روز جهانی حیات وحش
رویداد۲۴ به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، کیومرث کلانتری، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی با تاکید بر اینکه ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه و شرایط اقلیمی خاص از تنوع زیستی بسیار ارزشمندی برخوردار بوده و ما باید قدردان این موهبتهای شگفت انگیز الهی باشیم، به پیام جهانی روز حیات وحش اشاره کرد و گفت:
بر اساس پیشنهاد ارائه شده در شانزدهمین نشست متعاهدین کنوانسیون منع تجارت جهانی گونههای در معرض خطر انقراض (سایتیس) در سال ۲۰۱۳ به سازمان ملل متحد، این سازمان طی نشست عمومی خود در تاریخ ۲۰ دسامبر ۲۰۱۳، روز سوم ماه مارس (۱۳ اسفند) مصادف با تاریخ پذیرش کنوانسیون سایتیس در سال ۱۹۷۳ را به عنوان روز جهانی حیات وحش معرفی کرده است.این روز هم اکنون به عنوان یکی از مهمترین وقایع سالیانه جهانی درخصوص حیات وحش تبدیل شده است. برای گرامیداشت روز جهانی حیات وحش در سال ۲۰۲۱، شعار
برگزیده شده است تا بر نقش محوری جنگلها، گونههای جنگلی و خدمات اکوسیستمها در پایداری معیشت صدها میلیون نفر در سراسر جهان به ویژه جوامع بومی و محلی که ارتباط تاریخی با مناطق جنگلی و حاشیه جنگلها دارند تاکید کند.
این شعار همسو با اهداف ۱، ۱۲، ۱۳ و ۱۵ توسعه پایدار و تعهدات گسترده این اهداف در مورد کاهش فقر، تضمین استفاده پایدار از منابع و همچنین حفاظت از حیات بر روی خشکی است.
بین ۲۰۰ تا ۳۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان در مناطق جنگلی و یا در مجاورت آن زندگی میکنند و برای امرار معاش و تأمین اساسیترین نیازهای خود از جمله غذا، سرپناه، انرژی و دارو بر خدمات مختلف اکوسیستمی جنگل و گونههای جنگلی، متکی هستند.
مردم بومی و جوامع محلی در صف جلو رابطه همزیستی بین انسان، جنگل، گونههای حیات وحش ساکن جنگل و خدمات اکوسیستم آن هستند. تقریباً ۲۸ درصد از سطح زمین در حال حاضر توسط مردم بومی مدیریت میشودکه برخی از سالمترین جنگلهای کره زمین از لحاظ بوم شناختی در آن قرار دارد.
این مناطق نه تنها در رفاه اقتصادی و شخصی، بلکه در هویت فرهنگی آنها نیز مهم است.
جنگلها و گونههای جنگلی و معیشت وابسته به آنها، در حال حاضر در تلاقی بحرانهای متعدد کره زمین که در حال حاضر با آن روبرو هستیم قرار گرفته است، از تغییرات آب و هوا گرفته، تا از دست دادن تنوع زیستی و اثرات بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی بیماری همه گیر کوید ۱۹.
ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه و شرایط اقلیمی خاص از تنوع زیستی بسیار ارزشمندی برخوردار بوده و ما باید قدردان این موهبتهای شگفت انگیز الهی باشیم.
جنگلهای ایران حدود ۸ درصد مساحت کشور را به خود اختصاص میدهند. از این میان میتوان به جنگلهای منحصر بفرد هیرکانی با قدمت ۲۵ تا ۵۰ میلیون سالهاشاره کرد که از گنجینههای گرانبهای ملی و بین المللی هستند و در تیرماه سال ۱۳۹۸ به عنوان دومین میراث طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیدند.
همچنین جنگلهای زیبای زاگرس، جنگلهای شگفت آور حرا و جنگلهای ارزشمند ارسباران که خدمات اکوسیستمی و چشم اندازهای بی نظیر شان را از ما دریغ نمیدارند.
ما وظیفه داریم با مشارکت مردم همیشه همراه به حفاظت از این عرصهها بپردازیم و تمام تلاش خود را در افزایش تاب آوری این مناطق ارزشمند وگونههای حیات وحش وابسته به آنها به کارگیریم.
تا به امروز مساحت ۱۹.۰۹۷ میلیون هکتار، معادل ۱۱.۵۹ درصد از وسعت کشور توسط سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان مناطق چهارگانه تحت مدیریت تعیین شده است.
این مناطق که شامل ۳۲ پارک ملی، ۵۴ پناهگاه حیات وحش، ۱۸۳ منطقه حفاظت شده و ۴۰ اثر طبیعی ملی هستند توسط سازمان حفاظت محیط زیست مدیریت و حفاظت میشود.
از میان این ۳۰۹ منطقه، تعداد ۷۰ منطقه دارای رویشگاههای جنگلی با تراکمهای مختلف هستند که ۲۰ % عرصههای مناطق چهارگانه را به خود اختصاص میدهند.
روز جهانی حیات وحش در تاریخ ۳ مارس ۲۰۲۱، با گرامیداشت معیشت مبتنی بر جنگل به دنبال ترویج مدلها و شیوههایی از مدیریت جنگل و حیات وحش است که هم منافع انسان و هم حفاظت طولانی مدت از جنگلها، گونههای جنگلی (اعم ازجانوران وگیاهان) و اکوسیستمهای آنها را تامین کند وهمینطور ترویج ارزش دانش و شیوههای سنتی که به ایجاد یک رابطه پایدارتر با این سیستمهای حیاتی طبیعی کمک میکنند.
این روز فرصتی مغتنم جهت ارتقای آگاهی در خصوص اهمیت گونههای مختلف حیات وحش، زیستگاههای آنها و عوامل تهدید این گونهها است.
ضمن تبریک این روز به دوستداران طبیعت و حیات وحش، امیدواریم با آگاهی هرچه بیشتر مردم و مسئولین، مشارکتهای مردمی در امر حفاظت، ارتقا شیوههای مدیریت و دستیابی به مدیریت بهینه، به زیستگاهها و گونههایی هر چه پایدارتر دست یابیم تا نسلهای آتی نیز از این میراث گرانبها بهرهمند شوند.
منبع: سازمان حفاظت محیط زیست