پسته به کار میرود و ماده اصلی آن پارافین است اظهار کرد: هزینه تولید و هزینه بسته بندی این روغن نزدیک به ۱۸۰ هزار تومان است و با احتساب سود کارخانه و توزیع کنندگان، قیمت ۲۵۰ هزار تومان که به دست مصرف کنندگان نهایی یعنی کشاورزان میرسد قیمتی معقول است، ولی بعضی کارخانهها برای ساخت این روغن به جای پارافین از گازوئیل استفاده میکنند و این روغن را به توزیع کنندگان با قیمت ۱۵۰ هزار تومان میفروختند و توزیع کنندگان نیز با سود بسیار بالایی این روغن تقلبی را توزیع میکردند و سازمان حفظ نباتات نیز نظارتی بر این مسئله نداشت در حالی که خسارت بلند مدتی بر کشت پسته خواهد داشت. شرکتهای قدیمی تولید سم و کود از ایران خارج شدند و در حال حاضر ماده موثره سموم را از هند و چین وارد میکنند و به علت سختی واردات در میزان ترکیبات دستکاری میکنند.
حاجی محمدی ادامه داد: ماه گذشته جلسهای بود و افراد متخصصی از سازمان حفظ نباتات استان اصفهان به شهرستان دامغان آمدند و کلاسهای آموزشی برگزار کردند و در مورد قاچاق سموم مسائلی را مطرح کردند و ما تقاضای پیگیری این سازمان را در این مسئله از آنها داشتیم، اما گفتند که “توان برخورد با متخلفان سم و کود را ندارند”.
منبع: اقتصاد24
خبر های مرتبط