عذرخواهی دولت در خصوص حادثه برای اتوبوس خبرنگاران و سربازمعلمها/ تحریمهای تمام عیار اقتصادی نمادی از ترور آزادی است
رویداد۲۴ علی ربیعی سخنگوی دولت در نشست خبری هفتگی خود که در راستای رعایت پروتکلهای بهداشتی، به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، اظهار کرد: دیروز هفتم تیر، سالروز شهادت آیت بهشتی و ۷۲ یارش بود. شهید بهشتی مردی است که نامش یادآور مفاهیم و موضوعات متعددی است. شیوه شهادت بهشتی در مقابل با تروریستها، یادآور گلوله در مقابل گفتگو بود.
وی ادامه داد: بهشتی واضع گفتگو بود. نسلهای گذشته مشی گفتگوهای او را با جریانهای مخالف و نحلههای فکری سیاسی فراموش نمیکند. دفاع از آزادی، امنیت و گسترش عدالت بنیاد تفکری شهید بهشتی به عنوان رییس دستگاه قضای ما در ۴۰ سال قبل بود.
شهید بهشتی نگاه جرم انگارانه نسبت به مخالفان سیاسی را نپذیرفت
ربیعی گفت: بهشتی از پدران قانون اساسی محسوب میشد. نام بهشتی در تاریخ ایران با نام قانون اساسی و با حقوق شهروندی پیوند خورده است. بهشتی در فضایی که برخی مدعیان انقلابی گری حرفهای به دیده سوء ظن به جامعه مینگریستند به دفاع از حقوق اساسی شهروندان برخاست و نگاه جرم انگارانه نسبت به مخالفان سیاسی را نپذیرفت.
وی تاکید کرد: مشی بهشتی مشی گفتگویی و تحمل مخالف بود. او در همان حال که در راس دیوان عالی کشور قرار داشت در مناظرههای تلویزیون در کنار رهبران احزاب مخالف حاضر شد و مناظره را جایگزین منازعه کند. یاد و خاطر آیت الله شهید بهشتی و یارانش گرامی باد.
وی با اشاره به روز مبارزه با سلاحهای شیمیایی و میکروبی گفت: سالگرد حادثه تلخ و جانگداز بمباران شیمیایی سردشت که روز مبارزه با تسلیحات شیمیایی و میکروبی نامگذاری شده، مجالی است برای تاکید بر قربانی بودن ایران در استفاده از تسلیحات کشتار جمعی و تصریح این واقعیت که چرا جمهوری اسلامی ایران قاطعانه با ساخت، انبار و استفاده این نوع تسلیحات مخالف است. در چهار دهه گذشته و پس از انقلاب اسلامی دشمنان ایران برنامه هجومی وسیعی را برای ترور سه ارزش بنیادین عدالت، امنیت و آزادی ملت ما در پیش گرفتند.
تحریمهای تمام عیار اقتصادی نمادی از ترور آزادی است
وی ادامه داد: ترور شهید بهشتی نمادی از ترور عدالت و دادگستری بود. بمباران شیمیایی سردشت نماد ترور امنیت بود که البته به آن محدود نمانده و با حمایت از گروههای تروریستی در داخل و خارج از ایران علیه امنیت این مرز و بوم ادامه داشته است و با ترور بزدلانه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی نمادی دیگر از آن ساختند. تحریمهای تمام عیار اقتصادی نمادی از ترور ضلع سوم ارزشهای ما یعنی آزادی است؛ آزادی از فقر و آزادی از ترس در از دست دادن حق برخورداری از زندگی عزتمندانه و شایسته؛ البته ما هیچگاه در برابر این نحلههای پلید تروریسم و نیات بدخواهانه در پس آن، تسلیم نشدیم و بنای تسلیم هم نداریم.
