بستری کرونا در تهران به روزی ۷۰۰ نفر رسید
رویداد۲۴ بنا به این گزارش که دیروز توسط سخنگوی وزارت بهداشت اعلام شد، ظرف شبانهروز 6 تا 7 مهر، ۳۵۱۲ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شدهاند و مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۴۴۹ هزار و ۹۶۰ نفر رسید. همچنین در همین مدت، ۱۹۰ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۲۵ هزار و ۷۷۹ نفر رسید. ۴۰۶۸ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ هم در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
به موازات نادیده گرفتن توصیهها و تذکرها، نه تنها تعداد استانهای در شرایط قرمز و هشدار هم رو به افزایش رفته، حالا تعداد شهرستانهای در وضعیت قرمز هم در حال افزایش است و ظرف یک هفته، تعداد شهرستانهای در وضعیت قرمز، از 102 شهرستان به 158 شهرستان رسیده که این اعداد در کنار یکدیگر، یک پیام بسیار نگرانکننده را تکمیل میکنند؛ دیگر هیچ نقطهای از ایران عاری از ویروس کرونا نیست و ویروس کرونا، با سرعت غیر قابل کنترل، در حال قربانی گرفتن از نقطه به نقطه ایران است. نتیجه غیرقابل انکار چنین وضعیتی همین اخباری است که ظرف روزهای گذشته، نه به شکل شایعه و شنیده، بلکه در قالب حقیقت و از زبان مسوولان و بیواسطه منتشر شده است؛ در بسیاری شهرها و از جمله تهران، تختی برای بستری کروناییهای جدید خالی نمانده است.
پیام طبرسی، رییس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری، یکی از مسوولانی است که ظرف روزهای گذشته، چند بار در تشریح وضعیت آخرین مراجعات و آخرین بستریها و شرایط عممومی جامعه، هشدار داده که ظرفیت تختهای بیمارستانی در پایتخت در حال تکمیل است و تنها راهحل مقابله با این اتفاق، فقط و فقط این است که مردم در حدی پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند که یا از ابتلا به کرونا در امان باشند یا اگر با وجود رعایت دقیق و کامل پروتکلها و توصیههای بهداشتی، به دلیل بیتوجهی سایر مردم، مبتلا شدند، شدت ابتلا در حدی باشد که با قرنطینه خانگی، بهبود پیدا کنند. ظاهرا اما، مراجعان بیمارستان اصلی مراجعات بیماران تنفسی، نمودار دیگری به این کارشناس حوزه سلامت نشان داده که در هشدار دوباره و البته بسیار نگرانکنندهتری، اعلام کرده که رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی تا ماه آبان که همزمان با شیوع موج اول آنفلوآنزای فصلی هم هست، میتواندآمار روزانه فوت کووید 19 در تهران را تا 600 نفر هم برساند.
طبرسی گفته: «در پیک جدید بیماری، بسیاری از بیمارستانهای دولتی و خصوصی در حال بستری بیماران کرونایی هستند که با وجود افزایش ظرفیت بستریها، هنوز در تهران با کمبود تخت برای بستری مواجه هستیم و تختهای بیمارستانی در حال حاضر پر شده است.اگر مداخله جدی صورت نگیرد، امواج بیماری در طول پاییز ادامه خواهد داشت. نتایج پیشبینی چند پایگاه علمی درباره وضعیت مرگ و میر کرونا در ماههای آینده میگوید که اگر رعایت نشدن پروتکلهای بهداشتی و استفاده نکردن از ماسک و بیتوجهی به فاصلهگذاری اجتماعی و تداوم سفرهای تفریحی، ادامه داشته باشد، در آبان ماه به ۶۰۰ مورد و در نیمه آذر ماه به ۹۰۰ مورد فوت روزانه کرونا در تهران خواهیم رسید. از طرف دیگر باید توجه کرد که همزمان با اوجگیری مجدد کرونا، در حال حاضر دو چالش عمده نیز گریبانگیر بیمارستانها و مراکز بهداشتی و درمانی است؛ خستگی کادر بهداشتی و درمانی و کمبود نقدینگی در بیمارستانها. دو چالشی که هر کدام به تنهایی آنقدر بزرگ هستند که بتوانند بیمارستانها را دچار مشکل کنند؛ اما افزایش ناگهانی بیماران بدحال کرونایی و شلوغی بیمارستانها در پاییز و زمستان سختِ کرونایی، میتواند نفس بیمارستانها را هم به شماره اندازد و آن زمان است که دیگر نمیتوان جلودار کرونا شد.