افشاگریهای جدید درباره حادثه نطنز/ انفجار کلینیک سینا، پارچین و نطنز با هم ارتباط دارند؟
رویداد۲۴ ۴ روز پس از حادثه سایت هستهای نطنز، نیویورک تایمز در گزارشی به نقل از یک مقام اطلاعاتی در خاورمیانه مدعی شد که اسرائیل مسئول حمله به سایت هستهای نطنز بوده و از یک بمب قدرتمند برای این منظور استفاده کرده است. این رسانه از قول یک مقام ارشد سپاه نیز نوشته که در این حادثه از مواد منفجره استفاده شده است.
پنجشنبه هفته گذشته سایت نطنز شاهد یک حادثه بود، تصاویر ماهوارهای نشان میدهد نیمی از یکی از سولههای بزرگ این سایت هستهای در اثر این حادثه از بین رفته است. روز گذشته سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد این حادثه تلفات جانی نداشت، اما خسارتهای مالی قابل توجهی به سایت نطنز وارد شده است
غلامرضا جلالی، رییس سازمان پدافند غیرعامل نیز در واکنش به حادثه نطنز با بیان اینکه عمده این اتفاقات ناشی از عدم رعایت مسائل ایمنی است، اما ممکن است بخشی نیز ناشی از حرکات عناصر ضد انقلاب یا دخالت دشمن باشد، گفت: اگر اثبات شود به کشورمان حمله سایبری شده است، پاسخ میدهیم. مقامات ایران اعلام کرده اند که غنی سازی اورانیوم در نطنز متوقف نشده و ادامه دارد. ایران در حال غنی سازی اورانیوم با درصد غنای پایین است، مقدار زیاد آن میتواند برای تولید بمب اتم مورد استفاده قرار بگیرد.
افشاگری نیویورک تایمز: حادثه نطنز کار اسرائیل بود
نیویورک تایمز در گزارشی به نقل از یک مقام اطلاعاتی در خاورمیانه مدعی شد که اسرائیل مسئول حمله به سایت هستهای نظنز بوده و از یک بمب قدرتمند برای این منظور استفاده کرده است. این رسانه از قول یک مقام ارشد سپاه نیز نوشته که در این حادثه از مواد منفجره استفاده شده است.
رسانههای غربی و عبری مدعیاند که حادثه نطنز برنامه هستهای ایران را چندین ماه عقب انداخته است.
نام هیچ یک از این مقامات در گزارش نیویورک تایمز نیامده و نویسنده این یادداشت به نقل از مقام سپاه از گمانه زنیهای ایران درباره دست داشتن اسرائیل و آمریکا در یک خرابکاری دیگر در برنامه هستهای ایران خبر داده و گفته در گذشته نیز آمریکا و اسرائیل با همکاری یکدیگر از طریق یک بدافزار کامپیوتری به نام ویروس استاکس نت، برنامه هستهای ایران را به عقب اندخته بودند.
نیویورک تایمز در ادامه این گزارش مدعی شده اگرچه هیچ راهی برای اثبات دخالت آمریکا یا اسرائیل در این خرابکاری وجود ندارد، اما شبکه اطلاعاتی اسرائیل نشان داده قادر است در قلب ایران و درون انبارهای بایگانی ایران عملیات انجام دهد. در بخش دیگری از این گزارش آمده است: اگر انفجار رخ داده در نطنز در اثر حمله خارجی بوده باشد، این حادثه نشان میدهد که ایران در برابر چنین حملاتی آسیب پذیر است.
بیشتر بخوانید:افشاگری نیویورک تایمز درباره علت انفجارهای اخیر/ «حادثه نطنز» خرابکاری بود؟
در سال ۲۰۱۸ دهها سند محرمانه هستهای ایران در یک عملیات توسط جاسوسان اسرائیلی دزدیده و از کشور خارج شد. بسیاری از این اسناد به دست موساد رسید و از وجود برخی تجهیزات ممنوع مخفی در برنامه هستهای ایران خبر داد.
