تاریخ انتشار: ۰۸:۲۸ - ۱۷ مهر ۱۳۹۵
محمدرضا تابش، فرید موسوی و محسن غروریان در گفت‌و‌گو با رویداد۲۴ مطرح کردند

همزمانی مسابقه ایران و کره با شب عاشورا؛ فرصت نه تهدید

محمدرضا تابش و سید فرید موسوی نمایندگان مجلس و محسن غرویان استاد حوزه و دانشگاه بر این موضوع تاکید دارند که برگزاری این مسابقه در شب عاشورا نه تنها تهدیدی برای فرهنگ عاشورا محسوب نمی‌شود بلکه آن را فرصتی برای تبلیغ شعائر و اعتقادات دینی و مذهبی مردم ایران می‌دانند.
رویداد۲۴مژگان فرجی- نزدیک به یک هفته است که فضای عمومی و رسانه‌ای کشور تحت تاثیر نگرانی‌های است که بسیاری بر آن تاکید دارند که بی‌جا است. نگرانی از بابت برگزاری مسابقه فوتبال ایران و کره شمالی از سری مسابقات مقدماتی جام جهانی و همزمانی آن با شب عاشورا. نگرانی که تنها از سوی طیف و جریان فکری خاصی مطرح شده است و عمدتا ناشی از بی‌اعتمادی به مردمی است که خود عاشورایی و حسینی هستند؛ مردمی که بدون اعمال فشار و دستوری سال‌ها است فرهنگ عاشورایی را زنده نگه داشته و خواهند داشت. 

بر همین اساس است که محمدرضا تابش و سید فرید موسوی نمایندگان مجلس و محسن غرویان استاد حوزه و دانشگاه بر این موضوع تاکید دارند که برگزاری این مسابقه در شب عاشورا نه تنها تهدیدی برای فرهنگ عاشورا محسوب نمی‌شود بلکه آن را فرصتی برای تبلیغ شعائر و اعتقادات دینی و مذهبی مردم ایران می‌دانند. همانند آنچه سال‌ها پیش اتفاق افتاد. 


سال ۱۳۷۸ مسابقه دو تیم استقلال تهران و دالیان چین از سری مسابقات جام باشگاهای آسیا با روز عاشورا همزمان شده بود. هواداران به ورزشگاه برای تشویق تیم مورد علاقه خود رفتند و حضورشان نه تنها باعث شکستن حرمت‌ها نشد بلکه در فرصت‌هایی که برای آنان پیش آمد به عزاداری امام حسین (ع) پرداختند. 

امسال نیز در شب تاسوعا تیم ملی فوتبال کشورمان برای مسابقات نیمه نهایی جام جهانی روسیه در ورزشگاه آزادی به مصاف تیم ملی فوتبال کره جنوبی باید برود، اما ظاهرا در طی این ۱۷ سال نظرات بسیار تغییر کرده و سیاسیون وارد میدان ورزشی‌ها شده‌اند و معتقدند باید برای حفظ حرمت‌ها از خیر ۳ امتیاز گذشت. 

آیت الله یزدی، رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در این رابطه بر این نکته تاکید کرده که ممکن است بگویند بازی نکردن برای ما هزینه‌هایی خواهد داشت ولی باید همه این هزینه‌ها را داد تا حرمت‌ها حفظ شود. 

حزب موتلفه نیز با انتشار بیانیه‌ای ضمن آنکه بدیهی دانسته برگزاری این مسابقه پیامدهای سوء بسیار خواهد داشت و موجب حرمت‌شکنی ایام عزاداری می‌شود پنج راه کار برای پیشگیری ازآنکه در تمام موارد تنبیه مقصر دیده می‌شود، ارائه کرده است. در لیست پیشنهادی موتلفه می‌توان عدم برگزاری مسابقه، برگزاری بدون تماشاچی یا به نمایش نگذاشتن آن توسط رسانه ملی را دید. 

دیروز هم گروه تندرو انصارحزب الله که در سال‌های گذشته بدون کسب مجوز اقدام به تجمعات خیابانی می‌زدند و یا خودسرانه به تجمعات و مراسم‌های سخنرانی طیف مقابل خود حمله می‌کردند به سرکردگی چهره همیشه جنجالی خود حسین الله کرم به خیابان آمدند و در اعتراض به برگزاری این مسابقه تجمع کردند و نسبت به برگزاری این مسابقه هشدار دادند. 

 تمام این هیاهو و جار و جنجال‌ها در حالی مطرح می‌شود که هیچ یک از معترضان امروز، ۱۷ سال گذشته نسبت به برگزاری فوتبال در روز عاشورا نظری نداشته‌اند.