در عین حال علاوه بر اقدام دولت و مسوولان و همچنین اعمال محدودیتهای جدیتر و مجازاتها برای متخلفان پروتکلهای بهداشتی در جهت کنترل هر چه بیشتر اوضاع، ما مردم هم باید بدانیم که امروز موج سوم کرونا، زنگ خطر بزرگی را برای خود و خانوادههایمان به صدا درآورده؛ کرونا شوخی ندارد و میتواند در عرض چند روز قربانیهای فراوانی بگیرد و زندگیهای بسیاری را ویران کند. پس اگر از جانتان سیر نشدید، ماسک بزنید، فاصله خود را با دیگران رعایت کنید، دست هایتان را مرتب بشویید و مراقب خود و اطرافیانتان باشید. »
این هشدارها در حالی مطرح میشود که حالا نگرانی جدیتری در راه است. دیروز، تدروس آدهانوم، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی ضمن تاکید بر طبیعی بودن منشا ویروس کرونا، اعلام کرد که جهشهای متوالی این ویروس، میتواند در آینده نهچندان دور شرایط اپیدمی را به مرحلهای برساند که حتی ماسک و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی هم برای مصونیت از ابتلا، بیفایده باشد.
به دنبال این اظهارات، معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در استان تهران، با تاکید بر الزام اجبار همراه با جریمه برای متخلفان بیتوجه به پروتکلهای بهداشتی و از جمله استفاده نکردن از ماسک، در گفتوگو با فارس و در تشریح تفاوتهای ابتلا به کووید 19 در افراد مختلف گفت: «ما سه تیپ بیمار کرونایی داریم؛ بیمارانی که علامت ندارند و تست آنها مثبت است که این بیماران آلوده به ویروس هستند اما بیماری ندارند. گروه دوم، افرادی که حالت خفیف و متوسط دارند و سومین گروه، بیمارانی هستند که درگیری شدید ریوی دارند، تنگی نفس و تب غیرقابل کنترل دارند.گروه اول و دوم نیاز به بستری ندارند و باید به خودمراقبتی در منزل بپردازند اما گروه سوم، نیازمند بستری در بیمارستان هستند.»
بیشتر بخوانید: آمار بالای مرگ و میر بیماران قلبی درگیر کرونا
نادر توکلی با هشدار نسبت به پیک بیماران نیازمند بستری در تهران گفت: « تعداد بیماران بدحال نیازمند بستری در بخش ویژه افزایش یافته و تعداد این بیماران، در برخی بیمارستانها به حدود 35درصد رسیده است. بنابراین، در حال حاضر از نظر بستری بیماران، ما در پیک بیماری هستیم اگرچه افزایش ظرفیت در تختها را داشتیم اما حالا ظرفیت قابلتوجهی از بخشهای ویژه بیمارستانی که حدود 25درصد از کل تختهای ویژه است، به بیماران کرونایی اختصاص یافته علاوه بر اینکه حدود 20درصد کل تختهای بیمارستانی نیز به بیماران کرونایی اختصاص داده شده است. حدود 30درصد تختها نیز قابل استفاده برای بیماران کووید19 نیست و بنابراین، ظرفیت تختهای عملیاتی به حد اشباع رسیده و بسیاری بیمارستانها در بخش اورژانس خود، بیماران کرونایی زیادی دارند اما قابلیت انتقال به بخش، به خصوص به بخش مراقبتهای ویژه ندارند.علاوه بر این، در برخی مراکز، با کمبود تخت بیمارستانی روبهرو شدهایم. البته بیمار روی زمین مانده نداریم اما آنچه زنگ خطر را به صدا درآورده، تعداد بیماران بستری در اورژانسها و در انتظار انتقال به بخش است در حالی که تعداد بیماران بستری روزانه در تهران 600 تا 700 بیمار است اما در سوی مقابل، تعداد بیماران ترخیصی کم است، چرا که بیماران بستری، بدحال هستند و ظرف دو هفته گذشته، این شرایط، بدون وقفه پیش روی مراکز درمانی پایتخت بوده است.»