مقام ناشناس سپاه به نیویورک تایمز گفته تحقیقات ممکن است ثابت کند که سایت نطنز در اثر حمله موشک کروز یا پهپاد منفجر شده، اما تا این لحظه به نظر میرسد یک نفر مواد منفجرهای را وارد ساختمان کرده است. هنوز مشخص نشده این مواد منفجره چه زمانی جاسازی شده است، اما این انفجار نشان دهنده وجود یک رخنه امنیتی جدی در تاسیسات هستهای ایران است.
به گفته این مقام آگاه، حادثه نطنز برنامه هستهای ایران را به سمت زیرزمینی شدن سوق میدهد. یک مقام اطلاعاتی خاورمیانهای که نامش برده نشده به نیویورک تایمز در این باره میگوید: اسرائیل مسئول حادثه نطنز بوده و بقیه این موارد ربطی به اسرائیل ندارد.
روز یکشنبه مقامات اسرائیلی در واکنش به احتمال دست داشتن این رژیم در حادثه نطنز اظهار نظرهای مبهمی را مطرح کردند. بنی گانتز وزیر جنگ اسرائیل روز شنبه در یک گفتگوی رادیویی با رادیو کن اسرائیل ضمن عدم انکار احتمال دخالت اسرائیل در این حادثه گفت: همه در همه چیز اول به ما مشکوک میشوند، اما فکر نمیکنم این درست باشد. همه حوادث در ایران لزوما زیر سر ما نیست.
گابی اشکنازی، وزیر خارجه کابینه اسرائیل نیز روز یکشنبه در یک کنفرانس خبری که توسط روزنامه ماریو و اورشلیم پست برگزار شده بود گفت: ایران نمیتواند به ظرفیتهای هستهای دست پیدا کند. ما اقداماتی کردیم که بهتر است درباره آن حرفی نزنیم. عاموس یادلین، ژنرال سابق رژیم صهیونیستی از نگرانی این رژیم در برابر هرگونه اقدام احتمالی ایران خبر داد. یادلین که این سخنان را در واکنش به حادثه اخیر در تأسیسات نطنز مطرح میکرد، همچنین گفت: مسئله آتشسوزی نطنز تأثیر زیادی بر روی پاسخ ایران خواهد داشت.
این مقام صهیونیستی همچنین هشدار داد اگر ایران، تلآویو را مقصر حوادث اخیر نطنز بداند، تلآویو باید بهصورت عملیاتی آماده واکنش تهران باشد که ممکن است بهصورت حمله سایبری، موشکی یا اقدام در دیگر کشورها انجام گیرد.
واکنش تهران: حمله سایبری به نطنز اثبات شود پاسخ میدهیم
سایت نورنیوز نزدیک به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران نیز چهاردهم تیرماه، ۲ روز پس از این حادثه در یادداشتی نوشت: با وجود اینکه منابع رسمی اسرائیل سعی کردهاند درباره حادثه نطنز «موضع فعال» نگیرند، اما «فضاسازی» رسانههایی که به گفته این سایت با اسرائیل مرتبط هستند، «تبعاتی را متوجه رژیم اسرائیل خواهد کرد.»
نورنیوز در ادامه نوشته که "فضاسازی" رسانههای عبری و عربی برای نسبت دادن ماجرای نطنز به اسرائیل باعث "عبور از هنجارهای پذیرفته شده جهانی و مفهوم سازی و تولید ادبیات در موضوع ضربه زدن به مراکز هستهای" میشود که به اعتقاد تحلیلگر این سایت، برای صلح و امنیت بین المللی تبعات "جبران ناپذیر" خواهد داشت.
ایرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، هم پیشتر در یادداشتی هشدار داده بود «جمهوری اسلامی ایران تاکنون با هوشمندی و درایت راهبردی تلاش کرده ضمن دفاع از مواضع اصولی و منافع ملی خود از تشدید بحران و شکلگیری شرایط و موقعیتهای غیرقابلپیشبینی جلوگیری کند، اما در صورتیکه نشانههایی از عبور کشورهای معاند به ویژه رژیم صهیونیستی و آمریکا از خطوط قرمز جمهوری اسلامی که امنیت، منافع و آرامش مردم ایران است به هر شکلی بروز و ظهور یابد بهطور قطع راهبرد مواجهه و مقابله با وضعیت جدید میبایست مورد تجدیدنظر اساسی قرار بگیرد».
