تاریخ تهران
نقشه طهران مربوط به سال ۱۸۴۸ است
رویداد۲۴ شهر طهران در قدیم روستایی بزرگ بود که بین شهر ری و کوهپایههای البرز قرار داشت. اما بعد از حمله قوم مغول به ری و تخریب آن، تهران توسعه پیدا کرد آوارگان ری در روستای تهران ساکن شدند. گفته میشود بعد از همه این اتفاقات، مساحت تهران به ۱۰۶ هکتار رسید.
در زمان آغامحمد خان قاجار تهران به عنوان پایتخت ایران معرفی شد. در زمان رضاشاه پهلوی بود که تغییراتی در تهران ایجاد شد. در دوره او برخی بناهای قدیمی تخریب شدند و ساختمانهای مدرن با سبکهای ایرانی پیش از اسلام، از جمله بانک ملی، ساختمان امنیّه، ساختمان تلگراف و تلفن و دانشکده نظامی، ساختمان دادگستری، باشگاه افسران وزارت جنگ، کاخ شهربانی، دانشگاه تهران، ساختمان ایستگاه راه آهن و کاخ مرمر (ساختمان کنونی مجمع تشخیص مصلحت نظام) ساخته شدند.
بازار تهران نیز در راستای این خطّ مشی به دو نیم تقسیم شد و بسیاری از ساختمانهای تاریخی به منظور ایجاد راههای درونشهری در پایتخت تخریب شدند و به طور کلی سبک معماری برونگرا در تهران پیاده شد که نمونه آن حتی در خانهسازی مردم نیز دیده میشد؛ مثلا دیوار خانهها کوتاه شد یا پنجره به سمت کوچه ساخته میشد؛ اتفاقی که تا پیش از آن کمتر وجود داشت و خانهها کاملا بیرون از دید بودند.
در زمان سلطنت محمدرضاشاه پهلوی تهران توسعه پیدا کرد و ساختمانهای مدرنتری ساخته شد که مثلا سبک معماری ساختمان مجلس سنا که هماکنون به عنوان مجلس خبرگان استفاده میشود، نوع تغییر معاری را نشان میدهد. حتی در کاخهای شاه نیز چنین اتفاقی افتاد و مثلا سبک معماری کاخ نیاوران متفاوت از کاخ مرمر بود.
همچنین تلاش شد حتی شهر نماد داشته باشد؛ از جمله اینکه در دهه ۴۰ برج شهیاد در تهران ساخته شد که پس از انقلاب به برج آزادی تغییر نام داد. در تصاویر روز عکسهایی از تهران قدیم را ببینید.