اصلاح طلبان برای ریاست جمهوری ۱۴۰۰ روی لاریجانی سرمایهگذاری میکنند؟
رویداد۲۴ آخرین جلسه صحن علنی مجلس نیز با ریاست علی لاریجانی به تمام شد و لاریجانی بعد از ۱۲ سال بالاخره مجلس و کرسی ریاست آن را ترک کرد تا گمانه زنیها برای آینده لاریجانی بیش از پیش شود. برخی از حضور لاریجانی در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و برخی از احتمال حضور او در انتخابات ۱۴۰۰ و ائتلاف اصلاح طلبان برای کاندیداتوریاش سخن میگویند.
الیاس حضرتی گفته «امروز، هم آقای لاریجانی و هم آقای روحانی اصلاحطلب هستند و هر دو آنها از گفتمان اصولگرایی عبور کردهاند. بهطورکلی یکی از افتخارات ما اصلاحطلبان این است که شخصیتهای اصولگرا را به شکلی محترمانه از اصولگرایی عبور داده و به اصلاحطلبی سوق دادهایم که این مسئله تنها محدود به آقای روحانی و آقای لاریجانی نیز نمیشود و در گذشته نیز آقای ناطقنوری چنین وضعیتی داشته است.»
سخنانی از این دست و البته فضاسازی مداوم حزب کارگزاران نشان میدهد احتمال معرفی گزینه غیراصلاح طلب برای انتخابات ریاست جمهوری وجود دارد که در این میان علی لاریجانی یکی از همان گزینههاست. احمد شیرزاد فعال سیاسی اصلاح طلب وضعیت کنونی اصلاح طلبان و احتمال ائتلاف آنها را بررسی کرده و به رویداد۲۴ میگوید: شخصا فکر میکنم که لاریجانی برای ریاست جمهوری وارد عرصه رقابت نشوند زیرا بسیار فرد زیرکی است و اگر حس خوبی نداشته باشد و احساس کند که در این مسیر موفق نیست، ورود پیدا نمیکند. البته ما نمیتوانیم شرایط سال آینده را قطعی بررسی کنیم و ممکن است اتفاقات مختلفی روی دهد. دیدیم چگونه بیماری ویروس کرونا صحنه موازنه قدرت بین المللی را تغییر داد، از همین رو ممکن است تا سال آینده هر اتفاقی رخ دهد.
اصلاح طلبان با لاریجانی مشکلی ندارند
وی با بیان اینکه وضعیت علی لاریجانی در میان نخبگان سیاسی وضعیت خوبی است، تصریح کرد: اصلاح طلبان با لاریجانی مشکل زیادی ندارند، نیروهای میانهرو به او تمایل دارند، اما اصولگرایان تندروتر تمایلی به لاریجانی ندارند. در افکار عمومی خانواده لاریجانیها شرایطی مانند خانواده آیت الله هاشمی در ۲۰ سال قبل را دارند یا بلاتشبیه و بدون قصد جسارت مانند خانواده کلینتون هستند که نفوذ زیادی دارند. به معنای دیگر در فضای عمومی جامعه به عنوان یک خانواده قدرتمند شناخته میشوند که قدرت و نفوذ بسیاری دارند. این مجموعه باعث میشود مشکلات ۵ برادر در میان آنها سرشکن شود.
بیشتربخوانید: علی لاریجانی کاندیدای ۱۴۰۰ اصلاحطلبان است؟
شیرزاد ادامه داد: هرچند اصلاح طلبان با لاریجانی مشکلی ندارند، اما او شرایط خوبی در افکار عمومی ندارد و از سوی دیگر نباید او را با روحانی سال ۹۲ مقایسه کرد. روحانی سال ۹۲ مدت مدیدی هیچگونه حاشیهای نداشت و زمانی که وارد عرصه شد بدون حاشیه بود و به سرعت جای خود را در افکار عمومی باز کرد و بعید میدانم که لاریجانی چنین جایگاهی داشته باشد آنهم به دلیل شرایطی که در افکار عمومی دارد.
وی با تاکید بر اینکه لاریجانی همچون باهنر سرمایه اجتماعی است، یادآور شد: درست است که این افراد در طیف مقابل ما یعنی اصولگرایان قرار داشتند، اما جدای از این مسائل این افراد ارزش و جایگاه خودشان را دارند و باید از آنها حمایت کرد و نباید اجازه دهیم این افراد نیز به سرنوشت آقای ناطق نوری دچار شوند و به انزوا بروند و خوب است که ما اصلاح طلبان نیز از تجربههای این سرمایههای اجتماعی استفاده کنیم.
قالیباف به همین سادگی سودای ریاست جمهوری را کنار نمیگذارد
این فعال سیاسی میگوید: درست است که نام لاریجانی به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری مطرح است اما قالیباف نیز به همین راحتیها سودا و رویای پاستور را کنار نمیگذارد و همان جاه طلبی و بلندپروازی برای کسب مسند ریاست جمهوری را در سر دارد اما بعید میدانم سایر اصولگرایان تمایلی برای این کار داشته باشند.
شیرزاد ادامه میدهد: قالیباف با ورودش به مجلس بیشتر به ویترین افکار عمومی میآید و با توجه به شخصیتی که دارد گافهای متعددی خواهد داشت. قالیباف کاملا از لاریجانی جدا است و مطمئنا اشتباهات بسیار زیادی نیز خواهد داشت. نه اینکه هر روز بخواهد اشتباه کند، اما برای یک مقام سیاسی همان ماهی یک اشتباه هم کافی است و معتقدم قالیباف در مجلس ماهی یک اشتباه را در کارنامه خود خواهد داشت و شرایطش بدتر خواهد داشت.
وی ادامه داد: کسی که تا این اندازه برای پست ریاست جمهوری جاه طلبی دارد معمولا در میان مقامات عالی رتبه کشور، روحانیت و نخبگان سیاسی احساس خطر خواهد شد. از همین رو فکر نمیکتم قالیباف چنین بختی را پیدا کند. از سوی دیگر هم بسیاری به او این پیشنهاد را خواهند کرد که به این عرصه ورود پیدا نکند و به همان جایگاهی که در مجلس دارد اکتفا کند. البته باید ببینیم او در مجلس میتواند صندلی ریاست را به دست بگیرد یا نه، چون صرفا نمایندگی و ریس نشدن برای او اذیت کننده است.