بیشتر بخوانید:صالحی: سناریوهای مختلف حادثه نطنز در حال بررسی است
غلامرضا جلالی، رییس سازمان پدافند غیرعامل نیز در واکنش به حادثه نطنز در یک برنامه تلویزیونی با بیان اینکه عمده این اتفاقات ناشی از عدم رعایت مسائل ایمنی است، اما ممکن است بخشی نیز ناشی از حرکات عناصر ضد انقلاب یا دخالت دشمن باشد، گفت که اگر اثبات شود به کشورمان حمله سایبری شده است، پاسخ میدهیم.
مقامات ایران اعلام کرده اند که غنی سازی اورانیوم در نطنز متوقف نشده و ادامه دارد. ایران در حال غنی سازی اورانیوم با درصد غنای پایین است، مقدار زیاد آن میتواند برای تولید بمب اتم مورد استفاده قرار بگیرد.
بهروز کمالوندی اعلام کرده ممکن است حادثه رخ داده در سایت نطنز روند توسعه و گسترش سانتریفیوژهای پیشرفتهتر را کند کرده باشد، اما این روند ادامه دارد. تجهیزاتی که در این سالن وجود داشت تجهیزات اندازهگیری و ابزارهای دقیق بودند که در اثر این حادثه بخشی از آن از بین رفته و بخش دیگری نیز خسارت دیدند.
اورشلیم پست و تئوری توطئه/ از پارچین تا خجیر و کلینیک سینا
از روز پنجشنبه تا امروز ۲ نیروگاه برق ایران دچار سانحه شدهاند و در یک نیروگاه شیمیایی نشست گاز کلر اتفاق افتاده است. همه این اتفاقات از سوی دولت «سانحه» قلمداد شدهاند. هفته گذشته انفجار در یک مرکز موشکی در نزدیکی پارچین تهران گمانه زنیهای زیادی را درباره احتمال یک حمله خارجی به وجود آورد.
اورشلیم پست در یادداشتی سوانح اخیر ایران در هفته اخیر را به هم ربط داده و مینویسد: سه حادثه انفجار در هفته اخیر در ایران رخ داده که دو حادثه در تاسیسات هستهای و تجهیزات نظامی ایران بوده است. هر سه این حوادث با بهانههای مختلفی از سوی مقامات ایران توجیه شدهاند، اما در مورد همه این حوادث، تحقیقات در جریان است.
اورشلیم پست با اشاره به حادثه انفجار در تاسیسات موشکی پارچین که علت آن از سوی مراجع رسمی ایران نشت گاز اعلام شده نوشت: روز ۲۵ ژوئن انفجار مهیبی در چند کیلومتری تهران رخ داد و یک مجتمع موشکی ایران در خجیر نابود شد.
این رسانه به حادثه در کلینیک شریعتی تهران اشاره کرده و نوشت: روز ۳۰ ژوئن یک کلینیک درمانی در تهران منفجر شد و ۱۸ تن جانشان را از دست دادند. روزدوم جولای حادثه در تاسیسات نفتی نطنز رخ داد.
این رسانه به شایعات پیرامون حوادث رخ داده برای تاسیسات نظامی و هستهای ایران اشاره کرده و گفته برخی در ایران نگران حملات سایبریاند چرا که بندر شهید رجایی ایران در ماه مینیز هدف یک حمله سایبری قرار گرفته بود.
این رسانه اسرائیلی به اعلام فوری خبر حادثه نطنز توسط بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی اشاره کرده و نوشت: اینکه با این سرعت کمالوندی روبه روی دوربین رسانهها ظاهر شد و درباره حادثه توضیح داد به دلیل دستورکاری بود که برای او تعیین کرده بودند. اینکه قبل از همه خبر را اعلام کنید تا جلوی شایعات را بگیرید. برای اینکه بگویند چیز پنهانی در ماجرا وجود ندارد.
