تاریخ انتشار: ۱۵:۵۳ - ۱۶ آذر ۱۳۹۸

حوادث آبان ۹۸ تکرار می‌شود؟/ راهی برای نجات هست؟!

اعتراضات آبان در واکنش به افزایش قیمت بنزین نشان داد اگر گشایشی در وضعیت اقتصادی کشور ایجاد نشود، روز به روز فشار‌های معیشتی بیشتری بر مردم، به ویژه اقشار کم درآمد، وارد خواهد شد و آتش زیر خاکستر اعتراضات، داغ‌تر می‌شود.

حوادث آبان ۹۸ تکرار می‌شود؟ راهی هست برای نجات؟!‌

رویداد۲۴ هر چند آمار دقیقی اعلام نشده، اما بررسی‌های اجمالی نشان می‌دهد قریب به ۷۵ درصد از دستگیر شدگان ناآرامی اخیر "بیکار" هستند و بقیه نیز اکثراً متعلق به جامعه کارگری اند. همچنین ۸۰ درصد از آن‌ها زیر ۳۰ سال سن دارند و ۷۵ درصد نیز تحصیلاتی در حد دیپلم و زیر دیپلم دارند.

این عددها، حامل تحلیل‌های عمیقی هستند که اگر بدان‌ها پرداخته نشود، حوادثی نظیر ناآرامی‌های اخیر در ابعادی بزرگ‌تر و‌ای بسا غیرقابل کنترل، دور از ذهن نخواهد بود.

با توجه به ترکیب شرکت کنندگان در ناآرامی‌های آذر ماه و نیز مناطق درگیر که عمدتاً محله‌های غیربرخوردار بودند، می‌توان از این واقعه به عنوان "شورش طبقه فقیر، بیکار و حاشیه نشین علیه وضع موجود" یاد کرد؛ بنزین فقط یک بهانه و زمینه بود.

از این رو، اگر گشایشی در وضعیت اقتصادی کشور ایجاد نشود، روز به روز فشار‌های معیشتی بیشتری بر مردم، به ویژه اقشار کم درآمد، وارد خواهد شد و آتش زیر خاکستر اعتراضات، داغ‌تر می‌شود.

جوانی که بیکار است و نه مدرسه و نه دانشگاه، به او مهارتی نیاموخته اند که بتواند کسب و کاری راه بیندازد و درآمدی داشته باشد، نه تنها امیدی به آینده ندارد، بلکه اساساً چیزی نیز برای از دست دادن ندارد. این امر به ویژه در میان جوانان بیکار مجرد مشهودتر است که تعهدی به زن و فرزند نداشته شان ندارند. برخی آمار‌ها حکایت از آن دارند که حدود ۸۰ درصد دستگیر شدگان، مجرد هستند.

افزایش روز افزون تعداد کسانی که چیزی برای از دست دادن ندارند، نه "زنگ خطر" که خود "خطر" است، اما گویا مسؤولان کشور ما هنوز فکر می‌کنند قضایای اخیر سوء تفاهمی بوده که رفع شده است!

لشکر بیکاران و کارگران کم درآمدی که هر آن در معرض اخراج هستند یا ماه هاست همان حقوق غیرمکفی را نیز دریافت ننموده اند، در هر کشوری یک "بمب آماده انفجارِ مترصد جرقه" است.

آنچه در نا آرامی‌های اخیر انجام شد، خاموش کردن جرقه بود تا به انفجار بمب نینجامد، اما آن بمب همچنان باقی است.

البته که خنثی کردن این بمب برخلاف سایر بمب‌های متعارف، با نیرو‌های نظامی و انتظامی نیست بلکه سایر ارکان حکومت باید اقدامات ریشه‌ای برای حل مشکل انجام دهند؛ از گشایش در روابط خارجی گرفته تا حذف موانع کسب و کار و از بهسازی نظام آموزشی گرفته تا مبارزه با فساد‌های اقتصادی.

نمی‌توان دروازه‌های اقتصاد کشور را به روی دنیا بست، نمی‌توان هزار سنگ پیش پای کارآفرینان افکند، نمی‌توان بیمه و مالیات و عوارض سنگین بر صاحبان کسب و کار‌ها تحمیل کرد، نمی‌توان ادامه حیات شرکت‌های دولتی و خصولتی و شبه دولتی در رقابت نابرابر با بخش نحیف خصوصی را شاهد بود، نمی‌توان فضای اقتصادی را تیول آقازاده‌ها و کارچاق کن‌ها قرار داد و در همان حال، انتطار داشت حال سفره مردم خوب باشد و اعتراض نکنند و کار به بلوا نکشد.

تا اصلاحات اقتصادی - که بعضاً ریشه‌های سیاسی و بین المللی هم دارند - به طرز علمی، شجاعانه، فراگیر و با سرعت عمل انجام نشود، آش همان آش است و کاسه همان کاسه و نیرو‌های امنیتی و انتظامی باید "آماده باش" بمانند تا بلکه آتش افروخته شده از ندانم کاری‌های سایر بخش‌ها -که به فقر مردمان منجر شده- را خاموش کنند، ولی مگر تا کی می‌توان به این وضع ادامه داد؟!


مسؤولان اگر فکر می‌کنند سیاست‌های مخرب اقتصادی شان را می‌توانند با دادن یارانه نقدی جبران کنند، سخت در اشتباه اند.

راهکار اصلی آن است که اقتصاد اولویت اصلی ایران باشد؛ همه چیز باید حول محور اقتصاد باشد، سیاست خارجی ما باید همواره بر اساس این سوال طراحی شود که روند کنونی روابط بین المللی مان به نفع اقتصاد است یا خیر؟ قانونگذاری‌ها باید معطوف به اقتصاد و معیشت باشد. دولتی‌ها باید موانع اجرایی کسب و کار‌های را از سر راه بردارند. رویکرد قوه قضائیه باید مبارزه با فساد‌های عرصه اقتصاد باشد. به طور خلاصه، قبل از هر تصمیمی چه در سطح خرد و چه در سطح کلان باید نسبت آن با این سوال سنجیده شود: این تصمیم چه اثری روی اقتصاد دارد؟

اگر مثبت بود، باید انجام شود و اگر منفی بود باید جلوی آن گرفته شود. مثلاً هم اکنون ماه هاست که لوایح مربوط به FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام معطل مانده اند و این در حالی است که تصویب یا عدم تصویب آن‌ها ارتباط کاملاً مستقیم با سیستم بانکی، عملکرد اقتصادی کشور و نهایتاً معیشت مردم دارد.

مشکل کشور ما این است که "شعارگرایی" محور کارهاست و هر کار و تصمیمی با یک سری شعار‌های کلیشه‌ای سنجیده می‌شود. در همین اتمسفر است که "اقتصاد" و "دغدغه سفره مردم" از صدر جدول اولویت‌ها سرنگون می‌شوند و به محاق می‌روند؛ آنگاه مردم فقیر و فقیرتر می‌شوند و بمب ساعتی بیکاری و حاشیه نشینی، نه توسط بیگانگان که به دست مدیران ارشد کشور کوک می‌شود و مترصد جرقه‌ای برای انفجار.

هشدار که اگر اقتصاد به اولویت کشور تبدیل و محک سایر تصمیمات نشود، حوادث آبان ماه در برابر حوادث بعدی، همانند ترقه بازی در برابر انفجار بمب خواهد بود.

آقایان و خانم‌های مسؤول! اقتصاد را جدی بگیرید حتی اگر دغدغه حفظ میزهایتان را دارید!

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: گرانی بنزین ، معیشت
نظرات شما