ربیعی گفت: امروز آن دسته از ملتهای غربی که با پناه دادن به عاملان ترور شهید بهشتی و دیگر شهیدان آن حادثه تروریستی و با حمایت از صدام حسین و تجهیز او با تسلیحات شیمیایی و در سالهای اخیر نیز با وضع تحریمهای غیرانسانی و یا سکوت در برابر آن، معیشت میلیونها شهروند بیگناه ایرانی را به خطر انداخته اند، باید در برابر ملت ایران عذرخواه و پاسخگوی این جنایتها باشند؛ هر چند امروز شاهدیم که نه تنها نادم نیستند، بلکه همچنان بر ادامه تحریمهای اقتصادی و آزار رساندن غیرمنصفانه به مردم ما پافشاری میکنند.
وی اشاره کرد: این پیشینه تاریک، دلیلی کافی برای پی بردن به ریشههای بی اعتمادی ایران به غرب و به ویژه آمریکاست. ما در سالگرد شهادت شهید بهشتی و رخداد حمله شیمیایی به سردشت و شهادت صدها بیگناه دیگر، همه دولتهای غربی و به خصوص دولت آمریکا را به بازنگری در سیاستهای غلط گذشته و جبران آن که در نقطه آغاز خود نمیتواند جز پایان دادن به تحریم اقتصادی مردم ما باشد، دعوت میکنیم و از آنها میخواهیم که با برداشتن گامی در مسیر درست به چهل سال ترور بی نتیجهی آزادی، آزادگی و استقلال یک ملت سربلند خاتمه دهند.
عذرخواهی دولت در خصوص حادثه برای اتوبوس خبرنگاران و سربازمعلمها
سخنگوی دولت با تسلیت درگذشت خبرنگاران محیط زیستی و سرباز معلمان گفت: ما با دو حادثه پی در پی جانسور در هفته گذشته روبرو بودیم. مهشاد کریمی و ریحانه السادات یاسینی دو خبرنگاری که با قلم و دوربین خود به دنبال زیست بهتر مردمانمان مینوشتند در حادثهای خونبار جان خود را حین انجام ماموریت از دست دادند. این حادثه را به خانواده داغدیده گان و همکاران رسانهای بویژه ایسناییها و ایرناییها تسلیت میگویم.
وی ادامه داد: همچنین درگذشت ۷ سرباز معلم عزیز در مسیر دانش افروزی برای کودکان در مناطق محروم را غم از دست دادن خبرنگاران محیط زیستی را مضاعف کرد.
ربیعی گفت: ایران این فرزندان فداکار راه علم و آگاهی بخشی را از یاد نخواهد برد. فقدان این عزیزان به خانواده هایشان و همه ایرانیان تسلیت میگویم.
وی خطاب به مردم ایران گفت: ضمن تاسف عمیق خود از حوادث اخیر پیش آمده برای فرزندان سرزمینمان، با تسلیت از جان و دل به خانواده این عزیزان خاضعانه از هر گونه نقصان متصوری پوزش میطلبم.
وی با اشاره به روز صنعت و معدن گفت: پنجشنبه روز ۱۰ تیر روز صنعت و معدن است فرصت را مناسب میدانم توضیحاتی به استحضار ملت شریف ایران برسانم. با برنامه ریزیهای صورت گرفته و سیاستگزاریهای صنعتی همراه با به ثمر رسانیدن برجام دورهای بسیار درخشان در رشد صنعتی را ما داشتیم. حتی ما در یک سالهایی ۱۲ درصد رشد را در بخشهایی از صنعت تجربه کردیم.
دولت با اعتقاد به اصل تعامل و حل مسائل بین الملل تقویت داخل را فراموش نکرد
وی ادامه داد: اولین جنگ اقتصادی از کار انداختن گردش تولید در ایران بود و دولت متناسب با الزامات این جنگ با سیاستگزاریها و حمایتها شرایط را به گونهای پیش بردیم که نه تنها در تولیدات داخلی دچار کمبود نشدیم و حتی برخی از صنایع مثل لوازم خانگی و پوشاک و مواردی دیگر به رشدهای قابل توجهی دست یافتیم. با ممنوعیت واردات کالا از صنعت داخلی حمایت شد. زمینه صادرات بیش از گذشته تسهیل و صنعت جای نفت را در این ۳ سال گرفت. در یک تبلیغات غیرمنصفانه دولت را متهم به نگاه به خارج میکردند، اما دولت با اعتقاد به اصل تعامل و حل مسائل بین الملل تقویت داخل و مقاومت اقتصادی را فراموش نکرد. رشد اقتصادی سال ۹۹ و ۳ ماه اول ۱۴۰۰ گواه بر این ادعاست.
