چرا مصرف مواد مخدر در ایران بالاست؟
رویداد۲۴ «قتل، دزدی، خودکشی، تجاوز و …» از جمله نمونه های آثار و تبعات مصرف مواد مخدر است. موادی که روز به روز انواع و اقسام جدیدی از آن کشف میشود و افراد بسیاری را درگیر خود میکند. طبق تحقیقات صورت گرفته سن اعتیاد و مصرف مواد مخدر تا سن ۱۳الی ۱۵ سال کاهش پیدا کرده و تقریبا همه کشورها تحت عنوان یک معظل اجتماعی به شکلهای مختلفی با این چالش دست و پنجه نرم میکنند.
قیمت پایین، دسترسی راحت و آسان و قرار گرفتن ایران در مسیر ترانزیت ۴۰ درصد مواد مخدر جهان باعث شده تا اعتیاد به مواد مخدر بیش از پیش شیوع پیدا کند.
شکور پورحسینشقلان عضو کمیسیون اجتماعی مجلس به جامعه ایرانی، میگوید: یکی از عواملی که باعث شده روز به روز شاهد افزایش آمار اعتیاد در کشور باشیم، دسترسی آسان به مواد مخدر است. بهطور مثال مواد مخدر صنعتی در اطراف تهران تولید شده و بهراحتی و با قیمت پایین در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرد که از طرفی، این مساله سن اعتیاد را در ایران کاهش داده است.
وی افزود: برای جلوگیری از یک مشکل که سالها ریشه دوانده نیاز به اراده قوی است. از اینرو نهادهای متولی باید با قدرت بیشتری نظارت کنند و مبارزه با اعتیاد را جدی بگیرند و مبادی تولید و ورود این مواد را کنترل کنند. از سوی دیگر، سیاستها باید منسجم و بدون اغماض باشد.
پورحسینشقلان در پاسخ به اینکه آیا در این حوزه ضعف قانون داریم؟ گفت: بهنظر میرسد قوانینی که در خصوص مواد مخدر در ایران وضع شده منسجم است، اما بهدلیل سودهای بالا برای افراد فعال در این بخش، سیاستهای جهانی در مبارزه با مواد مخدر خیلی موفق نبوده است.
وی تصریح کرد: ایران بهدلیل شرایط خاصی که در منطقه دارد میتواند با توافقهای چندجانبه و بینالمللی بهویژه با همسایگان، ورود مواد مخدر به کشور را به میزان قابل ملاحظهای کاهش دهد.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در پایان خاطرنشان کرد: متاسفانه چند سالی است که آمار اعتیاد در زنان افزایش چشمگیری داشته که این امر هم از آسیبهای جدی در ایران است. با توجه به اینکه در دانشگاهها حضور زنان بهمراتب بیشتر از مردان است باید مساله آموزش و مراقبت بهویژه در خانواده بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. از طرفی و در حوزه اقتصادی هم نهادهای مسئول باید به مساله بیکاری توجه جدی داشته باشند، چون بخش مهمی از مساله اعتیاد به بیکاری در جوانان باز میگردد. از سوی دیگر به علت اینکه زنان در برخی حوزههای روانی و اجتماعی آسیبپذیرتر هستند باید برای افزایش مشارکت اجتماعی زنان برنامهریزی کرد تا به سمت مواد مخدر کشیده نشوند.