رد صلاحیتهای سلیقهای شورای نگهبان انتخابات را بلاموضوع میکند/ لاریجانی و مطهری ذیل جریان اصلاح طلب نمی آیند
رویداد۲۴ اخیرا رویداد۲۴ خبر داد که سید محمد خاتمی نامهای را در ۳۷ صفحه برای رهبری نوشتهاند. خاتمی در این نامه در خصوص مسائلی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی روز با رهبری مکاتبه کرده است و پیشنهادها و مسائلی را از جمله رابطه با آمریکا و حصر را مورد توجه قرار داده است.
انتشار خبر نامه نگاری رئیس جمهور دولت اصلاحات با رهبری در استانه انتخابات ریاست جمهوری جامعه سیاسی کشور را به واکنش و تحلیل آنچه پیش روی احزاب و جریانهای و کشور است، واداشته. برخی معتقدند که خاتمی باید در سالهای گذشته و اتفافات مهم اخیر کشور، چنین نامهای را به رهبری مینوشتند. در مقابل برخی دیگر معتقدند نوشتن این نامه در شرایط فعلی نشان میدهد که اصلاح طلبان همچنان تلاش دارند تا مسیر گفتگو با حاکمیت را باز نگاه دارند تا کاندیداهای اصلاح طلب بتوانند در بستر مناسب تری در انتخابات ریاست جمهوری حضور پیدا کنند.
در همین رابطه، عماد بهاور فعال و کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با رویداد۲۴ با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری ایران گفت: اقناع مردم به شرکت در انتخابات به مسائل زیادی بستگی دارد که مهمترین آن پذیرش موثر بودن نهادهای انتخابی در سرنوشت کشور است. درحال حاضر بخش عمدهای از مردم فکر میکنند که حتی در صورت تاییدصلاحیت و انتخاب بهترین افراد نیز کار چندانی از ایشان بر نمیآید و تصمیمات در جای دیگری اتخاذ میشود. اگر اصلاحطلبان از عهده چالش کارایی برآیند، مسئله دوم، ردصلاحیتهای گسترده و سلیقهای از سوی شورای نگهبان است که اساساً انتخابات را بلاموضوع میکند. سومین مسئله، سازماندهی و تشکیلات اصلاحطلبان، نهادهای اجماعسازی و سازوکارهای شایستهگزینی و انتخاب کاندیداهای اصلاحطلب است.
بیشتر بخوانید:سیدمحمد خاتمی به رهبر انقلاب نامه نوشت +جزییات نامه
وی ادامه داد: قطعاً نقش رهبری اصلاحات در پاسخ به مسائل فوق اهمیت دارد. در رابطه با مسئله اول، آقای خاتمی و دیگر اصلاحطلبان باید به گفتوگوی مستقیم با جامعه بپردازند و نقش و تاثیر جریان اصلاحات را در سرنوشت کشور چه به لحاظ سلبی و چه ایجابی تشریح کنند. در مورد رد صلاحیتها، این مسئله باید در سطح مدیریت کلان نظام حل شود و لذا باید برای گفتوگوی موثر با حاکمیت پیش قدم شد. اما در موضوع سازمان اصلاحات، نقش آقای خاتمی همیشه پررنگ، تعیینکننده و راهگشا بوده است. اگر چه خاتمی سعی دارد که وابستگی تشکیلات اصلاحات به حضور او کمتر شود، اما نقش او برای اجماعسازی و اتحاد فعالین اصلاحطلب بیبدیل است. در دوره اخیر و در فرآیند تشکیل جبهه اصلاحات هم ایشان نقش موثری ایفا کردند.
شرط خاتمی برای حمایت از لیست نهایی اصلاحطلبان
بهاور با تاکید براینکه نقش آقای خاتمی بیشتر اجماعساز و وحدتآفرین است، تصریح کرد: او سعی میکند در خروجیها و تصمیمات نهایی کمتر مداخله کند و کار را به اجماع اصلاحطلبان بسپارد. حمایت خاتمی از انجام اصلاحات نهادی توسط طیف پیشروی اصلاحطلبان همیشه نیروی پیشبرنده اصلاح اصلاحات بوده است. تنها با ایجاد سازمانی پیشرو و دموکراتیک است که جریان اصلاحات میتواند ظرفیتهای جدید را جذب و گفتمان خود را نوسازی کند.
این فعال سیاسی ادامه داد: آقای خاتمی برای انتخابات 1400 به شرطی از یک لیست حمایت میکند که آن لیست حاصل اجماع اصلاحطلبان باشد. اگر مجموع اصلاحطلبان به این نتیجه برسند که امکان مشارکت در انتخابات و ارائه لیست وجود ندارد (مثل دوره گذشته) آقای خاتمی هم از لیستی حمایت نخواهد کرد. همه چیز بستگی به عملکرد حاکمیت در برگزاری یک انتخابات آزاد، سالم و رقابتی دارد.
عماد بهاور با بیان اینکه جبهه اصلاحات که جدیداً و در ادامه شورای عالی سیاستگذاری شکل گرفت، بر امیدها برای اتحاد و انسجام اصلاحطلبان افزودهاست خاطرنشان کرد: اگر مکانیسم دموکراتیک گزینش کاندیدا به تایید جبهه اصلاحات برسد و کاندیداها تن به این مکانیسم بدهند، سیدمحمد خاتمی هم از گزینه نهایی حمایت خواهد کرد. من به این مسئله خوشبین هستم و فکر میکنم در حال حاضر بین تمامی طیفهای اصلاحطلبان ظرفیتهای خوبی برای همکاری و اجماع وجود دارد.
لاریجانی تمایل ندارد ذیل جریان اصلاح طلبی فعالیت کند
این کارشناس سیاسی در پایان با اشاره به اعلام کاندیداتوری علی مطهری برای انتخابات ریاست جمهوری گفت: آقای مطهری اگر خود را اصلاحطلب بداند و بپذیرد که مانند سایر کاندیداهای اصلاحطلب به مکانیسم اجماعساز جبهه اصلاحات تن دهد، میتواند در رقابت داخلی کاندیداهای جبهه اصلاحات شرکت داشته باشد و اگر فعالین و بدنه اصلاحطلبان در نهایت او را انتخاب کنند، میتواند به عنوان کاندیدای اصلی اصلاحطلبان وارد رقابتهای انتخاباتی شود. اما من بعید میدانم که امثال مطهری و لاریجانی به این مکانیسمها تن دهند. آنها تمایلی ندارند که ذیل جریان اصلاحطلب فعالیت کنند و بیشتر میخواهند به عنوان کاندیدای فراجناحی و میان جریانی روی آنها اجماع شود.
وگرنه باید انتخابات رو تحریم میکردن با اینهمه رد صلاحیت
اصلاح طلبا و مردم نبودن معلوم نیست بعد از رحلت امام رحمت الله علیه چه بلایی بر سر این مملکت می آمد .
دوما وقتی میگیم اصلاح طلبا منظور اکثریت ملته و ملت هم هر جا زورشون رسیده و توانسته به وظیفه عمل کردن.