شورای امنیت ملی مجوز برگزاری مسابقه را صادر کرده است
محمدرضا تابش، رئیس فراکسیون ورزش مجلس در رابطه با نگاه سیاسی به ورزش در گفت‎وگو با رویداد۲۴ گفت: متاسفانه هر چه ار زمان آغاز انقلاب می‌گذرد، نگاه تخصصی به مسائل کمتر می‌شود. قرار بر این بود تا سایه مسائل شخصی بر دیگر موارد گسترانده نشود اما در حال حاضر سایه مسائل سیاسی بر مابقی موارد خود نمایی می‌کند. 

وی در ادامه اضافه کرد: برخی از سیاسیون در تمام حوزه‌ها به خود اجازه اظهار نظر می‌دهند در حالیکه مکان بحث و گفت‌و‌گو درباره برخی مسائل در دانشگاه و پژوهشگاه است و کشاندن این موارد به صحنه سیاست اشتباه بسیار بزرگی است. در امر ورزش هم وضعیت به همین شکل دیده می‌شود و فرقی با سایر موارد ندارد. 

تابش در این رابطه نقدی هم به وزارت ورزش و جوانان دارد و بر این اعتقاد است که وزارتخانه باید بیشتر از این مراقبت می‌کرد.

او در این باره گفت: خیلی از کار‌ها با رایزنی حل و فصل می‌شود، نیاز بود تا مسوولان امرحساسیت روز مورد نظر را برای فیفا شرح می‌دادند، البته این بحث یک مقدار به دیپلماسی ورزش بر می‌گردد که براساس گفته‌ها حرمت روز تاسوعا عنوان شده اما زورشان برای تغییر نرسیده است. 

رئیس فراکسیون ورزش در ادامه اظهار داشت: در دنیای امروز فوتبال صرفا ورزش به حساب نمی‌آید و به عنوان یک موضوع اجتماعی مطرح است از پیر و جوان همه به آن علاقمند هستند و پیگیری می‌کنند بنابراین نمی‌توان در این زمینه محدودیت به وجود آورد. 

وی ضمن ابراز امیدواری در این باره که بزرگ‌ترین هیات عزاداری در طول تاریخ در ورزشگاه برگزار شود، اضافه کرد: تماشای فوتبال از سوی مردم هیچ مشکلی را به وجود نخواهد آورد. اینکه مردم را از چنین مسئله‌ای محروم سازیم پدیده‌ای است که ضرر بیشتری نسبت به منفعت‌اش دارد. 

تابش با اشاره به اینکه شورای امنیت ملی مجوز برگزاری مسابقه را صادر کرده است، گفت: ورود سیاست به ورزش سم مهلکی است زیرا زمانی که در مسائل به خصوص ورزش نگاه سیاسی وارد شود اختلافات حزبی خود را به نمایش می‌گذارد و برآن سایه می‌گستراند. ورزش می‌تواند در بین مردم تحکیم و وحدت به وجود آورد که اگر به سمت سیاسی شدن پیش رود در حق‌اش جفا کرده‌ایم. 

می‌توانیم تهدید‌ها را به فرصت تبدیل کنیم 
سید فرید موسوی، عضو دیگر فراکسیون ورزش در مجلس شورای اسلامی، نظر دیگری دارد. او تذکرات در این باره را سیاسی نمی‌بیند اما عدم برگزاری فوتبال را دارای تبعاتی برای کشور می‌داند. 

وی در این رابطه به رویداد۲۴ گفت: عدم برگزاری فوتبال برای کشور تبعاتی به دنبال دارد. ما می‌توانیم از این ظرفیت فوق العاده ۱۰۰ هزار نفره مردم جهت ارتقا فرهنگ عاشورایی بهره ببریم و تهدید‌ها را به فرصت تبدیل کنیم. بدون شک مردم در آن روز فرهنگ عاشورایی را بسط خواهند داد. با این حال دستگاه‌های متولی نیز وظیفه خود را برای گسترش این فرهنگ باید انجام دهند. ما می‌توانیم برای جهانیان نشان دهیم که چرا حسینی هستیم و چرا این ایام را عزیز می‌پنداریم و برای آن عزاداری می‌کنیم. به عبارتی دیگر خواهیم توانست مظلومیت شهدای کربلا را با تبلیغ صحیح و شعارهای حسینی وار در استادیوم برای جهانیان در معرض نمایش گذاریم. 

وی در تذکر به متولیان ورزش نیز گفت: دوستان باید پیش از اعلام رسمی برنامه ریزی می‌کردند و از حساسیت‌ها و شعائر آیینی برای فیفا توضیح می‌دادند نه آنکه بعد از انجام کار‌ها به خود آیند. این موضوع ضعف محسوب می‌شود و به دلیل همین ضعف‌ها ورزش کشور آسیب دیده است که در نتیجه آن کشور هزینه‌های مختلفی را متحمل شده ولی گویا قرار است هیچ زمانی از این کوتاهی‌ها درس نگیریم و مجدد‌‌ا همان روش‌ها را انجام دهیم. 

