فاجعه ریزش ساختمانهای ایران از دههی ۹۰ تاکنون
فرو ریختن ساختمانهای ایران از دهه ۹۰ تاکنون فجایع بی شماری به بار آورده است. هر یک از این ساختمانها به دلایل مختلفی، چون گودبرداریهای نامناسب آتشسوزی ناشی از عدم ایمن سازی ساختمان و یا عدم استفاده از تخریب کاران حرفهای ریزش میکنند. بزرگترین و فاجعه بارترین این ساختمانها پلاسکو و متروپل بودند که جان بسیاری از ایرانیان را گرفت.
رویداد۲۴ مژده کریمی: سالهاست که ریزش ساختمانهای ایران به فاجعه بدل شده است. بدنبال این حوادث هولناک دهها نفر از آتش نشانان گرفته تا شهروندان عادی جان خود را از دست داده اند. جای تعجب است که فرو ریختن ساختمانها در بعضی موارد در کمتر از ۴۸ ساعت به صورت پی در پی در ایران رخ داده و رسانهای شده، اما هیچ مسئولی برای تخریب این ساختمانهای در معرض فروپاشی، قدمی برنداشته است. تنها در خردادماه ۱۴۰۱ سه ساختمان فروریختند که بزرگترین آن فاجعه متروپل بود و امدادگران همچنان در جستجوی قربانیان هستند.
ساختمان بعدی یک خانه ویلایی بود که در ۵ خرداد ۱۴۰۱ فروریخت. کمتر از ۴۸ ساعت در ۶ خرداد۱۴۰۱ یک ساختمان در کمربندی مازندران فروریخت. کارشناسان علت ریزش این ساختمانها را گودبرداری نامناسب زمینهای مجاور اعلام کردهاند، اما حقیقت این است که این تنها علت ویرانی نیست. آتشسوزی ساختمان پلاسکو که در دیماه ۹۵ شانزده آتش نشان و ۶ شهروند عادی را به کام مرگ کشاند به علت عدم ایمن سازی ساختمان بود.
حالا پس از گذشت ۶ سال از فاجعه پلاسکو ریزش ساختمان متروپل در مرکز آبادان، ۴۱ شهروند را به کام مرگ کشاند و بسیاری را مصدوم کرد. گفته میشود که این ریزش بر اثر شکست سازهای به خاطر نقض ضوابط فنی و استانداردها بودهاست.
پس از گذشت این همه فجایع بهتازگی عضو شورای اسلامی شهر تهران گفته است باید لیست ۱۳۰ ساختمان بلندمرتبه پرخطر در شهر تهران منتشر شود. گفته میشود که همگی این ساختمانها استعداد تبدیل شدن به یک متروپل دیگر را دارند.
پنجشنبه ۵ خرداد ۱۴۰۱ ساختمان مسکونی در خیابان هراز آمل ریزش کرد. این ساختمان به علت گودبرداری غیراصولی در زمین مجاور که در حال ساخت بوده است دچار شکاف می شود.
پنجشنبه ۶ خرداد ۱۴۰۱ یک ساختمان سه طبقه در مازندران در ابتدای کمربندی شرقی بهاران چهار ریزش کرد. علت این ریزش گودبرداری غیراصولی اعلام شده است.
خرداد ۹۶ ساختمان 4 طبقه در گیشا ریزش کرد. در این حادثه ۴۰ نفر نجات یافتند. علت این ویرانی گودبرداری غیراصولی زمینی به مساحت ۲۵۰ متر در مجاورت این ساختمان بوده است.
سی آذر ۱۴۰۰ یک ساختمان در خیابان عباسی تبریز فرو ریخت . ساختمان برای یک پیلوت و ۲ طبقه از شهرداری مجوز داشته ولی اقدام به ساخت یک پیلوت با پنج طبقه کردهبود. این ساختمان بطور ۱۰۰ در صد تخریب شد. تعدادی در این حادثه فوت و یا مصدوم شدند.
روز ۲۷ اردیبهشت ۹۹ یک ساختمان در خیابان اسکندری شمالی تهران ریزش کرد. آتش نشانان آقا و خانم ۶۰ ساله را از زیر آوار بیرون کشیدند که آقای ۶۰ ساله در این حادثه جان باخت. علت این حادثه ۴ متر گودبرداری غیراصولی زمینی در مجاورت این ساختمان بوده است که سبب ریزش آن شده است.
روز ۱۳ آبان ۹۳ یک ساختمان سه طبقه در شرق تهران در خیابان نبرد شمالی ریزش کرد. کارگران در حال تخریب این ساختمان قدیمی بودند که ناگهان ساختمان فروریخت.
در ۱۳ اردیبهشت ماه سال ۹۳ یک ساختمان سه طبقه در خیابان کریم خان تهران ریزش کرد. علت این حادثه گودبرداری غیراصولی زمینی به عمق ۴ متر در مجاورت این ساختمان سه طبقه اعلام شد. در این حادثه یک خانم ۶۳ ساله جان باخت.
صبح روز 18 مهر یک ساختمان در خیابان ابوذر خیابان فلاح در منطقه 17 شهرداری در تهران ریزش کرد. ۴ نفری که در گودبرداری ۲۰ متری مجاورت این ساختمان بودند در زیر آوار مدفون شدند.
بامداد سه شنبه ۲۷ اسفند ۱۴۰۰ یک ساختمان پنج طبقه با ۱۰ واحد مسکونی بهدلیل گودبرداری غیر اصولی همسایه در محله «حصارک» بهطور کامل فرو ریخت. این حادثه تلفات جانی نداشت. در ویدیوی زیر صحنه ریزش این ساختمان مسکونی را ببینید.
آتشسوزی و ریزش ساختمان پلاسکو صبح روز پنجشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۵ در چهارراه استانبول واقع در مرکز تهران رخ داد. در پی وقوع این آتشسوزی، ساختمان پلاسکو بهطور کامل فرو ریخت.
ساختمان پلاسکو در حالی پس از ۳٫۵ ساعت سوختن، فرو ریخت که تعداد زیادی مأمور آتشنشانی در بیرون و داخل ساختمان در حال مهار آتشسوزی بودند و عدهای از آنها زیر آوارِ ناشی از فرو ریختن ساختمان ماندند و کشته شدند. در ویدیوی زیر نخستین لحظات فروپاشی پلاسکو بر سر آتش نشان ها را ببینید.
فروریختن ساختمان متروپل ظهر روز دوشنبه ۲ خرداد ۱۴۰۱ در خیابان امیرکبیر (امیری) واقع در مرکز آبادان رخ داد. بدنبال این حادثه، بخشی از برج شماره ۲ متروپل ویران شد. تا ۱۶ خرداد ۱۴۰۱ این حادثه ۴۱ فوتی و ۳۷ نفر مصدوم داشتهاست.
به گفته استاندار خوزستان به اعلام خانوادهها ۳۸ مفقودی گزارش شدهاست. عملیات آواربرداری متروپل هنوز در جریان است. این ساختمان بخشی از پروژهٔ برجهای دوقلوی متروپل هلدینگ عبدالباقی بودند.
این ریزش بر اثر شکست سازهای به خاطر نقض ضوابط فنی و استانداردها بود.۱۳ نفر از مقصران این حادثه دستگیر شدهاند. مرگ حسین عبدالباقی مالک هلدینگ عبدالباقی و مقصر اصلی ریزش در ابهام باقی ماندهاست.
تصاویری از لحظه ریزش ساختمان متروپل از قاب یک دوربین مداربسته