الهه کولایی در گفتوگو با رویداد۲۴ تشریح کرد:
چرا روحانی و ظریف در نیویورک از روند اجرای برجام گلایه کردند؟
یک کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد: بیاعتمادی ایران و غربیها نسبت به هم واقعیتی است که در فرایندی از تحولات زمانبندی شده شکل گرفته است و رفع آن نیاز به زمان دارد اما با تمام اینها هیچ فرد منطقی نتایج اجرای برجام را در شرایط پس از این توافق نمیتواند انکار کند.
رویداد۲۴- یک کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد: بیاعتمادی ایران و غربیها نسبت به هم واقعیتی است که در فرایندی از تحولات زمانبندی شده شکل گرفته است و رفع آن نیاز به زمان دارد اما با تمام اینها هیچ فرد منطقی نتایج اجرای برجام را در شرایط پس از این توافق نمیتواند انکار کند.
در سفر به نیویورک وزیرخارجه و رئیسجمهور به انتقاد از آمریکاییها پرداختند. محمدجواد ظریف در این رابطه گفته بود که شاهد هیچگونه تلاش واقعی از سوی مقامهای کاخسفید در رابطه با اجرای برجام نبودهایم و از آمریکاییها خواست تا دست از مانع تراشی بردارند .
با بیان مشکلات در این باره از زبان روحانی و ظریف، منتقدان برجام که پیش از تصویب آن خود را دلواپس مذاکرات هستهای معرفی کرده بودند، سرمست از این گلایهها بر این نکته تاکید داشتند که وزیرخارجه و رئیسجمهور به نتیجهای دست یافتند که آنان بارها مورد توجه قرار داده بودند .
لازم به یادآوری است، پیش از این نیز ولیالله سیف، رئیس بانک مرکزی ایران در خارج از کشور نظراتی مشابه ظریف و روحانی را مطرح کرده بود که مشخص شد، مخاطب وی داخلی نبوده است. در این مورد هم این سوالها پیش میآید که مخاطب اصلی وزیرخارجه و رئیسجمهور چه کسانی بودند؟ آیا این انتقادات با هدف اعتراف به ناکارآمدی برجام مطرح شده و یا برعکس به دلیل استفاده حداکثری از ظرفیت برجام؟
برخی از کارشناسان بر این اعتقاد هستند همین که تولید نفت کشور به صفر نرسیده، خود به تنهایی یکی از آثار اجرایی شدن برجام است و طرح بینتیجه بودن آن از روی انصاف نیست. گروهی هم معتقدند برجام بسیار کند پیش میرود که با وجود تلاش تندروها در داخل کاملا طبیعی به نظر میرسد و دسته سوم هم میگویند که از اساس بینتیجه بوده است.
الهه کولایی، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بینالملل نیز در این رابطه در گفتوگو با رویداد۲۴ گفت: تحلیل «همه یا هیچ» و «سفید و سیاه» از ویژگیهای جوامع کمتر توسعه یافته است که ما به شدت به آن دچار هستیم. خوشبینی افراطی هم به اندازه بدبینی مضر است و باید بین این دو تفاوت قائل شد که درباره توافق هستهای این مسئله کاملا مشاهده میشود.
وی دراینباره گفت: به نظر میرسد در روزهای مذاکرات هستهای ایران با غربیها در خصوص پیامدهای برجام کمی سادهسازی صورت گرفت که باز هم این سادهسازیها از مصادیق جوامع درحال توسعه است. بنابراین نه آن خوشبینیها و نه بدبینیها هیچ یک طرح واقعیتها دراین مذاکرات را در بر ندارد.
کولایی در ادامه یادآور شد: بیاعتمادی ایران و غربیها نسبت به هم واقعیتی است که در فرایندی از تحولات زمانبندی شده شکل گرفته است و رفع آن نیاز به زمان دارد اما با تمام اینها هیچ فرد منطقی نتایج اجرای برجام را در شرایط پس از این توافق نمیتواند انکار کند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: کمترین اثر برجام نگرانیهای عربستان و برخی کشورهای عربی از به سرانجام رسیدن آن بوده است بهطوریکه این همسایگان ما بارها نگرانی خود را به جامعه بینالمللی اعلام کرده بودند.
این کارشناس مسائل بینالملل در این خصوص یادآور شد: مجامع بینالمللی نقش تعیین کننده دارند اما اجرایی شدن برجام فرایندی است پر دردسر و پرچالش و دولتمردان ما هم باید با انسجام، یکپارچگی ملی حول مردم آن را پیش ببرند.
وی در رابطه با هدف ظریف و روحانی از طرح انتقادات نسبت به شیوه اجرا برجام نیز گفت: انتقادهای رئیس جمهور و وزیر خارجه در نیویورک با هدف استفاده از حداکثر ظرفیت برجام مطرح نشد و تحلیلها در این رابطه نزدیک به واقعیت نیست. دولت در اجرایی کردن این توافق و جدی شدن آن چه در سطح داخلی و چه در سطح منطقه و خارجی در حالی که دیگر کشورها ابراز نگرانی میکنند با مشکلات فراوانی روبرو است.
کولایی در ادامه اظهار کرد: با در نظر گرفتن موارد مطرح شده در پاسخ به این چالشها ضروری است تا مشکلات به وجود آمده و تاثیر آن در عدم پایبندی آمریکاییها مورد توجه قرار گیرد تا زمینه اجرا هموار شود.
این استاد دانشگاه در این رابطه به انتخابات پیش رو در ایالات متحده اشاره کرد و افزود: نباید فراموش کرد که موازنه قدرت در آمریکا در یک وضعیت شکنندهای قراردارد، بنابراین نیاز است تا گامهای جدیتری در این زمینه برداشته شود.