به شرط پایبندی طرفهای دیگر، به اجرای برجام متعهدیم/ همه تحریمهای ناعادلانه به سرعت و با امکان راستی آزمایی برداشته شوند
رویداد۲۴ مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد طی سخنانی در کمیته خلع سلاح و امنیت بین المللی هفتاد و ششمین مجمع عمومی این سازمان، گفت که ایران متعهد به اجرای برجام است به شرط این که دیگر شرکای برجام تعهدات خود را انجام دهند و همه تحریمهای ناعادلانه به سرعت و با امکان راستی آزمایی برداشته شوند.
ارشدترین دیپلمات جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در پاسخ به نظرات برخی از هیأتها در خصوص برجام و توانمندی موشکی ایران تصریح کرد که واقعیت انکار ناپذیر درباره برجام آن است که در حالی که ایران به تعهدات مربوطه خود پایبند بوده، سه کشور اروپایی و امریکا تعهدات خود را اجرا نکردهاند.
تخت روانچی اضافه کرد: ایران متعهد به اجرای برجام است به شرط این که دیگر شرکای برجام تعهدات خود را انجام دهند و همه تحریمهای ناعادلانه به سرعت و با امکان راستی آزمایی برداشته شوند.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل افزود توان موشکی دفاعی ایران در چارچوب حقوق مسلم و طبق تعهدات بین المللی کشورمان دنبال شده است.
تخت روانچی با اشاره به تهدیدات امنیتی مزمن و ظهور تهدیدات جدید اعلام کرد که در این اوضاع، شرایط صلح و امنیت بین المللی وخیمتر شده و سال ۲۰۲۰ شاهد اتفاقات غیرقابل پیشبینی و تداوم تسلیحاتی شدن هوش مصنوعی، فضای سایبری و فضای ماورای جو بود.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل تاکید کرد که بر خلاف اظهارات دال بر وجود ثبات استراتژیک، این رقابتهای استراتژیک میان قدرتهای بزرگ است که به مدرنیزاسیون و مسابقه تسلیحات هستهای بیشتر دامن میزند.
وی با اشاره به آثار مخرب کاربرد و آزمایش سلاحهای هستهای از سال ۱۹۴۵ تاکید کرد که خلع سلاح هستهای وظیفه مصرح قدرتهای هستهای طبق ماده ۶ معاهده ان پی تی است که هنوز پایبندی خود به آن را نشان ندادهاند.
بیشتر بخوانید: گفتوگوی معاون وزیر خارجه کره و رابرت مالی درباره مذاکرات وین
تخت روانچی اظهار داشت: از جمله سال گذشته در کل دنیا و در شرایط لزوم مبارزه با کرونا، بیش از ۷۲ میلیارد دلار برای سلاحهای هستهای به هدر رفته است و بودجه درخواستی دولت امریکا برای سال ۲۰۲۲ مبالغ مربوط به سلاحهای هستهای را نسبت به بودجه زمان ترامپ همچنان حفظ یا افزایش داده است.
سفیر ایران در سازمان ملل متحد اضافه کرد که تمدید استارت جدید اگر با اقدامات عینی دیگر خلع سلاحی دنبال نشود، مثمر ثمر نخواهد بود.
وی تصریح کرد مواضع آمریکا و رژیم اسرائیل مانع ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای در خاورمیانه – ابتکار ایران از سال ۱۹۷۴ – شده است و نظام بینالملل باید برای عضویت این رژیم در معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای به عنوان عضو غیر هستهای و قبول بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر فعالیتهای هستهای این رژیم فشار وارد کند.
تخت روانچی نسبت به کاربرد سلاحهای شیمیایی هشدار داد و اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران سلاحهای کشتار جمعی را رد میکند و خواهان اجرای کامل و بدون گزینشی کنوانسیونهای سلاحهای شیمیایی و بیولوژیک است.
وی همچنین از آمریکا به عنوان تنها دارنده سلاحهای شیمیایی خواست تا سلاحهای شیمیایی خود را در اسرع وقت منهدم و تحفظ مربوط به پروتکل ۱۹۲۵ ژنو را پس بگیرد.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل، اقدامات اخیر برای تسلیحاتی کردن فضای ماورای جو و سایبر را نگرانکننده دانست و اعلام کرد که هر دو حوزه باید صلح آمیز و میراث مشترک بشریت باقی بمانند و در این راستا سازمان ملل کارکرد شمولگرا، شفاف خود را بر اساس قاعده اجماع عملی کند.
نشستهای کمیتههای مجمع عمومی در شرایط کرونایی به صورت فیزیکی و آنلاین برگزار میشود وقرار است کمیته یک با بررسی ۷۰ قطعنامه و تصمیم پیشنهادی دولتهای عضو در مورد آنها تصمیم بگیرد.
قطعنامه دوسالانه کشورمان در خصوص پیگیری مصوبات کنفرانسهای بازنگری معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای در کمیته امسال ارائه خواهد شد.