تاریخ انتشار: ۲۳:۳۶ - ۲۳ خرداد ۱۳۹۵
حاشیه نخستین مصوبه مجلس دهم؛

ناآشنایی نمایندگان تازه‌وارد با سازوکار مجلس و تصویب شتاب‌زده یک طرح

درحالی که در جریان نشست علنی امروز مجلس، ناآشنایی برخی از نمایندگان تازه‌وارد با نحوه رای‌دادن در صحن، روند تصویب طرح تنقیح قوانین مالیاتی را با کندی همراه کرد، نفس مطرح شدن این طرح درحالی که هنوز وضعیت کمیسیون‌های تخصصی تعیین‌تکلیف نشده، سوال‌برانگیز شد.
امروز پس از آن‌که نمایندگان تازه‌وارد مجلس دهم نخستین گزارش محمدجواد ظریف درباره نحوه اجرای برجام را استماع کردند، نخستین مصوبه مجلس دهم که مربوط به طرح تنقیح قوانین مالیاتی بود را درحالی با یک‌فوریت به تصویب رساندند که تصویب این طرح با حاشیه‌هایی همراه بود.


بر این اساس، تعدادی از نمایندگان مجلس که قرار بود برای نخستین‌بار شاسی مربوط به رای‌دادن را فشار دهند و نظر موافق یا مخالف خود را با طرح یک‌فوریتی تنقیح قوانین مالیاتی ابراز کنند، از آن‌جا که با نحوه رای‌دادن در صحن آشنایی کافی نداشتند، موجب ایجاد وقفه در مسیر تصویب این طرح شدند که البته این مشکل با توضیح مسعود پزشکیان که ریاست جلسه را برعهده داشت و همچنین راهنمایی‌هایی که ازسوی امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، یکی از اعضای هیات‌رئیسه مطرح کرد، مرتفع شد و درنهایت این طرح با 137 رای موافق، 72 رای مخالف و 12 رای ممتنع و از مجموع 253 رای به تصویب رسید.

با وجود این‌که آمار بالای آرای نهایی نشان داد که مشکل نا آشنایی نمایندگان با نحوه رای‌دادن در صحن در نهایت در تصویب یا عدم تصویب طرح تاثیرگذار نشد اما لحن پزشکیان هنگامی که نمایندگان تازه‌وارد را راهنمایی می‌کرد که برای رای‌دادن ابتدا باید اثر انگشت‌شان را ثبت کنند و بعد شاسی رای‌دادن را فشار دهند، از حواشی جالب نشست علنی امروز بود.

بلندگویی که روشن ماند و ...

در ادامه و در حالی که چند طرح دیگر مربوط به تنقیح قوانین در صحن به تصویب نرسید، پس از اعلام ختم جلسه امروز مجلس توسط پزشکیان و به صدا درآوردن زنگ پایان‌کار مجلس، صدای یکی از اعضای هیات‌رئیسه از بلندگویی که ناخواسته روشن مانده بود به گوش رسید که توضیح می‌داد، نمایندگان چطور می‌توانند تذکرات خارج از دستور خود را ثبت کنند.

بی‌اطلاعی فرهنگی از آموزش‌های هیات‌رئیسه

در همین رابطه، محمدحسین فرهنگی، نماینده مردم تبریز و عضو هیات‌رئیسه مجلس نهم با اشاره به ناآشنایی برخی از نمایندگان با سازوکار مجلس به‌دلیل بی‌تجربگی در این خصوص، اعلام کرد: دقیقاً نمی‌‌دانم چه بگویم و در برخی از موارد این بی‌تجربگی به چشم می‌آید اما امیدواریم با گذشت زمان این مشکل مرتع شود.

فرهنگی در پاسخ به این سوال که آیا مجلس برای حل این مشکل برنامه‌ای ندارد، گفت: این مسئله از وظایف هیات‌رئیسه جدید مجلس است و من در جریان بحث‌ها و تصمیم‌های داخلی هیات‌رئیسه مجلس قرار ندارم.

آیا تصویب طرح تنقیح قوانین مالیاتی خلاف آیین‌نامه بود؟

با این همه، مهمتر از این حواشی، نفس تصویب طرح در صحن علنی مجلس و در شرایطی بود که کمیسیون‌های تخصصی مجلس هنوز رسماً آغاز به کار نکرده‌اند و این درحالی است که بنابر آیین‌نامه داخلی مجلس، تا زمانی که وضعیت کمیسیون‌ها تعیین‌تکلیف نشود، مجلس اجازه بررسی و تصویب هیچ طرح و لایحه‌ای را ندارد.

البته باتوجه به این‌که آن‌چه امروز به‌عنوان گزارش معاون قوانین مجلس دربرای تنقیح برخی از مواد و مصوبه‌ها در صحن قرائت شد و در ادامه نیز مجلس پس از اعلام وصول یک‌فوریت طرح تنقیح قوانین مالیاتی، این طرح را به تصویب رساند، می‌تواند در شمول آن‌چه در آیین‌نامه درباره ممانعت با بررسی و تصویب طرح‌ها و لوایح در صحن تا پیش از تشکیل کمیسیون‌های تخصصی مورد تاکید قرار گرفته، قرار نگیرد.


در همین راستا، ضرغام صادقی، نماینده پیشین مردم شیراز و عضو هیات‌رئیسه مجلس نهم به خبرنگار ایلنا گفت: بنابر آیین‌نامه بررسی طرح‌ها و لوایح باید پس از تشکیل کمیسیون‌های تخصصی انجام شود اما تصویب طرح تنقیح قوانینی که یک‌فوریت آن ازسوی هیات‌رئیسه مجلس دهم اعلام وصول شده، منافاتی با قانون و آیین‌نامه داخلی مجلس ندارد.

صادقی تصریح کرد: تصویب طرح تنقیح قوانین مالیاتی، باتوجه به این‌که به‌صورت فوریت مطرح شده و ازسوی هیات‌رئیسه نیز اعلام وصول شده، ایراد آیین‌نامه‌ای ندارد.

 با این همه آنچه به‌روشنی پیداست، در مطرح شدن طرح‌های هفت‌گانه تنقیح قوانین که امروز پس از قرائت گزارش آن توسط امیدوار رضایی در صحن، در دستور کار قرار گرفت، کمی شتاب‌زدگی به‌چشم می‌خورد و جالب آن‌که اکثر این موارد هفت‌گانه ازسوی نمایندگان به تصویب نرسید.
منبع: ایلنا
نظرات شما