عمان برای توافق بین ایران و آمریکا میانجیگری میکند؟
رویداد۲۴ الخلیج آنلاین نوشت: همزمان با اعلام رئیس جمهور آمریکا مبنی بر عزم جدی اش برای بازگشت به توافق هستهای با ایران، اقداماتی در صحنه بین المللی و منطقهای برای نزدیک کردن تهران و واشنگتن به یکدیگر شکل گرفته تا بحرانی که با خروج ترامپ از برجام ایجاد شده، به پایان برسد.
در ادامه این مطلب آمده است: در همین راستا، وزیر خارجه عمان، بدر البوسعیدی گفته است که کشورش آماده نجات برجام استت.
در دسامبر ۲۰۲۰ مسقط و واشنگتن مذاکراتی را برگزار کردند که هدف از آن ادامه هماهنگی امنیتی برای تحکیم استقرار و امنیت منطقهای و مستحکم نمودن روابط استراتژیک بین دو کشور دوست بود.
مذاکرات در آن زمان در سایه افزایش تنشهای منطقهای و حضور نظامی آمریکا صورت گرفت، که آخرین آنها استقرار جنگندههای آمریکا در پایگاههای خاورمیانه و همچنین اظهارات مسئولان در وزارت دفاع آمریکا در مورد رزمایش نیروهای آمریکایی در خلیج فارس است.
در حالی که ایران و ایالات متحده هر یک در انتظار اتخاذ گام اول برای بازگشت به توافق هسته ای، از سوی طرف مقابل هستند، مسقط میتواند نقش نزدیک کننده بین تهران و واشنگتن را داشته باشد، بویژه آنکه ایالات متحده پادشاهی عمان را یک شریک منطقهای و بین المللی دائم و مهم برای خود میداند و همین امر، قدرت دخالت و آرام کردن تنش موجود در منطقه را به عمان میدهد.
احمد الشیزاوی، تحلیلگر سیاسی عمانی معتقد است که بررسی عملکرد مسقط در دهههای گذشته نشان میدهد در صورتی که از پادشاهی عمان درخواست شود، وساطت و میانجی گری برای نزدیک کردن طرفهای درگیری را بر عهده میگیرد.
بیشتر بخوانید: مخالفان برجام فرصت بازگشت را میسوزانند؟
به گفته الشیزاوی، سیاست عمان در دوره سلطان هیثم بن طارق و وزیر خارجه جدید این کشور همان سیاست پیشین این پادشاهی است.
الشیزاوی در خصوص احتمال موفقیت عمان در آرام کردن اوضاع منطقه، تصریح کرد که این مساله به طرفین ایرانی و آمریکایی بر میگردد که آیا به دنبال راه حل و آتش بس هستند یا خیر.
این تحلیلگر تاکید میکند در صورتی که دو طرف حسن نیت داشته باشند، واسطهها و ابزار زیادی وجود دارد برای حل مناقشه وجود دارد. عمان و هر دولت دیگری میتواند از ابزارهایی برای آرام کردن منطقه بهره بگیرد، بویژه آنکه مسقط رابطه خوب و متوزانی با دو طرف ایران و آمریکا دارد و از درگیریهای تهران و دول عرب خلیج فارس به دور است، از این رو میتواند با سیاستهای خود توازن لازم را ایجاد کند.
الشیزاوی معتقد است که عمان از یک قدرت نرم برخوردار است که بر پیشینه تاریخی، فرهنگی و سیاسی عمیق خود استوار است و میتواند عامل برقراری صلح باشد و باعث استقرار و آرامش در داخل و خارج شود.
الشیزاوی در خصوص امکان شعله ور شدن جنگ بین ایران و ایالات متحده، معتقد است که سیاست آمریکا در طی دهههای گذشته نشان میدهد که به دنبال جنگ با ایران نیست، چرا که اوضاع فعلی دستاوردهای بیشتری برای آمریکاییها دارد. او بر این باور است که امریکاییها توانسته اند از ایران بعنوان ابزاری برای فشار بر دولتهای عرب خلیج فارس استفاده کنند تا خلیج فارس به محلی برای فروش سلاحهای آمریکایی تبدیل شود.
الشیزاوی پیش بینی میکند که سناریوی محتمل، ورود آمریکا و ایران به مذاکرات و لغو برخی تحریمهاست. اما در صورتی که آمریکا وارد جنگ با ایران شده و خلیج فارس به مرحله هرج و مرج و نا امنی برسد، این منطقه، بزرگترین جایزه آمریکا به ایران است.
در کنار آمریکا، یک نگرانی جدید هم برای ایران در منطقه خلیج فارس بوجود آمده که آن رژیم اسرائیل است. دلیل این نگرانی، ناتوانی ایران در بنا نهادن روابط نزدیک با همسایگان عرب خود طی دهههای گذشته است. به عقیده الشیزاوی، ایران نتوانست دوست کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و شریک اقتصادی و امنیتی آنها باشد، تا حداقل این کشورها به سمت برقراری روابط نزدیک با اسرائیل حرکت نکنند.