وی خطاب به کارگران گفت: روز صنعت و معدن بر همه کارگران زحمت کش در صنایع و معادن و صنعت گران و کارآفرینان تبر یک میگویم.
ربیعی در ادامه با اشاره به ۲۰ اقدام و دستاورد شاخص هشت ساله وزارت صمت به صورت فهرست وار آنها را اعلام کرد که این موارد به شرح زیر است:
۱. احیاء هشت هزار و۹۱۴ واحد تعطیل در سراسر کشور
۲. آزادسازی شش هزار محدوده و معدن غیر فعال کشور برای فعالسازی از طریق واگذاری با برگزاری مزایده قانونی
. برگزاری ۱۴ میز تعمیق ساخت داخل و کاهش ارزبری معادل ۱ میلیارد و ۲۳۱ میلیون یورو
۴. ممنوعیت واردات یک هزار و۵۳۹ردیف تعرفه دارای کالای دارای مشابه خارجی و غیرضروری
۵. تدوین برنامه توسعه چهار زنجیره اثرگذار صنعتی شامل لوازم خانگی، پوشاک و کفش، فلزات گرانبها، غذایی و آشامیدنی.
۶. راه اندازی ۳۰۵ طرح مهم و ملی (ایجادی و توسعه ای) با مجموع سرمایه گذاری ۲۸۵۶.۷ هزار میلیارد ریال و اشتغال ۹۲۸۹۲ نفر طی سالهای ۱۳۹۲ تا پایان ۱۳۹۹،
۷. افتتاح فاز اول پروژه ملی شیرین سازی آب و قطعه اول انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی ایران با سرمایه گذاری بیش از ۱۶۰ هزار میلیارد ریال و اشتغال ۱۲۰۰ نفر
8. انعقاد ۱۰ تفاهم نامه توسعه سرمایه گذاری در راستای پروژه اقتصاد مقاومتی با شرکتهای برتر طی دو مرحله به ارزش ۴۵۱ هزار میلیارد تومان
۹. بازگشت به چرخه تولید ۱۵۵۷ واحد راکد درون شهرکها و نواحی صنعتی کشور
۱۰. احیای مسئولیتهای اجتماعی شرکتها در قالب اجرای اقتصاد مقاومتی (این طرح در قالب «مدل مثلث توسعه اقتصادی و فرهنگی» در دستور کار قرار دارد که با مشارکت ۳۲۹ شرکت اقتصادی در ۱۳ استان مختلف اجرا شده است.)
۱۱. اجرای پروژه افزایش حجم و تنوع محصولات صادراتی (کالا و خدمات) به ۱۵ کشور همسایه به میزان ۲۵ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۸ و انجام ۲۰.۱ میلیارد دلار صادرات به کشورهای همسایه و ۱۰.۲ میلیارد دلار به چین و هند و ۴.۶ میلیارد دلار به سایر کشورها در سال ۱۳۹۹ و امضای ۱۲ موافقتنامه با کشورهای هدف
۱۲. شناسایی و اولویت بندی ۳۱۲۰ معدن، انجام اقدامات کلینیکی بر روی ۱۴۶۳ معدن و احیای ۳۹۹ معدن در ۳۱ استان
۱۳. انجام برداشتهای ژئوفیزیک هوایی به میزان ۶۴۰ هزار کیلومتر خطی
۱۴. راه اندازی سامانه جامع تجارت و زیرسامانههای آن به منظور مدیریت زنجیره تجاری کشور و انجام بیش از ۶۹۰ هزار بازرسی به منظور شناسایی و برخورد با عرضه کنندگان کالاهای قاچاق
۱۵. شناسایی بیش از ۷۰۰ هزار مرکز نگهداری کالا در قالب سامانه انبارها و رتبه بندی بیش از ۲۱ هزار بازرگان فعال دارای کارت بازرگانی
۱۶. تهاتر مواد معدنی و محصولات صنایع معدنی با نیازهای وارداتی صنایع کشور که تاکنون بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد ریال حدود ۲ میلیارد دلار کالا و مواد اولیه استراتژیک مورد نیاز تولید وارد و محصولات صادراتی بخش صادر گردیده است.