اورشلیم پست مدعی شده ایران نمیتواند حادثه تاسیسات موشکی خجیر را پنهان کند، چون بسیار بزرگ بود، اما سوال اینجاست که چرا دو حادثه از سه حادثه اخیر به دلیل نشت گاز اتفاق افتاده است؟
این رسانه به خبرهای مرتبط با وجود مواد رادیواکتیو در ساختمان کلینیک سینا اشاره کرده و مدعی شده: ایرنا در گزارشی اعلام کرده هیچ ماده رادیواکتیوی در این کلینیک نبوده است. ایرج حریرچی معاون وزیر بهداشت ایران نیز رسما اعلام کرد خبری از مواد رادیواکتیو در این کلینیک نبوده، اما این بیانیهها عجیب است. چرا مقامات ارشد ایران باید به شایعاتی که در فضای آنلاین وجود دارد پاسخ بدهند؟
اورشلیم پست در ادامه این یادداشت مدعی شده به نظر میرسد ایران سعی دارد پیامی را به جامعه بین المللی و مردم خودش بدهد که نگران اتفاقات درون کشور نباشند. واکنشها و خبررسانیهای ایران درباره سه حادثه اخیر نشان میدهد ایران سعی دارد وانمود کند چیزی برای پنهان کردن ندارد.
اسرائیل: سیاستهای بلند مدتی داریم که نگذاریم برنامه هستهای ایران تقویت شود
اما اسکای نیوز انگلیس پا را از این هم فراتر گذاشته و تئوری توطئه خود را به ۶ حادثه اخیر در ایران تسری داده است. این وبسایت در یادداشتی نوشته در دو هفته اخیر ۶ حادثه در ایران به صورت زنجیروار رخ داده که شاید در ظاهر به هم ربطی نداشته باشند، اما تئوریهای توطئهای درباره چگونگی رخ دادن این حوادث در جریان است. اینکه آیا این حوادث در اثر حمله خارجی رخ داده یا نه؟ و اینکه دستهای پشت پرده این حوادث کدام است؟
شش حادثه از دید این رسانه انگلیسی شامل حادثه انفجار انبار پارچین در روز ۲۶ ژوئن، حادثه انفجار کلینیک سینا در تهران در روز ۳۰ ژوئن، حادثه تاسیسات هستهای نطنز در تاریخ ۲ جولای، حادثه آتش سوزی بزرگ در شیراز که منجر به قطعی برق برای چند ساعت در کل شهر شیراز شد در تاریخ ۳ جولای و حادقه آتش سوزی ایستگاه برق اهواز در تاریخ ۴ جولای.
این رسانه در پاسخ به این سوال که آیا همزمانی نسبی این حوادث اتفاقی بوده یا همه اینها بخشی از حملات از پیش برنامه ریزی شده اند؟ به اظهارات مبهم رییس رژیم صهیونیستی اشاره کرده و گفته این اظهارنظر بر آتش تردیدها دمیده است. اشکنازی گفته بود ما سیاستهای بلند مدتی داریم که نگذاریم برنامه هستهای ایران تقویت شود، چون ایران تهدید وجودی برای اسرائیل است.
روزنامه گاردین انگلیس به همکاری آمریکا و اسرائیل در اجرای عملیات ویروس استاکس نت علیه برنامه هستهای ایران اشاره کرده است. این رسانه در یادداشت خود درباره انفجار نطنز به بخشهایی از اظهارات ییگال اونا رییس رئیس اداره سایبری ملی اسرائیل (INCD) درماه میاشاره کرده و نوشت: اونا گفته بود اسرائیل امسال حملات سایبری گستردهای را که با هدف تخریب و آلوده کردن بخشهایی از آب کشور انجام شده بود خنثی کرده است. اونا بدون اینکه نامی از ایران ببرد گفته بود اگر این حملات موفقیت آمیز بود ما همزمان با شیوع ویروس کرونا با بحران جدی و خسارت زیادی علیه مردم غیر نظامی مواجه بودیم و دچار کمبود آب و حتی وضعیتی بدتر از آن میشدیم.