سلطنت مصطفی سلیمی بر شهرداری تهران/ جزییاتی از ۴ پرونده عجیب در منطقه ۳ تهران +اسناد
رویداد۲۴ گلی جم: هرچند مصطفی سلیمی از مدیران اصلاحطلب دوره قالیباف در این دوره اقبال بلندی برای شهردار تهران شدن نداشت و تنها چند ساعت به عنوان سرپرست انتخاب شد، اما نامش در شهرداری تهران ماندگار است. او از شهرداری منطقه ۳ به معاونت امور مناطق شهرداری تهران رسید، اما حاشیههای دوران تصدی بر منطقه ۳ و سایر موقعیتهای شغلیاش در شهرداری هیچگاه سبب نشد تا از او به عنوان شهرداری بیحاشیه یاد شود. در شهرداری گروهی از یاران او به نام «گروه سلیمیها» شناخته میشوند.
در مدت اخیر حسن رحمانی باجناق سلیمی به اتهام تخلف مالی در شهرداری تهران بازداشت شده است. برخی منابع غیررسمی در اخباری تایید نشده اینگونه نوشتند که احتمال دارد نهادهای نظارتی پس از رحمانی و مهناز استقامتی از سلیمی نیز سوالاتی بپرسند. این اتفاق البته هیچگاه نیفتاد. موضوع این گزارش اما ارتباط خانوادگی سلیمی یا نحوه مدیریت او بر امور مناطق نیست، بلکه موضوع مربوط به اسنادی که به دست رویداد۲۴ رسیده و ابهامات در دوران شهرداری مصطفی سلیمی را نشان میدهد.
محسن هاشمی رییس شورای شهر تهران آنها را مربوط به گذشته میداند و معتقد است «چون برخی از مالکان متخلف پولهایی را برای ساخت و ساز غیر قانونی پرداخت کردهاند، حقوق مکتسبه داشته و نمیشده که اجازه ساخت نداشته باشند.»
ماجرا از این قرار بوده که مصطفی میرسلیم نماینده تهران در نامهای از محسن هاشمی خواسته به اتفاقاتی که در دوره مصطفی سلیمی درباره چهار ملک رخ داده رسیدگی شود. محسن هاشمی در نامهای پیگیری این موضوع را به افشین حبیب زاده معاون نظارت و حقوقی شورای شهر واگذار میکند و افشین حبیب زاده پس از بررسی، نامهای به محسن هاشمی میزند که در آن تایید شده در هر چهار مورد «تخلف» رخ داده و باید پیگیری شود.
پرونده اول) تخفیف عجیب عوارضی در ملک میرداماد
یکی از اسناد درباه ملکی به مساحت ۱۸۴۵ متر در بلوار میرداماد است. ملکی که در سال ۸۹ از کمیسیون ماده ۵ «بررسی و تصویب طرحهای تفصیلی شهری و تغییرات آنها» رایی مبنی بر تغییر کاربری از ورزشی به تجاری میگیرد. نکته قابل توجه در این پرونده این است که میتوان مصادیق شهرفروشی در دوره گذشته را عینا در آن دید به مالک این ملک اجازه ساخت ۲۱ طبقه در سطح اشغال ۳۰تا۴۰ درصد داده شده؛ این یعنی ۶۶۰ درصد تراکم!
پرونده این ملک بعد از ساخت، به شورای معماری منطقه ۳ درسال ۹۷ با حضور مصطفی سلیمی شهردار وقت منطقه ۳، بابک کاظمی معاون شهرسازی، محمدعلی مختاری فرد رییس اداره بازرسی و نظارت فنی، رضا شمس آشتیانی رییس اداره صدور پروانه و مرتضی فتحی سرپرست طرحهای تفصیلی منطقه میرود.
در جلسه بررسی به جای آنکه پرونده به ماده ۱۰۰ «مرجع رسیدگی به تخلفات ساختمانی» ارسال شود و روند پرابهام دوره گذشته ادامه پیدا نکند، در ،ریندی عجیب فرم عوارض ۱۵۰ میلیارد تومانی «تغییر کاربری و افزایش تراکم» برای مالک صادر میشود!
جالب اینجاست که به دلیل مساحت بالا، اساسا تصمیمگیری درباره ملک در حیطه اختیارات شهرداری و شورای معماری منطقه نبوده و به قطع باید به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع داده میشده است! در عین حال به جای اخذ دو برابری عوارض خارج از سطح اشغال طبق قانون، ضمن مشروعیت بخشیدن به تخلف، مکلف شده، عوارض نیم برابری اخذ شود و مالک شامل تخفیف هم شده است!
