تنش میان تهران و واشنگتن در خصوص برجام تا پس از انتخابات ۱۴۰۰ ادامه خواهد داشت
رویداد۲۴ علي العبدالله در العربی الجدید نوشت: بازی طناب کشی بین ایران و آمریکا در خصوص توافق هسته ای همچنان ادامه دارد و هر یک از طرفین منتظر برداشتن گام اول از سوی طرف مقابل است.
در ادامه این مطلب آمده است: دولت بایدن آمادگی خود برای بازگشت به توافق هسته ای در صورت پایبندی ایران به آن را اعلام کرده و شرط رفع تحریمها را پایبندی کامل ایران به برجام دانسته است.
آمریکا خواهان بازگشت ایران به تعهدات برجامی اش است، دولت بایدن با تاخیر در تماس با اسرائیل و عربستان، تلاش کرد دو هم پیمان خود را بپزد، بویژه آنکه نتانیاهو بارها از مواضع سرسختانه و مخالفت خود با بازگشت امریکا به توافق هسته ای سخن گفته بود.
در همین راستا، ایالات متحده با انتشار تصاویر ماهواره ای دقیق خود از نیروگاه دیمونای اسرائیل و پایگاه امنیتی که در آن سه جنگنده حامل موشکهای اریحا با کلاهک های هسته ای قرار داشت، به دنبال وارد کردن فشار بر اسرائیل بود. به علاوه، ایالات متحده در زمینه همکاری اسرائیل با چین در زمینه هوش مصنوعی و سلاح نیز بر اسرائیل فشار آورد. از سوی دیگر، انتشار گزارش مربوط به ترور خاشقچی و حذف حوثی ها از لیست تروریسم، هم ابزاری بود برای دولت بایدن تا به این شکل به سعودیها فشار وارد کند.
بیشتر بخوانید: نباید بایدن را به سمت موضع خصمانه علیه برجام هل دهیم/ برگ برنده فعلا در دست ایران است
در مقابل، ایران نه تنها با بازگشت به تعهدات برجامی خود پیش از برطرف شدن تحریمها مخالفت کرد، بلکه فشارهایی را هم به ایالات متحده وارد آورده و متحدان آن در منطقه و جهان را تحریک کرد. برای نمونه نفت کش کره جنوبی را توقیف کرد؛ کشوری که هفت میلیارد دلار پول نفت ایران را بلوکه کرده است. شبه نظامیان نزدیک به ایران نیز، فرودگاه اربیل عراق را با شش موشک هدف گرفتند و حوثیها هم ریاض را با موشکهای بالستیک، مورد حمله قرار دادند.
پاسخ آمریکا به بمباران فرودگاه اربیل، هدف گرفتن پایگاههای نیروهای وابسته به ایران در سوریه بود.
ایالات متحده با این پاسخ خود قصد داشت ایران را در مورد بی فایده بودن تاکتیکش مبنی بر فشار بر آمریکا، قانع کرده و آن را به بازگشت همزمان به توافق هسته ای و پذیرش پیشنهاد اروپا برای برگزاری جلسه غیر رسمی دولتهای حاضر در توافق هسته ای، با حضور آمریکا ترغیب کند.
ایالات متحده با این حمله، درباره پایان صبر خود به تهران هشدار داد، همانطور که محمد جواد ظریف نیز فرصتهای واشنگتن را محدود دانسته است.
احتمالا کش و قوس ها برای مدتی طولانی تا پس از انتخابات ریاست جمهوری در ایران که در تاریخ 18/6/2021، برگزار می شود، ادامه یابد. ایالات متحده مایل است با حل موضوع ایران دستش برای پرداختن به پرونده های داخلی و خارجی مهمتر از جمله مقابله با کرونا و مشکلات اقتصادی، رویارویی با چین و روسیه و راضی کردن هم پیمانان اروپایی اش باز شود.
ایران هم نیازمند بازگشت برای رفع تحریمها و بازپس گیری اموال بلوکه شده خود، از سر گیری صادرات نفت و فراهم کردن نقدینگی برای تامین مالی طرحهای توسعه، پاسخ دادن به نیازهای بازار داخلی و ادامه نفوذش در منطقه است.
که البته این مورد آخر، یعنی حضور ایران در دولتهای همسایه، از تمایل دولت بایدن برای بازگشت سریع به توافق هسته ای می کاهد، چرا که نمی تواند دغدغه های متحدان منطقه ای خود را نادیده بگیرد. از طرفی آمریکا با اینکه ایران از روسیه سلاح بخرد یا نفت زیادی به چین بفروشد، هم مخالف است زیرا این مساله تاثیر منفی برای منافع آمریکا در منطقه و جهان دارد.