۱۷. اجرای پروژه توسعه مناطق محروم و کمتر برخوردار شامل ۱۲ استان با همکاری و مشارکت استانداران و سایر دستگاههای ذیربط و تکمیل برنامههای محرومیت زدایی در ۶ محور با ۱۵۰ برنامه
۱۸. مصوب شدن ۴۷ طرح سرمایه گذاری خارجی به میزان ۱۱۰۲ میلیون دلار در سال ۱۳۹۲ که در سال ۱۳۹۹ به تعداد ۱۵۸ طرح سرمایه گذاری خارجی به میزان ۲۴۶۹ میلیون دلار رسیده است.
۱۹. پیگیری و ابلاغ سیاستهای جدید صادراتی از سوی ستاد اقتصادی دولت (رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان، بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور، گشایشهای صادراتی و جلوگیری از تشکیل پروندههای قضایی برای صادرکنندگان)
۲۰. اجرای طرح تامین مالی از شبکه بانکی (طرح تام) و تأمین مالی از بازار سرمایه و عملیاتی نمودن اوراق گام با همکاری بانک مرکزی و تشکلهای تولیدی و تامین مالی زنجیره تولید از این طریق به ویژه در صنعت خودرو سازی و قطعات
سخنگوی دولت با اشاره به مصوبات مهم اخیر دولت گفت: به دنبال احقاق حقوق مردم و ارتقای حمایتهای اجتماعی و حقوق شهروندی هیات وزیران هدف کلان حمایت از نقش و جایگاه مادری و منافع عالیه کودکان و مرتفع نمودن محدودیت قانونی پدیدآمده برای مادران در افتتاح انواع حسابهای بانکی برای اطفال و برداشت از آن تهیه و تدوین شده است، مادر میتواند به نام فرزند صغیر خود حسابهای بانکی افتتاح نماید. حق برداشت از این حسابها نیز تا رسیدن صغیر به سن ۱۸ سال تمام شمسی فقط با مادر است.
وی ادامه داد: دولت در راستای قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مبنی بر پیش بینی مشوقهای مالیاتی مندرج در قانون رفع موانع تولد رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، آیین نامه اجرایی مربوط به این قانون تصویب کرد.
گفتگوها به جایی رسیده که طرفها باید تصمیمات خود را اتخاذ کنند
بر اساس این گزارش، سخنگوی دولت در بخش دیگری از این نشست در پاسخ به پرسشی درباره آخرین وضعیت توافق برجام، اظهار کرد: از نظر ما تاکنون هر آنچه باید در میز مذاکرات مورد گفتگو قرار بگیرد به بحث میان طرفین گذاشته شده است. دیدگاه ما برای همه طرفها کاملاً روشن است و ما بر این دیدگاهها تاکید داریم. گفتگوها به جایی رسیده که همه طرفها باید تصمیمات خود را اتخاذ کنند. ما تصمیمات خود را اتخاذ و اعلام کرده ایم و منتظر هستیم طرفهای مقابل به شمول ایالات متحده آمریکا تصمیمات سیاسی خود را اعلام کنند تا بتوانیم بر اساس آن در دوره بعدی مذاکرات، روشنتر صحبت کنیم.
ربیعی خاطرنشان کرد: درباره رفع تحریمها در بخشهای اصلی اقتصاد ایران مانند انرژی، مالی، بانکی، بیمه اتفاق نظر وجود دارد. با این حال اگر در مورد همه موضوعات در دستور کار مذاکرات، توافق حاصل نشود عملاً توافقی شکل نگرفته است و اگر در همه موارد توافق شکل بگیرد میتوانیم از یک توافق شکلگرفته صحبت کنیم.