بیشتر بخوانید: امضای چهار شهردار منطقه یک، پای یک مجوز عجیب/ چگونه فضای سبز ولنجک را به برج ۱۶ طبقه تبدیل کنیم؟ +اسناد و عکس
پرونده دوم) پیگیری واریز خلافی به جای ارجاع به کمیسیون ماده ۱۰۰
دومین پرونده مربوط به ملکی در ضلع غربی میدان ونک در سال ۹۲ است. ملکی که به جای ساخت ۸ طبقه، طبقه نهم و دهم را نیز ساخته و باز هم در سال ۹۷ تعیین تکلیف خلافی ۴ هزار و ۴۴۱ متر مربعی آن یه شورای معماری منطقه با ترکیبی که بالا ذکر شد، آمده است.
در این جلسه نیز با وجود آنکه طبق بخشنامه محمدعلی نجفی اولین شهردار دوره پنجم مدیریت شهری، هرگونه تثبیت تخلف غیرقانونی بوده، اما شورای معماری منطقه به ریاست سلیمی آن را تایید کرده و فیش عوارض آن هم صادر شده است. جالب آنجاست که چکهای مالک پاس نشده و شهرداری منطقه به جای ارجاع پرونده به ماده ثبت، طی نامهای از مالک خواسته که نسبت به واریز خلافی خود اقدام کند!
در عین حال فارغ از زمان این ماجرا و اینکه چه فردی در شهرداری به مالک اطمینان داده که تخلفش تثبیت میشود، رسیدگی سلیقهای به پروندهها مشکل اساسی این دست اتفاقات است. یعنی شهردار منطقه به ناگاه تصمیم میگیرد که روند معمول رسیدگی به پرونده را کنار بگذارد و به جای ارسال پرونده به کمیسیون ماده ۱۰۰، آن را در شورای معماری منطقه حل و فصل کند! در عین حال ممکن است همه مشمول این لطف نشده و پروندهشان به ماده ۱۰۰ هم برود!
نکته دیگر در این پرونده، داشتن رای باغ در سال ۸۴ است که در تشکیل پرونده و صدور مجوز ساخت اصلا لحاظ نشده است!
پرونده سوم) تخلفی که به دوره گذشته مربوط نمیشود!
سومین پرونده مربوط به ملکی در خیابان شهید کلاهدوز است که کمیسیون ماده ۵ مطابق با ضوابط طرح تفصیلی اجازه ساخت تا ۷ طبقه بر روی همکف را طی سال ۹۴ به مالک میدهد، اما در شورای معماری منطقه با ترکیب فوق در سال ۹۷، مجوز احداث ۱۱ طبقه روی همکف صادر میشود! موضوعی که به هیچ عنوان نمیتوان آن را به دوره گذشته مرتبط دانست!
پرونده چهارم) صدور مجوز تغییر کاربری در شورای معماری منطقه!
آخرین پروندهای که افشین حبیب زاده معاون نظارت و حقوقی شورای شهر آن را بررسی کرده، مربوط به ملکی در منطقه ۳ و روبروی باغ سفارت انگلیس است. مطابق با قانون این ملک میتوانسته حداکثر ۱۰ طبقه و ۴۸۰ درصد تراکم بسازد، اما در سال ۹۳ در دوره فخرالدین سلیمانی راد شهردار وقت منطقه به مالک اجازه ساخت ۱۴ طبقه در سطح اشغال ۹۰ درصد با تراکم ۵۳۶ درصد داده میشود.
در سال ۹۶ نیز در دوره رضا دباغی شهردار وقت منطقه، بدون ارسال پرونده به کمیسیون ماده ۱۰۰ اقدام به تثبیت نیم طبقه صفر و طبقات ۵ تا ۸ به مساحت ۳ هزار و ۷۷۸ متر میشود. بعد از آن در صورتجلسه شورای معماری منطقه در سال ۹۸ به ریاست مصطفی سلیمی شهردار وقت، طبقات ۹ و ۱۰ و ۱۱ تثبیت میشود و تغییر کاربری در زیرزمین و همکف به تجاری صورت میگیرد. این تصمیم نیز جهت اخذ مجوز حتما به کمیسیون ماده ۵ باید ارجاع داده میشده است! اما چنین اتفاقی رخ نداده است.
بررسی این پروندهها و همچنین تایید معاونت نظارت و حقوقی شورای شهر نشان میدهد که رویههای قانونی در املاک مهمی در منطقه ۳ طی نشده و مجوز تغییر کاربری املاک بزرگ مقیاس بدون واهمه صادر شده است. رویداد۲۴ بخشی از این اسناد را در این گزارش منتشر کرده است. جزییات دیگری از اتفاقات عجیب در منطقه ۳ شهرداری تهران را در گزارشهای بعدی بخوانید و این نکته را نیز در خاطر بیاورید که مصطفی سلیمی در دوره حناچی از شهرداری منطقه ۳ به معاونت امور مناطق شهرداری تهران ارتقا یافته است!