موسوی در ادامه اضافه کرد: البته ظاهرا جمهوری اسلامی ایران تلاش خود را برای ملغی شدن برگزاری فوتبال مابین ایران و کره جنوبی انجام داده ولی متاسفانه تلاش‌ها مثمرثمر نبوده و حسب برنامه قبلی مسابقه برگزار خواهد شد. 

این عضو فراکسیون ورزش در مجلس درباره نگاه سیاسی به این مسئله بیان کرد: انتقادات مطرح شده را از منظر سیاسی ارزیابی نمی‌کنم. بحث‌ها صرفا به دلیل حساسیت‌های دینی و مذهبی ایرانیان طرح شده که تذکر به جایی هم هست. ایران یک کشور اسلامی و از متدین‌ترین آن به حساب می‌آید که علمدار و پرچم دار شیعیان جهان است. لذا چنین دغدغه‌ها و اظهار نظرهایی کاملا طبیعی است نباید ماجرا را در مطبوعات و رسانه‌ها دچار تنش کرد و نگرانی به وجود آورد بلکه برعکس رسانه‌ها باید همین موضوع را به بهانه‌ای برای وحدت بیشتر در این ایام عزیز تبدیل کنند. درکشور ما در بحث دین و اسلام و تشییع اختلافی وجود ندارد، سلایق و علایق یکی است بنابراین دغدغه‌های دینی را طبیعی می‌دانم و لحطه‌ای بر سیاسی بودن آن نمی‌اندیشم چراکه مسائل دینی ما خط قرمزهای همه جریان‌ها و گروه‌های سیاس محسوب می‌شود. 

موسوی در این خصوص که آیا چنین اظهار نظرهایی سبب سست شدن اعتقادات دینی مردم نمی‌شود، یادآورشد: اعتقادات مذهبی ملت ایران و جوانان کشور به قدری عمیق است که با چنین موضوعاتی سست نخواهد شد. شور و شعور حسینی که در ایام محرم درجای جای ایران اسلامی شاهد هستیم به صورت خودجوش و توسط همین مردم و بدون هیچ دستورالعمل وآئین نامه‌ای شکل می‌گیرد. با این وجود باز هم تکرار می‌کنم که نباید نگران بود. مردم ما عاشق آقا ابا عبدالله (ع) و شهدای کربلا هستند و در آن روز خودشان فرهنگ عاشورایی را فریاد خواهند کرد. مگر نه اینکه همین مردم بیش از سه دهه است پای انقلاب و دین و تشییع ایستاده‌اند. یقینا اظهارات صورت گرفته خللی در اعتقادات ایجاد نخواهد کرد. مردم آگاهند که نباید به گونه‌ای رفتار شود که ورزش و کشور دجار آسیب و پرداخت هزینه شود. 

با مدیریت صحیح مشکلی پیش نمی‌آید 
محسن غرویان، استاد حوزه و دانشگاه نیز در این رابطه که آیا حضور مردم در ورزشگاه سبب شکستن حرمت‌ها خواهد شد به رویداد۲۴ گفت: مسئله مورد اشاره بستگی به نحوه رفتار تماشاگران دارد. تصور می‌کنم با فرهنگ سازی و توصیه‌های موکد مسوولان و کنترل شعار‌ها امکان برگزاری مسابقه و عزاداری برای امام حسین وجود داشته باشد. 

وی در این رابطه اضافه کرد: می‌توان از شعارهایی مانند «یا ابوالفضل» استفاده کرد، که هم با عاشورا و هم با تاسوعا تناسب دارد. علاوه بر این فضای ورزشگاه را باید با پارچه‌های سیاه و نام حضرت ابوالفضل و اما حسین (ع) تزئین کرد. 

غرویان در ادامه اظهار کرد: فوتبال این توانایی را دارد که بلندگویی برای معرفی امام حسین و نهضت عاشورا باشد. به عبارتی دیگر هم می‌توان مسابقه را برگزار کرد و هم برای معرفی روز عاشورا به تبلیغ دست زد که این بستگی به مردم دارد. البته جوانان کشور ما عاشق امام حسین و حضرت عباس هستند. 

این استاد حوزه و دانشگاه در رابطه با سیاسی شدن این مسابقه فوتبال تاکید کرد: کاری به اشخاص ندارم و صلاح نمی‌دانم در این رابطه ورود پیداکنم. اما از هر زاویه‌ای به این مسئله نگاه شود با مدییرت صحیح مشکلی پیش نخواهد آمد.
برچسب ها: رویداد 24 ، سیاست ، فوتبال
نظرات شما