مصمم هستیم رفع تحریمها را در اولین فرصت محقق کنیم
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری گفت: هر توافقی الزاماً در برگیرنده رفع تحریمهای ظالمانه در حوزه اقتصاد علیه ایران خواهد بود. بر اساس رهنمودهای رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه که اگر رفع تحریمها امکانپذیر باشد حتی یک روز نباید تعلل کرد، دولت خود را متعهد میداند صرفنظر از حاشیهها مذاکرات را با عزم کامل ادامه دهد و مصمم هستیم رفع تحریمها را در اولین فرصت محقق کنیم. اما عجلهای هم نداریم در طول زمان باقیمانده از تصدی دولت بخواهیم برای به نتیجه رسیدن مذاکرات، از حقوق خود صرف نظر کنیم.
اگر دیدگاهها تأمین نشود، ادامه مذاکرات به دولت آینده موکول خواهد شد
وی تاکید کرد: در صورتی که نتوانیم تا پایان دولت آنچه مد نظر ماست به تحقق برسد بنابر تشخیص تصمیم گیرندگان عالی نظام دولت سیزدهم این قضیه را بر عهده خواهد گرفت. همه اینها به سیاست نظام و آنچه در مذاکرات پیش میرود منوط است و اینکه نظرات ما تامین شود یک لحظه هم تعلل نخواهد شد، اما اگر دیدگاهها تأمین نشود، ادامه مذاکرات به دولت آینده موکول خواهد شد.
ربیعی در پاسخ به سوالی درباره مباحث مطرح شده در خصوص کشتی حامل سوخت ایران به لبنان گفت: روابط ایران و لبنان به عنوان دو کشور برادر و دوست روشن است و علاقه دو کشور بر اساس روابط دوجانبه بنا شده و ادامه خواهد پیدا کرد. ما همیشه روابط تجاری رو به پیشرفتی با ملت لبنان داشتهایم و مصمم به تقویت این روابط در همه ابعاد هستیم که به شکوفایی و امنیت دو ملت کمک خواهد کرد.
وی ادامه داد: همه از ظرفیتهای جمهوری اسلامی در تامین انرژی آگاه هستند و ایجاد بازارهای جدید همواره مورد توجه ما بوده است و لبنان میتواند بازارهای جدیدی برای ما ایجاد کند؛ لذا هرگاه درخواست اقتصادی مشابهی برای ما شکل بگیرد آن را با جدیت بررسی خواهیم کرد
تعامل بسیار خوبی بین دولت و دستگاههای نظارتی وجود داشته است
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری با رد این ادعا که تعامل خوبی بین دولت و دستگاههای نظارتی وجود ندارد، گفت: دولت اقدامی خارج از چارچوب قانونی انجام نداده و از ابتدای این دولت تعامل بسیار خوبی بین دولت و دستگاههای نظارتی وجود داشته است. از هرگونه شفافیتی استقبال میکنیم و پیشگام شفافیت و دسترسی آزاد به اطلاعات بودهایم. متاسفانه عدهای بر اساس سیاست خود این موضوعات اتهامی را رها نمیکنند که امیدواریم قوه قضاییه به سرعت درخواست مطالبه اسناد و مدارک را بکند و برای روشنگری افکار عمومی این اسناد را منتشر کند.
ربیعی خاطرنشان کرد: البته از هرگونه تصمیم مجلس برای بررسی صادقانه، منصفانه و به دور از سیاستزدگی استقبال کرده و میکنیم، اما نمیتوانم نگویم کاش به جای اینکه وقت خود را صرف اموری کنند که دهها دستگاههای نظارتی و اطلاعاتی برای آن رصد دارند و نظارت میکنند، یک سری لوایحی که دولت به مجلس ارسال کرده، مورد بررسی قرار دهند.
