تاریخ انتشار: ۱۰:۱۱ - ۲۶ شهريور ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱ نظر

بودن برجام بهتر از نبودن آن/ آیا مذاکرات شکست می‌خورد؟

توافق هسته ای بین المللی با ایران نقطه عطفی در تلاش برای دستیابی به خلع سلاح هسته ای تلقی شد. هدف برجام، جلوگیری از ساخت بمب هسته‌ای توسط ایران و تحت کنترل بین‌المللی قرار دادن برنامه هسته‌ای این کشور بود.

مذاکره ایران و امریکا

رویداد۲۴ یک سال پس از خروج ایالات متحده امریکا از توافق هسته ای، ایران اعلام کرد که تنها بخشی از این توافق را اجرا خواهد کرد. از آن زمان، این کشور هم از محدودیت ها در موجودی اورانیوم غنی شده و هم از محدودیت های غنی سازی فراتر رفته است. در ژوئن گذشته، رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت که ایران می‌تواند ظرف چند هفته مواد خام کافی برای یک سلاح هسته‌ای را تولید کند. کورنلیوس ادبار، کارشناس مسائل ایران از شورای روابط خارجی آلمان می گوید، با وجود این، ایران در آستانه ساخت بمب هسته ای نیست.

پیشنهاد اتحادیه اروپا برای بازگشت به توافق از ابتدای ماه اوت آماده بوده و به گفته جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، تنها چیزی که نیازمند یک «آری» یا «نه» از سوی کشورهای امضاکننده است و انتظار می‌رود در عرض چند هفته پاسخ داده شود. اخیراً، کشورهای غربی امضاکننده نسبت به این توافق بدبینی بسیار بیشتری ابراز کردند. آلمان، فرانسه و بریتانیا روز شنبه ایران را به به‌خطر انداختن احیای توافقنامه متهم کردند.

ادبار در این باره می گوید: «با توجه به پیشرفت روزانه ایران برنامه هسته ای و تنش ها در خاورمیانه، فشار زمانی بالاست.» 

برای اروپایی‌ها، در صورت به تعویق افتادن مکرر نتیجه‌گیری اعلام شده از مذاکرات، خطر از دست دادن اعتبار به عنوان مذاکره‌کننده نیز وجود دارد. 

با این حال، نمی توان احتمال شکست این توافق را رد کرد. درخواست های مکرر و جدید ایران و همچنین اظهارات آمریکا مبنی بر رد مطالبات ایران اخیراً موجب عصبانیت تهران شده است. 

اهمیت داخلی توافق هسته ای در آمریکا و ایران نیز نقش مهمی در این مناقشه دارد. این مذاکرات در پی جنگ اوکراین و بحران بین المللی با روسیه نیز دشوارتر شده است. دولت فدرال امریکا، توافق هسته ای با ایران را «ضامن امنیت و ثبات در خاورمیانه» می داند و به شدت برای حفظ این توافق تلاش می کند.


بیشتربخوانید: سیگنال سفر رییسی به سازمان همکاری‌های شانگهای/ منتظر احیای برجام نباشید!


از سوی دیگر، اسرائیل و همچنین عربستان سعودی نگران هستند که بازگشت به برجام، جاه طلبی های ایران را تقویت کند.

عقب نشینی آمریکا در سال 2018 نشان داد که توافق هسته ای چقدر شکننده است. منتقدان تردید دارند که با توجه به پیشرفت قابل مشاهده در برنامه هسته ای ایران، هنوز بتوان به تمدید معتبر فرصت "بریک آوت" دست یافت. اما ادبار هنوز معتقد است که توافق هسته ای باید بازگردانده شود: «بدین ترتیب یک قانونمندی خاص بازگردانده شده و اعتماد به ساختارهای چند جانبه برقرار می شود.» 

برجام یک قطعه مهم در معماری امنیتی است که بر اساس معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای ساخته شده است. اما او نیز اثربخشی توافق را محدود می داند. محدودیت‌های برنامه هسته‌ای ایران که در توافق هسته‌ای پیش‌بینی شده بود، به تدریج در طول یک دهه منقضی می‌شود. قبل از خروج آمریکا، تمدید این محدودیت ها هنوز قابل تصور بود، اما اکنون این بسیار دشوار به نظر می رسد. ادبار می‌گوید در نهایت باید بررسی کرد که ضرر توافق هسته‌ای با ایران بیشتر است یا فواید آن. دیدگاه غالب همچنان این است که منافع آن بیشتر از ضررش است.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: مذاکرات وین
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۶
0
0
وظیفه رئیس جمهور ایران اسلامی ان است که با همه حکومتهای مشروع جهان ارتباط مسالمت امیز عزتمندانه داشته باشد وامریکا واروپا و روم چون اهل کتاب هستندودارای کتاب وپیامبر اسمانی و مسیحی و معتقد ودوستدار عیسی مسیح ع ومریم مقدس س هستند باید در اولویت ارتباط کشور ما باشند نبست به حکومت های مشرق زمین که ملحد هستند ومارکسیست وکومونیست ، دولت ما نباید مثل خسرو پرویز پادشاه متکبر ساسانی که با اهل کتاب ومسیحیان روم وغرب دشمنی وجنگ داشت دشمن باشیم که سوره روم اینه عبرتی است برای ما از پیش گویی قران از شکست ایران از روم ومتلاشی شدن حکومت ساسانی به دست رومیان . قراداد مشروع بین المللی هسته ای نسبت به قرارداد شانگهای کاملا ارجعیت وبرتری دارد، ما ملت ایران یادمان نرفته که امریکا جز اولین کشورها بود که انقلاب اسلامی 57 به رهبری امام خمینی ره را به رسمیت شمرد حتی قبل از حکومتهای مشرق زمین وهمچنین ما ملت ایران تکریم ومهمان نوازی دولت و کشور فرانسه نسبت به امام خمینی ره در نوفل لوشاتو و تسهیل پرواز ایشان از نوفل لوشاتو را به ایران در انقلاب 57یادمان نرفته وقدردان انها هستیم واز هر جهت دول غرب واروپا و روم در اولویت ارتباطات اقتصادی وسیاسی ودینی وفرهنگی وعلمی با ما هستند. واز همه مهمتر مادر امام زمان ما مهدی صاحب زمان ع نواده پادشاه رم هستند ورومی ها دایی های امام زمان هستند ونسل امام زمان از سمت مادر به رومی ها که اروپایی هستند برمی گردد. وحکومت ما حکومتی دین محور است. دشمنی انداختن بین ما و روم وغرب دسیسه اسرائیل خبیث ویهود وکومونیستها ومارکسیستها و دشمنان خداست تا از این شکاف واختلاف اندازی بین ما وغرب ماهی خود را صید کنند. نمونه بارز واشکارش سنگ اندازی اسرائیل خبیث در توافق بین المللی مشروع هسته ای که موفق شد انرا به شکست بکشاند وبر عمر ننگینش بیفزاید. رئیس جمهور ما که یک ایت ا.. است باید سیاستش عین دیانتش ودیانتش عین سیاستش باشد وعملکردی دین محور داشته باشد ونه عملکردی سیاست زده ومادی زده وتعامل با دول با ادیان اسمانی را محور کارش کند.
نظرات شما