۱۰ لایحه مورد نیاز برای زندگی روزمره مردم اعلام وصول نشده است
ربیعی خبر داد: با پیگیری معاونت حقوقی دولت مشخص شد ۱۰ لایحه مورد نیاز برای زندگی روزمره مردم اعلام وصول نشده است. پس به نفع کشور است که این لوایح در دستور کار مجلس قرار بگیرد. لایحه ارتقاء نظام سلامت اداری، لایحه مدیریت تعارض منافع، لایحه تجارت، لایحه الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین المللی مقابله با تامین تروریسم، لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی و درخواست حذف چهار صفر، لایحه شفافیت، لایحه شوراهای حل اختلاف از جمله لوایح معطل ماندهای است که برای زندگی روزمره مردم واجبتر هستند.
اظهارات عجیبی درباره نهاد ریاست جمهوری در حال پخش شدن است
ربیعی در واکنش به برخی شایعات گفت: اخیراً اظهارات عجیبی درباره نهاد ریاست جمهوری در حال پخش شدن است که بیشتر شبیه داستان سرایی آن هم از نوع تخیلی است. حیف است که بگویم ژول ورنی است.
وی افزود: برداشتهای فضایی بی ربط به هم که نمیدانم در پاسخ به این قصه پردازیها چه میتوان گفت، جز این که به گویندگان و سازندگان آن بگویم دست کم از خدا بترسید و آنقدر مسائل را پیچیده درست نکنید. این از آنجا سند برده و آن میخواهد توطئه کند و مواردی از این قبیل که فکر میکنیم اینها استفاده کوتاه مدت دارد، در حالی که همه اینها ذره ذره بر روح و روان جامعه اثر میگذارد و فکر نکنیم با بیان این مطالب ۱۰۰ نفر هورا میکشند.
ربیعی گفت: اگر مطالب درست، شفافیت و برای سالم سازی هست، حتماً بیان شود و این به اصلاح جامعه کمک میکند، اما وقتی خودمان میدانیم اینها قصه پردازی است و افکار عمومی را به سمتی میبرد که قضاوت نسبت به همه کشور را شکل میدهد به مصلحت عمومی نیست و اگر چه بیان این موضوع، ربطی به سوال نداشت، اما چون جای دیگر خوانده بودم مطرح کردم.
سخنگوی دولت در واکنش به طرح مباحثی مبنی بر رایزنی و فشار برخی دولتمردان دوازدهم برای حضور در دولت سیزدهم گفت: عباراتی مانند فشار کاملاً نادرست است و، اما در پاسخ صریح به سوال شما باید بگویم نه.
وی ادامه داد: این بسیار طبیعی است که رئیسجمهور منتخب چنانچه تشخیص داده و برای همکاری با هر مسئول فعلی نظری داشته باشد، آن افراد مخیر به تصمیم گیری هستند.
اینکه دولت افرادی را به رئیسجمهور منتخب پیشنهاد کرده باشد را تکذیب میکنم
ربیعی گفت: اگر دولت طرف مشورت در این نوع رایزنیها قرار بگیرد، حتما بیطرفانه و دلسوزانه نظرات خود را به مسئولان دولت آینده خواهد داد، اما اینکه دولت افرادی را به رئیسجمهور منتخب پیشنهاد کرده باشد، تکذیب میکنم، چون میان رئیسجمهور و رئیسجمهور منتخب درباره کابینه دولت سیزدهم، هیچ صحبتی نشده است.
ربیعی همچنین تاکید کرد: میان رئیس جمهور و رئیس جمهور منتخب تا جایی که من اطلاع دارم درباره کابینه دولت سیزدهم اصلاً صحبتی نشده است و هر آنچه است انتقال تجارب و در اختیار قرار دادن فهم اداره کشور است و امیدواریم در این این هفتههای پایانی طرح اینگونه مباحث باعث نشود روند بسیار خوبی که از انتقال تجارب شکل گرفته و اعتقاد داریم انتقال قدرت مانند دست به دست دادن مشعل است و دولتهای بعد باید بر فراز مسیرهای طی شده ادامه دهند و نواقص را برطرف کنند و بگذاریم این سنت حسنهای که با رفتن رئیس جمهور به دفتر رئیس جمهور منتخب و ملاقاتهای بعدی، انجام شده و تلاش صادقانه برای انتقال تجارب، رویهای میمون و مبارک برای دولتهای بعدی باشد.